Copy
Juli 2022
Veldhuis is een gebied met geschiedenis en enorm veel potentie, mede dankzij het complex van Royal Talens, de voormalige Nettenfabriek en meerdere onderwijsinstellingen. Het gebied tussen het Apeldoorns Kanaal, het spoor, de Molendwarsstraat en Molenstraat centrum zal in de komende jaren grote ontwikkelingen doormaken. Hierdoor zal het gebied  mooier en levendiger worden, met veel groen en een divers karakter. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen in Veldhuis.

Bijeenkomst bewonersplatform

Op 22 juni vond in het Ketelhuis de eerste bijeenkomst met het bewonersplatform Veldhuis plaats. Er waren zo’n 35 bewoners uit Veldhuis aanwezig. Dit onderstreept de grote betrokkenheid vanuit de buurt en dat is fijn om te zien. Tijdens de bijeenkomst is onder andere gesproken over de rol van het bewonersplatform. Het bewonersplatform is een soort klankbordgroep. Via deze groep willen we vanaf een vroeg stadium goed in gesprek komen en blijven met de buurt en informatie uitwisselen. In het bewonersplatform worden geen besluiten genomen.

Het tweede onderwerp van de bijeenkomst was de stand van zaken rond het masterplan Veldhuis. En er was natuurlijk ruimte om te reageren en vragen te stellen. We hebben de diverse punten die besproken zijn samengevat. Lees meer.

We streven ernaar om eind september weer een bijeenkomst met het bewonersplatform te organiseren.

Masterplan Veldhuis


Architectenbureau KCAP heeft een presentatie en bewegende visualisatie gemaakt over de stand van zaken van het masterplan, die een goed beeld geven hoe het masterplan vorm krijgt.  
Het gaat om de stand van zaken op dit moment en dat betekent dat de beelden dus zeker niet ‘in beton gegoten’ zijn. Het geeft een impressie van het masterplan en laat zien welke aspecten zoal aan bod komen. Sommige zaken zijn ook nog in onderzoek, zoals het parkeren en de bebouwing in relatie tot het spoor. Impressies geven aan welke sfeer het zou kunnen worden, maar niet hoe het exact wordt. Dat is niet het detailniveau van dit masterplan. De inrichting van de openbare ruimte wordt bijvoorbeeld later uitgewerkt in een apart inrichtingsplan.

Planning en proces rond masterplan


Inmiddels weten we dat we het masterplan naar verwachting medio december aan de gemeenteraad gaan voorleggen. Als u wilt kunt u tegen die tijd aan het begin van de raadsbespreking van het masterplan ook inspreken bij de raad. U leest hier hoe dat werkt. Wij zullen u op tijd laten weten op welke datum de behandeling in de raad zal zijn.
Ook na vaststelling van het masterplan is het plan nog lang niet af. De architectuur van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte is dan nog niet bepaald. De plannen worden in de fase daarna verder uitgewerkt. Voor de realisatie van plannen moeten uiteraard ook vergunningen worden aangevraagd.
Na de vaststelling van het masterplan gaan we gelijktijdig verder met het opstellen van een stedenbouwkundig plan en een bestemmingsplan. In het bestemmingsplan wordt het plan juridisch vastgelegd. Op basis van het bestemmingsplan kunnen dan bouwvergunningen verleend worden.

Tijdens de bestemmingsplan procedure kunnen reacties (zogenaamde ‘zienswijzen’) op het plan formeel ingediend worden. Die reacties vat de gemeente samen in een zienswijzennota en die nota bespreekt de gemeenteraad samen met het bestemmingsplan in de vergaderingen die voorafgaan aan de vaststelling van het plan. Daarbij bespreekt de gemeenteraad ook of de reacties aanleiding geven om het plan aan te passen.

Verschillende deelprojecten


In Veldhuis gaan we aan de slag met verschillende deelprojecten. Bijvoorbeeld rond de Talensfabriek en locaties aan de Molenstraat Centrum, Molendwarsstraat, Kanaalstraat Noord en Spoorstraat. Deze deelprojecten zullen op wisselende tempo’s tot realisatie komen. Voor de verschillende deelprojecten zullen ontwikkelaars ook verschillende planologische procedures doorlopen (op verschillende momenten).
Via het Masterplan streven we er wel naar deze deelprojecten stedenbouwkundig op elkaar af te stemmen. Via deze nieuwsbrief zullen we u ook steeds goed op de hoogte houden van alle procedures.

Tijdelijke brug


In juni kreeg u van de gemeente een brief over het plan voor een tijdelijke brug over het kanaal, omdat het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) in september van start gaat in het gebouw aan de Wapenrustlaan. We kregen veel opmerkingen over het feit dat dit erg onverwacht kwam, en dat snappen we heel goed. Ook voor de gemeente was dit iets wat we tot een half jaar geleden nog niet konden voorzien. Want het was lange tijd de verwachting dat het CVD zich aan het Stationsplein zou vestigen.

Afgelopen donderdagavond heeft een meerderheid van de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ingestemd met realisatie van deze brug. Vooruitlopend op deze vergadering heeft het college in een raadsbrief, die u via de link ook online kunt lezen, op een rij gezet waarom de brug belangrijk is voor Apeldoorn. U kunt de raadsvergadering ook online terugkijken. Als u op de link in de vorige zin klikt krijgt u de agenda van de raadsvergadering in beeld. Scroll dan omlaag naar punt 9 van de vergadering, daarachter ziet u de ‘play’ knop (het driehoekje) staan waar u op kunt klikken. De totale bespreking en aansluitend stemming duurde 40 minuten. In de eerste minuut lijkt het misschien of uw geluid het niet (goed) doet, dat is niet het geval. Na een korte stilte en een hapering gaat de bespreking na een minuutje van start en zijn er geen haperingen meer.
Nu dit besluit genomen is zal de aanvraag voor de benodigde vergunningen ingediend worden. Kort na de zomervakantie organiseren we een inloopbijeenkomst om al uw vragen over de brug te beantwoorden. Dan zal er ook een ontwerp klaar zijn wat we u kunnen tonen. De exacte datum van de inloopbijeenkomst is nu nog niet bekend, dat volgt later. We zullen u minstens twee weken van te voren uitnodigen hiervoor. 
De tijdelijke brug wordt uitsluitend toegankelijk voor voetgangers. Voor scooters en fietsen is de brug niet toegankelijk.

Ontwikkelingen in binnenstad, spoor- en kanaalzone


De ontwikkelingen in Veldhuis maken onderdeel uit van alle ontwikkelingen in de binnenstad en spoor- en kanaalzone die de komende jaren gaan spelen. We hebben in heel Apeldoorn tot 2040 minimaal 12.500 nieuwe woningen nodig. Dit is nodig omdat we een groeiende stad zijn, we onze jongeren een woontoekomst in Apeldoorn willen bieden en ouderen ook doorstroommogelijkheden nodig hebben. We streven ernaar om 2/3 van de woningbouw die nodig is in de bestaande stad te realiseren, en 1/3 in nieuwe woongebieden aan de rand van de stad.
 
In de binnenstad en spoor- en kanaalzone gaan we bouwen met Apeldoornse kwaliteit: levendige stadswijken ontwikkelen met veel groen en een divers karakter, betaalbaar voor verschillende doelgroepen. En altijd met uitnodigende buitenruimte dichtbij.

Vragen?


Heeft u een vraag over de ontwikkelingen in Veldhuis? Dan kunt u contact met ons opnemen via veldhuis@apeldoorn.nl.
Copyright © 2022 Gemeente Apeldoorn, All rights reserved.