Copy

Nieuwsbrief Juli 2022

Geachte  <<Tussenvoegsel>> <<Achternaam>>,

Voor u ligt de laatste Nieuwsbrief van het seizoen 2021/2022. Er is veel gebeurd en nog volgt de ene gebeurtenis de andere op. Alleen al in ons land. Een energiecrisis (gas en elektra tekort), voedselcrisis (boeren en vissers worden beknot), veiligheidscrisis (steeds meer mensen moeten beveiligd worden), vluchtelingencrisis (opvang is dramatisch geregeld), coronacrisis (opnieuw een inentingsronde), stikstofcrisis (bouwprojecten liggen stil) en ga zo maar door. Totale verwarring. Aan de oorzaak wordt voorbij geleefd. “Mij, de Springader des levenden waters, hebben zij verlaten, om zichzelven bakken uit te houwen, die geen water houden.”

Land en volk is in verval. De SGP mag nog wijzen op een weg terug. Een weg van schulderkentenis. Mogen wij op Hem zien, om van Hem al onze hulp en heil te verwachten. “Geef Gij ons hulp in tegenheên, bij U is raad, bij U alleen. ’t Is vrucht’loos waar men zich mee vleit, want ’s mensen heil is ijdelheid.” Mag dat onze wens en bede zijn!

Op Urk is inmiddels het nieuwe college aangetreden. Op de laatstgehouden ledenvergadering heeft onze fractievoorzitter in de gemeenteraad Jacob de Borst een heldere toelichting op de totstandkoming van de nieuwe coalitie en het coalitieprogram gegeven.

We wensen ook via deze Nieuwsbrief de nieuwe raadsfractie en de wethouder Gods zegen toe in de nieuwe raadsperiode. De psalmdichter van Psalm 19 ziet toekomst: “Wat is ’t vooruitzicht schoon! Hij die op U vertrouwt, Uw wetten onderhoudt, vindt daarin groten loon.”

In deze Nieuwsbrief treft u een kort verslag van de jaarvergadering aan en de gebruikelijke rubrieken.

We wensen u veel leesplezier toe en een gezonde tijd van rust.

SGP Urk
 
Inhoud
  1. Verkort verslag van de ledenvergadering van 24 juni 2022
  2. Algemene beschouwing SGP-raadsfractie
  3. Afscheid van J.W. Bakker en H.J. Kaptijn
  4. Nieuws van de wethouder
  5. Uit de oude doos: Het schriftje van Lub Post
  6. Chris Stoffer: laat onze vissers niet in de kou staan
  7. SGP luidt noodklok voor christenen in Noord-Korea
  8. Gedicht
  9. Citaat

Ledenvergadering

Vrijdag, 24 juni, mochten we onze jaarvergadering houden in de mooie nieuwe zaal van de Jachin Boazkerk. Diverse punten stonden op de agenda, die vlot konden worden afgehandeld.

De voorzitter, Rien Bogerd, stond in zijn openingswoord stil bij koning Abia, die drie jaren over Juda regeerde. Met name de ongelijke strijd tussen Jerobeam en Abia haalde hij aan. Het leger van Jerobeam was groot: 800 duizend kloeke helden. Abia beschikte slechts over de helft: 400 duizend soldaten. Toch gaf de Heere Abia de overwinning, omdat hij op de Heere de God van zijn vaderen vertrouwde. Abia had Jerobeam nog gewaarschuwd om niet tegen de Heere te strijden, “want u zult niet voorspoedig zijn!”

Zo mag de SGP nog wijzen op het Woord van God. Tot de Wet en tot de Getuigenis! "Zo zij niet spreken naar dit Woord, het zal zijn dat zij geen dageraad zullen hebben.” 

Alleen in het houden van Zijn geboden ligt groot loon.

Na het openingswoord en gebed werd het verslag van de vorige vergadering en de jaarverslag van de secretaris vastgesteld. In zijn jaarverslag ging de secretaris uitvoerig in op de coronacrisis, energiecrisis en allerlei andere crisissen zoals rampen, geweld, klimaat- en stikstofcrisis. Hij eindigde zijn schriftelijke verslag met de constatering dat het leven een zucht is en zo weer voorbij. De vergankelijkheid van het leven wordt iedere keer zichtbaar. Hij riep op tot een haasten en spoeden om des levens wil.

De penningmeester kon melden dat – ondanks de grote uitgaven in verband met de verkiezingscampagne – de boekhouding op dit moment weer positief sluit. Hem werd gevraagd om de volgende keer een soort begroting toe te voegen, alsmede een winst- en verliesrekening. Dit zal voortaan gebeuren. De kascontrolecommissie liet weten dat de boekhouding er keurig uitzag en de bedragen met bewijsstukken zijn onderbouwd. De commissie stelde de vergadering voor om de penningmeester en het bestuur decharge te verlenen, hetwelk geschiedde.

Vervolgens geeft de SGP-fractievoorzitter van de SGP in de gemeenteraad, Jacob de Borst, een toelichting op de verkiezingscampagne en op het formatieproces. Ook lichtte hij een aantal zaken uit het Coalitieprogram toe. Voor de SGP waren diverse zaken onopgeefbaar. Dat hebben we de CU en het CDA direct gemeld. Met name ten aanzien van de zondag(srust) en het evenementenbeleid wil de SGP geen concessies doen. Jacob de Borst meldde dat bij beide partijen daarvoor begrip was.

Na de uitleg en de toelichting van Jacob de Borst was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Een vraag werd gesteld over de inbreng van de SGP in het college. Met name door het college wordt de gemeente bestuurd. Het kan zo zijn dat van de drie partijen die deelnemen in het college de SGP een minderheid wordt. Jacob de Borst verwachtte dat niet omdat er goede afspraken zijn gemaakt. Als SGP-fractie zullen we de ontwikkelingen nauwgezet volgen. De gemeenteraad geeft de kaders aan, vertegenwoordigt de bevolking van Urk en zal het college op het beleid en de afspraken toetsen. Specifieke vragen waren er nog over de ouderenhuisvesting. De voorzitter bedankte Jacob de Borst voor zijn uitleg, die positief werd ontvangen.

Jacob de Borst overhandigde vervolgens het Coalitieprogram aan de voorzitter van de Kiesvereniging.

In de rondvraag kwam de vraag nog naar voren of de oproep onder de SGP-leden om zich op te geven voor de Staten van Flevoland, of voor een Statencommissie, een week verlengd kan worden. Tevens zal in de oproep vermeld worden dat ook (commissie)leden voor het algemeen bestuur van het waterschap worden gezocht. Ook hiervoor kan een ieder zich aanmelden.

Aan het einde van de vergadering bedankte de voorzitter allen voor zijn of haar aanwezigheid, betrokkenheid en inbreng. Hij verzocht Jacob de Borst de vergadering met gebed te besluiten, die aan dit verzoek voldeed. Daarna sloot de voorzitter binnen de afgesproken tijd de vergadering en wenste iedereen wel thuis.

SGP Raadsfractie toont visie richting toekomst

Onlangs heeft de gemeenteraad van Urk, aan de hand van de kaderbrief van het college van burgemeester en wethouders, zijn wensen uitgesproken voor de begroting 2023. Ook de SGP-raadsfractie leverde bij monde van de fractievoorzitter Jacob de Borst een belangrijke bijdrage. Op vele onderwerpen ging hij in. De volledige beschouwing van onze fractievoorzitter kunt u op onze site:

Verslag Algemene Politieke Beschouwingen urk.sgp.nl

"Voorzitter, we staan niet alleen aan het begin van een nieuw begrotingsjaar; ook aan het begin van een nieuwe bestuursperiode. Het is voor SGP een behoefte om daarbij Gods Zegen toe te wensen aan hele organisatie; aan het college en aan deze Raad.

De weduwe Ruth sprak in het gelijknamige Bijbelboek in hoofdstuk 2 vers 10 tot Boaz: “Dat ge me kent, daar ik een vreemde ben”.
Dat was een uitspraak hier op aarde; van mens tot mens; zeg maar in het horizontale. Het spreekt van waardering. Van beneden naar Boven bestaat het ook en zo’n gestalte is van oneindig veel meer waarde. “Waarom heb ik genade gevonden in Uw ogen, dat Gij mij kent, daar ik een vreemde ben?” Zouden we elkaar zo’n leven niet toewensen? Robert Murray M’Cheyne sprak ook over vreemdelingen en ik citeer:

Eens was ik een vreemd’ling voor God en mijn hart; ‘k Gevoelde geen schuld en ik kende geen smart Ik vroeg niet “Mijn ziele doorziet gij uw lot? Hoe zult gij rechtvaardig verschijnen voor God? "

Eens was ik een vreemd'ling

Afscheid van Jan Willem Bakker en Hendrik Jan Kaptijn

Maandagavond 27 juni heeft het SGP-bestuur, samen met de raadsfractie en de commissie “100 jaar SGP Urk” en de Campagnecommissie het verenigingsseizoen informeel afgesloten.

We werden gastvrij ontvangen door Jelle van Veen in zijn bedrijf aan de Texelstroom. De voorzitter van het bestuur Rien Bogerd heette alle aanwezigen hartelijk welkom en bedankte Jelle van Veen voor het gastvrij onderdak bieden, niet alleen nu, maar ook tijdens de vele vergaderingen die in het achterliggende seizoen zijn gehouden. De voorzitter opende vervolgens het informeel samenzijn met gebed.

Onder het genot van een heerlijk visje werd teruggeblikt op het achterliggende seizoen en vooruitgeblikt op de toekomst. Van de twee vertrekkende raadsleden Jan Willem Bakker en Hendrik Jan Kaptijn werd afscheid genomen. In hartelijke bewoordingen memoreerde wethouder Nathanaël Middelkoop de inzet en betrokkenheid van beide oud-raadsleden. Hij bedankte hen voor het vele werk dat zij voor de SGP hebben gedaan en overhandigde beiden een bos bloemen en het boek De wonderen des Allerhoogsten van Abraham van de Velde. Hij wenste hen Gods onmisbare zegen op hun verdere levenspad toe en sprak de wens uit dat beiden nog beschikbaar zouden blijven voor de SGP.

Nathanaël Middelkoop spreekt een woord van dank voor Jan Willem Bakker (foto hierboven) en Hendrik Jan Kaptijn (foto hieronder).

Jan Willem Bakker schetste vervolgens in het kort de achterliggende twaalf jaren. Het waren mooie maar soms ook hectische jaren. Laten we blijven terug zien op het vele goede dat we mochten en mogen ontvangen.

De secretaris van het bestuur Gerrit de Boer las aan het einde van ons samenzijn Psalm 62 en sprak enkele toepasselijke woorden en eindigde met gebed.

We mogen terug zien op een genoeglijk en gezellig informeel samenzijn.

Nieuws van de wethouder - Waar ga je over?

Regelmatig krijg ik de vraag welke onderwerpen ik als wethouder in mijn portefeuille heb. Daarom leek het mij goed u daar wat helderheid over te geven. Uiteraard mag u mij ook op andere onderwerpen bevragen, maar dan zal ik u in het geval van een hulpvraag al snel doorverwijzen naar een van mijn collega wethouders.
Vanuit de vorige periode heb ik de volgende onderwerpen gehouden.
  • Economische zaken & visserij: zorgen voor een goed ondernemersklimaat op Urk, door ruimte te bieden om te ondernemen (realisatie Port of Urk), te zorgen voor voldoende goed opgeleid personeel (werken aan Human Capital Agenda), samen optrekken met het visserijbedrijfsleven en ondernemers ondersteunen in hun groei en vragen.   
  • Onderwijs: contact met scholen op Urk om te zorgen dat randvoorwaarden voor goed onderwijs zoals huisvesting geborgd zijn. De realisatie van de nevenvestiging van de Obadjaschool en de Brede school (Regenboogschool, nevenvestiging Zonnebloemschool en Stichting Peuterspeelzaal) in de Zeeheldenwijk en de Maritieme Campus (ROC Friese Poort/visserijschool) in de Port of Urk vallen hieronder. 
  • Haven: reilen en zeilen van de haven evenals beheer en onderhoud ervan. Ook de toekomstige invulling van het haventerrein valt hieronder.  
  • Arbeidsmarktbeleid: uitdaging om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. 
De volgende onderwerpen zijn nieuw voor mij:
  • Locoburgemeester: eerste vervanger van de burgemeester wanneer hij verhinderd is. 
  • Financiën: huishoudboekje van de gemeente moet op orde zijn en blijven. Geen verhoging van de OZB anders dan een inflatiecorrectie. 
  • Gebiedsontwikkeling: voorbereidingen treffen voor een woonwijk na de Zeeheldenwijk en volgend bedrijventerrein na Port of Urk. Planvorming over een nieuwe randweg voor Urk valt hier ook onder.   
  • Grondzaken: alles wat te maken heeft met aankoop en verkoop van grond door de gemeente, bouwrijp maken van de Zeeheldenwijk en Port of Urk etc.    
Al met al heb ik een aantrekkelijke portefeuille. Mocht u of jij hierover vragen hebben, meld je dan.
 
Wethouder Nathanaël Middelkoop

Uit de oude doos: Het schriftje van Lub Post

Velen herinneren zich Lub Post (1908-1993) nog wel. Hij was jarenlang ouderling in de (Oud) Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Ook zat Lub Post van 1955 tot 1982 in de gemeenteraad en was van 1962-1966 en 1971-1974 wethouder. In 1978 ontving hij uit handen van burgemeester A.P. Buijs een koninklijke onderscheiding.

Toen hij wethouder was, hield Lub Post zelf een schriftje bij van de belangrijke gebeurtenissen in de gemeenteraad. Het waarom staat niet in zijn schriftje. Vertrouwde hij de notulist niet? Of wilde hij een eigen gemaakt naslagwerkje? Wie weet wat zijn oogmerk was …
In ieder geval kunnen we, dankzij zijn schriftje, vandaag (nog) lezen wat er tijdens zijn raadslidmaatschap zich op Urk afspeelde. Het zijn geen uitgebreide verslagen maar korte aantekeningen.

Niet alleen van zijn politieke opponenten noteerde Lub Post diverse uitspraken, maar ook van zichzelf. Enkele aantekeningen noteren we hier. “L. Post is tegen de ijsbaan. Muziek op het ijs op zaterdagavond vlak voor de zondag past niet.“ en verderop: “L. Post wil de busdiensten op zondag afwijzen, maar de meerderheid niet.” (2 december 1955). “L. Post spreekt over sportverdwazende tijdgeest.” (14 september 1956). “L. Post tegen jeugdgebouw om biljarttafel. Hij waarschuwt tegen sportverdwazing voornamelijk op de zondag.” en “L. Post laakt burgemeester Schipper, dat met een aftrap van hem het sportveld in gebruik gesteld is geworden.” (6 juni 1958).

Lub Post had niet alleen een principiële kant, maar ook een praktische zijde. Zo lezen we in zijn schriftje: “L. Post wil gebouwtje naast oude afslag niet verhuren, maar ter beschikking stellen voor vissers als nettenherstelplaats, doch dit werd niet ingewilligd.” (25 mei 1956). “L. Post wil een haven in het kanaal, binnen de sluis, voor kleine schepen en scheepsbouw.” (6 juni 1958). Er is niets nieuws onder de zon!
De verleiding is groot nog meer uitspraken te noteren. Daartoe leent deze rubriek zich niet. Wel was het een verrassing dit schriftje te mogen ontvangen. Wie weet vindt iemand anders ook nog een schriftje of een notulenboek. We houden ons aanbevolen.

Ter lering en ter vermaak nog een laatste citaat van deze bijzondere illustere man. “L. Post wil een economische commissie, omdat deze zaken van vitaal belang zijn en niet toe te vertrouwen aan een burgemeester en een bakker.” (11 mei 1962).

M.B.

Chris Stoffer: Laat onze vissers niet in de kou staan!

Op 6 juli 2022 leverde ons SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer een bijdrage aan het commissiedebat over de visserij en tuinbouw. Een gedeelte van zijn toespraak laten we hieronder volgen.

“De torenhoge brandstofkosten belemmeren voor de kottervloot op dit moment het zicht op de toekomst. Veel kotters liggen aan de kant. Personeel kan niet lang vastgehouden worden, en zie ze dan maar eens terug te krijgen.
De Kamer heeft gevraagd om op de kortst mogelijke termijn een brede overbruggingsregeling uit te werken.

De minister schrijft dat er misschien over een paar maanden een regeling kan zijn, maar dat die dan wellicht overbodig is geworden omdat de saneringsregeling dan al van kracht is. 

Wat hebben visserijbedrijven hieraan als het water hun aan de lippen staat? Waarom kunnen omliggende landen wél direct een steunregeling van kracht laten worden en Nederland niet? Kortom, hoe gaat de minister onze vissers op korte termijn ondersteunen?

Kan de minister de concept BAR-regelingen trouwens al delen met de vissers, zodat die mist al wat vermindert?

De IPC-regeling voor visserijinnovaties wordt eindelijk opengesteld. Waarom maar voor 1 miljoen euro, terwijl met de projecten die in de startblokken staan het viervoudige nodig is?”

SGP luidt noodklok voor christenen in Noord-Korea

De christenvervolging in Noord-Korea moet terug in de schijnwerpers. Dat vinden Kees van der Staaij en Bert-Jan Ruissen (SGP-fractievoorzitter en SGP Europarlementslid), naar aanleiding van de schrikbarende executie(s) van tientallen kerkgangers in Noord-Korea een paar maanden terug.

"De aandacht lijkt wat verslapt: bij Noord-Korea gaat het te vaak alleen over de kernwapens en het isolement", zegt Bert-Jan Ruissen op een speciale conferentie die de SGP in het Europees Parlement hierover organiseerde.

Noord-Korea heeft een kleine groep christenen. Die ondergaan veel martelingen en gevangenisstraffen, omdat dictator Kim Jong-un het geloof ziet als een concurrent voor zijn eigen verering. Noord-Korea prijkt al jaren in de top van landen met de ernstigste christenvervolging, opgesteld door Open Doors.

"Er staan wel wat kerken, maar meer voor de decoratie", laat Kees van der Staaij weten op de SGP-conferentie over Noord-Korea in het Europees Parlement deze week. "Helaas staat Noord-Korea nu minder in de spotlights dan andere landen. Dat is een miskenning van het grote onrecht dat er plaats vindt. In Noord-Korea vinden buitengewoon ernstige schendingen van de mensenrechten plaats", zegt Kees van der Staaij. Hij brengt in herinnering dat hij vorig jaar nog een motie in de Tweede-Kamer heeft ingediend om de regering aan te sporen zich meer in te zetten voor de christenen daar. “Ik spoor andere parlementen en ook het Europarlement aan om zoveel mogelijk te ondernemen om het onrecht in Noord-Korea aan te pakken."
Bert-Jan Ruissen (lid van het Europees Parlement namens de SGP)

Gedicht - De boerenbevolking

Er is onrust in ons land ontstaan
Het zou over het klimaat gaan.
En daarom moeten de boeren verdwijnen.
Dat zou het stikstofdilemma verkleinen.
 
De boeren, die zorgen voor ons eten,
én voor melk, niet te vergeten!
Hun veestapel is hen o zo dierbaar,
elke dag staan zij in liefde voor hen klaar.
 
En denk eens aan de oorlogen in vroeger jaren
Wat was het een wonder dat er boeren waren!
Daar was nog voedsel door te verkrijgen.
Dat moeten we maar niet verzwijgen!
 
Laten we bidden voor hen die het treffen.
Dat we meer en meer beseffen
dat God in de hemel alles regeert.
Hij is het, die de aarde beheert!
 
En bent u een veehouder in ons land?
Neem niet ‘t recht in eigen hand.
Buig uw knieën en bid of God met u wil gaan
en de boerenbevolking nog mag blijven bestaan!
 
Petra Emens
 
Nee, nee, de voor velen zo bekoorlijke en door velen geroemde vereniging van Europa zal ons volk het welzijn niet geven. Alleen een schuldig wederkeren tot God en Zijn geboden..!

Ds. P. Zandt (1880-1961), SGP-Kamerlid van 1925-1961
Live volgen en terugkijken raad- en commissievergaderingen (klik hier)
urk.sgp.nl
Website
Stuur een e-mail aan SGP Urk
Facebook
Twitter
Link
YouTube SGP Urk
Copyright © 2022 Staatkundig Gereformeerde Partij Urk, Alle rechten voorbehouden


Wijzigingen aanbrengen in het ontvangen van deze nieuwsbrief?
U kunt hier uw voorkeuren bijwerken of uzelf uitschrijven van de e-mail lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp