Copy

Buren van Rijnenburg en Reijerscop
Beeld: theimagineers.com 

 
Nieuwsbrief 24 augustus 2022

 

Wat wordt de bestemming van Rijnenburg?


Eelco Eerenberg is de nieuwe D66 wethouder voor Ruimtelijk Ordening en Rijnenburg. Aan hem valt de twijfelachtige eer toe om helderheid te verschaffen in de vage politieke afspraken uit het coalitieakkoord. Wat zet je nu in het bestemmingsplan?
 
Enerzijds is Groen Links (GL) er in geslaagd toekomstige woningbouw op de lange baan te schuiven. “De bouw zal niet voor 2035 starten”, staat immers in het coalitieakkoord. Maar, anderzijds is er toch sprake van toekomstige woningbouw. 
 
Komt er nu, vijf jaar na het Startdocument Rijnenburg en Reijerscop van juni 2017, toch het beloofde integrale plan?
GL wist vijf jaar lang met steun van coalitiepartners D66 en Christen Unie (CU) met succes het beloofde integrale plan tegen te houden. GL wilde geen woningbouw maar een “grootschalig energiepark” met windmolens en zonne-energie. 
Dit plan bleek onuitvoerbaar door weigering van grondeigenaren en projectontwikkelaars om hiervoor grondposities beschikbaar te stellen. Twee jaar na vaststelling van het “Uitnodigingskader en Visie Rijnenburg en Reijerscop” (juli 2020) hebben initiatiefnemers slechts vier ongelukkige posities voor windturbines gevonden op ongelukkige locaties: twee gemeenteperceeltjes liggen bijvoorbeeld ten zuiden van de eendenkooi. De percelen zijn slechts 75 meter breed terwijl de geplande turbines een rotordiameter hebben van 180 meter. Deze posities liggen ook te dicht op toekomstige woningbouw van het scenario Klein Rijnenburg (op 500 en minder dan 500 meter). 
 
In het uitnodigingskader voor het Energiepark heeft de gemeente als norm gesteld dat windturbines ten minste 800 meter van de bestaande woonkernen moesten komen te staan en ten minste 500 meter van de lintbebouwing.
 

Van de twee gemeentelijke grondposities valt één positie sowieso weg, maar ook de tweede positie zou eigenlijk moeten komen te vervallen.

 
Van de twee gemeentelijke grondposities die Rijne Energie voor de eventuele bouw van windturbines wil gebruiken valt één positie sowieso weg omdat deze te dicht bij de woningen van de nieuwe stadswijk van Klein Rijnenburg zou komen. Maar ook de tweede positie zou eigenlijk moeten komen te vervallen. Deze zou namelijk op zo’n 500 meter van de woningen in de nieuwe stadswijk komen. In Klein Rijnenburg zal sprake zijn van een behoorlijk hoge woning-dichtheid en daarmee is er dus zeker geen sprake meer van dat de afstandsnorm voor lintbebouwing hiervoor zou mogen worden gehanteerd.
 
OV-ontsluiting zou te duur zijn en de polder te nat
In het jaar voor de verkiezingen draaide groen Links zich in alle mogelijke en onmogelijke bochten om woningbouw in Rijnenburg tegen te gaan. Voor 500.000 euro werd er een onderzoek opgetuigd dat begin 2021 met een “QuickScan verstedelijking Rijnenburg” naar buiten kwam. De conclusie was dat OV-ontsluiting van Rijnenburg nagenoeg onbetaalbaar zou worden. Er moest eerst tweemiljard euro worden geïnvesteerd in het Wiel en daarna nog eens minstens 1,2 miljard in een spaak van het wiel die zou leiden naar Rijnenburg. Vooraf was de opdracht aan de onderzoekers dat er eerst een Wiel moest komen, waarna dan aansluitend de ontsluiting van Rijnenburg zou worden gerealiseerd. Een andere opdracht voor het onderzoek was dat men zich op de periode na 2030 moest richten omdat men zich eerst op de binnenstedelijke woningbouw in de RSU zou richten.
Na de overstromingen in Limburg bedacht Groen Links nog een tweede argument: Rijnenburg zou te nat zijn voor woningbouw. "Het is een badkuip", zeiden Groen Links woordvoerders in de verkiezingscampagne met een onvolledige weergave van uitspraken van Jeroen Haan, dijkgraaf van Stichtse Rijnlanden, over de noodzaak van waterberging in Rijnenburg. 

Oplossingen OV-ontsluiting en waterberging
In februari 2022 werd de definitieve versie van het Onderzoek verstedelijking Rijnenburg en Reijerscop naar buiten gebracht. Het debat hierover met leden van de nieuwe gemeenteraad vond in eerste aanleg plaats vlak voor het reces in juni en zal pas op 22 september worden voortgezet.

 

Voor de waterberging en de OV-ontsluiting blijken er nu oplossingen voorhanden te zijn als onderdelen van een integrale planning.


Partijen van de nieuwe coalitie hebben zich inmiddels uitgesproken voor het scenario Klein Rijnenburg met woningbouw voor 25.000 woningen in combinatie met een “energiepark” in het noordelijke gedeelte van Rijnenburg en Reijerscop. Voor de waterberging en de OV-ontsluiting blijken er nu oplossingen voorhanden te zijn als onderdelen van een integrale planning. Woningbouw zou bij het scenario Klein Rijnenburg in het drogere middengebied moeten plaatsvinden. De natte delen in de polder zijn te vinden in het zuiden nabij de Hollandse IJssel, waar een roeibaan is geprojecteerd en in het noordelijke deel, waar een recreatieplas is geprojecteerd. 
Ook voor de OV-ontsluiting zijn er nu oplossingen voor handen. Meest voor de hand liggend is een snelle lightrail-verbinding vanaf Westraven over de A2 naar Rijnenburg. Deze zou kunnen aansluiten op de geprojecteerde Merwedelijn van CS naar Westraven. 
 
Eerst binnenstedelijke woningbouw?
Groen Links laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De redenering luidt nu: wij gaan eerst de RSU-2040 uitvoeren: 60.000 woningen binnenstedelijk bouwen. Rijnenburg wordt pas later aan de RSU toegevoegd, want OV-ontsluiting van Rijnenburg zou “volgens het verstedelijkingsonderzoek” minstens 12 jaar gaan duren.
 
De geslonken coalitie van GL, D66 en CU wordt nu door PvdA en Student & Starter (S&S) aan een meerderheid geholpen.
PvdA fractieleider Rick van der Zweth wierp zich in het commissiedebat op als nieuwste loopjongen voor GL. Hij meende met stelligheid te weten dat het volgens “deskundigen” nu een uitgemaakte zaak zou zijn dat een hoogwaardige OV-ontsluiting minstens 12 jaar zou moeten duren. 
Ook bleek Rick van der Zweth zich bekeerd te hebben tot het onvoorwaardelijke en blinde geloof van GL dat windmolens onontkoombaar zouden zijn om de doelen voor duurzame energieopwekking te halen. Beide partijen zien gemakshalve even over het hoofd dat deze opvatting allang een achterhaalde opvatting is.
Uit het PBL monitoring rapport van de RES (Regionale Energie Strategie) december 2021 is inmiddels gebleken dat de klimaatdoelen voor duurzame energieopwekking in 2030 met de ingediende plannen ruimschoots worden gehaald. Tweederde van de energieopwekking op land wordt gerealiseerd in bestaande projecten of projecten die in de pijplijn liggen en waarvoor al subsidie is verleend. In de overige projecten met nieuwe plannen kiest 80 procent van de regio’s voor zonne-energie. Maar ook hiermee worden de doelen gehaald. Bovendien heeft het kabinet besloten windenergie op zee te verdubbelen om daarmee de hogere EU doelen te halen.
 

Waarom zou je geen bussen kunnen inzetten als de gewenste snelle tramverbinding nog even op zich laat wachten?

 
VVD woordvoerder Gertjan te Hoonte vroeg zich af waarom je geen bussen zou kunnen inzetten als de gewenste snelle tramverbinding nog even op zich zou laten wachten. Volgens Rick van der Zweth zou je daarmee ongewenst autoverkeer op gang brengen. Het nieuwe raadslid Gert Dijkstra van EenUtrecht vroeg zich af waarom het nu nog nodig is om vast te houden aan het omstreden plan RSU 2040 met binnenstedelijke woningbouw van 60.000 woningen terwijl er nu ook een keuze wordt gemaakt voor 25.000 woningen in Rijnenburg.
 
Wethouder Eelco Eerenberg zegt dat hij een pragmatische benadering zal kiezen en dat hij in oktober met een stappenplan voor Rijnenburg zal komen.
Het integrale bestemmingsplan zal er dus toch moeten komen en voor de ontsluiting zal medewerking nodig zijn van het Rijk. Het haastig ingediende plan van de Merwedelijn naar Westraven kan maar beter worden vervangen door een plan voor de verlengde Merwedelijn via Westraven naar Rijnenburg. In Den Haag ligt immer 1,2 miljard op de plank voor ontsluiting van Rijnenburg. Rutte IV heeft immers toegezegd dat het geld dat wordt uitgespaard door het niet verbreden van de A27 kan worden aangewend voor de ontsluiting van Rijnenburg. Naast de nodige medewerking van Den Haag zal men ook medewerking moeten zoeken van projectontwikkelaars en grondeigenaren. Woningbouw kun je immers wel combineren met een tijdelijk zonnepark en daarmee wek je tweemaal zoveel energie op als met vier windturbines.
 
Milieu Effect Rapportage (MER) voor het Energielandschap Rijnenburg
Rijne Energie c.s. heeft samen met de Gemeente een MER uitgevoerd in aanloop naar een toekomstige vergunningsaanvraag voor de bouw van windturbines in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Voorafgaand aan de MER is belanghebbenden gevraagd hun Zienswijzen en vragen bij een toekomstige MER in te dienen. Van alle vragen en suggesties door alle indieners (totaal zo’n 30 pagina’s) heeft men vier puntjes meegenomen in het MER onderzoek. Wij zien hierin als BVRR wederom een bevestiging dat er nauwelijks sprake is van serieuze inspraak.
 
Vervolgens zijn Rijne Energie en de gemeente in hoog tempo met de MER aan de gang gegaan omdat ze procedureel de MER en de daarop volgende vergunningsaanvraag nog vooral voor de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet (per januari 2023) er doorheen wilden voeren. De MER is vervolgens uitgevoerd zonder dat er expliciet rekening is gehouden met de plannen voor Klein Rijnenburg. Wetende dat er door Klein Rijnenburg dus grootschalige woningbouw vanaf 2035 zal gaan plaatsvinden op korte afstand van eventuele windturbine-locaties. 
 

Door nu een snelle MER op te stellen en al direct een vergunningsaanvraag te doen/behandelen zouden de gemeente en Rijne Energie er voor de Omgevingswet van 2023 uit willen zijn. Maar die vlieger gaat niet op.


Door nu een snelle MER op te stellen en al direct een vergunningsaanvraag te doen/behandelen zouden de gemeente en Rijne Energie er voor de Omgevingswet van 2023 uit willen zijn. Maar die vlieger gaat niet op.
 
Tegen de MER zal bij vaststelling bezwaar gemaakt gaan worden. En bovendien kan er pas een vergunning worden aangevraagd als er een uitgewerkt bestemmingsplan voor Klein Rijnenburg is opgesteld/vastgesteld. Hiervoor dient een juiste informatie- en inspraakprocedure te worden doorlopen. Bovendien gelden ook bij de vaststelling van een dergelijk plan nog diverse bezwaarprocedures en mogelijke juridische procedures.
 
Windturbines zouden sowieso niet voor 2025/2026 kunnen worden gebouwd en aangesloten op het elektriciteitsnet. Er is daarmee ook geen enkele noodzaak of rechtvaardiging waarom de gemeente een besluit over eventuele plaatsing van windturbines zou moeten nemen alvorens hiervoor de nieuwe landelijke normen zijn vastgesteld. De huidige geluidsnormen uit het activiteitenbesluit zijn door een uitspraak van het Europese Hof ongeldig verklaard. Nieuwe landelijke normen zouden eind 2023 verwacht mogen worden.
 
Win-Win-Win
Buren van Rijnenburg en Reijerscop roept alle betrokken partijen op om tot een set van afspraken te komen voor de integrale ontwikkeling van Rijnenburg. Hierbij zou sprake moeten zijn van een enorme dosis energieopwekking via uitsluitend zonnepanelen. Windenergie komt dan zo dicht op bestaande bebouwing en de nieuwe woonwijk/stadsdeel te vervallen, maar met de grootschalige inzet van zonne-energie kan het enorme vermogen ook worden opgewekt. Aansluitend kunnen in Rijnenburg voldoende woningen worden gerealiseerd als ook goede OV-voorzieningen, groen en recreatie, scholen en sportvoorzieningen.
 

Zo kunnen we op korte termijn starten met grootschalige energie-opwekking in plaats van nog jaren steggelen/procederen...


Zo kunnen we op korte termijn starten met grootschalige energie-opwekking in plaats van nog jaren steggelen/procederen, zo kunnen we de wooncrisis in Utrecht bestrijden.
Rijne Energie, politiek en huidige en toekomstige bewoners winnen bij een dergelijke pragmatische aanpak. En zoals gezegd, dan kunnen we ‘morgen’ starten met het grootschalig opwekken van schone energie
   

Pieter van Veenen

Namens Buren van Rijnenburg en Reijerscop
burenvanrijnenburg@gmail.com
bvrr.nl

 
  • Wij zijn vóór ondersteuning van de energietransitie. Primair via ‘Wind op zee’ en ‘Zon op land’. ‘Wind op land’ kan eveneens maar zeker niet binnen een afstand van 10x de tiphoogte van windturbines ten opzichte van woonkernen. Zo voorkomen we horizonvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade door Laag Frequent Geluid.
  • Tevens zijn wij vóórstander van grootschalige (overwegend grondgebonden) woningbouw in de Polder Rijnenburg om zo vanuit de gemeente ook woningen voor woningzoekenden en zeker ook starters beschikbaar te maken.
  • Wij zijn vóór een integrale planontwikkeling voor de polders Rijnenburg en Reijerscop waar naast energie-opwekking en woningbouw tevens plaats wordt gemaakt voor groen, recreatie en sport (bijv. een roeibaan).
 
Facebook
Twitter
Website
Email
Copyright © 2022 Buren van Rijnenburg, All rechten voorbehouden.

Voeg ons toe aan uw adresboek

Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren aanpassen of u afmelden van deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp