Copy
Zojuist waren de Togo All Stars op de burelen van Excelsior Recordings. Er was koffie en er waren tompoucen. Het is een heugelijke dag want hun tweede album FA is vanaf vandaag overal verkrijgbaar. De band is de komende weken nog in ons kikkerland om deze elpee te promoten. Zo staat het collectief uit Togo in onder andere EKKO, op Lowlands, het Skatecafé of je kunt ze zien op Into The Great Wide Open. Doet uzelf een plezier en ga dat meemaken. 
Kijk goed op de kaart van West-Afrika en zoek de stad Lomé op, en probeer je je in te beelden hoe de muziek van deze omgeving klinkt. Honderd mijl naar het westen ligt Accra, Ghana, waar de highlife-stroming ontstond in de jaren vijftig. Nog eens 160 kilometer naar het oosten ligt Cotonou, de geboorteplaats van het geroemde Orchestre Poly Rythmo. En nóg eens 50 mijl verder kom je Lagos binnen, waar Fela Kuti zijn Afrobeat pionierde. 

Al deze voornoemde invloeden borrelen op in de muziek van een van Lomé’s meest toonaangevende bands: Togo All Stars. De groep brengt daarbij nog een hoogst origineel eigen element naar voren: de Togolese sound die is geworteld  in voodoo-ritmes en afrofunk.

Goed, laten we zeggen dat je Lomé hebt bereikt: je loopt door de kronkelende straatjes van de Bé-buurt, omringd door muziekklanken en voodoo-cultuur. Je hebt behoefte aan pauze en loopt richting het strand waar de moderne wereld van ‘Africa rising’ je toelacht. Je drinkt een koud biertje onder een palmboom en beseft dat Togo zowel diepe traditie als moderniteit belichaamt. Dat is in een notendop de sound van de All Stars.

De band combineert het beste van twee generaties aan muzikanten Zanger Aguey Cudjoe was een afropunk-innovator in Accra in de jaren zeventig – een periode waar in West-Afrikaanse muziek in het creatieve hoogtij verkeerde – en raakte verslingerd aan Amerikaanse jazz en soul. Naast hem staat Awumakuga Otu Rodrigue, momenteel de meest talentvolle zanger uit Lomé; zijn missie is om de Afrobeat-erfenis van zijn idool Fela Kuti voort te zetten. Drummer Agbozo leerde zijn kneepjes van namen als de Malinese muzikant Cheikh Tidiane Seck en saxofonist Elga Branco. Voordat Agbozo naar Frankrijk verhuisde, speelde hij nog mee met de legendarische Youssou N’Dour.

De zwaar-ritmische clash van soepele gitaren en diepe blazers vormen het fundament van de All Stars. Door de jaren heeft de band een spectaculaire live-reputatie hoog weten te houden. Shows op festivals als North Sea Jazz, Down The Rabbit Hole en in zalen als Paradiso werden met groot enthousiasme ontvangen. 
Sinds het debuut van Togo All Stars uit 2018 heeft de band zichzelf constant vernieuwd. Creatief leider Energy Federator (Ekue Leopold Messan) rekruteerde spelers uit het buitenland om mee te spelen op het nieuw album FA, dat is vernoemde naar het spirituele leer die de verhalen, ritmes, liedjes en beproefde wijsheid van voorouders meedraagt.

De blazerssectie kreeg versterking van Jeremi en Aaron Ahouandjinou, leden van de beroemde blazersfamilie uit Benin. En ook de diaspora doet zijn intrede: de Nederlands-Togolese percussionist Ayaovi Kokousse voegt zijn bijzondere energie toe aan de band, net als Jean-Baptiste Gbadoe, ook bekend als de drummer van de Malinese sterzangeres Fatoumata Diawara. Alle leden kennen de weg binnen de voodoo, zowel in de muziek als in de dagelijkse gang van zaken.

Aangezien Togo en buurland Benin worden beschouwd als het hart van de voodoo-cultuur, vormt voodoo ook de belangrijke kern van de muziek van de All Stars. Naast het christendom en de islam wordt het beschouwd als de leidende religie van het land. Bij voodoo draait alles om muziek: elke god heeft zijn eigen ritme en zijn eigen gezangen. Geïnitieerd slagwerker Ayaovi Kokousse speelt ze op zijn traditionele drums. Voodoo staat  daarnaast voor dualisme, waar slecht en goed elkaar ontmoeten en waar vrouw en man dezelfde entiteit zijn. Je kunt niet over de een praten zonder de ander. Er zou dus geen Togo All Stars kunnen bestaan zonder de vrouwelijke sterren van de band: Agbolotovi Sexy en Dodji Alice.

De invloed van de West-Afrikaanse religie op moderne muziek kan niet worden onderschat, hoewel dat vaak wel het geval is. In feite is het heel logisch om voodoo te combineren met funk, aangezien voodoo met de slavenhandel naar Amerika reisde. In 'De Nieuwe Wereld' werd het verboden door planters die bang waren voor spiritualiteit en het ritme van de trom. Dat is waar voodoo zijn onverdiende slechte naam kreeg. Maar het overleefde in de underground, in de muziek zelf. De gezangen en beats nestelden zich in wat we nu jazz, salsa, blues en funk noemen.  Als je de originele ritmes van de meest funky goden op aarde wilt horen, moet je die kaart pakken en Togo aanwijzen. Of je gaat kijken en luisteren naar de Togo All Stars, die deze muzikale erfenis als geen andere band op aarde eren.

Geschreven door Leendert van der Valk, muziekjournalist, auteur van ‘Voudou’.
Elke band heeft wel een Leopold. Iemand achter de schermen. Die onopvallend stiekem van alles regelt. Een rots in de branding, een steun en toeverlaat een manus van alles. Leopold is dat bij de Togo All Stars. Die band brengt vandaag een plaat uit en daarom is Leopold onze Selector.
Zondag bij de succesformule Sunday Sounds: Asfaltfeeën. Poëtische powerpop door Ingmar Heytze en zijn band. In de Tolhuistuin onder de oude plataan. Gratis en voor niks.
Het geweldige radioprogramma Muziekcafé hoor je deze zomer vanuit de studio van NPO Radio 2. Iedere uitzending staat één artiest centraal en zaterdag was dat Elephant. Kijk en luister hier terug.
Wil je weten waar Elephant de inspiratie vandaan haalt voor hun tunes, luister dan naar Elephant’s Big Tunes.

“Consider this a weekly updated indian summer porch-party starter pack. Curated by Team Elephant and Excelsior Recordings. Stoned soul groove-makers, wandering cowboys, mermaids humming lullabies, all ready to consume. Crack a beer, light the torch and sit back and relax. Pairs well with a good time.” Aldus Elephant
Kom langs op de eerste editie van muziekfestival Walk OnTim Knol presenteert op 14 augustus zijn nieuwe album in het duinlandschap van Caprera en neemt iedereen mee op een wandeling langs natuur en cultuur.

Verwacht onderweg optredens van Elephant, Thijs Boontjes & zijn Dans- en Showorkest, Nico Dijkshoorn, Janne Schra & de Vogels en Kids with Buns.
Om in de stemming te komen vroeg Bob van De Wandelclub aan Janne Schra om wandelspiratie:

Naam: Janne Schra

Schoenmaat: 38,5 (als iemand nog hoge leren Nikes heeft)

Wandelaar sinds: de avondvierdaagse in 1990

Mooiste wandeling: over een eilandje naast Vancouver Island

Slechtste wandeling ooit: geen idee

Flora: Edelweiss

Fauna: een koe op een Alp die uit onze pan dronk

Wandeltip: alles rondom Nijmegen

Favoriete wandelmuziek: de wereld

Ik zou graag nog een keer wandelen met: mijn oma die uit Oostenrijk kwam en altijd naar de top moest

Luister en kijk hier naar Janne en haar vogels met het nummer 'In De Regen' gespeeld bij Muziekcafé.
Facebook
Twitter
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands