Copy
Nieuwsbrief juli 2022:
Totaalkunst RW vd Wint

In deze brief:

1- Totaalkunst
Rudi van de Wint

Wanneer?

Verschijnt 1x per maand
Overzicht Nieuwsbrieven? Klik op link

Deel Nieuwsbrief!

Twitter Twitter

Maker meest bekeken kunstwerk is velen onbekend

 
‘Wat is het bekendste Nederlandse schilderij?’ de meesten zullen zeggen ‘Rembrandts Nachtwacht’. Op de de vraag: ‘Wat het meest bekeken schilderij in Nederland is?’ volgt een veelvoud van antwoorden. Zelden hoor je ‘'De oneindige ruimte' van Rudi van de Wint’. Toch kijken dagelijks 1 miljoen mensen ernaar.
 
'De oneindige ruimte' bestaat uit rood-paarse wandpanelen die voor de verbouwing de achterwand van de plenaire zaal van de Tweede Kamer sierden.
 
Vergaderen in politiek theater
De zaal is ontworpen door architect Pi de Bruijn. Hij vond dat de zaal iets van een theater moest hebben. Daarom waren de stoelen opgesteld in de halfronde vorm van een Romeins-Grieks theater. Met de rood-paarse wandpanelen, met wel  17 lagen olieverf, wilde  Rudi van de Wint het theatrale karakter onderstrepen.
 

Effect van schilderij

‘Als je door de zaal beweegt ervaar je hierdoor een voortdurend veranderend kunstwerk. De schilderijen lijken zich te versmallen of te verbreden’, aldus de architect. Twee panelen van het werk vormen steeds één geheel, doordat het ene schilderij doorloopt in het andere. Van afstand gezien lijkt het daarom een geheel en valt het niet op dat er tussen de panelen een opening is die toegang biedt tot de plenaire zaal. Architect Pi de Bruijn was vooral te spreken over de manier waarop de schilderstukken zijn gerangschikt.
Het grote kunstwerk voor de vergaderzaal van de Tweede Kamer was de doorbraak voor Van de Wint. Het werk was zo groot, dat hij er een aparte Marineloods in Den Helder voor huurde. De panelen zijn 7 meter hoog en 2 tot 5 meter breed. Het totale kunstwerk bestaat uit 10 panelen en is onderdeel van de serie ‘Het oog’. De serie gaat niet over de afbeelding van een oog, maar over de verhouding tussen licht en donker.
 

Rudi en Jochum van de Wint

Sommigen dachten dat het broers waren. Maar Rudi en Jochum zijn één en dezelfde persoon; fictieve personages, door Reindert Wepko van de Wint in het leven geroepen om accent te leggen op zijn dualistische persoonlijkheid. Jochum stond voor het gevoel, expressie, en Rudi voor rechtlijnigheid, beheersing. Een twee-eenheid van twee polaire krachten.
Uit de podcast ‘Twee kunstenaars ineen’ wordt duidelijk dat Van de Wint zich rond 1970 niet thuis voelde bij de dan populaire kunststroming van conceptuele kunst. Hij volgt zijn eigen kompas dat naar het noorden wijst en keert terug naar Den Helder. In Huisduinen ontmoet hij Rietje met wie hij zich terugtrekt in een onbewoonbaar verklaarde woning. Hij laat Rudi en Jochum achter zich en ondertekent zijn werk met R.W. van der Wint. ‘Ik dacht dat er verzoening mogelijk was … maar zonder polariteit bestaat er niets’.
 
Stairway to Heaven
2007: Stairway to Heaven, Tenerife, ter nagedachtenis van de slachtoffers vliegramp, 1977.
18 meter hoog, cortenstaal.
Bij de onthulling van het monument werd op hetzelfde tijdstip als de ramp, om 17.06 uur, door de aanwezigen twee minuten stilte in acht genomen.

Foto: Jesús Manuel Pérez Triana
 
Tong van Lucifer

Het kunstwerk terug naar zijn oorspronkelijke plek aan de A6 bij Lelystad. Dat heeft een meerderheid van Provinciale Staten van Flevoland besloten. Het beeld van kunstenaar Van de Wint wordt wel omgedoopt tot De Tong, omdat de SGP-tak van Flevoland de referentie naar de duivel godslasterlijk vindt.
 

Kunstproject De Nollen

Aan de rand van Den Helder ligt het natuur- en kunstproject De Nollen van kunstenaar Van de Wint. Hij werkte aan dit project vanaf de jaren tachtig tot zijn plotselinge overlijden in 2006. In die periode werd het verwaarloosde binnenduingebied met 25 bunkers getransformeerd tot een totaalkunstwerk.
Foto: Kees Looijesteijn
Na zijn dood in 2006 liet hij het landgoed bij Den Helder na. Van de Wints zonen Ruud en Gijs besloten het levenswerk van hun vader te voltooien: de monumenten op De Nollen zijn gerestaureerd, de natuur is verfraaid en er zijn beelden bijgeplaatst.
Een wandeling door De Nollen leidt langs grote metalen sculpturen, langs bouwsels waar je van licht naar donker, via een ondergrondse toegang, weer in een lichte ruimte komt. Er is voortdurend een wisselwerking tussen lichte en donker, tussen de kunst en de werkelijk.
Wie belangstelling heeft voor zijn beelden en bouwsels kan die daar in de  open natuur bekijken. Over kunst in een openbare ruimte had Van de Wint een uitgesproken mening. ‘Een schilderij is een werk op zich en dient niet alleen als decoratie’.
 
‘Reis naar het oneindige’
Er is  een overzichtstentoonstelling van het werk van Rudi van de Wint in het Stedelijk Museum Alkmaar, ‘Reis naar het oneindige’ van 4 juni t/m 30 oktober 2022

Zo zichtbaar als het werk is, zo weinig weet het grote publiek van de kunstenaar achter deze werken. Misschien heeft het te maken met het moment waarop hij zich terugtrok uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn magnum opus: het landschapskunstwerk ‘De Nollen’ in Den Helder.
Wat hij daar heeft gerealiseerd voordat hij in 2006 aan zijn eigen ‘Reis naar het oneindige’ begon, is een project van wereldformaat.
Kees Looijesteijn
 
Copyright © 2022 Looijesteijn - Photo, All rights reserved.


Wil je de voorkeur wijzigen over de e-mails die je ontvangt?
Veranderen kan met: update your preferences of uitschrijven via: unsubscribe from this list
Email Marketing Powered by Mailchimp