Copy
2022/10

Merhaba Sezinli,

Okul başladığına ve öğrencilerimiz de geldiğine göre artık tam kadro bir aradayız! Koridorlarımız kavuşma sohbetlerinin, renkli oyunların, yeni arkadaşlıkların cıvıltısıyla dolmuşken size güzün serinleten havasından bi’ soluk getirdik. 


Bu sefer yolculuğumuz:

Alternatif Öğretim
Arılar 🐝
“Ben” Zamanı üzerine.
Tüm iletiyi görüntülemeyi unutmayın!
Yoğun bir anınıza denk gelmiş olabiliriz. 
Bi’ Soluk’u daha sonra incelemek için takviminize okuma hatırlatması ekleyebilirsiniz.
📅 Takvime Ekle
Bu bülteni dinlemeyi tercih edebilirsiniz. İlkokul Rehberlik Öğretmenimiz Kübra Cengiz Yılmazlı, sizin için okudu:
🎧 Bülteni Dinle
Güz yaprakları hışırdamaya, sararmaya başlamışken Can Vuran sizin için bu havaları kucaklamanıza yardımcı olacak bir liste hazırladı. Bu bültenin yazımına da eşlik eden çalma listesi, belki sizin de okumanıza eşlik eder. Buyurun:
⏯️ Çalma Listesini Dinle
Semra Bolat’tan Yaratıcı Öğrenmenin 4 Yolu

Biz onu yaratıcı fikirleri, ileri görüşlülüğü ve öğrencileriyle kurduğu sevgi bağıyla tanıyoruz. Görsel Tasarım Yöneticimiz Semra Bolat, 25 yıllık bir öğretmen. (Editör Notu: Hatta bu bültenin iki editörü olarak bizim de görsel sanatlar öğretmenimizdi. ❤️ ) Öğretmenlik yaptığı seneler boyunca derslerinde birbirinden farklı yöntemler kullandı ve öğrencilerinin ilgisini çekmenin, onlara vermek istediğini vermenin hep bir yolunu buldu. Yaratıcı öğrenme ortamları tasarlamanın birincil önceliklerimizden olduğu bugünlerde, Semra Hoca’nın uyguladığı ilham verici dört yöntemi derledik.
🧚🏻‍♂️ İlham Al (TR)
17. İstanbul Bienali Şehrin Her Yerinde

İki senede bir şehri renklendiren, bizi mekândan mekâna koşturan, sanatçılarla kavuşturan, temalarıyla zihnimize yepyeni sorular yerleştiren İstanbul Bienali, sonunda geldin! Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğündeki bienal “tatlı, olgun meyvelerle kaplı ulu bir ağaç olmak yerine kuşların uçuşundan, bir zamanların bereketli denizlerinden, yerküreyi yavaşça yenileyen ve besleyen kimyadan bir şeyler öğrenme arayışında.” 17. İstanbul Bienali, 12 sergi mekânının yanı sıra kitapçılar, metro durakları, huzurevleri ve kafelerde de karşınıza çıkabilir. 17 Eylül-20 Kasım tarihlerinde, tüm İstanbul’da.
👟 Dolaş (TR)
"Yeşil Okul" Hayali

Bir okul düşünün ki sınıflarının duvarları yok. Öğretmenler kara tahta ya da akıllı tahta yerine bambu tahtasına yazıyor. Öğrenci masaları kare değil. Sınıfı klima yerine bambuların arasından giren doğal bir esinti serinletiyor. Günün sonunda fatura ödeniyor belki de ama, doğaya olan asıl faturayı ödeyecek olanın çocuklarımız olduğu bilinciyle bir yeşil okul hareketi olarak kurulmuş. Bali’de yer alan Green School eğitime holistik bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Bütün insan olarak mezun olan öğrenciler, dünyayı bütün olarak görmeyi hedefleyen bireyler olarak yetişiyorlar. Okulun etrafına kurulan yeşil ev ve restoranlarla da topluluk olma yolunda ilerliyorlar. Anaokulu öğrencileri tapayokadan yapılan çitleri mutfak atölyesinde testere ve talaş ateşinde pişirerek cips olarak yiyebiliyor. Okuma, yazma ve hesaplamanın yanı sıra bambu inşası, antik Bali sanat uygulamaları ve pirinç altında çamur güreşi gibi aktiviteleriyle dünya için inşa edilmiş bu model okulun üç temel kuralı var: Yöresel olmak, çevrenin öncülüğü ve yönlendirmesine izin vermek ve gelecek nesilleri düşünmek.
👀 İzle (ENG)
Devridaim: Sürdürülebilir Ekonomi Enstitüsü 

Sürdürülebilir Ekonomi Enstitüsü, 2021 yılında STK ve özel sektör üst düzey yöneticilerin döngüsel ekonomiyi merkezine alarak yarattıkları bir girişim olarak kuruldu. Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki kolektif alanıyla atölyelere ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan enstitü, doğrusal ekonominin doğaya ve insana verdiği tahribatı önleyici projeler üretiyor. Takas şenlikleri, çocuk oyun ve atölyeleri, Devridaim Dükkân’da kadın kooperatifleri iş birliğiyle yapılan satışlar, Devridaim Okulundaki kolektif etkinlikler derken fikirler eyleme dönüşüyor!
👀 İzle (TR)
Bu Okulda Öğrenciler Arı Gibi Çalışıyor! 

Kallem Lisesi (ABD) Arıcılık Kulübü, öğrencileri doğaya, arıları da öğrenmeye dâhil ediyor. Sınıf sınırları içinde başlangıç ve bitişleri çok net olan dersler, canlılarla işlendiğinde yine aynı netlikte olur mu dersiniz? Bu kulüpte öğrenciler, bal arılarını inceleyerek sağlıklı gıdanın önemini öğreniyor, azalan bal arısı popülasyonunu koruyor ve çevrenin koruyucuları olarak hareket etmek için gerekli beceriler geliştiriyor. Kovan yapmak, üretilen balın paketlenmesi ve satış gibi kazanımlarla geleceğin iş liderlerinin yetiştiği bu kulübün destekçisi de çok fazla. Çiçeklerin hiç açmadığı bahar mevsimlerinde arıların ihtiyaç duyduğu şekeri üreten Aşçılık Kulübü ile okul bostanına arıların polen üretmesi için çiçek eken Bahçecilik Kulübü, Arıcılık Kulübü’nün en büyük eşlikçilerinden.
📝 Oku (ENG)
Adım Adım Hayatını Değiştir, Ama Nasıl?

Sezinde İlham Veren Konuşmalar’ın ikincisi Bager Akbay’ın anlatımıyla gerçekleşti. Tasarım odaklı düşünmenin pratiklerini keşfettiğimiz, bunların uygulanabileceği alanları araştırdığımız, ilham aldığımız buluşmanın sonunda Bager Hoca’ya sorduk: Siz nelerden ilham alıyorsunuz? “Kurzgesagt YouTube kanalı” dedi, o günden beri müdavimi olduk bu kanalın. Galaksilerden ruh sağlığına, biyolojiden fütürizme… birçok başlıkta animasyonlar izleyebileceğiniz Kurzgesagt’ın en sevdiğimiz videosunu sizin için seçtik. “Hayatını Değiştir (Küçük Adımlarla)”, Türkçe altyazı seçeneğiyle izlenebilir.
👀 İzle (ENG + TR Altyazılı)
Sosyokratik Okul: High Mowing School 

1942 yılında ABD, New Hampshire’da kurulan High Mowing School, 2011’de Rea Taylor Gill’in müdür olarak çalışmaya başlamasıyla sosyokrasiyi yeni bir yönetim yapısı olarak kullandı. İlk yılını okulu anlamak için geçiren Rea Öğretmen, personel ve öğrencilerin seslerinin duyurma ihtiyaçlarını gideremediklerini gözlemledi. Öğrenci konseyi de dâhil olmak üzere tüm okulda çember sistemiyle çalışmaya başladığında ise sosyokratik uygulamaların olumlu sonuçları hemen görüldü. Buluşma gündem ve notlarının Google Drive klasörlerinde tutulması ve herkesin kullanımına açık olması şeffaflığı sağladı. Çember ve karar verme süreçlerine dâhil olan kişilerin sisteme güvenleri, topluluk olma ve aidiyet duyguları pekişti. Sonuçları değiştiren ve geliştiren politikalar üretmeye önayak olduklarını gördüler. Neden olmasın, değil mi?
🔍 Keşfet (ENG)
Woman Reading (The Artist's Wife), Aaron Shikler, 1962
Araştırmalar Gösteriyor: Okumak Sağlığınıza İyi Geliyor

Evet, okumak hem ruhunuza hem kalbinize hem de beyninize iyi geliyor. Örneğin bir çocuğun bir kitaptan bir televizyon programına kıyasla %50 daha fazla sözcük öğrenebileceğini biliyor muydunuz? Sussex Üniversitesinin araştırmasına göre bir yetişkinin sessizlik içinde yaptığı altı dakikalık okumanın kalp ritmini yavaşlattığını ve kaslardaki gerginliği aldığını duymuş muydunuz peki? İşte yaş gruplarına göre okumanın neden sağlıklı olduğunun bir analizi.
📝 Oku (ENG)
Yaşayan Bir Organizasyon Olarak Okullar 

Her okulun kuruluşunda üç temel unsur var: Kökleri, kültür ve vizyon. Köklerini tanımak, geçmişini ve kuruluş hikâyesini anlamak büyük önem taşırken, geçirdiği dönüm noktaları ve yaşadığı krizler de her okulun büyüme ve kültürel olarak değişme fırsatları. Peki okul bir insan olsaydı, nasıl biri olurdu? Okullar çevrelerinin ve kültürlerinin ayrılmaz birer parçası ve yaşayan bir organizma olarak okulların sağlığı, dünyayla olan ilişkilerine de bağlı. İçinden doğduğu topluluğa nasıl katkı sağladığı, bir okulun başarısını büyük oranda belirliyor. Fakat bunu yapan her okul da uzun ömürlü olamayabiliyor, okulların da ömürleri bazı etkenlere bağlı. 1980-2000 yılları arasında neredeyse 100 yeni okul kurulmuşken, 2000 yılından bu yana bu sayının giderek azaldığı görülüyor. Eğitimin geleceğine bakarken ihtiyaçları göz önünde bulundurmak ve sürdürülebilirliğin farklı yönlerini keşfetmek, işte bu yüzden çok önemli.
📝 Oku (ENG)
Tuzu Biberi🧂
Bir mahalle, bir mahalleli! Seyahat ve kültür yayını Soli, her hafta bir mahallenin esnaflarının, binalarının, sokaklarının, insanlarının hikâyesini anlatıyor. Şehirleri ve şehirlerin kültürlerini anlamak üzere rotayı mahallelere doğru çizen Soli, Temmuz 2021’den beri her pazar yayımlanan yeni sayısında bir mahalleyi bir mahallelinin gözünden anlatıyor. Siz de Soli’ye kaydolup mahallelinin müdavim olduğu uğrak noktalarda mola verebilir, bir de oralarda, bi’ soluk alabilirsiniz.
🔍 Keşfet (TR)
Sezinin İnsanları:
Aysun Uygun 🐝
Bazen birbirimizi koridorda görüyor bir anı anlatıyoruz, bazen yemek sırasında konuşulan harika hikâyeleri duyuyoruz... "Sezinin İnsanları" serisinde anlatmak istediğiniz hikâyelerin peşindeyiz. Bu hafta hep beraber can kulağıyla Aysun Uygun'u dinliyoruz.
👂🏼 Dinle (TR)
Bi' Tarif:
Selay Mustafa🍴
Bi’ Tarif, Sezinlilerin Sezinlilere birbirinden lezzetli tarifler verebileceği bir dijital yemek kitabı. Bu hafta İngilizce Öğretmenimiz Selay Mustafa, Kıbrıs’ta anneannesinin elleriyle yaptığı Şamişi tatlısının tarifini veriyor. Aman dikkat! Tarifi okuduktan sonra yapmak yerine Kıbrıs’a gitmeyi tercih edebilirsiniz. 
🧑🏻‍🍳 Pişir (TR)
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Spotify
LinkedIn
YouTube
RSS
Copyright © 2022 Özel Sezin Okulu, Tüm hakları saklıdır.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Özel Sezin Okulu · Hamidiye Mah. · Ulubatli Hasan Caddesi No:18 · Çekmeköy 34782 · Turkiye