Copy

Nieuwsbrief Fietsersbond Castricum  nr 74  14 juli  2022
Voor leden van de Fietsersbond en andere geïnteresseerden. 

Meer dan 250 abonnees – inclusief lokale media en politiek.
Foto: Een delegatie van comité Zuidoostroute Nee!  kwam ons vertellen dat het geld dat ze nog in kas hadden als blijk van waardering is overgemaakt aan de Fietsersbond.


Beste fietsvriend/in,

Hier is al weer de zevende nieuwsbrief van 2022. De laatste brief voor de zomervakantie.

Dit keer vier onderwerpen:
1. Werk aan de winkel voor Castricum
     Uitslag van de landelijke enquête 'Fietsgemeente 2022'

     Castricum scoort niet slecht, maar wel beneden gemiddeld.
2. Op zoek naar sponsors
     Eerst de riksja financieren, dan gaan we verder...

3. Een regionaal doorfietsnetwerk
     De Fietsersbond ging op excursie met raadsleden
     Fietspaden worden enigszins op orde gebracht, maar is dat voldoende voor een doorfietsroute?

 4. Paaltjes op het fietspad
      In augustus wil Fietsersbond landelijk aandacht vragen voor onnodige paaltjes
      Ook in Castricum?

 
Met vriendelijke groet,
Alex van der Leest
Fietsersbond Castricum
Email: Castricum@fietsersbond.nl
Website: Castricum.fietsersbond.nl


Foto: Iedere twee jaar wordt een 'Fietsgemeente' gekozen (voorheen 'Fietsstad')

1. Werk aan de winkel voor Castricum
Uitslag landelijke enquête fietsgemeente
 
Eind vorig jaar was de landelijke enquête voor de verkiezing van fietsgemeente 2022. De winnaar is bekend: Schiermonnikoog. Castricum kwam landelijk op plek 88 en op plek  in provincie Noord-Holland op plek elf.
Vergeleken met de score van twee jaar geleden scoorde Castricum ietsje slechter. Er is duidelijk werk aan de winkel, want in alle publiekscategorieën scoorde Castricum slechter dan het landelijk gemiddelde. Die categorieën zijn infra, onderhoud, netwerk, beleving en fietsen van 8 – 80 jaar; uitleg van de categorieën vindt u via de link hieronder.
 
Omringende gemeentes
Van de omringende gemeentes vielen twee gemeentes op: Heerhugowaard werd eerste in Noorholland (landelijk 21) Heemskerk achtste (61). Heemskerk scoorde daarbij in bijna alle publiekscategorieën beter dan het landelijk gemiddelde.
Voorts kwam Alkmaar in de provincie vlak achter Castricum op plek 12. Heiloo, Uitgeest, Bergen en Beverwijk kwamen in Noord-Holland respectievelijk op plek 17, 18, 24 en 42. De provinciale hekkensluiter was Amsterdam op plek 47.

143 personen vulden de enquête in voor onze gemeente.
Verdere uitleg en de complete enquête uitslag vindt u via deze link.
 


Foto: In Alkmaar is de Riksja als sinds 2018 een succes (foto 'Fietsen alle jaren' Alkmaar)

2. Op zoek naar sponsors
Eerst een Riksja financieren , dan pas gaan we verder...
 
We gaan rustig door met het voorbereiden van ons Riksja-plan. Zo konden we op 24 juni ons plan presenteren in het ‘Initiatievencafé’ van Mariska Tauber. Dat leverde veel positieve reacties op. Ook krijgt ons plan aandacht in de lokale media. 
U kon al eerder in onze nieuwsbrief lezen over dit internationaal succesvolle concept dat we ook in Castricum willen realiseren. Het doel ervan is vooral om minder mobiele mensen een leuk uitje te bezorgen, terwijl mobiele, fitte Castricummers de mogelijkheid krijgen om fit te blijven en tegelijk iets goeds te doen.  Maar ja, eerst moeten we een Riksja aanschaffen. We vonden al een sponsor voor een deel van de kosten, maar er zijn nog meer sponsors nodig.  castricum@fietsersbond.nl.
 
Lees via deze link de uitgebreide PowerPointpresentatie


Foto: Fietsen op de Soomerwegh

3. Een regionaal doorfietsnetwerk
Wordt dat nog wat?
 
Op pad met raads- en commissieleden
Bijna alle fracties waren op 1 juli vertegenwoordigd bij onze fietsexcursie over de doorfietsroutes. Hopelijk hebben we de raadsleden aan het denken gezet.
We legden uit hoe Castricum niet echt wil meedoen om een volwaardig regionaal doorfietsnetwerk voor elkaar te krijgen. De Fietsersbond ziet dat als een grote gemiste kans voor de regio en voor Castricum. We schreven er al eerder over.
Tot dusver zien we bij bestuurders en ambtenaren weinig interesse voor dit project. Ook zijn de gemaakte keuzes in dit dossier niet transparant en wordt de Fietsersbond (nog steeds) nauwelijks betrokken.
 
Eigen netwerk op orde brengen
Wel kan de gemeente natuurlijk meeprofiteren van de hoge subsidies voor die routes. Zo kan met provinciegeld het tracé Soomerwegh – Smeetslaan-Dorpsstraat provincie enigszins op orde worden gebracht. Iets wat sowieso hoognodig was, want van uitvoering van het Fietsbeleidsplan is nog amper sprake, terwijl de kwaliteitf van de meeste fietspaden te wensen over laat – zo is 90% van de fietspaden smaller dan de minimum breedte die het gemeentelijke Fietsbeleidsplan voorschrijft.
 
Eerste stap: Soomerwegh enigszins op orde brengen
Van gemeente en provincie vernamen we dat er subsidieaanvraag naar de provincie gestuurd voor de Soomerwegh tot de Smeetslaan. Daarin zitten veel verbeteringen;
zoals iets bredere fietspaden, minder obstakels langs het fietspad (hoge stoepranden) en verhoogde oversteek op rotonde Oranjelaan. Jammer is wel dat niet goed onderbouwd wordt, waarom de fietspaden nergens de gewenste breedte krijgen, maar gekozen wordt voor het minimum breedte -- een breedte voor twee fietsers naast elkaar, zonder ruimte voor inhalen. Als argumentatie wordt vaag verwezen naar problemen met bomen, maar de in eerste instantie toegezegde boomeffectrapportage wordt toch maar niet gedaan. Jammer. Ook is jammer dat geen subsidie is aangevraagd voor de chicanes en de onveiligheid bij het benzinestation bij De Bloemen. Een gemiste kans. 
 
Tja, graag hadden we met de gemeente een schouw gedaan en meegedacht vóórdat de subsidieaanvraag zou worden gestuurd. Het indienen ervan was geen haastklus, maar legt wel meteen het maximum subsidiebedrag vast. Helaas. Helaas.
 
De Provincie en de Turbo rotonde 
Voor fietsers is de Turbo-rotonde (Zeeweg – Soomerwegh) een vervelend stop en stressmoment. Voor een doorfietsroute lijkt daar een tunnel lnoodzakelijk. Toch hoorden we steeds dat gemeente/provincie dat onnodig vinden en dat er geen knelpunt is op de doorfietsroute. 'De (door)fietsers moeten even wachten en goed uitkijken', kregen we te horen.
Tóch is er nu goed nieuws over dit knelpunt, want  de wegbeheerder – de provincie – wil hierover met de Fietsersbond in gesprek, vernamen we onlangs. Goed van de provincie. Daar gaan wij graag op in. 

Wordt het nog wat met het doorfietsnetwerk?
En de vraag 'wordt het nog wat'. Over het tracé Alkmaar <> Beverwijk blijven we pessimistisch. We schreven al eerder dat de Dorpsstraat een volwaardige 7x24 uurs doorfietsroute niet echt toestaat. En nu krijgen we ook twijfels over de aanpak van de Soomerwegh. Het lijkt zo alleen maar kanslozer te worden. Ondanks de verwachting dat er wel degelijk veel wordt zal worden verbeterd. De Fietsersbond in de regio blijft van mening dat de gemeente (en provincie?) de afwijzing van de kansrijke routes via de ontbrekende schakel(s) langs het spoor moet heroverwegen.
Over het tracé tussen Alkmaar en de Zaanstreek (Westerweg-Rijksweg-N203) zijn we wel optimistisch.


Foto: Het (brom)fietspad bij Geesterduin. Paaltjes met markering, goed verlicht en gelukkig niet op een kruispunt. Bovendien is het geen hoofd, of regionalefietsroute. Voor sommige doorsteekjes zijn paaltjes wel raadzaam, omdat anders teveel automobilisten zich niet kunnen beheersen en over het fietspad gaan rijden.

4. Paaltjes op het fietspad
Onnodige paaltjes zorgen voor onnodige 'enkelvoudige' fietsongevallen
 
De Fietsersbond start in augustus een landelijke actie tegen afsluitpaaltjes op fietspaden. In Castricum besteedde de Fietsersbond er in 2016/17 aandacht aan met een uitgebreide en diepgaande evaluatie (lees hierover op onze website via deze link). Onze conclusie was dat de meeste paaltjes weg konden, veel paaltjes slecht waren gemarkeerd en dat bovendien veel (donkere) ‘parkeerpaaltjes’ slecht gemarkeerd zijn en gevaarlijk dicht langs fietsroutes staan.
We kregen tot dusver geen inhoudelijke reactie van de gemeente – hoewel we er vaak op gewezen hebben en het overzicht herhaaldelijk naar de gemeente stuurden. 
Het goede nieuws is dat er wel wat aan gedaan is en we kunnen constateren dat verschillende onnodige paaltjes (permanent?) zijn verdwenen. Onze complimenten!
Alleen jammer dat we geen overzicht krijgen van de overgebleven paaltjes, zodat de Fietsersbond gedwongen wordt opnieuw een inventarisatie te doen. Wie herkent dit probleem? Wie helpt mee? castricum@fietsersbond.nl
 
En hoe zit het met paaltjes in Limmen en Akersloot. In onze inventarisatie van 2016 zijn we daar niet aan toe gekomen. Wel riepen we destijds de gemeente op om daar eens goed te gaan kijken. Wie herkent dit probleem? Wie helpt mee? castricum@fietsersbond.nl


En nog even dit...
  1. We herhalen ons verzoek: ‘Gemeente, maak de overtocht van pontje Akersloot gratis voor fietsers!’
  2. We gaan t.z.t. het gemeentelijk onderzoek naar schoolroutes reviewen. Het vorige college vond dit een belangrijk onderzoek, begrepen wij, maar het is nog steeds onduidelijk wat ermee gebeurt. Dus doen wij er ook even niets mee.
  3. We zagen dat de Cieweg is aangepast. Jammer dat de Fietsersbond niet tevoren was geconsulteerd. Ook gaat de gemeente aan de slag met de rotonde Visweg/Rijksweg, zonder het ontwerp met Fietsersbond of Verkeerscommissie te bespreken. Ook dat is nou weer jàmmer. 
  4. Er wordt druk overlegd over Dorpsstraat autoluw en het verkeersplan van de Fietsersbond (ons 'Leefbaar Verkeersplan'). We bespraken  vorige week met de gemeente de actuele status van het het Fietsersbondplan. Sinds de lancering van het plan in juli 2020 zijn er natuurlijk inzichten bij gekomen, zoals bijvoorbeeld te lezen is in onze evaluatie (samen met de werkgroep 'Leefbare Mobiliteit Castricum') van de pilot 'Dorpsstraat autoluw' en onze brieven aan ProRail. Voor geïnteresseerden vatten we volgende week de aanpassingen van het plan kort samen op de website....
  5. Ook gaat de gemeente aan de gang met een verkeersplan voor Limmen. Hopelijk wordt de Fietsersbond daarbij betrokken. Overigens heeft de Fietsersbond kort de plannen ingezien van de Limmers Van Schoonhoven&Min. Prima zo'n initiatief, maar inhoudelijk is de Fietsersbond er kritisch over. 
  6. ...
 

Ons voorstel blijft: optimaliseer het Fietsersbondplan en ga door met een goed verkeersplan voor heel Castricum. 
Hoe dan ook, wij verwachten niet dat Castricum beter wordt van meer auto-asfalt of een autotunnel.


Onze poster is nog steeds actueel:


 

Vragen? Opmerkingen? Kritiek? Steun? Meedoen? Neem contact met ons op!
Mail naar castricum@fietsersbond.nl of bel 0251-671839

Eerdere Nieuwsbrieven vindt u in ons archief via deze link 
Let ook op ons via Twitter: https://twitter.com/FBCastricum    (CastricumFietst)
Als niet anders vermeld, fotograaf: Alex van der Leest 

De Fietsersbond
Afdeling Castricum hoort bij de landelijk Fietsersbond. De Fietsersbond is dè belangenbehartiger voor fietsers in Nederland, met 35.000 leden en rond de 1.500 vrijwilligers. Met meer leden kunnen we meer voor fietsend Nederland bereiken. Nog geen lid? Dat bent u al voor € 2,50  per maand, inclusief het kwartaaltijdschrift. Ga naar https://fietsersbond.nl/lid.
Share
Tweet
Forward






This email was sent to <<eMail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fietsersbond Castricum · Dag Hammarskjöldlaan 55 · Castricum, NH 1902DV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp