Copy

Programa de Seguiment de Papallones de Catalunya, Andorra i Balears

Butlletí trimestral del CBMS

Núm. 4 - Octubre 2022

Final de la 29ª temporada del CBMS

Acabem la 29ª temporada amb un rècord de participació amb 160 itineraris, dels quals 20 nous, i una climatologia extrema que ha afectat notablement, i no per bé, les papallones del nostre territori. No tot són males notícies, però. Potser el més destacable d’enguany ha estat l’arribada i establiment de la papallona monarca al Delta de l’Ebre i, sobretot, a l’illa de Mallorca, on ha acabat essent una espècie fins i tot abundant en algunes localitats a finals de temporada.

En aquest quart butlletí hi trobareu el balanç d’aquesta temporada i les notícies destacades d’aquest tercer trimestre de 2022.

Balanç de la 29ª temporada

El 26 de setembre va acabar oficialment la 29ª temporada del CBMS, amb un rècord absolut de participació: 160 itineraris amb comptatges aquest darrer any. Aquesta xifra s’ha assolit gràcies a la incorporació de fins a 20 itineraris nous, que cobreixen zones que fins ara no s’havien prospectat mai en el projecte.

En destaca, per exemple, el primer itinerari a l’illa de Formentera, que eleva ja fins a 25 itineraris els que hi ha actualment a les Illes Balears: 13 a Mallorca, 9 a Menroca, 2 a Eivissa, 1 a Formentera. També s’han recuperat alguns itineraris que feia molts anys que havien deixat de funcionar, com ara el de Godomar, a la Garrotxa.

La temporada de 2022 ha estat meteorològicament molt particular:

Es va iniciar amb una climatologia molt complicada a causa de la manca de sol durant moltes setmanes seguides a bona part de Catalunya (xifres rècord de baixa insolació segons dades del SMC, i aquí una notícia sobre aquest fet), per la qual cosa als mesos de març i abril es van perdre molts comptatges. Però aquesta situació va canviar radicalment a partir del maig, quan el sol i la manca de pluja es van establir definitivament arreu del territori. A partir d’aleshores, una successió de llargues onades de calor ha acabat convertint l’estiu de 2022 en un veritable infern (el més càlid mai enregistrat), alhora que un dels pitjors per la greu sequera que ha comportat i que encara afecta tot el país.

Les papallones forçosament s’han ressentit d’aquesta climatologia extrema i, tal com han anat comentant molts col·laboradors, els números han caigut en picat a mesura que avançava la temporada. Ara toca processar tota la informació i veure quines espècies han patit més i quines, que seran poques, n’han tret profit.

Irrupció de papallona Monarca a les Balears i al Delta de l'Ebre

La presència de la papallona monarca (Danaus plexippus) tant a Catalunya com a Balears és molt ocasional i generalment s'ha atribuït a l'alliberament d'exemplars de cria en celebracions de casaments.

Les primeres observacions a Catalunya es registren a partir de l'any 2003 al Delta de l'Ebre i a Balears la primera cita és a s'Albufera de Mallorca, el 2008.

Aquest any, però, al Delta de l'Ebre, on habitualment també s'estableixen poblacions de la papallona tigre (Danaus chrysippus) i una de les plantes nutrícies d'aquestes dues papallones és força abundant (Cynanchum acutum), aquest any s'han registrat fins a 17 observacions d'adults i erugues de monarca en diferents indrets de la zona entre el 5 de juliol i el 26 de setembre. A Mallorca, el passat 25 de juliol es va observar el primer exemplar a la finca d'Ariant i des de llavors no han parat de registrar-se observacions a fins a 18 municipis diferents de nord a sud de l'illa.

Fotografies: Andreu Ubach (Marroc) i Maties Rebassa (Mallorca)

A més, com va explicar en Maties Rebassa al fòrum del CBMS s'han trobat per primera vegada erugues de monarca a Mallorca, en aquest cas alimentant-se de Gomphocarpus fruticosus, espècie exòtica de la qual es pot trobar una petita població a la finca de la Serra de Tramuntana on es va fer aquesta observació. En aquesta localitat s'han pogut veure desenes d'exemplars les darreres setmanes. A més, des del Sud de l’illa les darreres setmanes s’han pogut observar desenes d’exemplars entrant de mar endins i volant per la costa, el que confirmaria que es tracta d’exemplars migradors. També s’han registrat observacions molt més puntuals a Eivissa i Formentera.

Tot i l'elevat nombre d'observacions de papallona monarca aquest any, només s'ha registrat un exemplar durant els comptatges del CBMS, a Binifaldó. Per això animem a registrar les observacions que pugueu fer als portals d'Ornitho, iNaturalist, Biodiversidad virtual o al fòrum del CBMS.

S’aprova el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya

El Departament d’Acció Climàtica va aprovar el dimarts 20 de setembre el document que recull el llistat de les espècies i subespecies de fauna salvatge autòctona protegides que, d’acord amb la informació tècnica i científica disponible, es consideren amenaçades i requereixen mesures de protecció. L’escrit compila un total de 384 espècies entre les categories de “En perill d’extinció”, “Vulnerable” i “Extinta com a reproductora a Catalunya”.

Fotografia: Caparrut aranès (Andreu Ubach, Vall d’Aran)

L’aprovació del catàleg constitueix un pas de gegant en la definició de les polítiques de conservació de la biodiversitat, ja que permet identificar les espècies més vulnerables als canvis que s’estan produint al medi. La següent fase constitueix l’aprovació de plans de conservació per a cadascuna de les espècies, en la qual es preveu participar des de l’àrea de lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya

Com dissenyar un Jardí de Papallones: Èxit de vendes a Oryx

Aquest juliol vam publicar la guia Com fer un jardí de papallones i aquell mateix mes va ser èxit de ventes a Oryx!

Celebració del 10è Dia de les Papallones

Durant aquest estiu s’han dut a terme diversos Dies de les Papallones arreu del territori català.

Enguany s’han fet 24 Dies de les Papallones on han participat gairebé 300 persones.

Curs formatiu a Farrera

Enguany l’equip de coordinació del CBMS ha realitzat un curs formatiu d’identificació de papallones diürnes i la seva metodologia el cap de setmana del 16 i 17 de juliol al Centre d’Art i Natura de Farrera. Aquest anava adreçat a gestors, tècnics i guies interpretadors del Parc Natural de l’Alt Pirineu així com altres naturalistes interessats.

El curs portava el títol de “Papallones i plantes bioindicadores de prats de pastura i es trobava immers en l’ajut del projecte “Efectes de l’abandonament de la pastura sobre la biodiversitat de flora i papallones diürnes”.

Primera trobada del projecte SPRING a Barcelona

Els dies 5, 6 i 7 d’Octubre va tenir lloc a Barcelona, a l’Institut d’Estudis Catalans, la primera trobada anual del projecte SPRING.

Al voltant d’unes 30 persones procedents d’arreu d’Europa van participar en aquesta trobada, que va servir per a fer un balanç del primer any de funcionament del projecte i dels avanços i dels problemes que han anat sorgint fins ara. També cal destacar que ha estat la primera trobada presencial després d’aquests anys de pandèmia i d’innombrables reunions on-line.

Aquest projecte ha sorgit com una resposta de la Comunitat Europea per fer front al declivi dels pol·linitzadors i té com a principals objectius consolidar els seguiments de pol·linitzadors a nivell d’Europa i testar la metodologia per implementar en un futur pròxim el denominat EUPoMS (European Pollinator Monitoring Scheme). Aquest seguiment es focalitzarà en abelles, sírfids i papallones diürnes, tot i que contempla també un mòdul opcional de seguiment de papallones nocturnes. Una part del projecte SPRING es dedica a l’ampliació de la xarxa europea dels BMS, amb la idea d’incorporar nous seguiments de papallones en països que fins ara no disposaven de xarxa pròpia (Dinamarca, Romania, Grècia, Làtvia, Lituània i Eslovàquia).

Moltíssimes gràcies a tothom per difondre el projecte i per ajudar a fer créixer la xarxa de voluntaris i col·laboradors. Ens podeu seguir a twitter i a la web.

El CBMS forma part del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers.