Copy

Bijgaand ontvangt u de tiende 'veenbrief' van Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur. In deze brief aandacht voor de Visie klimaatbestendige veenlandschappen NL die we mochten maken in opdracht van de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers, een optreden als 'veendeskundige' bij Radar en Lubach én de zoektocht met boeren en natuurbeschermers naar een kleinschalige herverkaveling in het hart van de Alblasserwaard.

Ik raak er in mijn werk steeds meer van doordrongen dat we echt toe moeten naar een systeemverandering. De stikstofproblematiek is in die zin niet meer dan een symptoom van een ecosysteem dat volledig uit balans is geraakt. Als we in de ruimtelijke ordening een vitaal en weerbaar bodem- en watersysteem als uitgangspunt durven te nemen is er een belangrijke stap gezet naar een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.


Veel kijk- en leesplezier gewenst!

____________________________________________________________________________________

Visie klimaatbestendige veenlandschappen gepubliceerd

Op 30 juni j.l. is de Visie klimaatbestendige veenlandschappen gepubliceerd. In samenwerking met ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga en Atelier des Hollants hebben we de laatste maanden intensief gewerkt aan een visie op ons laagveenlandschap in opdracht van de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers.
Kern van een toekomstbestendig laagveenlandschap is het meer en beter vasthouden van water op landschapsschaal. Juist in de overgangsgebieden tussen natuurkernen en landbouwgronden (de 'landschapsgronden') liggen kansen om de sponswerking van de bodem te vergroten ten behoeve van klimaatopgaven, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. In drie sporen worden de mogelijkheden voor toekomstig landgebruik bij verhoogde grondwaterstanden toegelicht. Dit ter inspiratie voor te maken keuzen in gebiedsprocessen.
Met de inrichting van hydrologische overgangszones zal het landschap ruimtelijk gaan veranderen. Er ontstaat een uitnodigend mozaïeklandschap met een wisselwerking tussen landbouw en natuur; een kleinschaliger landschap met meer afwisseling gedurende de seizoenen en een hogere belevingswaarde.

Voor de publiekssamenvatting klik hier >>>


Waardenverkaveling Binnenwaard, afronding eerste fase

Op 15 juni j.l. is in Noordeloos de eerste fase van het onderzoek naar een ‘Waardenverkaveling’ voor het hart van de Alblasserwaard, de Binnnenwaard gepresenteerd. In het onderzoek, dat mogelijk is gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, onderzoeken we of een kleinschalige herverkaveling (een ruilverkaveling 2.0) een passend instrument kan zijn om de opgaven in het landelijk gebied in samenhang te benaderen, gebaseerd op een toekomstbestendig bodem- en watersysteem. In deze fase heeft bureau SteenhuisMeurs onderzoek gedaan naar de eerste ruilverkaveling in de Alblasserwaard (‘de grootste ruilverkaveling van West-Europa’) en zijn interviews gehouden onder boeren en natuurbeschermers. Van de interviews is een inspirerende video gemaakt door VisserMedia uit Alblasserdam. Onderdeel van de ‘Waardenverkaveling’ is het denken over een andere benadering van grondwaarden en grondverwerving. Kunnen we economie en ecologie beter koppelen en zo meerwaarde creëren voor boer en burger? Boer Pieter van der Valk uit Ferwoude gaf in Noordeloos een inspirerende lezing over zijn idee voor een grondcoöperatie ‘Rijkdom’.

Voor een verslag van de presentaties in Noordeloos in regionaal dagblad Het Kontakt klik hier >>>


Friese veenweideproblematiek bij Radar

Op 28 maart j.l. mocht ik een bijdrage leveren aan een item over bodemdaling in onze veenweidegebieden in het programma Radar op NPO1. In de reportage werd ingezoomd op de funderingsproblematiek in Fryslân in relatie tot de omringende agrarische diepontwatering. Ik heb benadrukt dat de veenweideproblematiek vooral een hydrologisch vraagstuk is. Hoe kunnen we de verende tred van de bodem herstellen, de spons nathouden? Én ik heb de maatschappelijke urgentie benadrukt; ‘Met een bodemdaling van 1 tot 2 centimeter per jaar ben je binnen 100 jaar – binnen drie generaties – het hele veenweidegebied in Fryslân kwijt. Je moet nu ingrijpen, het landgebruik aanpassen aan een duurzaam bodem- en watersysteem, wil je het veen voor Fryslân behouden’. Meer info over de complexe veenweideproblematiek is te lezen in mijn boek ‘Vloeiend landschap’.

Voor het terugkijken van het item in Radar klik hier >>> en 'hergebruik' bij Lubach in een item over droogte klik hier >>>


Twitter
Website Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur
Email
Instagram
LinkedIn
Copyright © Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur All rights reserved.


Our mailing address is:
info@peterderuyterlandschap.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur · Zonnelaan 45 · Haarlem, Nh 2012 TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp