Copy

Als om een of andere reden de knoppen' en links niet goed werken in jouw mail-programma, kan je deze nieuwsbrief ook in je browser bekijken of onze website verkennen.

 
Nieuwsbrief nr 34 = juni 2022 - v1
  



OVERZICHT Nieuwsbrief nr 33
 
  1. Redactioneel
  2. AANKONDIGING : CIMIC-café@dezondvloed
  3. IN MEMORIAM : Ton Veerkamp (1933-2022)
  4. OEKRAINE
  5. AFRIKA / MIGRATIE
  6. INDIA
  7. BRAZILIË
  8. PODCAST : Boeddha in Muizen
  9. BOEKRECENSIES
  10. AANKONDIGING : Tentoonstelling Tibo en Yasien
   
 

Redactioneel

  juni 2022


CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting.

Daarom werden de gesprekken in boekhandel ‘De Zondvloed’ opgestart. Met succes. We willen alvast uitnodigen voor de volgende ontmoetingen in oktober en december.

Voor we er met z’n allen gedurende enkele weken ‘de riem afleggen’, bezorgen we jullie, lezers, nog een gevarieerde en genuanceerde nieuwsbrief die je ook tijdens de vakantiemaanden in contact brengt met ‘het leven zoals het is’. De ‘vakantie’ is er immers niet voor iedereen. Niet in India, niet in Brazilië, niet in Afrika, niet in Oekraïne…

We zouden ‘Deze wereld anders’ wensen, zoals de intussen overleden theoloog Ton Veerkamp in zijn belangrijkste boek schreef. Vermoedelijk zal die wereld nooit helemaal anders worden, maar Veerkamp raakte een essentiële snaar toen hij zei: “Wie een kind op de wereld zet, heeft de voordurende plicht ervoor te zorgen dat deze wereld menswaardig is”.

Deze wereld anders, is – aldus Alex Van Heusden – “naast een bespreking van meer dan duizend jaar geschiedenis, een vorm van rouwverwerking over de vergane bewoonbaarheid van de wereld. Bevrijding en emancipatie van mens en samenleving – dat was de inzet van de Bijbel als Groot Verhaal, daar ging het ook om in Verlichting en socialisme”.

Hoe nu verder, vragen de auteurs zich af. “Rest ons nog enkel rouwverwerking of kunnen nieuwe perspectieven rond bevrijding en emancipatie worden geformuleerd…? Doen zich nog kansen voor, al zijn het maar kleine kansen, op het begin van een nieuw begin?”

CIMIC tracht beide te doen: de duistere werkelijkheid niet uit de weg gaan, en tegelijkertijd de kleine kansen op een nieuw begin benoemen en aanmoedigen.

Een fijne vakantie en we horen of lezen elkaar weer in september!
 

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


Lees verder (inhoud juni 2022)


 



 


CIMIC-café@dezondvloed

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.


Naar Overzicht

 



 

Ton Veerkamp (1933-2022)


Ton Veerkamp (1933 – 2022)

Bij het in memoriam door Alex van Heusden

Iedereen in Vlaanderen en Nederland kent of kende Huub Oosterhuis: de getalenteerde, bewogen schrijver en exegeet. Wie in de laatste decennia van vorige eeuw in de katholieke kerk actief was, heeft zijn teksten gebruikt en zijn liederen gezongen. Wat weinigen weten is dat Ton Veerkamp een compagnon de route en evenknie van Oosterhuis is geweest.



Naar Overzicht

 

 



 

Een van de foto’s uit de reeks van het artikel van Global Voices


How Russians are protesting the war in Ukraine from a totalitarian state

Sinds het begin van de Russische militaire invasie in Oekraïne hebben Russische burgers zich verzet tegen Poetins oorlog of wat officieel zelfs geen ‘oorlog’ mag heten. Ondanks de heersende censuur, de staatspropaganda en de forse boetes slagen mensen er toch nog in om op vaak subtiele manieren hun afkeer tegen de oorlog duidelijk te maken in het straatbeeld. Global Voices bracht een reeks foto’s bijeen van dit ‘stil’ protest.



Naar Overzicht

 

 



 

Kunstenares Jelena Osipova schildert protestpancartes


Oekraïne wil land ‘derussificeren’ met nieuwe wetten tegen Russische boeken en muziek: “Absurd, net wat Poetin wil”

We geloofden onze oren niet, maar het is waar. Het Oekraïense parlement heeft twee wetten goedgekeurd om de invoer van Russische boeken en muziek te beperken.



Naar Overzicht

 

 



 

Een illustratie over Oekraïne-Rusland van de website Pixabay


Enerzijds, anderzijds – Bespiegelingen over de oorlog in Oekraïne

“Een keerpunt”, “het einde van een tijdperk” en “cruciale momenten”. Zulke woorden vallen vaak wanneer het over de oorlog in Oekraïne gaat, dit conflict laat op velen namelijk een diepe indruk achter. De Russische invasie zet ons ook aan het denken. Is dit conflict écht een keerpunt? Is het normaal dat de Vlaamse media uitgebreid verslag doen van deze oorlog en niet van conflicten in andere werelddelen? Heeft het Westen een impact gehad op (de aanloop naar) de Russische invasie?

Op deze vragen bestaat uiteraard geen pasklaar antwoord. Maar zoals vaak het geval is, ligt de waarheid ergens in het midden. Er is met andere woorden een enerzijds en een anderzijds. Deze reflecties zou ik graag delen.



Naar Overzicht

 

 



 

Britse mensenrechtenactivisten protesteren begin juni tegen de geplande deportatie van asielzoekers naar Rwanda


‘Air Kagame’: deal van de schande

De Britse conservatieve regering wilde al langer een afschrikwekkend beleid voeren tegenover de migranten die steeds talrijker met kleine bootjes de gevaarlijke overtocht wagen over het Kanaal vanuit Frankrijk in de hoop op een beter leven in het Verenigd Koninkrijk. De meesten komen uit door oorlog geteisterde gebieden zoals Zuid-Soedan, Eritrea, Afghanistan en Irak.



Naar Overzicht

 

 



 

Op zondag 12 juni werd het huis van moslimactiviste Afreen Fatima in Prayagraj (Uttar Pradesh) met een bulldozer gesloopt


Hoe islamvriendelijk is India vandaag?

De Organisation of Islamic Cooperation (OIC) was uitermate verbolgen over denigrerende opmerkingen van twee Indiase BJP-functionarissen over profeet Mohammed tijdens een tv-optreden op 6 juni. Volgens de OIC passen de uitspraken binnen de huidige escalatie van haat tegenover de islam in India.

 

Bulldozing the dreams

Afreen Fatima has become a familiar name today in India. In the last few weeks, she has drawn a lot attention due to the campaign with the hastag #standwithafreenfatima. The bulldozers destroying her house was telecasted live on national television channels.



Naar Overzicht

 

 



 

De savannes en de talrijke rivieren van de Cerrado spelen een essentiële rol in de waterhuishouding van het reusachtige land


Van Embrapa via de Belgische ambassade naar Veadeiros

Drukke dagen met onverwacht een uitstap in het Nationaal Park Veadeiros. Begin mei een rijke ontmoeting met Fundação Mais Cerrado (‘Stichting Meer Cerrado’). Zij nodigden me prompt uit voor een unieke natuurwandeling.



Naar Overzicht


 

 
Het Ecocentrum (IPEC) in Pirenópolis oogt bijzonder indrukwekkend


Pirenópolis: van permacultuur tot Santo Divino

Tien jaar geleden al werd ik met aandrang uitgenodigd om eens naar hét centrum van de permacultuur in Pirenópolis te gaan. Nu is het er eindelijk van gekomen, al ligt het indrukwekkende centrum IPEC door de pandemie al twee jaar stil.


Naar Overzicht


 



 

Een van de weinige restanten die er van het oorspronkelijke landschap van de Cerrado overblijven


‘Landbouw is ons leven’

De nachtrit van Pirenópolis naar Barreiras is niet simpel. Wegens de airconditioning is het bijzonder koud in de bus. Slapen is er deze keer niet echt bij. Tegen de ochtend bereiken we Bahia en vóór de stad Luís Eduardo Magalhães wordt de sojaramp weer zichtbaar. Het doet pijn aan de ogen.



Naar Overzicht



 



 

Traditionele Thaise dansen uitgevoerd in de tuin van de tempel Wat Dhammapateep in Muizen


Boeddha in Muizen

Een van de vier Thais-boeddhistische tempels in België staat in Muizen, een dorp bij Mechelen. Het is een plek die op feestdagen honderden gelovigen trekt van heinde en ver, maar die bij de lokale inwoners zelf relatief onbekend is.



Naar Overzicht

 

 



 


Peter Wohlleben: ‘De lange adem van bomen. Hoe bomen leren om te gaan met klimaatverandering en hoe dat ons kan redden’

Peter Wohlleben is een Duitse bosbouwdeskundige die wereldwijd bekend werd met zijn eerste boek, Het verborgen leven van bomen. Hij hoort thuis in het rijtje van Suzanne Simard en Merlin Sheldrake, want net zoals zij biedt hij een volledig andere blik op het leven boven en onder de bosbodem. Kort samengevat: een bos is een gemeenschap waarin afzonderlijke elementen helemaal niet afzonderlijk zijn, het is een levend geheel gebaseerd op uitwisselingen van energie, voedingsstoffen, water én informatie.



Naar Overzicht

 

 



 

Een muurschildering op een skatepark in een Parijse voorstad brengt hulde aan Aimé Césaire


Aimé Césaire: ‘Over het kolonialisme’

Het is meer dan 20 jaar geleden dat ik, en velen met mij, via de vaardige pen van de Amerikaanse journalist Adam Hochschild, voor de eerste keer een beeld kreeg aangereikt van wat er zich tijdens Congo Vrijstaat onder het bewind van Leopold II (1885-1908) in het groene hart van Afrika had afgespeeld.



Naar Overzicht

 

 



 

Aimé Césaire


Bij de dood van Aimé Césaire, dichter en boegbeeld in de antikoloniale strijd

Enkele bedenkingen bij de dood van Aimé Césaire (1913-2008), dichter en boegbeeld in de antikoloniale strijd. Op donderdag 17 april 2008 overleed dichter Aimé Césaire op 94-jarige leeftijd in het universitaire ziekenhuis van Fort-de-France, de hoofdstad van het Frans-Caribische overzeese departement (DOM) Martinique.



Naar Overzicht

 

 



 


Tentoonstelling ‘Last Supper’ van Tibo Vergote en Yasien Ouazzani

Tibo Vergote en Yasien Ouazzani, aanstormende jonge kunstenaars, leerden elkaar kennen op de kunsthumaniora / middelbare school. Sindsdien zijn beiden de wereld van de kunst aan het verkennen.

 

 




Naar Overzicht

 



 

Naar Inhoud
Stuur uw interesse of andere reacties naar reactie@cimic-npo.org.
CIMIC vzw
Copyright © 2022 Cimic Vzw, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp