Copy

Logo Boekhandel Van Gennep
Een mooie positieve titel voor de nieuwsbrief, en een van onze boekentips voor alle vrije weken die komen gaan. Die volgen straks, maar allereerst ... Een van de redenen dat ik mijn werk bij Van Gennep zo mooi vind is dat het mij hoopvol stemt. Er is veel ongewis in de wereld op dit moment, maar er blijven dappere krachten actief. Op de dag dat het nieuws kwam dat het recht op abortus werd afgeschaft in de VS, verkochten wij veel exemplaren van Leven en laten leven van Madeleijn van den Nieuwenhuizen. De ondertitel luidt: 'een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking'. En op Roze Zaterdag verkochten wij volop Pride boeken, zoals Liefde in kleur van Bolu Babalola/ de hit Heartstopper /  FAQ Gender (Antwoorden op veelgestelde vragen als je iemand bent of kent die non-binair is) en Boos meisje van Marja Pruis. Dus lezers blijven, naast ontspanning, ook vol empathie zoeken naar verdieping, achtergronden, herkenning, inzichten. Hoopvol dus. Ik wens jullie een nieuwsgierige zonnige zomer!

Nieuwe titels

Wij vertrekken deze zomer naar Kassel, Berlijn, Wenen, North Sea Roundtown, Lyon en het Spaanse Pendueles. En wat nemen wij zoal mee? Passend bij de zomer: de romans Drie zomers van Margarita Libaraki (over drie zomers, drie zussen, op het Griekse platteland, ‘een parel’). Of De grote zomer van Ewald Arenz (winnaar Duitse boekhandelsprijs). Maar ook de lente kan nog gekoesterd worden, met Laatste lente, het liefdevolle boek dat de vrouw van schrijver A.L. Snijders schreef na zijn plotselinge dood. En met Lentehonger van Sander Kollaard, het nieuwste deeltje in de wandelserie Terloops. Hij beschrijft een wandeling in zijn frisse kleurrijke Zweden. 
 

Voor vakantievierende kinderen

Voor de jonge lezers is er een nieuw prentenboek met heerlijk fantasievolle tekeningen van Marije Tolman, Heerlijke honing. Over de verrassende combinatie van een onverzadigbare beer en een vlinder. En de ultieme jeugdroman, die mee kan naar elke vakantiebestemming: Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune. Over een maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Door collega auteurs wordt dit boek ‘Magistraal en gewoon perfect’ genoemd. En verder, als inspiratie voor alle vakantie avonturen: Het Gruffalo en zijn vrienden Buitendoeboek. En er zijn meer echte vakantiedoeboeken, afleiding voor in de trein, of in de tuin. Van Fiep Westendorp, Kidsweek en zelfs van good old Donald Duck.

Zomertips van Manon

Emilie Pine - Ruth & Pen
Laatst heb ik het boek Ruth & Pen van Emilie Pine uitgelezen en het was mooi. Veel actuele onderwerpen worden open en eerlijk in de verschillende verhaallijnen verteld. Een zoektocht naar hoe om te gaan met onze worstelingen, wat soms heel herkenbaar is. Radicaal dapper en onsentimenteel, aldus recensies.
Het volgende boek waar ik net in ben begonnen is van Mieko Kawakami, Borsten en Eitjes/ Breasts and Eggs. Over drie vrouwen in Tokyo. De titel van het boek heeft mij nieuwsgierig gemaakt, en ook het feit dat Haruki Murakami pure verwondering voelde toen hij het las.

Zomertips van Monique

Babs Gons – Alles wat je liefhebt wordt mooi
Zodra je Babs Gons een keer op het podium hebt gezien, wil je alles van haar lezen. Ik genoot dus ook echt van haar gedichten in Doe het toch maar en van haar prentenboek Het begint met een droom. En nu is er het boek Alles wat je liefhebt is mooi (waar ik het totaal mee eens ben ook). Ze heeft een zachte blik, ze verbindt, ze stelt gerust. In een mooie mix van gedichten, verhalen, columns. Over bijzondere ontmoetingen, zomaar op straat, over het mooie woord ‘veerkracht’, over de stad of over een bonzend hart … Gaat een zomer lang met mij mee naar hangmat, terras en zee.
Jeroen Brouwers – Alles echt gebeurd
“Alles is echt wat goed geschreven is, zodat echt gebeurd ook zomaar kan zijn verzonnen.” Jeroen Brouwers heeft steeds beweerd dat hij geen autobiografische schrijver is. Maar zijn enorme oeuvre bevat veel passages die, waar of niet waar (of allebei), gebeurtenissen uit zijn eigen leven oproepen. In Alles echt gebeurd zijn deze teksten gebundeld. Ik hoop op een tipje van de sluier, dat ik de mythe Brouwers een beetje nader. Ik verheug mij in elk geval op zijn taal, geestig en diep, geestdriftig en eigenzinnig.

Zomertips van John

Basje Boer - Jeugd in Opstand
Mijn jeugdheld was Holden Caulfield, de tegendraadse teenager uit Salingers Vanger in het koren. Hij komt ook aan bod in deze verzameling essays over dwarse jongeren in de literatuur. Het is herkenning en ontdekking; de Werther van Goethe, de 'young man' van James Joyce, maar ook Tobi Lakmaker en Lale Gül, ze staan allemaal in deze bundel die is samengesteld door Basje Boer, met bijdragen van o.a. Marja Pruis en Christiaan Weijts.
Dorthe Nors - Langs de kustlijn
Nors reist langs de Deense kustlijn en vertelt over wat er is, wat er was, wat er is gebeurd. Zo ontstaat een prachtig meanderend verhaal, dat autobiografisch lijkt, ook wel essayistisch is, maar in elk geval heerlijk leest. Goed geschreven in een mooie transparante stijl. Fijn vakantieboek, niet te dik, maar precies goed.
 
Jennifer Egan - Het Snoephuis/The Candy House
A visit from the goon squad was een profetisch boek van Jennifer Egan. Alsof ze in de toekomst had gekeken, maar bovenal was het een heel goed boek. Ook dit boek is, behalve een onheilspellende blik in een samenleving waar met de technologische mogelijkheden herinneringen en onderbewustzijn opgeslagen kunnen worden en toegankelijk zijn, ook weer een briljante pageturner. In de koffer met dat boek!
 

Zomertips van Alek

Nikki Dekker – Diepdiepblauw
Tijdens het Rotterdamse Boekenbal (17 juni) trad Nikki Dekker op. Zij las voor in de torenkamer. Je moest zeven trappen op om haar te horen voorlezen uit dit debuut. Het was de moeite waard. Op de achterflap staat dat zij onderzoekt wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. Dit klinkt nogal fantastisch, maar het stuk dat Dekker voorlas was realistisch, rauw en ontroerend tegelijkertijd. Diepdiepblauw staat bij mij klaar om gelezen te worden.
Nicolien Mizee - Een licht bewoond eiland
Dit vijfde deel van de 'Faxen aan Ger' bestrijkt een deel van het jaar 2000, het jaar waarin Mizee werkte aan haar romandebuut. Vanaf de eerste pagina zit je meteen in haar wereld. Je hoeft geen plot te volgen of bedacht te zijn op diepere lagen. Het is soms gezeur op de vierkante millimeter, maar wel indrukwekkend gezeur dat heel scherp wordt geformuleerd. Zij verwerkt in deze periode het inzicht dat het verhaal dat je ouders er altijd voor je zijn niet klopt. Je denkt als kind, en overal om je heen hoor je het, dat iedere ouder het beste wil voor haar of zijn kind. Maar het is een leugen.

Zomertips van Lenya

Caroline Hwang - Korea!
Een kookboek om je droomreis in te maken. Van kimchi tot bibimbap, maar ook heerlijke dumplings  en bulgogi. De Koreaanse keuken is heel bijzonder met haar lekkere pepers en gefermenteerde groenten en hoe heerlijk is het dat je die smaken met behulp van dit boek en de Aziatische supermarkt gewoon aan je Rotterdamse eettafel kunt serveren? 
 
Eva Meijer - Zee nu
Eva Meijer heeft het vermogen om verder te kijken dan de bestaande structuren en de wereld écht te beschouwen. Dat doet ze in Zee nu, een roman over de Noordzee die steeds een meter van ons land inneemt als gevolg van de opwarming van de aarde. De reactie van besluitvormers is helaas herkenbaar in de ontkenning van het probleem en de laksheid om de nodige keuzes te maken. Fictie met een non-fictie boodschap.
 
Email Marketing Powered by Mailchimp