Copy

Kesän kynnyksellä

Kesälomakausi on jo lähellä, mutta meillä on vielä paljon kiinnostavia asioita meneillään!

Sininauhasäätiö-konsernin ensimmäinen vastuullisuuskatsaus julkaistiin kesäkuun alussa. Haluamme jatkossa tehdä entistä kokonaisvaltaisempaa työtä myös vastuullisuudessa, ja nyt valmistunut katsaus on ensimmäinen askel tällä tiellä. Katsauksen tekemisen aikana pohdimme tarkasti muun muassa sitä, mitkä ovat meidän toimintamme olennaisimmat vastuullisuuden teemat sekä tarkastelimme, miten tuotamme arvoa ja vaikuttavuutta eri sidosryhmillemme ja koko yhteiskunnalle.

Sidosryhmiemme ajatusmaailman ja odotusten tunteminen on meille tärkeä osa vastuullisuutta. Ymmärtääksemme syvällisemmin kansalaisten ja hyvinvointialueiden päättäjien asenteita asunnottomuutta ja asunnottomuuden poistamista kohtaan, tilasimme asiaa kartoittavan selvityksen Aula Research -tutkimusyritykseltä. Selvitys on nyt valmistunut ja voit tutustua muutamiin tutkimustuloksiin tämän uutiskirjeen Valokeilassa-osiossa.

Ennen juhannusta ehdimme vielä olla mukana järjestämässä ohjelmaa kansainvälisessä, Helsingissä järjestettävässä International Social Housing Festival (ISHF) -tapahtumassa, jossa esittelemme asunto ensin -asumispalveluyksiköitämme. Juhannusviikolla on vuorossa perinteinen, kaikille avoin juhannussaunatapahtuma Kinaporin puistossa Helsingin Kalliossa. Näistäkin tapahtumista löydät lisätietoa uutiskirjeestämme.

Mukavia lukuhetkiä ja hyvää kesää!

Terveisin,
Sanna Haanpää-Liukko 
Viestintäpäällikkö, Sininauhasäätiö-konserni 

Valokeilassa

Kansalaisilla ja päättäjillä on yhteinen näkemys:
Kaikilla tulisi olla oma asunto

Asunnottomuus on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, jonka poistaminen koetaan yleisesti tärkeäksi. Tätä mieltä ovat kansalaiset ja päättäjät sekä Helsingissä että Länsi-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla kertoo tuore asennetutkimus*. Lisäksi suuri enemmistö kaikista tutkimukseen vastanneista ajattelee, että kaikilla tulisi olla oma asunto ja että asunnottomuus ei ole oma valinta.

Kansalaisten mielestä kolme parasta keinoa asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn, vähentämiseen ja poistamiseen ovat asunnottomille suunnattujen tukiasuntojen tarjoaminen, kohtuuhintaisen vuokra-asumisen lisääminen ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuuden parantaminen. Valtuutetut olivat samaa mieltä keinoista, mutta tärkeysjärjestys oli toinen. He asettivat tärkeimmäksi keinoksi mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuuden parantamisen.

Näkemyserojakin kansalaisten ja päättäjien välillä löytyy. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa vain 11 % kansalaisista on sitä mieltä, että alueella on riittävästi palveluita asunnottomuusuhan alla oleville nuorille, kun taas päättäjistä 61 % on sitä mieltä, että palveluja on tarpeeksi. Lisäksi kaikkien tutkittujen alueiden valtuutetut uskoivat jossakin määrin kansalaisia vahvemmin siihen, että asunnottomuuden poistaminen tuo yhteiskunnalle säästöjä pitkällä aikavälillä. Vahvimmin tämän näkemyksen jakavat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutetut.

Myös eri alueiden päättäjien näkemysten välillä on eroja. Esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutetut pitävät asunnottomuutta vähemmän merkittävänä yhteiskunnallisena ongelmana kuin muiden alueiden päättäjät. Asunnottomille suunnattujen tukiasuntojen ja asumisyksiköiden tarjoamisen näkivät hyvänä keinona asunnottomuuden poistamiseen eritoten Helsingin sekä Vantaan ja Keravan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden päättäjät.

Erityisen ilahduttavaa on, että 80 % kaikista valtuutetuista sanoo aikovansa toimia aktiivisesti asunnottomuuden vähentämiseksi omalla alueellaan.

Lue lisää tutkimuksen tuloksista toimitusjohtaja Kimmo Karvosen blogista.

*Sininauhasäätiö-konserni tilasi maaliskuussa 2022 Aula Reserach -tutkimusyritykseltä asennetutkimuksen, jossa selvitettiin kansalaisten ja vaikuttajien asenteita asunnottomuutta ja sen poistamista kohtaan. Selvitys toteutettiin Helsingissä sekä Länsi-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 026 kansalaista ja 98 valtuutettua.

Ajankohtaista

Perinteinen juhannussaunatapahtuma asunnottomille Kinaporin puistossa Kalliossa

Tuomme juhannusviikolla Kinaporin puistoon saunan, jonka löylyistä kaikki ovat tervetulleita nauttimaan ja muutenkin viettämään aikaa yhdessä. Juhannussauna on kolmas laatuaan eli pikkuhiljaa voimme jo puhua perinteestä. Mukavaa olisi, jos myös alueen naapurusto tulisi mukaan! Saunan lisäksi tapahtumassa on tarjolla hiustenleikkuuta, ruokaa ja musiikkia sekä asunnottomille palveluohjausta, katuklinikka ja terveysneuvontapiste.

Tapahtuma on käynnissä 21.–23.6. päivittäin kello 11–19. Tervetuloa!

Sininauhasäätiö järjestää ohjelmaa International Social Housing Festival -tapahtumassa Helsingissä

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara sekä Helsingin kaupunki isännöivät 14.–17. kesäkuuta kansainvälistä International Social Housing Festival (ISHF) -tapahtumaa.

ISHF-tapahtuman teema on sosiaaliseen asuntotuotannon rooli sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kaupungin luomisessa. Ohjelmassa on suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden järjestämiä luentoja, työpajoja, näyttelyitä ja tutustumiskäyntejä. Muun muassa onnistuneet toimet asunnottomuuden vähentämiseksi herättävät kiinnostusta muualla Euroopassa ja tapahtumaan onkin tulossa osallistujia noin 30 maasta.

Yksi englanninkielisen tapahtuman kolmesta teemasta on The right to housing: getting rid of the excuses not to guarantee it. Teemaan liittyen me järjestämme tutustumiskäynnit asunto ensin -periaatteella toimiviin asumispalveluyksiköihimme Pessiin ja Ruusulankadulle. Kiinnostuksesta asunto ensin -mallia ja kohtaan kertoo, että vierailijaryhmät meidän kohteisiimme täyttyivät salamannopeasti tapahtuman ohjelman julkistamisen jälkeen.

Save the dates! 

Syyskuu(kin) on meille varsin aktiivista aikaa!  Vuoden merkittävin varainkeruukampanjamme
  • Katu ei ole koti starttaa 11.9. ja jatkuu aina 13.9. saakka. Tuttuun tapaan keräämme varoja nuorten asunnottomien auttamiseksi. Kannattaa siis pysyä kuulolla ja tulla mukaan tekemään hyvää! 
  • Syyskuun 14. päivä alkavat kaksipäiväiset Kuntamarkkinat. Olemme mukana omalla osastolla kertomassa palveluistamme ja toiminnastamme asunnottomuuden vähentämiseksi ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi.
Näkemisiin syyskuussa! 

Vastuullisuus ja vaikuttavuus toiminnan keskiössä

Kesäkuun alussa julkaistu Sininauhasäätiö-konsernin vastuullisuuskatsaus on ensimmäinen laatuaan. Se on konkreettinen osoitus siitä, että haluamme jatkossa tehdä entistä kokonaisvaltaisempaa vastuullisuustyötä.

Toteutamme työssämme vahvasti sosiaalista vastuuta – se on toimintamme ytimessä jo toimintamme tarkoituksen ja arvopohjamme myötä. Jatkossa laajennamme vastuullisuustyömme kattamaan aikaisempaa järjestelmällisemmin myös taloudellisen kestävyyden ja ympäristövastuun.

Tuoreessa vastuullisuuskatsauksessa tarkastelemme muun muassa muuttuvaa toimintaympäristöämme ja strategiaamme sekä kuvaamme, miten tuotamme arvoa eri sidosryhmille ja yhteiskunnalle. Kerromme toiminnastamme ja sen vastuullisuudesta ja vaikuttavuudesta meille olennaisten vastuullisuuden teemojen kautta. Nämä teemat ovat:

  • Asiakas toiminnan keskiössä

  • Hyvinvoiva ja kehittyvä työyhteisö

  • Läpinäkyvyys ja taloudellinen kestävyys

  • Yhteiskunnallinen vaikuttavuus

  • Ympäristövaikutusten vähentäminen

Katsaukseen sisältyvät myös kuvaukset Sininauhasäätiön kehittämistoiminnan tärkeimmistä hankkeista ja toiminnoista sekä Sininauha Oy:n palvelutoiminnasta ja niiden vaikuttavuudesta vuonna 2021.

Tervetuloa tutustumaan vastuullisuuskatsaukseemme tästä.

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Sanna Haanpää-Liukko
Sininauhasäätiö
sanna.haanpaa-liukko@sininauhasaatio.fi  

Matalan kynnyksen päiväkeskus Illusian toiminta Espoossa käynnistyy elokuussa

Pitkän etsinnän tuloksena tilat Espoon Illusian toiminnalle ovat löytyneet Leppävaarasta. Päiväkeskushankkeen suunnitteluvaihteessa laaditussa tarvekartoituksessa Leppävaara on ykkösalueena toimintaan kohdentuvan asiakastarpeen perusteella. On hienoa, että pääsemme rakentamaan päiväkeskusyhteisöä nyt käytännössä!

Espoon Illusian lisäksi tiloihin sijoittuu hankkeen yhteistyökumppanina olevan Irti Huumeista Ry:n Espoon Huudikoutsit. Huudikoutsit tekevät mm. alueelle jalkautuvaa vertaistyötä.

Espoon Illusian ja Huudikoutsien toiminnalla tähdätään perustarpeiden, kuten ravinnonsaannin ja hygienian hoidon tyydyttymiseen ja hyvinvoinnin sekä osallisuuden vahvistumiseen. Toiminnan tuella yhdessä sidosryhmäverkoston kanssa rakennetaan erilaisia asumis- ja vertaispolkuja palvelua käyttäville ihmisille. Jalkautuvan vertaistoiminnan tavoitteena on vahvistaa yleistä turvallisuuden kokemusta julkisessa tilassa.

Päiväkeskustoiminnan ensisijaisena kohderyhmänä ovat asunnottomuutta kokevat sekä aktiivisesti päihteitä käyttävät ihmiset. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea, sekä Espoon kaupunki.

Espoon Illusian asiakastyö käynnistyy elokuun aikana osoitteessa Läkkisepänkuja 4 A. Toiminta on avoinna ma–ti ja to–pe klo 9–14.

Lisätiedot

Matalan kynnyksen toimintojen päällikkö Sonja Varonen 
Sininauhasäätiö
sonja.varonen@sininauhasaatio.fi  

Espoon Illusian tiimiesihenkilö Katja Sijamäki
Sininauhasäätiö
katja.siljamaki@sininauhasaatio.fi  

Opas kadun kansalle
- kaikille avoimet palvelut kuvallisena oppaana

Sininauhasäätiö on päivittänyt alun perin vuonna 2017 ilmestyneen kuvallisen Opas kadun kansalle -julkaisun, joka kokoaa pääkaupunkiseudun kolmannen sektorin järjestämät, paperittomille avoimet asunnottomien palvelut yksien kansien väliin. Koronavuosina opas julkaistiin vain sähköisenä, mutta nyt päivitetty versio on saatavissa sekä painettuna että sähköisenä. Oppaan tarkoitus on ohjata ihmisiä avun piiriin. 

Pääkaupunkiseudulla on paljon eri toimijoita, jotka auttavat asunnottomia sekä paperittomia ja tuottavat heille suunnattuja palveluja. Tieto palveluista on kuitenkin ollut hajanaista ja apua tarvitsevien on täytynyt itse aktiivisesti etsiä sijainteja ja aukioloaikoja. Varsinkin kaikkein heikommassa asemassa olevien asunnottomien, kuten kielitaidottomien paperittomien, on usein vaikea löytää avun piiriin.

Kadunkansan oppaassa palvelut on pyritty listaamaan mahdollisimman selkeästi ja usean eri kielen avulla auki selitettyjä kuvasymboleja hyödyntäen. Oppaan tekstit ovat suomeksi, englanniksi, venäjäksi, dariksi, arabiaksi, bulgariaksi ja somalin kielellä. Taskukokoinen opas kulkee helposti mukana.

Lisätiedot

Maahanmuuttajatyön päällikkö Anna-Leena Myllylä
Sininauhasäätiö
anna-leena.myllyla@sininauhasaatio.fi  

Blogit ja uratarinat 

Asenteita asunnottomuuteen on tutkittu

Kuin tyhjä taulu - havaintoja päihteitä käyttävien asiakkaiden kohtaamisesta

Viihtyisä naapurusto - meidän yhteinen päämäärämme

Asukastoimijasta vertoksi

Työtä omalla persoonalla - huoltomies Rony Söderlund työskentelee yhdessä asukkaiden kanssa

 

Työpaikat

 

Ohjaaja määräaikaiseen työsuhteeseen Nuorten tuki- ja kohtaamispiste Nuoleen

Onko sinulla paloa ja osaamista haittoja vähentävään nuorten matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveystyöhön? 

Jos vastasit kyllä, hae meille OHJAAJAN määräaikaiseen tehtävään jo tänään! 

Nuolessa kohderyhmänä ovat asunnottomat ja päihteitä käyttävät 16-29 vuotiaat nuoret ja nuori voi tulla Nuoleen, vaikka hän olisi päihtynyt. Nuoli on avoinna 24/7 ja sinne voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Nuolessa kaikki nuoret kohdataan sellaisena kuin he ovat! 

Lue lisää rekrystä.

Website
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © 2022 // Sininauhasäätiö
Arkisto / Tietosuojaseloste / Keräyslupa RA/2021/1108

 
Mikäli haluat vaihtaa sähköpostiosoitteesi johon saat uutiskirjeen tai peruuttaa uutiskirjeen, voit muokkaa asetuksiasi tästä.