Nyhedsbrev fra Historiens Hus
Se denne email i din browser
Under besættelsen blev der mangel på cykeldæk og -slanger, så det gjaldt om at være opfindsom (Odense Stadsarkiv).
 

Udstillingen: "Så tager vi cyklerne frem"


Der er cykler her, der og alle vegne i Odense. I anledning af at Tour de France kommer til Fyn, slår Historiens Hus dørene op til udstillingen ”Så tager vi cyklerne frem”, der handler om Odense som cykelby.

Byen har en stolt cykeltradition og ynder at markedsføre sig som Danmark Nationale Cykelby. Udstillingen ser på Odense gennem et cykelhjul i form af en række kulturhistoriske nedslag. Cyklen er en del af det moderne Odense, den har bundet byen sammen. Odenses første cykelsti blev anlagt i 1898 på Sdr. Boulevard, da nye cykler med kædetræk var begyndt af vinde frem på bekostning af de ikke særligt sikre ”væltepetere”. Siden dengang har Odense udviklet sig som en cykelvenlig by med anlæggelse af kilometervis af cykelstier.

Med nedslag i cyklens kulturhistorie bliver Odenses historie fortalt på en ny og anderledes måde. Et nedslag handler om kvindefrigørelse og cykler. Kvinder, der i 1890’erne og begyndelsen af 1900-tallet med lyst og ildhu kastede sig på cyklen, blev patroniseret og kritiseret af forstokkede medborgere, som ikke fandt det betimeligt, at kvinderne sad ”overskrævs” på en cykel. De fandt det upassende og ukvindeligt. Men nye kropsidealer og ønsket om frigørelse og ligestilling gav kvinderne lyst til at cykle og smide korsettet, som ikke var velegnet som cykeltøj.

Odense var i mange år også kendt for sine mange små og store ”cykelfabrikker” - hvoraf SCO-cykler nok er den mest kendte. Allerede fra midten 1910’erne producerede virksomheden lige mange dame- og herrecykler.

Disse og mange andre historier finder man på udstillingen ”Så tager vi cyklerne frem”, der er fortællingen om, hvor tæt vi har levet og stadig lever med vores cykler - noget vi måske selv har lidt svært ved at se, fordi cyklen er en så selvfølgelig del af vores liv. De fleste af os elsker vores cykel, og når den går i stykker eller punkterer eller, værst af alt, bliver stjålet, er det som at miste en kropsdel.

Udstillingen kan ses i perioden 22. juni til 29.september.2022
Mandag og tirsdag: kl. 12-16.
Onsdag: kl. 10-16.
Torsdag: kl. 13-18.


Gratis adgang

Historiens Hus og udstillingen holder dog lukket i uge 28 og 29 (11. juli til 21. juli).
Facebook
Vores hjemmeside
Instagram
SoundCloud
Copyright © 2022 Historiens hus, alle rettigheder forbeholdes.


Vil du ændre hvordan du modtager disse emails?
Du kan opdatere dine indstillinger eller framelde dig listen