Copy
PEA: Verrassend effectieve pijnstiller bij chronische pijn
Wat is PEA?
Ondanks zijn ingewikkelde naam is PEA of palmitoylethanolamide een vrij eenvoudige stof die van nature voorkomt in onze hersenen en lichaam. Het wordt aangemaakt als een natuurlijk antwoord op pijn, ontsteking, zenuwschade en stress. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd PEA ontdekt als een component van eidooier maar inmiddels kan men de stof ook isoleren uit sojalecithine en pindaolie.

Veilig alternatief gezocht
De traditioneel in de klassieke geneeskunde gebruikte medicijnen zijn niet altijd zonder gevaar te gebruiken. Zo zijn ontstekingsremmers belastend voor de maag en hebben opiaten een verslavende werking. Soms worden antidepressiva ingezet maar de resultaten hier zijn eerder beperkt. Cannabisolie kan een alternatief zijn maar de kwaliteit is niet altijd optimaal en de wetgeving is ook niet eenduidig. PEA zou door zijn eenvoudige afkomst en transparante productie een oplossing kunnen bieden.

Chronische zenuwpijn
In normale omstandigheden maakt het lichaam voldoende PEA aan om ontstekingsverschijnselen af te remmen. Bij chronische ontstekingen en pijnen is dit niet meer het geval en kan PEA extra worden ingenomen. Het juiste mechanisme is nog niet gekend maar PEA lijkt het grootste verschil te maken op vlak van zenuwpijnen.

Andere toepassingen
  • Door de afname van ontsteking in het zenuwweefsel zou PEA ook kunnen helpen bij depressie, gebrek aan levensvreugde en verminderde motivatie 
  • Het kan de evolutie van de ziekte van Parkinson afremmen
  • Dierenmodellen tonen aan dat PEA bij dementie, slecht geheugen en verminderd concentratievermogen nuttig kan zijn
  • Ook een rustgevende werking bij stress en een betere slaapkwaliteit is van PEA beschreven
  • Tenslotte nog even aanstippen dat PEA aanvankelijk als een effectief middel bij griep en verkoudheden werd ingezet.
Ideale combi met B-vitamines
Wat de werking van PEA op het zenuwstelsel kan verbeteren, is een synergie met het vitamine B-complex. Want heel wat vitamines B spelen een rol in de aanmaak van zenuwsignaalstoffen, sommigen dragen daarnaast ook bij tot een normale energieproductie in de zenuwcellen, terwijl vitamine B12 voor een optimale prikkelgeleiding gekend is.


Bron: Biogezond April 2022 pag 32-33
 
Lees het volledige artikel op onze blog
Gevulde rijstballetjes
Benodigdheden: 100 g sushi rijst – 200 g bouillon – 20 pistachenoten – Berloumi kaas – Paneermeel – Zwarte peper van de molen – Grijs zeezout – Kokosolie

Zo maak je het: Kook de rijst droog in de bouillon. Hak de pistachenoten grof en meng deze onder de rijst. Kruid met peper en zout. Snij enkele kleine blokjes van ½ cm op ½ cm van de Berloumi. Maak je handen nat en rol balletjes van de rijst. Duw er met je duim een opening in en stop er een blokje Berloumi in. Terug dicht metsen en het balletje door het paneermeel halen. Laat de bolletjes een uurtje opstijven en bak dan af in heet kokosvet.

Smakelijk!

Tip: Kies voor de lekkerste smaak en de beste voedzaamheid voor ingrediënten van biologische kwaliteit! Met dank aan Biogezond.
website
Volg ons op Facebook
Bezoek onze website
Email

Jij krijgt dez emailing omdat je opgenomen bent in ons mailingbestand.
Wil je geen mailing meer ontvangen? Schrijf je hier uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp