Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen
 

N i e u w s b r i e f
 
juli 2022
Een nieuw logo, passend bij het karakter van Museum Slager,
een nieuwe wisselexpositie
en veel zomeractiviteiten!
Deze uitgave:
Ben Snijders, Golbang (l) en Rudolf Hellebaut, Schhoonheid (r)

Vanaf 17 juli: ‘Met dank aan Jheronimus’ – bijzondere realistische werken uit de collectie van Galerie Lieve Hemel Amsterdam

In het spoor van Bosch Parade 2022 organiseert Museum Slager in samenwerking met Koen Nieuwendijk, geboren Bosschenaar en eigenaar van Galerie Lieve Hemel in Amsterdam, de expositie ‘Met dank aan Jheronimus’.
Galerie Lieve Hemel is gespecialiseerd in hedendaags realisme. In de expositie ‘Met dank aan Jheronimus’ is een selectie van werken te zien van gelauwerde kunstenaars en talent onderweg. Schilderijen van Nederlandse kunstenaars zoals Theo Voorzaat, Anneke van Brussel, Olav Cleofas van Overbeek, Karel Sirag, C.B. Muller, Alex de Vrede, Peter van Poppel en Erik van der Esch.
Koen Nieuwendijk laat zich sinds de expositie in de jaren zestig inspireren door Jeroen Bosch: “Hij had een ideeënrijkdom en voorstellingsvermogen die zijn tijd overstegen en nog steeds verbazen. Zonder kopie van hem te willen zijn, laten de hedendaagse kunstenaars zien hoe zij in onze tumultueuze tijd met tegenslag en vooruitgang omgaan. Van de Zonnekoning en andere werken van Erik van der Esch, de sobere stillevens van Overbeek tot en met de portretten van Anneke van Brussel: in hun werken geven de kunstenaars met durf en begeestering invulling aan hun passie, zonder de lijn uit het verleden naar het heden los te laten. De werken zijn zeer gevarieerd, boeiend en verrassend, zitten vol symboliek en associaties en blijven inspireren.”
Koen Nieuwendijk is zelf aanwezig voor een Meet & Greet op de zondagen 7 augustus, 4 september en 2 oktober 2022.
Graag vooraf uw bezoek reserveren via de website www.museumslager.com
Erik van der Esch, Orbiting Mars
‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ nog tot en met zondag 10 juli 2022 te zien

De expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ is nog tot en met zondag 10 juli in Museum Slager te zien. In de expositie ontmoeten de beelden van Joris Gaymans de landschappen van Tom Slager, jongste telg van de kunstenaarsfamilie. Op zondag 3 juli was er een levendige en goed bezochte Meet & Greet met Joris Gaymans en Aks en Jelle Croles-Tolsma, die jarenlang bevriend waren met Tom Slager en veel schilderijen van hem bezitten. Aks en Jelle hebben recent filmbeelden met Tom Slager geschonken. Een deel van die filmbeelden is nu in het museum te zien.
Ook de kleinkinderen van Aks en Jelle waren bij de Meet & Greet. Foto met toestemming van Joris Gaymans.

Zomer-kinderdagen op de dinsdagen 26 juli, 2 augustus en 9 augustus 2022.
Eerder dit jaar waren de kindermiddagen een groot succes. Alle reden dus om in de zomervakantie nieuwe kinderdagen te organiseren. Daarom: op de dinsdagen 26 juli, 2 en 9 augustus 2022 zijn kinderen van harte welkom om met hun ouders, opa’s, oma’s, tantes en/of ooms een leuke en leerzame middag in ons museum te beleven.
Museum Slager heeft uitdagende en leerzame speurtochten voor kinderen in de leeftijd van 5 t/m 8 jaar en van 9 t/m 12 jaar. De speurtochten sluiten aan bij de nieuwe wisselexpositie ‘Met dank aan Jheronimus’.
Voor oudere kinderen is er het dobbelspel. De verrassende vragen van het spel laten je anders kijken en nadenken over de kunst in het museum.
Eén van de museumzalen wordt ingericht als kinderatelier. In dit kleurenparadijs kunnen kinderen knutselen en een Slager-kleurplaat maken. Er is voor iedereen gratis koffie/thee, ranja en koek. Ook is er voor de kinderen aan het eind van het museumbezoek nog een leuke verrassing.
De kinderdagen op 26 juli, 2 en 9 augustus zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Ouders, opa’s en oma’s betalen de reguliere toegangsprijs. Graag vooraf reserveren en/of laten weten dat je komt via de website van Museum Slager, zie voor 26 juli hier, voor 2 augustus hier en voor 9 augustus hier. Lukt het daar niet, dan kunt u ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 0736133216.
De muzikanten van de Piet Slager concerten. Van links met de klok mee: Vincie Faas, Cor Coppoolse, Tessa van Buuren en Lucas Hagermans

Piet Slager Concerten op 23 juli en 3 september 2022

Op de zaterdagen 23 juli en 3 september 2022 organiseert Museum Slager twee ‘Piet Slager Concerten’. Het eerste concert heeft als thema ‘Gesamtkunstwerk rondom het fin de siècle’. Optredende muzikanten zijn Tessa van Buuren (1e viool), Lucas Hagemans (2e viool), Vincie Faas (altviool) en Cor Coppoolse (cello). Initiatiefnemer Lucas Hagemans geeft tijdens de concerten tevens informatie over de muzikanten en het culturele leven in ’s-Hertogenbosch. De concerten bieden zo een fraai en gevarieerd inkijkje in de ‘gemeenschapskunst’ in ’s-Hertogenbosch in de periode 1870-1930.
“We kijken vaak verkokerd naar ontwikkelingen in en geschiedenis van muziek, schilderkunst, literatuur en andere culturele uitingen. Feiten worden vaak apart behandeld, maar pas als connecties worden gemaakt wordt de gemeenschapskunst beleefbaar”, aldus Lucas Hagemans.
“Een simpel voorbeeldje: We kennen August Falise als maker van de buste van Piet Slager die in het museum staat en als maker van het standbeeld van Jeroen Bosch. Bij de onthulling daarvan speelde de Koninklijke Harmonie ‘Hoezee den Bosschenaar’ van Léon C. Bouman. Dirigent van de Koninklijke Harmonie was op dat moment Johan Wierts. En hij, Johan Wierts, werd later vereerd met een portret door Piet Slager. Een portret dat nu in Museum Slager te zien is.”
Lucas Hagemans heeft zich verdiept in de muziekcultuur van ’s-Hertogenbosch rond het jaar 1900 en kwam tot zeer verrassende ontdekkingen. Bossche musici hadden veel contacten en netwerken, nationaal en internationaal. Multigetalenteerde kunstenaars waren eerder regel dan uitzondering. Schilders zoals Piet Slager, Herman Moerkerk en Jan Toorop waren ook bekwaam op de piano. In ’s-Hertogenbosch waren verschillende muziekgezelschappen actief, zoals ‘Crescendo’ waar Piet Slager deel van uitmaakte. Alphons Diepenbrock, geboren Amsterdammer, leraar aan het Stedelijk Gymnasium in ’s-Hertogenbosch en vooral bekend als componist en schrijver, organiseerde kwartetavonden. Ook in het netwerk rond Diepenbrock speelden de families Bouman en Slager een belangrijke rol.
In het archief van Museum Slager zijn verschillende foto’s en tekeningen gevonden. Onder andere deze foto met linksboven huisarts Gerard Daniëls (1e links beneden), Piet Slager (2e links beneden) en Theo van Wamel (2e van rechts boven).
Theo van Wamel was dirigent en componist en maakte onder meer de mars ‘Voorwaarts’ voor de Vereeniging ’s-Hertogenbosch Belang. De tekst beschrijft de trots van de geschiedenis van de stad ’s-Hertogenbosch, de kunst, de handelsgeest en ook het belang van goede educatie (“kweek ook vooral een goeden geest”). Piet Slager ontwierp het voorblad voor de bladmuziek die bij Henri Mosmans werd uitgegeven.
“Diepenbrock, de familie Slager en de familie Bouman waren verbonden aan respectievelijk het Stedelijk Gymnasium, de Kunstschool en de Muziekschool. Nog lang niet alles is uitgezocht, maar duidelijk is dat zij parallel aan elkaar als lichtdragers van cultuur in ’s-Hertogenbosch fungeerden”, aldus Lucas Hagemans. Lucas Hagemans is nog niet klaar met zijn onderzoek, maar zal in de concerten op 23 juli en 3 september graag zijn nu beschikbare kennis delen.
Lucas Hagemans is amateurmusicus en tijdens zijn periode bij onder andere het Nederlands Studenten Orkest en het Philips Symphonie Orkest groeide een grote voorliefde voor componisten als Mahler en Bruckner. Na ervaring met dirigeren alsmede arrangeren voor blaasensemble legde hij zich later meer toe op kamermuziek. Dit strijkkwartetconcert wordt verzorgd samen met beroepsmuzikanten Tessa van Buuren, Cor Coppoolse (beiden muziekleraar bij Huis73) en Vincie Faas (tevens muziektherapeut). Tijdens het eerste ‘Piet Slager Concert’ spelen zij muziek van Diepenbrock, Beethoven, Bruckner, Hans Rott, Leon C. Bouman en uiteraard ‘Voorwaarts’ van Theo van Wamel.
De concerten op de zaterdag zijn van 16.30 tot 18.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur). De entréeprijs is € 10, inclusief pauze consumptie. Museumkaarthouders betalen € 5 toeslag. Graag vooraf reserveren op de website van Museum Slager, zie hier.
Uit het archief van Museum Slager: het voorblad van 'Voorwaarts' van Theo van Wamel en een tekening van (vermoedelijk) Bernard Rehl, kapelmeester 2e Infanteriekorps Den Bosch (1857-1915).
René Bouman is op zoek naar tips en signalen over en van muziekhandel Mosmans: wie kan helpen?
De geschiedenis van de Bossche cultuur staat momenteel bijzonder in de belangstelling. Lucas Hagemans doet onderzoek naar de relaties tussen muziek en andere kunsten, breder gezegd: de gemeenschapskunst. En ook René Bouman verdiept zich in aanpalende onderwerpen. René werkte voor zijn pensionering vooral in de stadsvernieuwing, maar is van jongs af aan met muziek en muziekhistorie opgegroeid.
Hij studeerde musicologie, klavecimbel en koordirectie, gaf vele concerten en schreef daarover artikelen voor de Kring Vrienden en de boeken “Muziekleven in ’s-Hertogenbosch, Thema vol Variaties” (samen met Theo Hoogbergen, 2002)) en “’s-Hertogenbosch Muziekkorps, een eeuw Bossche Herrie” (samen met Rien van Beusichem, 2009).
Nu werkt René Bouman aan een boek over de muziekhandel van Henri Mosmans.  De  familie Mosmans was een bekende en belangrijke familie in de stad.  De ene zoon had een boekhandel op de Markt, de andere  van 1876 tot 1936 een muziekhandel in de Kerkstraat, waar René Bouman zelf ook woonde en opgroeide. “Die muziek vond ik interessant. Die stond bij ons thuis op de piano. Mijn ouders hadden een delicatessenhandel, vroeger heette dat een handel in Koloniale Waren. Mijn vader vroeg me soms om iets naar Mosmans te brengen, dus daar ben ik ook in huis geweest. Het was een kleine muziekwinkel, maar in de periode 1876 – 1936 heeft Henri Mosmans voor een stad als ’s-Hertogenbosch hele leuke dingen gedaan. Zo publiceerde hij meer dan 400 uitgaven voor het kerkkoor, het mannenkoor, pianoconcerten, de harmonie, et cetera. Allemaal gedrukt in Leipzig.”
Door zijn ervaring met het werken aan eerdere boeken weet René Bouman dat mensen in ’s-Hertogenbosch soms dingen in huis hebben, die heel waardevol kunnen zijn. “Zo is ook de eerste carnavalsmars van de Bossche club uit 1882 naar boven gekomen. Niemand wist dat die er nog was.” Nu wil René Bouman graag in contact komen met mensen die mogelijk documenten, boeken of andere herinneringen aan Henri Mosmans en zijn muziekhandel in huis hebben. Heeft u tips of suggesties voor René Bouman: neem dan s.v.p contact met hem op. Dat kan via email boisrebo@gmail.com
Woensdag 3 augustus lezing Birgitte Mommers: ‘Stap in de wereld van Jheronimus Bosch’
 
Op woensdag 3 augustus 2022 van 9.30-11.30 uur zal Birgitte Mommers van Art en Leisure een nieuwe lezing verzorgen. Deze lezing gaat over de werken, persoon en tijd van Jheronimus Bosch en sluit aan op de expositie ‘Met dank aan Jheronimus” van galerie Lieve Hemel.
 
Messen met oren, en mensen in aardbeien. Er is maar één kunstenaar die zo’n rijke verbeeldingskracht heeft en dat is Jheronimus Bosch. Hij bevolkte zijn schilderijen met wonderlijke wezens, engelen en duivels, betekenisvolle dieren, en mensen die zich bezighouden met vaak vreemde activiteiten. Het maakt zijn schilderijen tot de dag van vandaag wereldwijd geliefd en beroemd. In ‘Stap in de wereld van Jheronimus Bosch’ reist Birgitte Mommers door de fantastische wereld van Jheronimus Bosch en verrast met informatie over vele details in zijn werk. Waarvoor staat het schilderij ‘De marskramer’. Waarom zijn er zoveel uilen in zijn werken? En uiteraard staat Birgitte Mommers ook uitgebreid stil bij ‘De tuin der lusten’, zijn beroemdste werk.
 
Jheronimus (Jeroen) Bosch werd ca. 1450 geboren in het hart van ’s Hertogenbosch als Jheronimus van Aken. Hij kwam uit een echt schildersnest: onder andere zijn vader en enkele van zijn broers waren ook kunstenaar. Zijn werk is onlosmakelijk verbonden met de stad, waar hij zijn hele leven bleef wonen. Zo vormt zijn huis – het Huis van Bosch, voorheen De Kleine Winst - gelegen aan de Grote Markt, al een eerste aanknopingspunt voor de inspiratie voor zijn beeldtaal. Jheronimus Bosch maakte ongeveer 25 schilderijen, maar er is ook een groot aantal vervalsingen en kopieën van navolgers in omloop. De meeste van zijn authentieke werken bevinden zich in het Prado, Madrid, en musea in andere landen.
De lezing van Birgitte Mommers is gratis voor Vrienden van Museum Slager.
Museumkaarthouders betalen € 5 euro en de toegangsprijs voor alle anderen is € 9,- p.p. Graag vooraf aanmelden. Dat kan via de website van Museum Slager of door een email te sturen naar secretariaat@museumslager.com

Meer informatie over Birgitte Mommers en eerdere lezingen van haar: zie hier


 
Afwijkende openingstijden op 5 en 15 juli 2022

Op dinsdag 5 juli is Museum Slager vanaf 14.00 uur gesloten vanwege een besloten bijeenkomst.
Op vrijdag 15 juli gaan bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers van Museum Slager op stap voor hun jaarlijkse uitje. Het museum is dan de hele dag gesloten.
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2022 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp