Copy
View this email in your browser

Nyhedsbrev juni 2022

  • Ny LAG-Bornholms udviklingsstrategi

  • Ny koordinator

  • Nye LAG-støttede projekter

  • Årets generalforsamling

  • Informationsmøde

  • Status for LAG- og FLAG-projekter 

  • Nordjysk LAG besøger Bornholm

  • Ny hjemmeside

  • Ansøgningsfrister

Ny LAG-Bornholm udviklingsstrategi – kom med dine indspark
 
LAG-ordningen bevæger sig ind i en ny tidsalder eller periode og der skal i den forbindelse også udarbejdes en ny udviklingsstrategi for Bornholm gældende for perioden 2023-2027. Lokalstyret udvikling finder sted gennem en lokal aktionsgruppe (LAG) og tager udgangspunkt i LEADER-principperne. Første step er dannelse af en lokal aktionsgruppe eller forening bestående af et partnerskab mellem lokale og regionale myndigheder, organisationer, foreninger, virksomheder og borgere. Foreningen har til formål at bidrage til vækst og udvikling af lokalsamfundet. Håber vi ses til stiftende generalforsam-ling. onsdag d. 10 august kl. 16.00 i Hal 2 på Møbelfabrikken i Nexø

Af hensyn til forplejning - Tilmeld dig gerne via Facebook eller telefon/sms til nuværende LAG-koordinator/ Klaus H. Petersen på telefon 24208402
Program for onsdag den 10 august 2022
Kl. 16.00-17.30  Stiftende generalforsamling for den nye LAG
Kl. 17.30            Servering af Nordisk – TAPAS med drikkevarer fra Small Batch
Kl. 18.00-20.00  30 års jubilæumsfest med underholdning
Hent invitation
 
Den nye forening vil også byde på mad og drikke og der vil efterfølgende være fejring af 30 års jubilæum for LAG-Bornholm med markering af ex-formand Jørgen Hammer og ex-koordinator Hans Jørgen Jensen store arbejdsindsats. 
 
Henrik Lehmann Andersen der tilbage i august 1992 blev ansat som fødselshjælper for nye ideer og strukturudvikling på Bornholm kommer og holder oplæg og tager os med ned ad memory-lane. Han blev i tidernes morgen ansat i LUIC – Landbrugets Udviklings- og InnovationsCenter på Kannikegård i Aakirkeby hvor han blandt andet skulle arbejde med ”udvikling af egnsspecifikke produkter og markedsføringsmuligheder for ting, der kan sættes et specielt bornholmsk stempel på, udnyttelse af forladte landbrugsbygninger samt de turistmæssige muligheder i landbruget”, som der stod i en artikel i BornholmsTidende i august 1992. Det lyder jo som emner, der fortsat er aktuelle 
 
Ny koordinator pr. 1/1-2022
Som flere af jer, der følger lidt med om LAG-Bornholm formentlig har bemærket har den tidligere LAG-koordinator Hans Jørgen Jensen valgt at gå på efterløn efter en stor indsats.

Klaus H. Petersen fik overdraget koordinatorrollen pr. 1/1-2022. Det er jeg utrolig taknemmelig over og jeg glæder mig til at gro fast. Det er et spændende job hvor opgaverne spænder meget vidt og hvor man har kontakt med mange engagerede mennesker, der gerne vil bidrage til at udvikle og skabe liv på Bornholm, hvilket giver god energi i mit arbejdsliv. I forbindelse med denne proces har LAG-Bornholm valgt at flytte kontoret tilbage til Møbelfabrikken i Nexø. Her deler jeg kontor med et reklamebureau i den blå bygning inde i gården. Har du et projekt, som du gerne vil have sparring til, så er du velkommen til at henvende dig.

Som ny koordinator har dette nyhedsbrev også fået en omgang LAG og udsendes via et særligt program. Mailchimp har den fordel, at programmet øger IT-sikkerheden, sikkerhed for at GDPR-reglerne overholdes og formatet kan læses på både pc og telefon. Jeg håber du som læser værdsætter denne løsning, men du har naturligvis mulighed for at vælge nyhedsbrevet fra nederst i denne mail.
Nye LAG-støttede projekter
LAG-Bornholms bestyrelse har i forlængelse af de afholdte bestyrelsesmøder i 2022 indstillet 6 nye projekter med fokus på jobskabelse til Bolig- og Planstyrelsen. Følgende projekter er blevet indstillet;
                                                                                    Indstillet beløb
  • Kumlehøj vindmølle                                             235.112,40    
  • Bornholm som testø for fremtidens fødevarer     344.000
  • Small Batch Bornholm i vækst                             126.000
  • Tovbanen 2,0                                                       100.000
  • Hammersly produktionslokale og gårdbutik         172.726
  • Nexø Sandskulpturpark                                         99.802
 
Der er desuden blevet indstillet 4 projekter, der bidrager til øget livskvalitet for os allesammen. Det drejer sig om;
                                                                                                     Indstillet beløb
  • Scala Gudhjem – udviklingsmedarbejder for nye tiltag       200.000
  • BALLADEN – et musikalsk kraftcenter i Østermarie           248.500
  • Uglen på Bornholm – ved Bornholms Rovfugleshow          284.192
  • Nye sejlbåde til Rønne Sejlklub                                          127.000
 
Det interessante ved både projekter med fokus på jobskabelse og øget livskvalitet er bredden og diversiteten, som både kan komme virksomhederne, borgerne og turisterne til gode og skabe gode rammer for at gøre Bornholm attraktivt som bosted.
Small Batch ved Johnny Fagerlund er en blandt mange, der har fået tilsagn fra
LAG-Bornholm i 2022 til et udviklingsprojekt.
 
Generalforsamling & informationsmøde
Årets generalforsamling der blev afholdt i Det Levende Køkken i Østermarie d. 27. april bemærkede formanden, at generalforsamlingen var noget ganske særligt, da den nuværende forening snart skal lukkes ned, og der skal bygges en ny forening op fra bunden. Jørgen Hammer, Susanne Carlsen, Gugga Zakariasdotir, Karsten Westh, Bente Hammer og Lene Koefoed var på valg og blev alle genvalgt. Desuden blev Aron Kjøller-Hansen og Bjarne Hartung Kirkegaard valgt som suppleanter. Nexø revision blev genvalgt som revisor.
 
Efter generalforsamling blev der afholdt informationsmøde om den nye LAG-periode 2023-2027 og forudsætningerne for at fastholde LAG-Bornholm. Blandt de fremmødte blev der ved simpelt flertal afgjort at arbejde videre med en ansøgning til Bolig- & Planstyrelsen og dannelse af et lokalt partnerskab.
Nexø Sandskulpturpark er en blandt mange, der har fået tilsagn fra
LAG-Bornholm i 2022 til et udviklingsprojekt. (Tak til fotograf Anders Liljeroth)


 
Status for projekter under LAG- og FLAG-ordningerne 2015-dd.
Samlet har LAG-Bornholm indstillet 81 projekter til at modtage tilskud under landdistriktsprogrammet, heraf er de 64 gennemført og afsluttet pr. 31/12-2021. Hertil kommer 17 projekter under det maritime EU-program, hvoraf 11 er gennemført og afsluttet. De øvrige ikke gennemførte projekter har søgt om projektforlængelse primært grundet Corona.

Enkelte projekter har fået nedslag i deres udbetalingsanmodning, af lidt forskellige årsager. Det kan f.eks. være at man ikke har overholdt de administrative regler. Generelt er det heldigvis sådan at de fleste sager godkendes som ansøgt og gennemført. Samlet er der ydet tilskud for ca. 13,8 mio. kr., - investeret for ca. 39 mio. kr. – og forventeligt skabt eller fastholdt 77 jobs i perioden 2015-2021. Det er ganske imponerende 
Økogården Hammersly er en blandt mange, der har fået tilsagn fra
LAG-Bornholm i 2022 til et udviklingsprojekt og blev besøgt af Nordjysk LAG
 
Nordjysk LAG besøger Bornholm
I dagene 20.-24. maj var LAG-Bornholm beæret af besøg fra det nordjyske. Bestyrelsen for LAG-Jammerbugt-Vesthimmerland havde især fokus på vores ”fyrtårne” – vores fokuserede tilgang til udviklingsarbejdet, og herunder især vores mangeårige arbejde med udvikling af lokale fødevarer. Gruppen blev guidet rundt af vores ex.-koordinator Hans Jørgen Jensen, der helt tilbage i 1995 var med til at etablere begrebet ”Regional Madkultur” – der siden udviklede sig via en ”fødevareambassadør”, en regional ”madkulturzone” og etablering af et ”madkulturhus” der i dag drives af foreningen Gourmet Bornholm.
Møbelfabrikken er en blandt mange, der har fået tilsagn fra
LAG-Bornholm til indretning af HAL 2 og blev besøgt af Nordjysk LAG
 
Under besøget blev der også sat fokus på øens store succes indenfor udviklingen af kunsthåndværk, og ikke mindst vores stolthed af at øen har opnået status som ”Wold Craft Region”. Mange af de LAG-støttede projekter på Bornholm vidner om, at vi på Bornholm arbejder meget bevidst ud fra en strategi hvor der tænkes på tværs af sektorer, og hvor de unge har en særlig status. Mange af projektbesøgende var kendetegnet ved at de for det første kunne indplaceres i forhold til de tematiske fyrtårne (Bioøkonomi - fødevarer, Oplevelsesøkonomi - kunsthåndværk, mm.), - men også at der var mange unge iværksættere – og en bevidsthed om at LAG-Bornholm understøtter tilflytning.  Soldalen, Pilegårds Cideri, Isværket i Tejn, Øko-gården Hammersly m.fl. er projekter der på flotteste vis demonstrerer tema, ungdom og mangfoldighed. Møbelfabrikken, Madkulturhuset og Grønbechs Gaard er i dag blevet til veletablerede udviklingsinstitutioner og gedigne fyrtårne der i alle de år de har eksisteret, har haft LAG-Bornholms fulde bevågenhed. Under besøget mødtes repræsentanter for LAG-Bornholm med kollegaerne fra det nordjyske for at udveksle erfaringer, samt hvordan man hver især har tænkt sig at gribe arbejdet med en ny LAG-strategi an for perioden 2023-2027.
Pilegårds cideri er en blandt mange, der har fået tilsagn fra
LAG-Bornholm til udviklingsprojekt og blev besøgt af Nordjysk LAG.


 
Ny hjemmeside
I forbindelse med oprettelse af en ny LAG-Bornholm i efteråret 2022 vil der også blive udviklet en ny hjemmeside, som virker mere overskuelig end den nuværende hjemmeside, som forhåbentligt også gør tingene nemmere for projekttovholderne. Hjemmesiden gør det forhåbentligt også nemmere for administrator :)
Ansøgningsfrister
Den nye nationale FLAG-ordning styres af Bolig- og Planstyrelsen, - dog således at det fortsat er LAG-Bornholm der beslutter hvilke projekter der indstilles. Ansøgningen foregår via det samme system der bruges når man søger tilskud under den nationale Landdistriktspulje. Der er kun én ansøgningsrunde tilbage indenfor det maritime område i 2022 med ansøgningsfrist er d. 31. august kl. 12.00. Link til ordningen findes på Liv & Land. Under LAG-ordningen vil der være en 3. og sidste ansøgningsrunde i år, men denne skulle være søgt i forbindelse med 2. ansøgningsrunde. Årsagen til dette ligger i, at Bolig- & Planstyrelsen har sat en deadline for indstilling af projekter til 30. august, idet der bruges ressourcer på opstart og udvikling af nye udviklingsstrategier. Når og hvis LAG-Bornholm får godkendt en ny strategi, kommer der nye ansøgningsrunder og en ny økonomisk ramme til LAG-Bornholm i de kommende år
Sidste nyt
Der er samlet set afsat en ramme på 93 mio. kr årligt til landdistrikternes Lokale Aktionsgrupper i Danmark for perioden 2023-2027, men der har været sværere forhandlinger om hvordan pengene mellem LAG-kommunerne skulle fordeles.
I lighed med nuværende programperiode videreføres princippet om, at kommuner, der oplever negativ befolkningsudvikling, har særlige udfordringer, og derfor får et højere støttebeløb. I det første udkast fra Indenrigs- og Boligministeriet, der ikke tog højde for befolkningsudviklingen var der lagt op til at Bornholm fik 340.000 kr mindre. Den nye fordelingsnøgle kan vi både være glade og taknemmelig for og betyder at vi for den kommende LAG-periode har 1.898.820 kr/år til rådighed til udviklingsprojekter på Bornholm :)
Har du spørgsmål til LAG-Bornholm er du naturligvis velkommen til at kontakte sekretariatet.
 
Rigtig god sommer
Facebook






This email was sent to <<Mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
LAG-Bornholm · Gl. Rønnevej 17A · Nexø 3730 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp