Copy
Nieuwsbrief
7-2022
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik op 'afbeeldingen weergeven' in je e-mail programma of bekijk de nieuwsbrief hier

<<naam>>,

Het zomerseizoen is in volle gang en wat een groeizaam jaar is het wederom, net als vorig jaar! We leven hier op de vruchtbaarste grond van Europa en ik ben iedere dag dankbaar als ik om me heen kijk en zie hoe mooi de flora en fauna hier gedijt.

Met de vakantieperiode voor de deur, ben ik blij dat men zo actief kan genieten van het moois dat onze vruchtbare bodem laat zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Mede mogelijk gemaakt door al die boeren en hun dieren! Ik heb bijna medelijden met die andere Europese landen waar iedereen heen wil vliegen voor 30 graden en veel droogte en dorre natuur...

Ik hoop hier nog lang te kunnen genieten van al het moois en blijf hoop houden dat de plannen van de overheid geen werkelijkheid worden. Goed voedsel van een gezonde eigen bodem is de basis voor een gezond leven. Daar komen veel mensen te laat achter, gelukkig kiezen velen van jullie al lang voor voeding van een gezonde bodem en daar zijn wij jullie dankbaar voor. 

Binnenkort komen we met iets nieuws, we hebben de oplossing gevonden voor jullie grote vraag naar gezond orgaanvlees. Hierover later meer... 

Veel leesplezier en geniet van de prachtige natuur in je omgeving of op je vakantiebestemming. Wij zijn benieuwd wie er na het lezen van Martine haar stuk kiest voor een "vette" vakantie😉, reacties op de nieuwsbrief zijn altijd welkom!

Wij gaan deze zomer Noorwegen bezoeken, de natuur schijnt er erg mooi te zijn dus een prachtig vooruitzicht!

Vriendelijke groet, Jelwin
Naar de webshop SchotseHooglanders.nl

Super Vet…

De één houdt van een mooie vetrand aan een stukje vlees, want vet geeft smaak. De ander eet het liever mager. Welke vetten bevat ons vlees en waarom zijn ze zo belangrijk voor ons lichaam?

Vetten zijn ontzettend waardevol voor ons lichaam. Ze werken als brandstof, zorgen voor communicatie, bescherming, leveren vitaminen en ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van onze hersenen. Er zijn verschillende soorten vetten: verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. 

Verzadigde vetzuren hebben bij kamertemperatuur een vaste vorm en oxideren niet. Met oxideren bedoelen we dat er geen of amper reactie plaatsvindt met zuurstof (denk aan ijzer dat roestig wordt, of roomboter dat ranzig wordt). Verzadigd vet is daarom heel geschikt om in te bakken en te braden (zelfs frituren), denk aan ossewit , gesmolten rundervet of reuzel, ze geven veel smaak aan het eten. Verzadigd vet zorgt er voor dat de vitamines die in vet oplossen (vitamine A, D, E en K) goed op hun plek komen. De vaste vetten hebben we nodig voor een gezonde hart-, lever- en longfunctie, zenuwsignaaloverdracht en ze ondersteunen het immuunsysteem. Onze hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet. Daar wordt ons ‘honger- en verzadigingsgevoel’ via hormonen geregeld. Een tekort aan vet, betekent dat we ons minder snel verzadigd voelen en meer gaan eten.

Onverzadigde vetten kunnen we verdelen in enkelvoudig- en meervoudige onverzadigde vetzuren. Enkelvoudige zijn ook wel bekend als omega-9 vetzuren. Omega-9 vetzuren zijn goede plantaardige vetten en helpen om ons cholesterol gehalte te laten dalen. Het bekendste voorbeeld is olijfolie. Denk er wel om, dat deze producten zo onbewerkt mogelijk zijn, om er zoveel mogelijk levenskracht en gezondheidsvoordelen uit te halen. Maar uiteindelijk geldt dat ‘natuurlijk’ voor alle producten.

Meervoudig onverzadigde vetten kunnen we verdelen in de omega-6 en omega-3 vetzuren. Sommige hiervan zijn cruciaal voor ons functioneren. Ze hebben net als de omega-9 een goede invloed op ons cholesterol.  

Omega-6 – Ontstekingsremmend en ontstekingsbevorderend

Omega-6 vetzuren kunnen worden omgezet in zowel ontstekingsremmende als ontstekingsbevorderende vetzuren. We krijgen via onze voeding veel omega-6 binnen (denk aan margarine, halvarine, bak-, braad- en bakkersproducten). Afhankelijk van onze lichamelijke (en mentale) conditie, hoort ons lichaam zelf te regelen of er ontstekingsremmende omega-6 vetzuren worden aangemaakt, of juist de ontstekingsbevorderende. Bij bijvoorbeeld een ernstige verwonding, is het erg belangrijk dat we ontstekingsbevorderende vetzuren hebben om te kunnen overleven: het zorgt bij een ontstekingsreactie voor afweer en reparatieprocessen, onderhoudt een ontsteking, stimuleert bloedstolling en zorgt voor het nauwer worden van de bloedvaten. Wanneer er geen aanleiding is om in ‘ontstekingsstand’ te komen, dan is dit een gevaarlijk proces en een voorbode van Westerse ziektebeelden.

Omega-3 is essentieel voor ons lichaam en krijgen we alleen via onze voeding binnen

Omega-3 vetzuren kunnen worden verdeeld in drie typen vetzuren: ALA, EPA en DHA. (Om het enigszins eenvoudig te houden, noemen we hier alleen de afkortingen, maar die zijn natuurlijk goed na te zoeken). ALA is essentieel, ons lichaam kan het niet zelf maken en daarom is het van belang dat we dit vetzuur voldoende via onze voeding binnen krijgen. Voorbeelden van goede bronnen zijn lijnzaadolie (veel ALA), vlees, melk en groene bladgroenten. Ons lichaam kan ALA omzetten in EPA en/of DHA, het gaat dan wel om kleine hoeveelheden. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren, maar komen ook (in kleinere hoeveelheden) voor in eieren en gras gevoerd vlees. De vissen halen deze vetzuren uit algen en plankton. Omega-3 wordt gevormd in het chloroplasma van groene planten en algen (dus voornamelijk in bladrijke delen van planten). Maar ALA zit dus ook in roodvlees. Omega-3 vetzuren verkleinen het risico op hart- en vaatziekten, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, aan positieve effecten bij gedragsstoornissen, helpen bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie.

Balans nodig tussen Omega-6 en Omega-3

Omdat we tegenwoordig zoveel omega-6 binnenkrijgen, is de balans met omega-3 zoek. We staan daardoor continu in ontstekingsstand, terwijl dat niet nodig is (bloeddruk, bloedstolling, vernauwde bloedvaten). Omega-3 remmen het ontstekingsproces af. Vroeger was de verhouding tussen omega-6 en omega-3:  4:1, tegenwoordig 10 tot 20 : 1. De mooiste verhouding zou zelfs 2 tot 4 :1 moeten zijn. Rundvlees bevat ongeveer 40 mg omega-3 per 100 gram. Wanneer de koeien gras hebben gegeten of in de natuurgebieden hebben geleefd, dan loopt dit op tot ruim 80 mg per 100 gram vlees.

Wanneer koeien, kippen, varkens veel granen (denk aan maïs en soja) te eten krijgen, krijgen ze veel koolhydraten binnen. Dieren slaan deze koolhydraten uit granen op als vet in het onderhuids bindweefsel, als een overbodige brandstof. De granen zijn een bron van omega-6 vetzuren, welke ontstekingen bevorderen. Wanneer we vlees eten van dieren die vooral met granen zijn gevoerd, worden wij ook ontstekingsgevoeliger. 

Dieren kunnen ook een bron zijn van onverzadigde vetzuren. Wanneer de dieren een natuurlijke leefwijze hebben. Naast natuurlijke voeding, gras- en kruidenland, natuurgebieden, geen kunstmest en gifvrij, heeft ook de zon een belangrijke functie in het vormen van die goede vetten, net als bij het proces van die groene blad planten. Een goede bodem levert dus gezonde planten, welke zorgen voor gezonde dieren, gezonde dieren geven hun mest met voedingsstoffen weer terug en aan ons…. gezonde melk en natuurvlees.

 
 

Er gaat ook wel eens iets mis....

De leverworst viel even niet zo goed in de smaak, dit merkten we aan verschillende reacties. Het komt soms voor bij een natuurproduct en een ambachtelijke slager dat de smaak niet altijd hetzelfde is. We willen jullie bij deze vertellen dat de huidige leverworst weer 10 punten scoort bij het smaakteam. Geniet er weer van! 

Agenda

Je bestelling laten bezorgen?
Kies zelf de dag waarop je thuis bent en de verzendmethode van je voorkeur.

Je bestelling wordt binnen Nederland bezorgd door de pakketdienst van PostNL of door de diepvriesvervoerder Vers en Fijn. PostNL is mogelijk op bezorgdag woensdag en donderdag, diepvriesvervoer is mogelijk op dinsdag, vrijdag of zaterdag. Binnen België is de pakketdienst van PostNL de enige mogelijkheid. Bij de PostNL zendingen voegen we droogijs toe, hierdoor komt het vlees diepgevroren bij je aan.

Als je de bestelling liever wilt afhalen op onze boerderij, dan kan dat op een afhaaldag. Dat is normaal gesproken eens per maand op vrijdag en zaterdag. Vanwege vakantie nu net even anders, de komende afhaaldag is:

Zaterdag 30 juli 10.00 -12.00 uur

Bestellen kan tot en met de woensdag voor de betreffende afhaaldag 12 uur. NIEUW: wil je graag eieren meenemen op de afhaaldag? dan moet je die meebestellen.

Puur vlees rechtstreeks van de boer bij je thuisbezorgd. 

Recept: Mediterraan Stoofpotje

Ingrediënten:
  • 50 g boter
  • 250 g spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g runderlappen, in blokjes
  • 2 tomaten, (evt. gepeld) en in stukjes
  • 2 eetlepels milde paprikapoeder
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 200 ml bouillon
  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml crème fraîche
Bereiding:
  • snijd het vlees in blokjes en snipper de ui
  • maak de tomaten klaar
  • verhit de boter in een braadpan en bak het spek zachtjes uit
  • fruit de ui zachtjes mee en schep het vlees met wat zout en peper erdoor
  • na ±15 minuten bakken, voeg je de tomaten met de kruiden, de bouillon en wijn toe
  • Laat het vlees op zacht vuur (met een vlamverdeler eronder) ca. 1½ tot 2 uur zachtjes sudderen
  • vlak voor het opdienen, roer je -van het vuur af-  de crème fraîche erdoor
Totale bereidingstijd is ± 2,5 uur. Dit gerecht is ook ideaal om een dag van te voren te maken. Opwarmen en crème fraîche erdoor roeren doe je voor het opdienen. We aten dit stoofpotje met stokbrood, maar met pasta, rijst of aardappeltjes kan ook heel prima.
Facebook
Website
Email
Instagram
Met liefde verzonden door:

SchotseHooglanders.nl
Jelwin Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende
info@schotsehooglanders.nl
SchotseHooglanders.nl


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hiervoor bent aangemeld, of omdat je een bestelling bij ons geplaatst hebt. Wil je je uitschrijven? Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. 
Je kunt je hier uitschrijven.