Copy
D’r stond een poosje terug een geinig artikel in Het Parool van ene Melvin Jan Garmt Heersema (geen pseudoniem). Het opiniestuk ging over de zinloosheid van het bestaan op aarde. En dat de mens dit gegeven moet omarmen om zinvol te leven.

Hallo Venray bezorgt ons met hun nieuwe lied The World as It Is nog zo’n stukje troost waar naar gesnakt wordt deze oververhitte zomer.

Het lied staat nu op de services en is de tweede voorbode van het nieuwe album van Venray dat later dit jaar verschijnt in alle relevante formaten.

Verder in dit pamflet deze week: 

Knipsels en video’s van Bob uit Zuid, Loupe en Elephant, een muzikale selectie van kameraad Niels Post(-rock) en schitterende schrijfsels van Arjan Pronk en de mannen van Elephant.

Recht zoo die gaat!
 
Henk Koorn van Hallo Venray is de Benjamin Button van de Nederlandse indie. Waar normale mensen ouder worden, lijkt Koorn elk jaar een jaartje jonger. Kom maar kijken zondag als Koorn solo optreedt in de Tolhuistuin bij de succesformule Sunday Sounds Gratis en voor niks.
 
Coffee and Cake verschijnt op 16 september en is vanaf vandaag te bestellen.
Niels Post is naast manager van onder andere The Kik, MICH, Moss en Jacco Gardner vooral bekend van uitspraken als: “Assumption is the mother of all fuck-ups” of “Underpromise, overdeliver”. Hij is daarom deze week onze Selector.

“Een speellijst met de liederen van Hollandse bodem. Met, op het moment van maken, maximaal 165.625 speelbeurten. Nummers die mij maakten en/of braken op associatieve volgorde."
Elephant verkent stiekem andere territoria dan de onze. Zo staat Calling niet alleen op de playlist van 3FM maar ook op die van Radio Willy en Bruzz in België en draaien ze de track op Amazing Radio in Engeland.

"De zeemzoete, zomerse sound voelt meteen nostalgisch aan …. Calling is een perfecte popsong en prikkelende voorbode voor het beluisteren van het volledig album."

De band loopt nog allerminst naast hun schoenen want woensdag zetten ze ouderwets vroeg de wekker om bij de ochtendshow van 3FM aan te treden.
 
Zie hier, Nagasaki Swim in de Best Kept Secret-popkast van 3voor12. "De indie-folk van Jasper Boogaard is het Nederlandse antwoord op de Amerikaanse emo-folk van artiesten als Alex G en Florist."
Loupe nam een livevideo op in TivoliVredenburg van Better Off. Het resultaat:
Voor wie zich afvraagt hoe het geluid van Bob uit Zuid valt te omschrijven hierbij het antwoord van Leon Verdonschot in de Groene Amsterdammer deze week:

“Hij heeft de vierkante rauwheid van Def P in zijn flow, kent zijn Beastie Boys-klassiekers, noemt zelf in interviews Beck als invloed, doet soms ook denken aan G. Love & Special Sauce en Fun Lovin’ Criminals …” 
MAÏS MAÏS MAÏS
As de maïs twee könties hoog is
Falderie faldera


Zo begint het nummer Maïs van PRONK, van zijn laatste album Mayonaise, en omdat het mais nu daadwerkelijk twee kontjes hoog staat geeft de heer Pronk zelf wat duiding:
Brood, whisky, popcorn, bier, cornflakes, chips, tortilla’s, veevoer, biobrandstof…maïs is overal, met dank aan Columbus.


Maïs werd 10.000 jaar geleden gedomesticeerd ergens in Zuid Mexico en is nog steeds dominant aanwezig op aarde. Rogge, tarwe, haver en gerst werden gaandeweg de jaren 60 weggeboerd, door de groene stengels met kanariegele kolven… maïs doet menig bejaarde snakken naar de wuivende gele korenvelden en tijden van diversiteit.


De maïs buldert in juli manshoog uit de grond, als hoeders der slingerwegen door hete zinderende zomers. Terwijl de trekkers staan te grommen op stal en de kneuzers het vet van de messen loopt hebben de boeren bal.


De betere feestjes in Oost Nederland, zoals Koele Koele, Lil’ Hill, Broekrock, Dieksiepop, Tone’s Summerjam, Pigstock Festival, Dauwpop, Mañana Mañana en de Zwarte Cross vinden plaats op lommerrijke plekken. Tussen bos, veld, heide en … maïs. Daar waar je je terug kunt trekken tussen de hoogpolige groene dekens, waarin je kunt liefhebben al greep je de beer.


Wanneer ik door het malse zomerse Sallandse land fiets, wandel of jakker dan fluit of hum ik deuntjes. Jambalaya van Normaal, Goin’ Up the Country, Looking out my Backdoor, The Dock of the Bay…maar ook eigen riedeltjes.
Vorige zomer floot ik telkens dat ene deuntje, dat met die twee kontjes. Godver, van wie is dat riedeltje ook alweer. Ik ben nooit zo thuis geweest in het kutlulkont genre, ik hou sowieso niet van carnaval. Toch jodelde ik als vanzelf ‘A’s de maïs 2 kønties hoog is…’ Ik fietste met losse handen en waande me een onzichtbare flierefluiter. De tunnels tussen de sappige rijen zoefden stroboscopisch langs m’n kop, als in een versnelde film. Maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs…


‘A’s de maïs twee kønties…’ ik kwam er maar niet op. Google gaf me geen rust, kats geen verbinding hier.


Thuis pakte ik m’n rammel gitaar en het liedje ‘Maïs’ kuilde me zo uit de broekspijpen. Het aanstekelijke refrein liet ik erin als een moddervette knipoog. Het is ook gewoon een kneiter van een oneliner. Gappen doe ik nooit, dat kan ook niet wanneer je zonder voorbedachte rade je intuïtie volgt. De R&Roll database is ook zo rijk en omvangrijk, het is een collectieve happening. Wees geïnspireerd, je kunt soms niet om die knipogen heen. Daar mag je los mee omgaan, het gaat verdomme ook om de lol in de R&Roll. Dat weer zelfs Leo Blokhuis na een krat bier.


‘Een leuke gimmick’ zou een gladde manager zeggen. Maar die hebben we niet, met gladjakkers willen we niks te maken hebben. Wel hebben we fatsoen en vonden we het verstandig en netjes om de componisten in kwestie, ze leven nog, even een mail te sturen met ons ‘Maïs’ liedje. Zo van ‘Moj, in dit liedje zit een kwinkslag en een vrije interpretatie van het refrein van jullie oude hit, mooi hè!?’ Zo voorkom je zurigheid of wat dan ook. Stel dat ze het ergens op een geheime zender zouden horen en zich begapt zouden voelen. Ik twijfelde even of we geen eventuele geldwolven wakker maakten maar gunst, we gingen van het goeie uit.


Godver, hadden we ons even lelijk vergaloppeerd. Toen het nummer al lang en breed maar vooral moddervet was opgenomen kregen we een mail. Ze gingen akkoord maar wilden het liedje volledig op hun naam. Ja euh, wat zullen we nou krijgen. Soms word je aardigheid of goede bedoeling roekeloos afgestraft, ‘… mits het liedje van PRONK 1 op 1 als cover werd gezien’ stond er bruut in. Buigen of barsten. Inbrekers.


Het zomerseizoen nadert de herfst en de mens zal oogsten wat ze gezaaid heeft, de zon fakkelt de korrels rijper dan ooit.
Het is heet als de hel.
Maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs maïs
A’s de maïs twee kønties hoog is
Falderie faldera!


Luister maar eens, misschien weet jij hoe die band van dat deuntje heet. Ik weet het inmiddels.
Loop aan op de eerste editie van muziekfestival Walk OnOp 14 augustus presenteert Tim Knol zijn nieuwe album in het duinlandschap van Caprera. Verwacht onderweg optredens van o.a. Elephant en Thijs Boontjes & zijn Dans- en Showorkest.

Tickets verkrijgbaar via: https://caprera.nu/agenda/walk-on-avontuurlijke-muziekroute-met-tim-knol/
Om in de stemming te komen vroeg Bob van De Wandelclub aan Elephant, om wandelspiratie:
 
"Een stukje schrijven over wandelen? Grappig dat je er over begint.

Wij zijn de woudlopers van Rotterdam. Of eigenlijk in praktijk meer de duinlopers van Rotterdam, want aan woud ontbreekt het in Zuid-Holland. Bij ‘wij’ hoort ook Levi Vis die o.a. de bas speelt bij Anne Soldaat. Kleine wereld.

Wekelijks zoeken wij elkaar op, rijdt Bas ons naar een stukje groen en zetten we het op een lopen. 20 kilometer. Dikke 4 uur stappen. We noemen het de mangeltocht, niet alleen omdat de laatste kilometers best zwaar zijn maar ook omdat een wandeling door de natuur alle negativiteit uit je kan wringen. 

Is het dan alleen maar bikkelen? Nee. Want er is ook een pauze. En tijdens die pauze roken we de sterkste wiet die Rotterdam en omstreken te bieden heeft. Puur. Want we doen niet aan tabak. Uitkijkend over de zandduinen met schone lucht in de neus ontsnappen we even aan het beton en staal van de stad. We lachen wat, eten een boterham en beginnen aan de tocht terug. We struinen voor het leven."
Op 18 november 2019 was het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de aartsvader van het Nederlandse anarchisme, overleed. Reden voor Meindert Talma om De Domela Passie te maken: 16 liedjes over het bijzondere (en zware) leven van 'ús Ferlosser'. Afgelopen weekend was er in het openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets een uitvoering met een groot koor, band, strijkersensemble en met Freek de Jonge als verteller. Een jubelende recensie was het gevolg:
Het vinyl is er. De prachtplaat van Lenny Kuhr is vanaf vandaag ook op lp verkrijgbaar. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.
Facebook
Twitter
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands