Copy
De top 5 meest populaire Linked'In posts van het afgelopen seizoen, nieuwe boeiende boeken over (werk)geluk en alvast een doorkijkje naar het komende seizoen. Dat en meer in mijn nieuwste nieuwsbrief!
View this email in your browser
Mijn vakantie foto's uit Italië
Beste <<Voornaam>>,

Ik ben net weer terug van een fijne roadtrip met het gezin door Italië, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Nu ben ik weer aan het opstarten. Dat gaat bij mij niet vanzelf. Ondanks dat ik dol ben op mijn werk moet ik mijzelf ook altijd wel weer even losrukken van het eindeloze vakantiegevoel. Is dat herkenbaar of maak jij gelijk een vliegende start? 😉
Mede daarom is deze nieuwsbrief net even wat anders dan anders. Iets persoonlijker en meer privé. Kijken hoe dat bevalt.


Veel lees- en kijkplezier!

Tot snel!


  🙋🏽‍♂️
Onno

Eén van de dingen die ik vaak doe aan het einde van mijn zomervakantie is terugkijken naar de hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Deze keer heb ik o.a. gekeken naar mijn vijf meest populaire Linked'In posts van de afgelopen periode. Samen goed voor meer dan 200.000 bezoekers 🤗

Verder heb ik weer een aantal boeiende boeken gelezen deze zomer. Ik had mijzelf voorgenomen tijdens mijn vakantie in Italië geen werk gerelateerde boeken te lezen. Dat is mij slechts deels gelukt. Lees hieronder hoe dat kwam. 

Ik kreeg verder veel positieve reacties op mijn vorige nieuwsbrief over de top 10 beste werkgeluk TED Talks ever en de best bekeken WERKGELUK.TV sessies van de afgelopen maanden. Zie hier nog even de link wanneer je hier nog even van wilt genieten.

Ik had met mezelf (en onze Gelukkig Werken Academy intervisiegroep) afgesproken dat ik tijdens onze trip naar Italië geen “werkboeken” zou lezen. Gewoon om eens even los te komen van mijn passie en werkleven. Maar dat viel eerlijk gezegd nog niet mee. Ik had een interessante roman uitgekozen over surfen. Dit boek “Barbarian Days; A Surfing Life” is een New York Times bestseller en winnaar van de Pulitzer Prize. Dat moet een goed boek zijn zou je denken. Maar ik kwam er echt niet doorheen. Gelukkig kreeg ik nog een mooie tip van één van de lezers van mijn nieuwsbrief (👏🏽 Peggy van der Lee). Zij raadde mij het boek “De Acht Bergen” aan. Een heerlijk boek dat zich toevallig ook nog eens afspeelt in de bergen van Italië waar we toen waren.
 
Verder had ik ook nog het boek “Deep” meegenomen. Een fascinerende zoektocht naar de wereld van het “free diven”. Dit prachtige boek is geschreven door James Nestor (van de bestseller “Breath”). Als waterman zit dit boek vol boeiende informatie over hoe ons lichaam verandert wanneer je zonder enige hulpmiddelen naar meer dan 100 meter diepte duikt. Samen met zoon Storm hebben we gelijk wat ondiepe free dives gemaakt totdat een oorontsteking bij Storm roet in het eten gooide.

Nieuwe voorraad boeken
Bij terugkomst uit Italië lagen er een paar mooie boeken op mij te wachten. Eén van de mooiste en interessantste boeken uit de stapel vind ik het boek “Waarom we bang zijn” geschreven door de Belgische psycholoog en hoogleraar Bram Vervliet. Geen dun boekje (bijna 500 pagina’s 😬) maar het leest heerlijk weg en biedt een schat aan informatie over angst. Hij gaat dieper in op het nut van angst (o.a. omdat wij van oorsprong prooidieren zijn) en behandelt alle neurologische en biologische achtergronden. Zonder dat het saai of eentonig wordt. Heel knap en onderhoudend geschreven.
 
Maatschappelijke pessimisme versus realisme
Vervliet schuwt de grote vragen niet. Een aantal van zijn Belgische collega’s (Dirk de Wachter, Paul Verhaege, e.a.) is nogal negatief over onze maatschappij. Deze zou te individualistisch zijn wat depressie, eenzaamheid en angsten zou vergroten.
 
Vervliet gaat hier in zijn boek fel tegenin en in tegenstelling tot De Wachter e.a. onderbouwt Vervliet zijn verhaal wel met uitgebreide analyses. Wanneer je volgens Vervliet naar statistieken kijkt dan doen we het in de westerse wereld juist erg goed (op dit vlak dan 😉).
 
De vergrijzing, toegenomen bewustwording en acceptatie van mentaal ongemak zorgt er wel voor dat het soms lijkt alsof het ons mentaal minder goed gaat dan vroeger. Vervliet waarschuwt tegen een onterecht pessimistisch beeld van de mentale gezondheid in onze maatschappij. Dit negatieve beeld kan uiteindelijk kwetsbare (jongeren) beschadigen en voor hen zelfs een self fullfilling prophecy worden.

Borderline maatschappij versus Happy Scenario 2050
Het onjuiste beeld waarbij onze maatschappij wordt geschetst als een zieke “borderline” maatschappij kan ons ook het zicht op “echte” problemen ontnemen. Zoals de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde.
 
Babette Porcelijn-Hamburger heeft recent een prachtig boek geschreven. Zij beschrijft in het Happy 2050 Scenario wat wij zelf praktisch kunnen doen om een veilige, gezonde, duurzame en gelukkig wereld te creëren. Zij berekent o.a. de echte impact van onze manier van leven op het milieu. Zo moet je om een vlucht naar Bali qua CO2 te compenseren niet minder dan 1000 bomen planten. Voor ons was dit een belangrijk argument om dit jaar in plaats van naar Bali te vliegen naar Italië te rijden (overigens was een vakantie naar Bali bizar genoeg goedkoper dan onze reis naar Italië). Het boek van Porcelijn-Hamburger zet je echt aan het denken (en doen). Een absolute aanrader!     
 
Tijd voor reflectie en focus bepalen voor de komende periode. Daar gebruik ik de zomerstop ook altijd voor. Dit jaar heb ik mijn vijf meest populaire Linked'In posts op een rijtje gezet. Bij elkaar hebben meer dan 200.000 mensen deze vijf posts bekeken. Blijkbaar zijn dit thema’s die relevant zijn voor veel mensen. Ik zet ze hieronder even op een rijtje:

1.  Hadden we het kunnen voorspellen (leiderschap & de persoonlijkheid)?
Mijn best bekeken Linked'In post van de afgelopen maanden ging over persoonlijkheid en leiderschap. Deze post werd bijna 75.000 keer bekeken. Blijkbaar een thema dat veel mensen aanspreekt. Leiderschap (en vooral fout leiderschap) is natuurlijk juist in deze tijd extra relevant omdat Poetin onverwacht een afschuwelijke oorlog ontketende in Europa. Maar ook foute leiders in eigen land (zie Ajax, The Voice, etc.) zorgden voor veel onrust.

Mijn pleidooi is om psychologische instrumenten zoals de Big 5 en de Dark Triad veel vaker en breder te gebruiken. Niet alleen bij het beoordelen van politieke leiders maar ook binnen onze eigen organisaties. Dit om de kans op ongewenst gedrag van leiders te voorkomen en waar mogelijk in een vroeg stadium aan te pakken. Wil je meer weten over de relatie tussen de persoonlijkheid, leiderschap en de Dark Triad bekijk dan hier even het hele artikel op de website.

In het nieuwe Nationaal WerkGeluk Onderzoek 2022 (NWGO, 2022) dat we in september 2022 zullen presenteren, hebben we ook specifiek onderzoek gedaan naar de relatie tussen leiderschap de persoonlijkheid en werkgeluk. To be continued dus! 😉
2. De beste teaminterventie voor meer werkgeluk!?

De Linked'In post die de afgelopen maanden de tweede plaats behaalde wat betreft populariteit (38.005 views) ging over een zeer krachtige (maar ook eenvoudige) teaminterventie om het werkgeluk van teams te vergroten.

Deze interventie heeft alles te maken met een heel raar verschijnsel. Aan de ene kant ken ik letterlijk niemand die dol is op vergaderen. Anderzijds vergaderen we wat af met elkaar en hoe hoger in de organisatie hoe vaker we vergaderen. Leidinggevenden besteden daar soms de helft van hun tijd aan. Terwijl diezelfde leidinggevenden ook aangeven dat zij een groot deel (71%) van deze vergaderingen als onproductief en kostbaar ervaren.

Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een radicalere oplossing. Zij kiezen voor vergaderloze dagen. Onderzoek laat zien dat de opbrengst daarvan ongekend is. 40% minder vergaderingen (twee vergaderloze dagen) leidt tot 71% meer productiviteit en 51% meer werkgeluk. Zie het plaatje hierboven voor de impact van minder vergaderen (en zie deze link voor het gehele onderzoek). Wil je het uitgebreidere artikel lezen check dan het artikel op mijn website.

3. Hoe ga je in gesprek over werkgeluk?

De Linked'In post die de afgelopen maanden de derde plaats behaalde wat betreft populariteit (37.070 views) ging over de vraag: Hoe je in gesprek gaat over werkgeluk? Dit is blijkbaar een vraag waar veel leidinggevenden, coaches en HR professionals mee rondlopen. Zie hieronder een eenvoudig instrument om werkgeluk te bespreken in jouw organisatie.

Wanneer je niet weet dat medewerkers ergens tegen aanlopen, kan je het probleem ook niet verhelpen. Hoe kan je werkgeluk nu concreet bespreken op een praktische en nuchtere wijze? Zie hieronder één model die de leidinggevende daarbij kan helpen.

De Gelukkig Werken Piramide (Hamburger, 2007). Door werkgeluk verder onder te verdelen naar plezier, voldoening en zingeving maak je werkgeluk dieper dan alleen de emoties op de korte termijn. Het draagt ook bij aan de bewustwording van het werkgeluk. Onderzoek laat zien dat bewustwording één van de cruciale ingrediënten is wanneer je werkgeluk wil vergroten. Door hier samen over in gesprek te gaan met medewerkers wordt duidelijk waar zij/hij staat en wat er eventueel moet veranderen. Het kan natuurlijk ook een bevestiging zijn dat de betreffende medewerker lekker bezig is en maakt het gemakkelijker om te zien waar zij/hij aan het floreren is.

Kan je dit model zo maar inzetten? Zeker. Is psychologische veiligheid belangrijk? Absoluut. Dit soort gesprekken kan ook juist de psychologische veiligheid tussen medewerker en leidinggevende vergroten is mijn ervaring. Door jezelf kwetsbaar op te stellen als leidinggevende vergroot je de vrije ruimte om mooie maar ook pijnlijke punten bespreekbaar te maken.

Wil je het uitgebreidere verhaal lezen met nog een ander model? Check dan even het artikel op mijn website.

4. Waarom verlaten mensen jouw organisatie?

De Linked'In post die de afgelopen maanden de vierde plaats behaalde wat betreft populariteit (34.539 views) ging over de vraag waarom medewerkers de organisatie verlaten.

Werkenden denken sinds corona dieper na over wat zij willen in het werk. In Europa is gemiddeld 25% van de medewerkers om zich heen aan het kijken. In de VS is dit zelfs 40%. Donald Sull e.a. hebben uitgebreid onderzoek gedaan in de VS naar de achterliggende oorzaken van deze “great resignation”. Zie hier de link naar het gehele artikel (artikel via Sarah Metcalfe).

Hieronder bespreek ik kort het belangrijkste punt waarom medewerkers de organisatie verlaten.
 
Veel mensen denken dat het salaris de belangrijkste factor is voor mensen om op zoek gaan naar een nieuwe baan. Geld blijkt echter niet de belangrijkste reden te zijn. Deze staat zelfs op de 16e plek*. Waarom gaan medewerkers dan wel weg? De belangrijkste reden voor vertrek blijkt een ongezonde werkcultuur te zijn. Dit blijkt 10(!) keer zoveel (negatieve) impact te hebben dan de hoogte van het salaris. Dit is veruit de belangrijkste reden voor medewerkers om te vertrekken. Waar heeft dit mee te maken? Denk dan aan te weinig stimuleren van diversiteit, onethisch gedrag van collega’s en management en disrespect voor medewerkers.

Wil je de andere factoren weten die bepalend zijn waarom medewerkers vertrekken? Bekijk dan het gehele artikel op de website.
   
* Dat geldt trouwens niet voor alle sectoren. Voor verpleegkundigen blijkt salaris wel degelijk een belangrijke rol te spelen bij de keuze voor een nieuwe baan.
5. De Chief Happiness Officer als clown 🤡
De Linked'In post die de afgelopen maanden de vijfde plaats behaalde wat betreft populariteit (26.363 views) ging over de Chief Happiness Officer.
Menno de Bree schreef een kritische column over de Chief Happiness Officer in het Financiële Dagblad. Volgens hem meer een clown dan een functie die je serieus kan nemen.
 
Misschien verbazingwekkend maar ik ben het grotendeels met hem eens. Als een CHO wordt ingehuurd als doekje voor het bloeden dan is dit ook lachwekkend. Wanneer het doel is structurele problemen te verbloemen in plaats van op te lossen dan neem je jezelf niet serieus.

Wat je wel kunt doen is medewerkers bewust te maken van hun werkgeluk en belangrijke factoren die daarbij bepalend zijn. Zodat zij zichzelf hier binnen teams beter op kunnen gaan sturen. Leidinggevenden kunnen leren dit proces te begeleiden en faciliteren. De afgelopen 20 jaar hebben we veel geleerd over werk(on)geluk. Werkgeluk is echt een vak geworden dat je kan leren en waar je anderen duurzaam in kan ondersteunen. Zonder de clown uit te hangen of het (werk) geluk van de ander over te nemen (daar zijn leidinggevende sowieso te druk voor is mijn ervaring).

Wat mij betreft is er nog hoop voor de Chief Happiness Officer. Ooit gestart als clown (Ronald McDonald was de eerste CHO ter wereld) maar wellicht wordt het ooit eens een serieuze leidinggevende positie binnen organisaties. We hebben het voor een deel zelf in de hand. Wil je het hele artikel lezen check dan dit dan op mijn website.

 
Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy 

Op 23 september start weer de opleiding speciaal voor leidinggevenden die werkgeluk een plek willen geven binnen hun organisatie en hun medewerkers nog beter willen coachen op werkgeluk. Deze opleiding heeft nog twee plekken beschikbaar. Schrijf je snel in want vol = vol.

In het najaar start ook weer onze unieke opleiding voor coaches & HR professionals (de Werkgeluk Coach opleiding) die zich verder willen specialiseren in het coachen op werkgeluk voor teams en individuen en vaak ook op zoek zijn naar hun eigen niche & onderscheidend verhaal binnen het werkgeluk werkveld! Deze opleiding zit in september vol maar er start weer een nieuwe opleiding in december. Je kan alvast een optie plaatsen voor deze opleiding. Wacht niet te lang want ook hier geldt dat vol = vol.

Bij zowel de opleiding tot werkgeluk coach en de opleiding voor leidinggevenden wordt je dan ook automatisch, kosteloos en levenslang lid van een levende gemeenschap van werkgeluk deskundigen, CHO’s, werkgeluk coaches, werkgeluk adviseurs en vele anderen die allen één purpose delen. Organisaties en medewerkers helpen gelukkiger te werken zonder hen het stuur uit handen te nemen.

Voor alumni van onze opleidingen organiseren wij regelmatig (kosteloos) intervisies en verdiepingssessies (zie hierboven ☝🏼)

SAVE THE DATE! 21 SEPTEMBER!
Speciaal voor alumni organiseren we op woensdagmiddag 21 september tussen 13.00-16.00 uur een extra lange intervisie en verdiepingssessie (tijdens de Week van het Werkgeluk)! We delen daar o.a de nieuwste inzichten uit het Nationaal WerkGeluk Onderzoek (NWGO) en koppelen dit gelijk aan een uitgebreide intervisie sessie. Zo begin je het nieuwe seizoen vol met inspiratie, energie en nieuwe ideeën en verbindingen. Hoop je daar te zien!! Laat mij weten of je erbij wilt zijn via onno@gelukkigwerken.nl.

De laatste intervisie van de Gelukkig Werken Academy vindt overigens plaats op vrijdag 25 november van 14.00-16.00 uur.
En yes 💪🏽 De live lezingen worden weer volop gepland. Superfijn om weer te doen! Het najaar loopt alweer snel vol. Dus wacht niet te lang om even contact te zoeken om alvast een optie te plaatsen.

Fijne nazomer toegewenst en tot snel!
Onno

Ps. Hieronder een foto met onze zoon Storm met z’n nieuwe hobby en passie. Het vliegen met RC-vliegtuigen. Hij is er zo intensief mee bezig dat hij ons ook heeft aangestoken. Erg leuk om zo’n volstrekt nieuwe en andere wereld te ontdekken.
Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Heb je ideeën of suggesties? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door een reactie op deze nieuwsbrief of stuur een email naar onno@gelukkigwerken.nl

Tot ziens en groeten van Onno 🙋🏽‍♂️ 

 

Meer over Onno 👉🏽 klik hier  

Meer over opleidingen 👉🏽 klik hier

Meer over lezingen en workshops 👉🏽 klik hier


Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!

 

Meer dan 4000 mensen zijn geabonneerd op deze nieuwsbrief. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven en mis je niets meer.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp