Copy
Mail onleesbaar? Bekijk hem in je browser.

Welkom!

Bij de start van het nieuwe schooljaar, laten we graag een Boekstart-nieuwsbrief op jullie los. Het Boekstart-najaar wordt gezellig druk! Achter de schermen bereiden we samen met Boekstart Nederland de verkiezing van het Boekstart-babyboekje van het jaar voor. Maar eerst is het tijd voor onze Boekstart-inspiratiedagen!

Nieuws

Schrijf je in voor de Boekstart-inspiratiedagen!
 

In oktober organiseren we in vier steden in Vlaanderen en Brussel een Boekstart-inspiratiedag. Een voormiddag lang praten we jullie bij over het laatste Boekstart-nieuws, laten we bibmedewerkers aan het woord om goede praktijken te delen, nodigen we partners uit om over hun ervaringen met Boekstart te vertellen en is er veel tijd voor ervaringsuitwisseling.
We hopen zoveel mogelijk Boekstart-medewerkers tegen te komen op één van onderstaande data:

- Inspiratiedag bib Waregem - dinsdag 11 oktober 
- Inspiratiedag bib Hasselt - donderdag 13 oktober
- Inspiratiedag Muntpunt Brussel - dinsdag 18 oktober
- Inspiratiedag bib Permeke Antwerpen - woensdag 19 oktober


Inschrijven is verplicht en kan tot een week voor de gekozen inspiratiedag. De kostprijs is 30 euro, broodjeslunch inbegrepen.

Lees meer en schrijf je in!
 

Boekstart-contentpagina voor jouw bibwebsite

Wist je dat je nu ook je eigen Boekstart-themapagina kan maken via de inspiratiewebsite voor bibliotheken van Cultuurconnect? We maakten alvast een basissjabloon met uitleg over Boekstart, het 'Wat is Boekstart-filmpje' en een Boekstart-boeken-carrousel. Verder kan je de pagina volledig personaliseren naar je eigen bibliotheek.

Zo wordt het nog makkelijker om jouw bezoekers te informeren over Boekstart!

Ontdek de Boekstart-themapagina.

'Wat is Boekstart'-filmpje in meerdere talen


Wist je dat het 'Wat is Boekstart-filmpje?' intussen in 13 talen beschikbaar is? 
Wanneer je de QR-code op het babypakket scant, kom je op een keuzemenu met alle beschikbare talen. 
Ook als bibmedewerker kan het handig zijn ouders naar de filmpjes te verwijzen wanneer je ze wil vertellen wat Boekstart inhoudt.
Momenteel is het filmpje beschikbaar in het Nederlands, Albanees, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Macedonisch, Oekraïens, Portugees, Russisch, Servo-Kroatisch en Turks. 

Ontdek de filmpjes.
 

Nieuwe Boekstart-hoek in Londerzeel

De bibliotheek van Londerzeel wijdde op de Boekstart-dag in mei hun nieuwe babyhoek feestelijk in. Veel kleuren, klim-en speelmatten, Boekstart-zitzakken, een slakkenhuisje, vrolijke muren én natuurlijk baby-en peuterboekjes waar de kinderen zelf aan kunnen. Een paradijs voor baby's en peuters in de bib!

Voorleestips

Bij deze recente boekentips krijg je meteen ook speel- en voorleestips om met de boeken aan de slag te gaan. Geef deze tips gerust door aan ouders of wie met kinderen werkt. Als je op de cover klikt, kan je de volledige tekst bekijken.

MILO'S DAG

Rowena Blyth
(Oogappel, 2021)

Milo de kat gaat op stap. Hij gaat  langs het circus in de stad, schuilt voor de regen, speelt met vos en uil, eet een lekkere versnapering, doet een toertje door de lucht… en dan is Milo weer thuis. Een boekje in zwart-wit contrasten met tekst op rijm.

Lees hier de volledige tip.

MIJN KIJKBOEK
DE WERELD OM JE HEEN

Little Dutch
ill. Marieke ten Berge

(Mercis, 2022)

Wat zie je in de huiskamer? Wat zie je in de tuin? Wat ontdek je op de boerderij of in de speeltuin? Wat zie je op het strand, in het bos of op de markt? Wat zie en hoor je in het verkeer? De wereld van jonge kinderen wordt steeds groter en groter. Dit aanwijs- en ontdekboek helpt je om al die nieuwe dingen en ervaringen te benoemen.

Lees hier de volledige tip. 

KIEKEBOE KINDJE

Ingela P Arrhenius
(Gottmer, 2022)

Een nieuw boekje in de ‘Kiekeboe-reeks’ van Ingela P Arrhenius. In dit schuifboekje tover je allerlei dingen uit de leefwereld van jonge kinderen tevoorschijn. Het gaat van slofjes en een knuffel tot een badeend en een speeltje. Een fijn interactief boek om samen met je peuter te ontdekken en zijn fijne motoriek te oefenen.

Lees hier de volledige tip.

WIE EET ER MEE?

Daniela Olejnikova
(Boycott, 2022) 

Tom houdt van bananen, Sonia is dol op aardbei en Ravi eet graag appel. Op de linkerpagina wordt er telkens een kind en zijn lievelingsfruit of -groente voorgesteld. Op de rechterpagina staat een groepje dieren afgebeeld dat ook van dat fruit of die groente eet. Maar niet elk dier eet hetzelfde! Een originele invalshoek om jonge kinderen te laten kennismaken met verschillende soorten fruit- en groente én dieren!

Lees hier de volledige tip. 
TIP! Je kan de tips ook als pdf downloaden, zodat je die bij de boeken kan leggen, met onthaalouders kan meegeven voor hun wisselcollectie of kan uitdelen aan ouders.

Vicky van de bib van Torhout leest voor in het consultatiebureau

De bibmedewerkers van Torhout weten dat het belangrijk is om de band met het consultatiebureau warm te houden. Ze maken er dan ook een speerpunt in hun Boekstart-werking van. "Onze werking steunt op twee pijlers", licht bibmedewerker Vicky toe, "een jaarlijkse bijeenkomst in de bib met de vrijwilligers van Kind en Gezin én gaan voorlezen in het consultatiebureau."
"Door ouders rechtstreeks aan te moedigen voelen ze zich meer vertrouwd met de ‘babytaal’ en leren ze het aanbod van de bib kennen. Een win-win situatie voor bib en ouders. Bovendien is het team van het consultatiebureau intussen ook helemaal fan geworden van onze voorleesmomenten. Ze zijn erg enthousiast als we komen, een win-win-win dus eigenlijk!"
Lees het hele verhaal
Ken je nog mensen die deze nieuwsbrief interessant zouden vinden?
Stuur hem gerust door!
Inschrijven kan via deze link.
Facebook Facebook
Website Website
Foto's: (c) Michiel Devijver  | Iedereen Leest
Tekst leestips: Inge Umans

Copyright teksten © Boekstart | Iedereen Leest
Alle rechten voorbehouden.


Wijzig je gegevens of schrijf je uit.