Copy
De activiteiten in deze nieuwsbrief zijn voor tuinders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden. In dit item:
  • Aankondigingen van verschillende activiteiten.
  • Een leerzaam verslag over de eerste workshop natuurlijke oevers.
  • Een vraag van het best bewaarde geheim van De Tuinen van Westerpark. 
  • Verwacht en tips
Welkom in onze clubhuizen

Wandel eens gezellig langs voor een drankje, hapje en een praatje. Iedereen is welkom! Beide tuinparken beschikken over een ruim clubhuis en een heerlijk terras. Met vrolijke gastvrije vrijwilligers achter de bar. Tips: 

  • In de zomervakantie is er iedere dinsdagavond 19.30 - 22.00 koffie en gebak bij Nut en Genoegen voor 1,75 euro.
  • Clubhuis Sloterdijkermeer is elke zondagmiddag van 16-19 uur geopend.

Voor informatie kijk op de informatieborden in de tuinparken. Of op de websites: nutengenoegen.amsterdam  /  sloterdijkermeer.nl

Een mooie zomer gewenst, geniet van onze natuur. Tot ziens!

Bijzondere Tuinhuisjes Wandeling

Zondag 7 augustus - 13.00 - 15.00 

De eerste huisjes op De Tuinen van Westerpark waren vaak van steen. Daarna meer en meer van hout. Aanvankelijk zijn er veel huisjes, zelf gebouwd. Later verschenen ook kant-en-klare blokhutten.

Tegenwoordig is de trend, om bij het huren van een tuin waar een sloophuisje op staat, een eigen ontwerp te bouwen of dit te laten uitvoeren. Je ziet huisjes van diverse (recycling!) materialen. Zo verschijnen de meest bijzondere bouwsels. Prachtige tinyhouses, zoals ze ook wel worden genoemd.

Onze wandeling voert langs een aantal huisjes, waarvan de bewoners zelf vertellen wat er historisch, architectonisch of op een andere manier bijzonder aan is. Start 13.00 uur bij de entree van Nut & Genoegen, eind rond ca. 15.00 uur bij de kantine van Sloterdijkermeer, waar met een drankje nog wat nagepraat kan worden.

Vooraf aanmelden is niet nodig. 

Locatie: Nut & Genoegen en Sloterdijkermeer
REMINDER -  zondag 7 augustus - 13.00 - 15.00

Kroosharkzondag

Op zondag 7 augustus gaan we weer samen kroosharken. Alle hulp is welkom. Een fijne en gezellige work-out. 

Een goede waterkwaliteit is de levensader van de tuincomplexen, help mee het water gezond te houden. Haal overhangende takken weg. Hou je sloot schoon. Start vandaag!

Vele handen maken licht werk

Of kom 7 augustus om 13.00 helpen om de waterkwaliteit te verbeteren. Verzamelen bij het clubhuis van Sloterdijkermeer. Verdien in 2 uurtjes werk, een borrel met met kroosharken! Vooraf aanmelden voor de kroosharkdagen is niet nodig. 

Locatie: Nut & Genoegen en Sloterdijkermeer

Woensdagavond 24 augustus 19.30-20.30 uur 

Bezoek aan tuinpark de Zonnehoek (per fiets)

Onlangs brachten we een bezoek aan tuinpark De Bretten en De Groote Braak. Enthousiaste tuinders lieten hun pareltjes op het gebied van natuurlijktuinieren zien. Zo zagen we een schitterende entree, vlindertuin, kruidenhoek, het hergebruik van tegels en stenen in bijzondere perken, hoe zij daar composteren en nog veel meer. Foto's  Zie hier 

We vonden dit uitstapje erg leuk en inspirerend. Het smaakte naar meer. Daarom gaan we 24 augustus weer op bezoek bij een tuinpark. Dit keer naar het nabijgelegen tuinpark De Zonnehoek. Ook daar staan 2 tuinders klaar om ons een rondleiding van ongeveer 45 minuten te geven. Tuinders, buurtgenoten, Amsterdammers welkom!

We gaan hier op de fiets naar toe.
Verzamelen om 19.30 uur bij De Eetbare Stoep, hoofdingang Nut&Genoegen.

De Zonnehoek wil graag weten hoeveel mensen, ze kunnen verwachten. Dus meld je aan svp voor 22 augustus  - via info@detuinenvanwesterpark.nl

SVP vooraf aanmelden via: info@detuinenvanwesterpark.nl 
 

Locatie: De Zonnehoek
Kwekerij Groen Genoegen zoekt hulp! 

Nog steeds het best verborgen geheim van De Tuinen van Westerpark: kwekerij Groen Genoegen. Een kleinschalige ecologische kwekerij waar buurgenoten en tuinders welkom zijn.

De kwekerij zit vlak bij de hoofdingang van Nut & Genoegen. Naast de bakken met zand en tuinaarde, hier zie je een metalen hek, hierachter ligt verscholen de grote kas van Groen Genoegen. Hier wordt door Marian van den Berg, op ecologische wijze, prachtige planten gekweekt. Planten die goed zijn voor vlinders en bijen. Die mooi zijn in een tuin of op je balkonnetje.

Gedurende het tuinseizoen worden planten van Groen Genoegen op zaterdagochtend verkocht. Ook buurtbewoners en bezoekers zijn van harte welkom

Marianne kan heel goed extra hulp gebruiken. Voor de kwekerij en voor het moederbed.

Heb je minimaal twee keer per maand een dagdeel de tijd om haar te helpen neem dan contact op met groengenoegen@online.nl

Je zal enorm veel leren over het ecologisch kweken van prachtige vlinder- en bijenplanten. 

Tip: wil je bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Het verbeteren van onze gezonde leefomgeving, koop dan alleen gifvrij gekweekte planten en zaden. Een mooi overzicht vind je op de website van BioTuinwijzer

Verslag  - Zaterdag 09 juli 

Workshop Natuurlijke Oevers

Om de waterkwaliteit te verbeteren en daarmee de biodiversiteit, is er een workshop georganiseerd voor buurtbewoners, tuinders van Sloterdijkermeer en Nut en Genoegen. Voor het organiseren van deze workshop is een subsidie beschikbaar gesteld door het Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.

In twee middagen leren we, hoe we een begin kunnen maken om de oevers op een verantwoorde manier te verduurzamen en klaar te maken voor de komen de 20 jaar.

Voor de eerste bijeenkomst is Kirsten Vendrig, ecoloog bij Waternet, naar ons toegekomen om uit te leggen dat de manier waarop we de oevers van onze sloten en vijvers inrichten belangrijk is voor het vergroten van de biodiversiteit. Het mooie daarbij is, dat alle kleine beetjes helpen. Dus als stukken
sloot met een klassieke oever in harde beschoeiing worden afgewisseld door stukken bij de buren met een glooiende oever is dat meteen al een verbetering. 

Bij het beheer van oppervlaktewater grijpt eigenlijk alles in elkaar: geschikte beplanting houdt de oever vast en lokt water- en oeverdieren. Als die dieren er zijn, komen er ook weer planten bij en zo ontstaat een gevarieerde biotoop.
Kirsten vertelt dat ook de visie van Waternet hierover in de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd. Dat geldt niet alleen voor tuinparken maar bijvoorbeeld ook voor het weidegebied in landelijk Noord. Vroeger werd gedacht dat een flinke doorstroming belangrijk was voor de waterkwaliteit, daar denken deskundigen nu anders over. We moeten in Nederland het water niet meer zo snel mogelijk afvoeren naar zee, het is beter als we het in de grond en sloten opslaan zodat er reserve is om in perioden van droogte het gewas te kunnen laten groeien. Bovendien is het voor de natuur beter als er zogeheten gebiedseigen water in de sloten zit. Dus liever niet te veel doorstroming. Een kale oever is monotoon en heeft nauwelijks begroeiing. Het water gaat er snel langs en voor veel diertjes is er geen mogelijkheid zich te handhaven.

Waterkwaliteit 

Het is voor de waterkwaliteit beter als er (inheemse) drijfbladplanten zijn, dat geeft dieren wat beschutting. Als de hele sloot met kroos bedekt is, is het donker onder water. Dat maakt leven op de bodem van de sloot onmogelijk en vissen houden er ook niet van.

Het beste voor de sloot is het als er verschillende soorten planten zijn: drijfbladplanten (zoals gele plomp, waterlelies, kikkerbeet), bodemplanten (zoals waterpest, hoornblad, fonteinkruid en waterranonkel) en oeverplanten (zoals dotterbloem, egelskop, valeriaan, waterweegbree, kalmoes, lisdodden, gele lis, kattenstaart, wilgenroosjes en ook zegge). Om die planten aan de oever van de sloten en de vijvers te krijgen en te houden, is het nodig om een glooiende oever aan te leggen, die onder de waterlijn doorloopt. Dat is nogal een verschil met de abrupte beschoeiing die we van oudsher gewend zijn. Het betekent dat je een deel van je tuin in slootoever verandert als je een natuurlijke oever aanlegt.

Tijdens de eerste workshop zijn we na de uitleg van Kirsten een paar oevers gaan bekijken om te zien wat de mogelijkheden zijn, waar het goed gaat en wat juist niet zo goed gaat. De volgende keer gaan we de handen uit de mouwen steken en gaan de deelnemers samen een stukje natuurlijke oever aanleggen. Hoe het precies zal gaan, weet ik nog niet, we worden vast
heel erg vies die middag!

Coordinator Stinzentuin Femke Meijer, Nut en Genoegen -  tuin 292

Dit project wordt (mede) mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland

De Tuinen van Westerpark
Verwacht + tips
Verwacht
  • Woensdagavond  31 augustus Spinnenlezing  - informatie volgt
 
  • Zaterdag 25 september 13.00 - 15.00 vegetarische/vegan oogstlunch voor tuinders en buurtbewoners. Hulp welkom, aanmelden via info@detuinenvanwesterpark.nl t.a.v Iris Poels Met oogst uit de  - De Eetbare Stoep 
Tips
  • De kennisbank van Sloterdijkermeer. Informatie over de tuin en tuinieren. Er zijn artikelen over dieren en planten: bijvoorbeeld tips & tricks van de tuinheks, (haat)dieren, paddenstoelen en kruiden.
 
  • Wandel op Nut en Genoegen, eens langs het Lusthof. In de sloot bloeit de watergentiaan, prachtig! Zie voor de locatie Lusthof de plattegrond bij de entree. 
 
  • Mag iedereen oogsten uit de De Eetbare Stoep ? De oogst is vooral voor de groep mensen die de moestuinbakken voor de hoofdingang daadwerkelijk beheren. Er zijn zoveel passanten, als iedereen een blaadje plukt dan zijn de bakken binnen een dag leeg. We proberen iedere donderdagavond om 19.30 en zondagochtend om 11.30 aanwezig te zijn, om informatie te delen. Soms hebben we dan ook wat oogst van groenten, bloemen of zaden over, die delen we dan uit.We hopen met dit project anderen te inspireren. Heb je vragen over dit project mail dan naar irispoels@gmail.com of bel naar 06-41255361 
 
  • De 80 - jarige tuinder meneer Hartkamp staat samen met Iris Poels, in een online artikel geschreven door Ron Flens, van omroep Noord Holland. Dit artikel gaat over de verschillende manieren van tuinieren op de tuinen. Durf een worm te zijn. Lees en kijk verder hier.
 
  • Kennen jullie de Spinoza fiets/wandelroute in Amsterdam? Een aanrader!  Zie hier
 
  • Let op: Sommige mensen ontvangen deze nieuwsbrief dubbel, meestal komt dit doordat ze bij beide tuinparken als aspirantlid staan ingeschreven. Onderaan deze nieuwsbrief kan je, jezelf met een account afmelden. Wij kunnen dit niet. Klik hieronder op:  unsubsribe

Heb je ideeën voor activiteiten het komende seizoen? Wil je ons een keertje helpen? Vragen?  Stuur een bericht naar: info@detuinenvanwesterpark.nl

De Tuinen van Westerpark is een initiatief van de volkstuinverenigingen Nut & Genoegen en Sloterdijkermeer in Amsterdam West. Er worden activiteiten georganiseerd gericht op tuinieren en natuurbeleving voor tuinders, buurt- en andere stadsbewoners. Van de vroege lente tot in het najaar staan de poorten overdag open. Kom wandelen op de paden, geniet van de rust en natuur en doe mee met de activiteiten.

Nut & Genoegen: Sloterdijkerweg 22 / Sloterdijkermeer: Sloterdijkerweg 20 / 1014 CB  Amsterdam / info@detuinenvanwesterpark.nl







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Tuinen van Westerpark, locaties Sloterdijkermeer en Nut&Genoegen · Sloterdijkerweg 20 en 22 · Amsterdam, 1014 CB · Netherlands