Copy

Programa de Seguiment de Papallones de Catalunya, Andorra i Balears

Butlletí trimestral del CBMS

Núm. 3 - Juliol 2022

Fenologia, extrems climàtics i jardins de papallones

Ens trobem davant d’una sequera molt severa per segon any consecutiu que afecta la biodiversitat en molts aspectes.

Un avançament de l’estiu amb les consecutives onades de calor a finals de maig, mitjan juny i inicis de juliol ha provocat un avançament en moltes espècies, fent que localment durant el juny hi hagués unes setmanes de bonança amb localitats que tenien registres de rècord, però que aviat donessin pas a un juliol amb molta menys riquesa i abundància de papallones, amb molts menys recursos florals.

En aquest tercer butlletí hi trobareu les notícies destacades d’aquest segon trimestre de 2022.

Presentem la guia “Com fer un Jardí de Papallones

Aquest juliol ha sortit a la llum la guia “Com fer un jardí de papallones”, un producte de l’equip de recerca en papallones del Museu de Ciències Naturals de Granollers, distribuït per Garden Birds.

Ajut a la Dona Naturalista concedit per la Institució Catalana d’Història Natural

Aquest any, la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), ha decidit premiar amb l'Ajut ICHN a la Dona Naturalista a Clàudia Pla-Narbona Leon pel projecte:

"Beure del fang: Estudi dels abeuradors de papallones a Catalunya"

El projecte pretén aprofundir en aspectes poc estudiats del mud-puddling a Catalunya, un comportament que duen a terme algunes papallones, i altres insectes, consistent en adquirir sals minerals i nutrients que es concentren en tolls enfangats, marges de rieres, fruita podrida, excrements, carronya i, fins i tot, suor. Aquesta conducta genera un efecte de crida que determina que en algunes zones s'hi formin agrupacions de molts individus, anomenats "abeuradors de papallones".

Aquest comportament s’ha observat i estudiat sobretot a regions tropicals, però a la regió mediterrània encara hi ha un gran buit de coneixement. Aquest treball, doncs, pretén aportar informació nova com: quines espècies el duen a terme i quines no, fins a quin punt es potencia quan hi ha onades de calor, i si l’origen d’aquest comportament a la regió mediterrània podria relacionar-se amb una necessitat d’hidratació en períodes de sequera.

Participem en el projecte europeu SPRING per testar la metodologia del futur seguiment de pol·linitzadors

Durant els anys 2022 i 2023 es desenvoluparà un projecte finançat per la Comunitat Europea (CE), denominat SPRING, que té com a objectius principals incrementar el coneixement sobre insectes pol·linitzadors als estats membres de la CE, així com testar la metodologia proposada pel futur seguiment europeu d’aquests insectes, i com a resposta al greu declivi que sembla que estan patint els insectes pol·linitzadors en diferents regions d’Europa. D’entre les tasques que s’han de dur a terme, la primera se centra en l’expansió i consolidació de xarxes de seguiment de pol·linitzadors, inclosos els programes BMS.

Com a feina de camp, durant aquests dos anys a Espanya s’ha d’implementar una xarxa de seguiment d’una vintena d’estacions, on es mostrejaran periòdicament tres grups d’insectes pol·linitzadors, les abelles, els sírfids i les papallones diürnes, amb l’ús de trampes cromàtiques. Dins d’aquest projecte, hi ha també un mòdul per implementar un seguiment de papallones nocturnes, basat en trampes de llum. A Espanya s’han establert cinc estacions de mostreig, quatre de les quals a Catalunya i amb participació de col·laboradors del CBMS.

L’Observatori del Patrimoni Natural

El 6 de juliol es va presentar a Barcelona l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Aquest esdevé un òrgan aglutinador de diferents entitats i institucions que pretén posar ordre a les ingents quantitats de dades i coneixement que es generen a Catalunya a través de molts projectes que s’hi realitzen. Entre aquestes, el Museu de Ciències Naturals de Granollers hi juga un paper rellevant.

Les dades de seguiments de ciència ciutadana com el CBMS seran, doncs, una de les bases sobre la qual se sustenta aquest nou organisme. L’observatori té projectes propis però pretén dedicar-se a l’estudi de les distribucions i poblacions de les espècies, les seves tendències, les pressions i sensibilitats que aquestes tenen i quines mesures de conservació es proposen per actuar.

Entre els productes que se’n treuen hi ha el Living Planet Index de Catalunya, que es calcula per diferents tipus d’ambients i que mesura la tendència general de les poblacions d’animals salvatges a partir de sèries llargues. El CBMS és el programa de seguiment de fauna més longeu a casa nostra, i conjuntament amb el Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya constitueixen un gruix fonamental per al càlcul d’aquest indicador.

Estat Natura 2020: Mesurar i entendre la biodiversitat

10è Dia de les Papallones

Durant aquest estiu es celebra el desè Dia de les Papallones arreu del territori català.

Publicacions científiques

Com afecta la meteorologia i els extrems climàtics al creixement poblacional de les papallones?

Llegeix la notícia sencera aquí

La plasticitat fenològica de les papallones respecte al clima explica les seves tendències poblacionals

Recentment, l’àrea de recerca en lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers hem publicat aquest article a la revista Proceedings of the Royal Socienty B, on s’aprofundeix en els canvis fenològics que estan experimentant les papallones a la xarxa CBMS i com aquests canvis afecten l’abundància de les poblacions.

S’han utilitzat dades de 59 localitats del CBMS a Catalunya i Andorra, on les poblacions han estat monitoritzades durant un mínim de 10 anys. Per cada localitat s’han calculat també dades climàtiques per relacionar-les amb la fenologia.

Llegeix la notícia sencera aquí

Prospeccions de papallones diürnes en perill d’extinció. Revisió de la distribució i estat de conservació de Zegris eupheme i Boloria eunomia a Catalunya

L’adaptació dels criteris IUCN per a papallones diürnes a nivell regional de Catalunya ha resultat en una llista de 46 espècies amenaçades, amb diferents nivells de coneixement sobre la seva biologia i la distribució. D’entre aquestes espècies, l’aurora dels guarets (Zegris eupheme) i la donzella de la bistorta (Boloria eunomia), dues papallones amb poques dades històriques en l’àmbit català, la majoria provinents de col·leccions entomològiques, apareixen amb la categoria d’En Perill (EN).

Durant el 2021 s’han organitzat dues prospeccions durant el pic del seu període de vol per actualitzar i precisar la distribució de totes dues. L’aurora dels guarets s’ha trobat solament en una localitat de la Ribera d’Ebre i avui en dia es troba en estat crític a Catalunya. La donzella de la bistorta, en canvi, es troba en una millor situació de conservació. S’ha pogut constatar que les escasses poblacions conegudes històricament romanen presents a data d’avui i, d'altra banda, s'han localitzat noves poblacions en força localitats de l’Alt Urgell i est del Pallars Sobirà.

Llegeix la notícia sencera aquí

Les condicions bioclimàtiques locals de les poblacions determinen l’estabilitat de les comunitats de papallones a escala continental

El treball es basa en una anàlisi de 876 comunitats de papallones (que inclouen 157 espècies) monitoritzades en projectes BMS a Catalunya, UK i Finlàndia entre 1999 i 2017. S’obtenen els següents resultats: per una banda, les espècies que ocupen diferents extrems del seu rang tèrmic responen de forma diferent a les anomalies tèrmiques, provocant sobretot fortes davallades poblacionals als marges càlids de les espècies. A més, les poblacions són particularment sensibles a les anomalies positives, un resultat que suggereix que són les onades de calor les que tenen uns efectes més forts sobre la dinàmica poblacional de les papallones. Finalment, es confirma que efectivament hi ha una major estabilitat en comunitats amb més espècies, i també en comunitats amb majors abundàncies poblacionals.

Llegeix la notícia sencera aquí

Altres projectes en curs

Estudi de les poblacions de Brenthis hecate al Moianès

Prats de pastura a l’Alt Pirineu

Enguany s’està duent a terme un projecte d’avaluació de la biodiversitat en prats de pastura sub-alpins al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquest s’emmarca en la subvenció als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies 2022 i esdevé un projecte multidisciplinar entre l’avaluació de la flora, les papallones diürnes i la socio-ecologia de ramats.

Aquest projecte vol comparar la biodiversitat en dues valls properes que estan gestionades de forma diferent, amb una gran diferència en el nombre de caps de bestiar i temps de residència d’aquests. L’estudi tracta d’indagar quines són les situacions més beneficioses per a la biodiversitat i els seus indicadors, i serveix com a base per a la construcció d’un protocol d’avaluació de prats de pastura.

Moltíssimes gràcies a tothom per difondre el projecte i per ajudar a fer créixer la xarxa de voluntaris i col·laboradors. Ens podeu seguir a twitter i a la web.

El CBMS forma part del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers.