Copy


Hej hej tunnbrödsvänner!

Här kommer några rader från oss tunnbrödsvänner till er tunnbrödsvänner. Vi hoppas sommaren varit god och att ni haft möjlighet att provsmaka många olika tunnbrödssorter och att många av er har ätit ert egna goda mathantverk. Det känns njutbart när munnen får sätta tänderna i en tunnbrödsmacka oavsett varifrån den kommer.

Jag som nu fått äran att skriva nyhetsbrev till er heter Margareta Englund och jag är den nytillträdda sekreteraren i Tunnbrödsakademin. Så här inledningsvis tänker jag passa på att berätta vem jag är innan det kommer mer spännande saker. Jag har mitt ursprung i Västergötland och presenterar mig således som västgöte när jag får chansen. En stolt västgöte som har flyttat runt i vårt avlånga land. Hamnade ett tag i Haparanda men har bott många år i Uppsala, några år i vår huvudstad och sedan några svängar till det stora landet USA. Numera, i drygt 30 år, har jag Hälsingland som min hemvist och min kärlek till detta landskap är stort.

Mitt intresse för tunnbröd har växt fram under många år men kanske framförallt under de sista åren. Till vardags jobbar jag som restauranglärare på restaurangskolan i Bollnäs och genom det yrket så är alla råvaror och hantverket kring att skapa maträtter eller att baka centralt. Under de sista tre/fyra åren så har jag arbetat som projektledare för ett utvecklingsprojekt i en by i Hälsingland, Långhed heter den så fint. Här har bygdeföreningen drivit ett EU-finansierat projekt och tillsammans med många fantastiska ideella krafter så har vi satt både Långhed och tunnbröd på kartan. Vi har bakat tunnbröd från hela landet med olika bagerskor/bakstror som gästbagare. Vi har instiftat en Tunnbrödsfestival på Tunnbrödets dag, andra lördagen i maj, där knallar säljer olika mathantverk och många säljer just tunnbröd. Det har bakats tunna bröd från många olika länder i Långhed tillsammans med nysvenskar och vi ser att efterfrågan på vårt vedugnsbakade tunnbröd är stort liksom efterfrågan på deras tunna bröd. En tanke med projektet var också att stödja entreprenörer att baka i vår bagarstuga för försäljning men tyvärr har det visat sig vara svårt. Vi fortsätter att jobba på denna dröm och i dagsläget har vi Mayyada från Damaskus hos oss som både bakar och lagar mat med stor glädje för oss och kunderna.

Att finna förankring och utifrån det känna stolthet är för mig viktigt. Att nu vara sekreterare känner jag stolthet över och att få hantera Tunnbrödsakademins medlemmar och nyhetsbrevsläsare är stort.  Min förhoppning är att ni hör av er till mig med era tankar och ideér kring tunnbröd. Gör väldigt gärna det. Ni når mig på mobilen 070-2414327 eller mail: margareta@tunnbrodsakademin.se
 

Senaste nytt!
Polarbröd 50 år

Vilken spännande resa det finns bakom företaget Polarbröd. Det hela började med den mjuka rågkakan som kallades Tioöreskaka som bakades i Älvsbyn. Först får vi ta oss ända till 1920-talet då bagaren Frans Gustav Nilsson utvecklade denna produkt som kostade just tio öre. Sonen Gösta utvecklade senare Tioöreskakan som blev Polarkakan. Hans fru Greta lade rökt renstek på brödet och skapade Renklämman. Renklämman och Polarkakan ligger till grund för att de senare tillsammans grundar företaget Polarbröd år 1972. Det är nu 50 år sedan och mycket har hänt med företaget som är världens största tunnbrödsproducent. Grattis grattis säger vi till er och hoppas att ni firar ordentligt med en härlig tunnbrödsmåltid.
 
Världens största surströmmingskiva där tunnbröd är ett måste!

I 44 år har det arrangerats en surströmmingskiva i ishallen i Alfta dagarna innan det är dags att spola isen. Tunnbröd är ett måste på denna tillställning och det går åt mycket. Alla äter vi surströmming lite olika men att koppla ihop surströmming och tunnbröd det gör vi alla!

De första åren var kalaset inte så stort, och alla gäster rymdes med lätthet. Antalet gäster har varit lite ojämnt men de sista åren, innan pandemin, så fylldes  ishallen till bristningsgränsen. Då festade 1204 surströmmingsgäster vilket är maxantalet som får komma in i lokalen, och det blev också ett världsrekord som finns noterat i Guinness rekordbok. Efter två år av pandemi var intresset stort  igen och ishallen fylldes på nytt. 

 
Surströmmingskalaset i Kallax med mycket tunnbröd på borden

Traditionen är stark kring surströmming och i 32 år så har bygdeföreningen i Kallax, strax utanför Luleå, arrangerat denna härliga fest som i år inföll torsdagen den 18 augusti. Kallax bygdeförening fiskar årligen själv sin strömming veckan innan Midsommar varefter saltmästare Anders Landelius ser till att fisken läggs på trätunnor i väl avvägd saltlake i åtta veckor. Fyra dagar innan själva premiärfesten så burkar medlemmarna surströmmingen tillsammans vilket är riktigt stort.

I år har lokaltidningarnas rubriker oroat alla surströmmingsälskare. Surströmmingsbristen har ju fått folk att köa tidigt på morgnarna för att få tag på sina burkar och i en del butiker har det blivit bråk mellan desperata konsumenter. Lyckligtvis fanns det tunnbröd åt alla inför premiären.

Saltmästare Landelius har haft ansvaret för recepturen i hela två decennier men är ändå svårt nervös varje år inför det att tunnorna öppnas och årets surströmming kan avsmakas. Efter den första tuggan i år log han nöjt och gav betyget ”bäst nånsin”. Kalasgästerna i bygdegården instämde och njöt av delikatessen på hårt och mjukt tunnbröd, med lök, potatis och tomater. Tunnbrödsakademin känner glädje över att få vara med och ta del av denna stora och betydelsefulla tradition.

Nina Wikstedt och saltmästaren Anders Landelius gillar verkligen tunnbröd.
 
Med effektfullt brinnande isfacklor bärs årets surströmming in till gästerna i Kallax bygdegård

 
SM/NM – Svenska mästerskapen och Nordiska mästerskapen i Mathantverk

I år har SM utökats till även NM och hela arrangemanget kallas Terra Madre Nordic och Nordic Artisan Food Awards vilket går av stapeln den 1-3 september på Stora Skuggan, Stockholm.

Tunnbröd finns med för bedömning och när det nu involverar alla nordiska länderna så heter gruppen tunna bröd. Det är en bred grupp att bedöma och det känns mycket utmanande. Från Tunnbrödsakademin så kommer Ella Nilsson och jag att vara med i juryn som leds av Nik Märak.

Det händer mycket spännande dessa dagar och vi föreslår ett besök för dig som kan. Under dagarna hålls en nordisk mathantverksmarknad, prova på workshops, smakverkstäder samt samtal, seminarier och debatter. För första gången arrangerar Eldrimner dessutom ett nordiskt mästerskap i mathantverk, Nordic Artisan Food Awards. Det mesta på Terra Madre Nordic är helt gratis att ta del av, men till vissa utvalda delar behöver man lösa biljett och boka plats. Se dagsupplägg, detaljerat program och mer information om alla aktiviteter. https://slowfoodnordic.com/sv/terra-madre-nordic/program/

Vi passar på att slå ett slag för en praktisk workshop där tunnbröd finns med. Det är bakstran Nik Märak som tillsammans med Ulla Friberg från Tunnbrödsakademin som håller i detta. Nik jobbar med mat, choklad och tunnbröd. Hon har varit konditorlärare vid Medborgarskolan, säsongsarbetare i bagarstugan på Skansen, sitter nu i branschrådet för bröd och tävlingsrådet för Eldrimner och  Mathantverk. Ulla kommer att prata spannmål som idag är ett mycket aktuellt ämne och hon kommer att beröra ämnet utifrån konventionellt odlad spannmål, ekologiskt odlad och även lyfta fram kulturspannmål.

Nästa nyhetsbrev så återkommer vi med bilder och berättelser från arrangemanget!


Nik Märak

På gång!
Årets MACK-SM

Det finns en smörgåstävling som många kanske inte känner till men som funnits i Sverige sedan 2002. Mack-SM vill lyfta upp den godaste och den mest nytänkande smörgåsskapelsen. Mackan ska kunna tillverkas och säljas. Sök mer info på hemsidan för Mack-SM.

Vi tunnbrödsälskare gillar ju mackor med tunnbröd, eller hur? I år hoppas vi se mackor som utgår från tunnbröd i tävlingen. För att uppmuntra detta så har vi ordnat med en extra belöning. Hoppas du kan inspirera någon att skicka in ett bidrag eller att du själv skickar in. Dela gärna denna information.

Årets TUNNBRÖDSINSPIRATÖR

Varje år utser vi i Tunnbrödsakademin en inspiratör. En inspiratör som går till en eller flera personer som har gjort inspirerande insatser för att öka kunskapen om – och njutningen av – tunnbröd. 2021 utsåg vi Leif Höglund som verkligen inspirerar och sprider stor glädje kring sitt och andras tunnbrödsbakande på sin Facebooksida Tunnbrödsnördar.

Inför 2022 års utnämning så finns det många starka kandidater och vi i styrelsen försöker vara lyhörda. I samband med en stor matfestival i Göteborg, Korvfestivalen 2022, 4 – 6 november så kommer det prestigefyllda priset att delas ut. Mer info om var och när detta sker går att se på korvfestivalens hemsida när det närmar sig november. Välkommen att träffa oss där och årets tunnbrödsinspiratör. Mer om detta i nästa nyhetsbrev.

 

/Margareta Englund
Tunnbrödsakademins sekreterare

Våra Forum

Följ gärna Tunnbrödsakademins verksamhet på facebook och sök information på vår hemsida: 

facebook.com/tunnbrodsakademin

tunnbrodsakademin.se

Kontakta oss på info@tunnbrodsakademin.se

Copyright © 2022 Tunnbrödsakademin, All rights reserved.

Vår e-post adress är:
info@tunnbrodsakademin.se

Vill du ändra hur du tar emot dessa nyhetsbrev?
Du kan skicka ett e-post för att avbryta denna prenumeration.






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tunnbrödsakademin · Kungsgårdsvägen 46 · Umeå 90355 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp