Copy
Hagainitiativets nyhetsbrev september 2022

Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här

Nyhetsbrev september

Klimatomställningen måste tas på allvar
En valrörelse har passerat och klimatfrågan har knappast synts i valet. Frågan har synts mer indirekt – det blev en el-valrörelse istället. Löften om sänkta elpriser och nya kraftslag. Vår uppmaning till politik; håll fler än en boll i huvudet. Tappa inte bollen med det långsiktiga målet med att klara Parisavtalet och 1,5 gradersmålet. I Dagens Industri debatt skriver vd:arna för företagen i Hagainitiativet att ”I det geopolitiska läge världen befinner sig i måste politiken kunna hantera många olika komplexa frågor samtidigt. Det behövs också prioriteringar och en tydlig färdriktning”. Vi har också i vår rapport Dags för omtag i klimatpolitiken lyft de viktiga perspektiv som Sverige behöver ha med sig som ordförandeland i EU våren 2023 och i samband med att den nya klimatpolitiska handlingsplanen tas fram. 
 
Glad september, 
Vänliga hälsningar
Nina Ekelund, generalsekreterare Hagainitiativet

Debattartikel: Det behövs omtag i klimatpolitiken

Vd:arna för företagen i Hagainitiativet skriver idag i Dagens Industri att det krävs ett omtag i klimatpolitiken för att näringslivets klimatomställning ska kunna accelerera och klimatmålen nås. ” Vi uppmanar därför riksdag och regering till ett starkt politiskt ledarskap som bygger näringslivets konkurrenskraft och säkerställer ett fortsatt internationellt ledarskap i den nödvändiga klimatomställningen.”

Läs debattartikeln här

Hej Cecilia Hermansson, ny ordförande i Klimatpolitiska rådet

Kommer Sverige klara sina klimatmål – går det åt rätt håll?
- Sverige ser inte ut att klara sina klimatmål med den nuvarande samlade politiken. Den behöver på ett bättre sätt genomsyra hela statsförvaltningen, inklusive myndigheterna. Klimatpolitiska rådets förra rapport visade på behovet av en acceleration för att nå målen. Under senare tid har dessutom politiken – såsom pausad reduktionsplikt och skattesänkningar på fossila bränslen – samt även utvecklingen i Europa bidragit till att utvecklingen går åt fel håll.

Vad bör Sverige prioritera i klimatfrågan under Sveriges ordförandeskap i EU 2023
- Prioriteringar i klimatfrågan under Sveriges ordförandeskap i EU 2023 handlar bland annat om energi, resurseffektivitet och cirkulär ekonomi samt innovationer som leder till minskade utsläpp. Att EU tar frågan om klimaträttvisa vidare är också viktigt för den globala klimatutvecklingen.

Läs hela intervjun här

Hej Tomas Kåberger, ny ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi

Vad hindrar cirkulariteten idag?
– Brist på återvinningstänkande vid utformning av många produkter, eftersom det inte finns ekonomiska drivkrafter för det.  Batteri-skandalen i Mälardalen som plågsamt tydligt visade hur svårt det är att avreglera avfallshanteringen och släppa fram verkligt konstruktiv kreativitet.

Vad önskar du från politiken för att påskynda ökad resurseffektivitet och mer cirkuläritet
– Delegationen har skrivit önskelistor tidigare. Jag hoppas att vi skall kunna utveckla politiken genom dialog där företagen, lagstiftare och myndigheter utvecklar gemensamma visioner och där alla bidrar till att förverkliga dem. Det kräver tid och engagemang från alla inblandade.

Läs hela intervjun här

Ny rapport: Hagainitiativet vill se omtag i klimatpolitiken

I en ny rapport presenterar Hagainitiativet 32 styrmedelsförslag som syftar till att konkretisera beslut och reformer som riksdag och regering bör genomföra under kommande mandatperiod. Förslagen fokuserar på fyra kritiska områden, som tillsammans har potential att minska de svenska utsläppen till nära noll: 1) effektivare energi- och resursanvändning, 2) storskalig, fossilfri elektrifiering, 3) de areella näringarna, och 4) permanenta, negativa utsläpp.

Läs debattartikel här
Läs pressmeddelande här
Läs rapporten här

Seminarium: Näringslivet vill se omtag i klimatpolitiken

Datum: Onsdag 28 september 2022
Tid: 08.00 - 10.00
Var: Centralt i Stockholm

Sveriges konkurrenskraft och fortsatta internationella ledarskap i klimatomställningen kräver en aktiv och smart klimatpolitik. För att nå dit måste politiken kunna hantera flera frågor samtidigt. Det behövs prioriteringar och en tydlig färdriktning. Därför har Hagainitiativet tagit fram rapporten Omtag i klimatpolitiken som visar på komplexiteten, utmaningarna och möjligheterna. Vi kommer bland annat att diskutera:

  • Hur Sveriges näringsliv kan accelerera utvecklingen inom energi- och resursanvändning, fossilfri elektrifiering, bioenergi och negativa utsläpp.
  • Hur Sverige kan utnyttja ordförandeskap i EU under våren 2023 samt bidra till global klimatnytt.
  • Vad näringslivet vill se i den kommande regeringens klimathandlingsplan som ska presenteras under 2023.
  • Hur ser den politiska viljan ut? Vad vill politikerna?
Läs mer om seminariet på Hagainitiativets hemsida här. 
Anmäl dig här

Debattartikel: Politiker, sluta bromsa klimatomställningen

Hagainitiativet skriver i Aftonbladet tillsammans med över 200 företag om att Sverige ska gå före i klimatomställningen. Företagen som står bakom uppmaningen omsätter tillsammans över tusen miljarder kronor. Det är nästan en femtedel av Sveriges totala BNP.  

"I den politiska debatten hörs ibland ett ifrågasättande av varför Sverige ska gå före i klimatomställningen. För oss är den frågan märklig. Inom näringslivet är det en självklarhet att gå före. De företag som inte gör det kommer snart att mötas av så tuffa miljökrav från viktiga nationer, regioner, kunder och samarbetspartners att de utestängs helt från centrala marknader."

Läs debattartikeln här

GHG Emission Disclosure 2021

GHG EMISSION DISCLOSURE 2021: THE HAGA INITIATIVE REPORTS SIGNIFICANT EMISSION REDUCTIONS AND INCREASES AMBITIONS UNTIL 2030

Today the English version of the Haga Initiative's GHG emission disclosure for 2021 is released. The disclosure presents a total emissions reduction of 696,000 tonnes of carbon dioxide equivalents in one year for the member companies. This corresponds to an average of 42 percent per company. Starting in 2021, the Haga Initiative raises the ambitions further with new climate targets until 2030, covering the entire value chain. This implies an increased responsibility and requires a new approach with a new set of challenges.

- The Haga Initiative's GHG emission disclosure shows that it is possible to make a difference. The member companies have made major efforts to reduce emissions in their own operations. Thus, it is critical to put a greater focus on influencing the entire value chain. This is important because, on average, 70 percent of the total emissions take place in the value chain, says Nina Ekelund, Executive director of the Haga Initiative.

Read the report here
Missade du seminariet med Hagainitiativet, Stockholm Environment Institute och Mistra Geopolitics i Almedalen "Backlash i klimatfrågan - hur kan politiken bli bättre på framsynthet"
Läs mer om seminariet och kloka citat från paneldiskussionen här
Missade du seminariet med Hagainitiativet och Circular Sweden i Almedalen "Hur kan Norden säkra råvarutillgång genom ökad cirkularitet"
Läs mer om seminariet och kloka citat från paneldiskussionen här.

Snart 100 cirkulära exempel - hjälp oss hela vägen fram!

För att klara klimatet måste vi blir mer cirkulära. Hagainitiativet driver därför en kampanj där vi samlar in exempel på cirkulär ekonomi i näringslivet och vi vill dela med oss av allt det goda som händer. Har du eller ditt företag något bra exempel som borde spridas? Maila en kort text och bild till info@hagainitiativet.se.

Se de senaste exemplen här

McDonald´s i Sverige fördubblar antalet laddplatser under 2022!
2022 har elbilsladdandet växlat upp på McDonald’s restauranger och under årets sju första månader laddades nästan dubbelt så mycket el som under hela 2021! Nu storsatsar restaurangkedjan på att bygga ut sitt laddnätverk och kommer under året att, tillsammans med partnern Recharge, fördubbla antalet laddplatser. Det säljs fler laddbara fordon än någonsin men laddinfrastrukturen har halkat efter och därför är McDonald’s fortsatta utbyggnad viktig. McDonald’s restauranger ligger strategiskt, har långa öppettider och uppskattad kringservice vilket bidrar till att restaurangkedjan underlättar för fler att välja elbilen.
Läs mer här
Folksamgruppen investerar ytterligare 850 miljoner kronor i Northvolt
Redan 2019 valde Folksamgruppen att satsa på Northvolt och investerade då 150 miljoner kronor för byggandet av Northvolt Ett i Skellefteå – Europas första storskaliga fabrik för tillverkning av hållbara batterier. I samband med att Northvolt nu fortsätter sin expansion väljer Folksamgruppen att investera ytterligare 850 miljoner kronor för att skynda på omställningen mot en mer hållbar bilindustri.
Läs mer här
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.

Kajsa-Lisa Ljudén: Är vatten en självklarhet?
- Tar du vatten för givet? Det är lätt att göra det när man inte upplevt brist på vatten. Det bara finns där i kranen närhelst vi behöver det. Vi kräver ju alla rent, friskt vatten. Annars överlever vi inte. Därför är tillgång till vatten en mänsklig rättighet; allas rätt till liv. Dessutom behöver vi ren luft, rik biologisk mångfald och ett stabilt klimat. Det är basen vi bygger våra liv och verksamheter på, något vi på Löfbergs brukar påminna oss själva och andra om. Det säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, Löfbergs. 

Läs hela bloggen här

Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår Axfood, Coca-Cola Europacific Partners Sverige, Folksam, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, Preem, Stena Recycling, Stockholm Exergi, Sveaskog samt Swedbank. 
Hagainitiativet
Stockholm
info@hagainitiativet.se, www.hagainitiativet.se


Avregistrera    Uppdatera dina uppgifter