Copy
View this email in your browser
Lectoraat Employability
Academie voor Business Studies
Nieuwsbrief juli 2022
Beste <<Last Name>>

Het academiejaar 2021-2022 loopt alweer ten einde. De studenten leggen een knoop in de laatste losse eindjes en de leden van het Lectoraat Employability zijn druk met de verschillende afsluitende evenementen en presentaties.

Het Lectoraat kan met trots terugkijken op een jaar vol mooie onderzoeken, publicaties en evenementen. Zo gingen alleen al in de afgelopen maand de studenten van de minor Data Driven Decision Making langs bij Fortuna Sittard; droegen de studenten van de minor Employability bij aan het onderzoeksproject WOOW en kregen mkb maakbedrijven waardevolle informatie over de rol van Human Capital bij de invoering van Quick Response Manufacturing.

Dit jaar stond bovenal in het teken van de recordkrapte op de arbeidsmarkt en het vinden van nieuwe en innovatieve oplossingen om deze uitdaging aan te gaan. Gezien de doorlopende technologische ontwikkelingen, maatschappelijke transities en veranderende gevraagde competenties zal deze uitdaging de komende tijd nog volop aanwezig zijn. Ook het effect van de corona-pandemie tekent zich steeds duidelijker af. Ons Lectoraat zal ook in de toekomst organisaties adviseren hoe deze uitdaging op creatieve wijze aan te gaan. Zoals altijd staat daarbij het belang van co-creatie samen met studenten centraal.

Ook deze nieuwsbrief neemt een pauze. Wij danken u hartelijk voor alle positieve reacties en ontmoeten u graag weer in september.

Voor nu veel leesplezier en een mooie zomer toegewenst,

Met vriendelijke groeten,
Prof. dr. Jol Stoffers
Lector Employability
Nieuws uit het lectoraat
Posterpresentaties
Tijdens het Zuyd Event in MECC Maastricht op 24 juni 2022 heeft het lectoraat een terugblik gegeven op een aantal onderzoeken en projecten die we het afgelopen jaar uitgevoerd. Lectoraatsleden Joost Hoedemakers, Omar Habets, Erik Canisius, Manon Geraedts en Jenny Amanchar vertelden de aanwezigen over onder andere de minor Employability in samenwerking met WOOW-project, de Collegereeks Toekomst Bestendig Bedrijfsleven, over het HR Business Lab en de Future Proof Human Capital Scan. Wilt u meer informatie over een van onze onderzoeken of projecten? Neem dan contact op met Ilse Schrijver.
Uitreiking eerste exemplaar boek 'Brede Welvaart in Limburg'
We vertelden u al eerder over de publicatie van 'Brede welvaart in Limburg, de kunst van richting te veranderen', waarin 22 professionals vertellen over hun bijdrage aan inspirerende projecten op het vlak van brede welvaart in Limburg. Uit handen van Jol Stoffers ontving Gouverneur Emile Roemer onlangs het eerste exemplaar van het boek.
"Brede welvaart voor alle Limburgers vraagt om samenwerking van iedereen die eraan bijdraagt. Het is belangrijk dat we samen op regionaal niveau inzicht krijgen in wat voor verschillende groepen mensen belangrijk is, waar krachten en uitdagingen liggen. Zodat we weten wat werkt in beleid en in de praktijk."

Gouveneur Emile Roemer
Collegereeks Toekomstbestendig bedrijfsleven
Er wordt natuurlijk al hard gewerkt aan het nieuwe studiejaar. Zo staat de collegereeks “Toekomstbestendig Bedrijfsleven” reeds ingepland, met lezingen over onder andere de Circulaire Economie en Vitaliteit met behulp van technologie.

Deze reeks is een initiatief van het Onderzoekscluster Toekomstbestendig Bedrijfsleven en maakt onderdeel uit van het curriculum van de tweedejaars studenten van de academie Business Studies. De reeks staat daarnaast open voor andere geïnteresseerden. U hoort er in het nieuwe studiejaar meer over.
Meer interessante links
Designing work that people love
Bedrijven die wanhopig op zoek zijn naar nieuwe werknemers proberen van alles: van loonsverhogingen tot trendy extraatjes. In Designing work that people love betoogt Marcus Buckingham dat werkgevers het met deze maatregelen niet gaan redden, omdat zij het echte probleem niet aanpakken. Te veel banen zijn stressvol en zinloos: daar valt dus niet van te houden.
Om werknemers betrokken te houden, benoemt de auteur drie broodnodige mentaliteitsveranderingen:
  1. Organisaties moeten werknemers gaan zien als hun belangrijkste stakeholders
  2. Zij moeten afstappen van standaardisatie in performance-managementtools,
  3. En zij moeten werknemers het vertrouwen geven om hun prestatiedoelen te bereiken op de manier die zij zelf geschikt achten.
De arbeidsmarkt is geen markt
"Zolang we door de bril van marktwerking naar werk blijven kijken, zullen er grote groepen mensen zijn die niet aan het werk komen, zal de kans op zeker en waardevol werk ongelijk verdeeld zijn en blijven onwenselijke beloningsverschillen in stand." Zo begint het boeiende artikel De arbeidsmarkt is geen markt op wbs.nl.
Meer vat op brede welvaart door data en informatie
Het werken met data kan helpen bij het nemen van beslissingen, ook ten aanzien van de thema’s binnen brede welvaart. In het artikel Meer vat op brede welvaart door data en informatie bespreken Tom Brandsma en Evrim Onat de mogelijkheden, de grenzen en het belang van kennis rond data, Artificial Intelligence (AI) en digitalisering bij overheden en organisaties in de zorg.
Wetgeving zet mensen met arbeidsbeperking achter de geraniums
Tekort aan arbeidskrachten? Mensen met een (kleine) arbeidsbeperking willen graag aan de slag.
Wie zitten er in het onbenut arbeidspotentieel?
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is er nog veel onbenut arbeidspotentieel. Wie zijn deze mensen?

U leest er meer over op www.werk.nl.
Agenda
15 September 2022 - Sittard
Lezing Leen Zevenbergen

In het kader van de Zuyd Collegereeks i.s.m. CHILL is op 15 september 2022 onze spreker de inspirerende auteur en ondernemer Leen Zevenbergen. Met 30+ jaar ervaring op het gebied van duurzaamheid kent Zevenbergen deze wereld op zijn duimpje. Met zijn boek Dominee van de Duurzaamheid wil hij 'duurzaamheid normaal, minder elitair, en zelfs leuk maken'. Tijdens deze lezing neemt hij ons ook mee in wat aandacht voor duurzaamheid betekent voor leiderschap. We sluiten de lezing af met een netwerkborrel.

Locatie: Zuyd Hogeschool, Ligne 1, Sittard
Datum:  15 september 2022
Tijd:       14.30 uur
Kosten: €25,- (inclusief boek Dominee van de duurzaamheid)
Aanmelden

30 September 2022 - Deventer
Event met workshops, presentatie, panelgesprek & borrel

Verder op weg met Loonbaanchecks

In de afgelopen twee jaar hebben Saxion, HAN, Zuyd en OU met financiële ondersteuning van Instituut Gak onderzoek gedaan naar het gebruik, de kwaliteit, de werking en effectiviteit van Loopbaanchecks. Op 30 september delen de onderzoekers de resultaten tijdens het evenement "Verder op weg met Loonbaanchecks".

U hoort de belangrijkste inzichten en gaat aan de slag met werkwijzen die de effectiviteit van loopbaaninterventies kunnen verhogen.

Programma
13.15 - 13.30 uur - Inloop
13.30 - 13.35 uur - Opening door Keklik Yücel
13.35 - 14.15 uur - Presentatie onderzoeksresultaten door Sjoerd de Vries.
14.30 - 16.15 uur - Twee workshoprondes
16.30 - 17.00 uur - Panelgesprek "Effecten loopbaanchecks"
17.00 uur - Slotwoord & borrel

Meer informatie over de workshops vindt u hier.

Locatie: Saxion Deventer, Handelskade 75, Deventer
Datum: 30 september 2022
Tijd: 13:15 tot 17:00
Aanmelden
LinkedIn
E-mail
Website
Facebook
Copyright © 2022 Zuyd Hogeschool, All rights reserved.


Indien u deze e-mails niet meer wilt ontvangen, kunt u zich hier uitschrijven. Let op: u ontvangt dan ook geen uitnodigingen voor de kenniskring.

Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan hier.


Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zuyd Hogeschool · Ligne 1 · Sittard, 6131 MT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp