Copy
2022/08

Merhaba Sezinli,

Güneş kremi kokusu, yaz müzikleri, tuzlu su ve belki biraz kumun ardından Bi’ Soluk 2.0 karşınızda! İlkini Nisan 2022’de tüm öğretmenlerimize Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde gönderdiğimiz bu bülten, iki haftada bir posta kutunuza eğitimden ve Sezinden güncel haberler getiriyor. Sekizinci bültenimizle beraber burada tüm çalışanlarımızı, velilerimizi ve mezunlarımızı da kucaklıyoruz. Bu bülten siz okurlarımızı bu sabah nerede yakaladıysa, Çekmeköy’deki yemyeşil bahçemizden oraya selam gönderiyoruz. Bu hafta okulumuzda yeni öğretmenlerimizle buluşuyoruz, bu vesileyle hepiniz Sezin’e hoş geldiniz!

Bu sefer yolculuğumuz: 

Hayal,
Oyun,
Eğitim üzerine.

Geçmiş bültenlerimizin tümüne bu linkten ulaşabilirsiniz.

Tüm iletiyi görüntülemeyi unutmayın!
Yoğun bir anınıza denk gelmiş olabiliriz. 
Bi’ Soluk’u daha sonra incelemek için takviminize okuma hatırlatması ekleyebilirsiniz.
📅 Takvime Ekle

Ortaokul Akademik Müdür Yardımcımız Pınar Turan, bu bültenin yazıldığı odanın hemen yanında önümüzdeki seneye hazırlanıyor. Onu odanın camından görüyor ve çalışmasını Bi’ Soluk’la bölüyoruz: “Pınar Hocam, bülten için bir çalma listesi yapar mısınız?” “Seve seve yaparım, ama Fransızca şarkılar koyacağım.” Pınar Hoca’nın size Fransa'nın farklı şehirlerinde bi’ soluk aldıracak listesi, bülten okumanıza eşlik edecek:

⏯️ Çalma Listesini Dinle

İllere Göre Eğitimin Z Raporu

"eğitim hâli", eğitimin farklı dallarıyla ilgilenen iki eğitimci tarafından hazırlanıyor ve bir süredir Aposto!’nun bültenlerinden biri olarak yayınlanıyor. Hazırlayan Zeynep Hancı ve Muhammed Atalay, bültenin ortaya çıkış amacını şöyle anlatıyor: İstedik ki 18 milyonluk bu büyük ekosistem içinde konuş(a)madığımız, saklı, yasak, eğlenceli, unutulmaz, birlikte, başka, kısacası eğitimin her hâlini konuşalım, tartışalım. “81 İl 81 Eğitimci” ise bu bülten kapsamında yürüttükleri bir proje: Şehirleri plaka sırasına göre dizerek, iki bültende bir Türkiye’nin bir şehrinde eğitimin hâlini inceliyorlar. Bunun için o şehirdeki farklı eğitimcilerle röportajlar yapıyor, istatistikler araştırıyor ve kapsamlı bir özet çıkarıyorlar. Ayrıca gönüllülerini arıyorlar! En son yayınlanan şehir 06 Ankara’dan sonra 07 Antalya’nın raporu için beklemedeyiz.
✅ İncele ve Abone Ol (TR)
Görsel: Sam Falconer / iSpot

“Oyun”u Yeniden Tanımlamak: Bir Öğrenme Yöntemi

Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için öğrenme, oyunlaştırmayla çok daha etkili hâle gelebilir. Öğretmen ve yazar Erika Christakis’in oyunla öğrenme konusundaki görüşlerine yer veren bu makale, oyunun çocukların ekosistemini doğal olarak tetiklediğini ve motivasyonlarını arttırdığını anlatıyor. Araştırmalar, merak ve keşif gibi duyguları harekete geçiren oyunla öğrenme sırasında öğretmenin öğrenme hedefini daima aklında tutarak öğrencilere yalnızca yol göstermesi gerektiğini söylüyor. Bunun da “Ne çiziyorsun?” gibi net bir cevabı olan sorular yerine “Bana çizdiğini anlat,” gibi daha ucu açık, hayal gücüne alan açan sorularla mümkün olacağını savunuyor. Böyle bir öğrenme ortamının çocukların algılarını daima açık tutacağı ve birçok konuyu aynı anda çalışmaya açık olacakları da söyleniyor. Belki de oyunun gücünü küçümsememek lazım, ne dersiniz?

📝 Oku (ENG)

 “Bir Sezin Öğrencisinin Yolculuğu” YouTube Dizisi Yayında!

Bir Sezin öğrencisinin yolculuğuna tanık olmaya hazır mısınız? Film yönetmeni ve ‘95 mezunumuz Esra Saydam, geçen sene okulumuzda birkaç hafta gezerek bir Sezin öğrencisinin yolculuğunu belgesel niteliğinde kaydetti. Geçen sene bu belgeselde görüp hikâyelerini merak ettiğimiz, derinlemesine dinlemek istediğimiz tüm Sezinlilerin yolculuğu, iki haftada bir YouTube kanalımızda yayınlanmaya başladı. Mezunlardan öğrencilere, hem mezun hem veli olanlardan Sezin çalışanı mezunlara… Gelin, bu yolculuğa hep beraber çıkalım.

👀 İzle (TR)

Bi’ TED Konuşması: Küresel Eğitim Reformu Hareketi

Finlandiyalı eğitimci ve yazar Pasi Sahlberg, Küresel Eğitim Reformu Hareketi (GERM) eleştirisi yaptığı konuşmasında, eğitimde ilerlemenin yolunun başarılı politikaları taklit etmekten ziyade, başarılı bir uygulama gerçekleştirmekten geçtiğini savunuyor. İngilizce karşılığı “mikrop” olan ve temel ilkelerinde standartlaşmış öğrenme, test tabanlı hesap verilebilirlik, okullar arası rekabeti savunan “GERM” hareketine karşı gelen Sahlberg’e göre Finlandiya, eğitimde başarısını “GERM” salgınına yakalanmayarak kazanıyor. Sahlberg’in sohbet havası taşıyan bu konuşmasına kulak vererek eğitim dünyası ile ilgili yeni ve taze fikirler edinmeye ne dersiniz?

👀 İzle (ENG)

Çevrenin Mucitleri Geleceği Kurtarmaya Hazırlanıyor

Güneş enerjisiyle çalışan bir robot, denizleri temizlemek için üretilmiş bir gemi ve uzay çöplerini temizleyen bir araç… Çevre Mucitleri Projesi, çocukların yaratıcı güçlerini parlatarak, gündelik hayatlarına sürdürülebilir alışkanlıklar kazandırma amacıyla ortaya çıkmış. Bu verdiğimiz örnekler, çocukların Nesquik ambalaj atıkları, yumurta kutuları, pet şişeler ve Toyi parçaları kullanarak tasarladığı eğlenceli icatlardan sadece birkaç tanesi. 21. yüzyılın gereken geri ve ileri dönüşüm becerilerinin edinilmesini destekleyen bu proje kapsamında okullarda yapılan atölyelerde ilkokul öğrencileri hem bilinçlerini pekiştiriyor hem de eğlenceli bir oyun deneyimi kazanıyor.

🔍 Keşfet (TR)
Görsel: Nicole Xu / iSpot

Çocukluğun Gücü: Oyun

Dünya Oyun Birliği (IPA) üyesi, erken çocukluk eğitimcisi ve oyun savunucusu kimliğiyle tanınan Prof. Dr. Belma Tuğrul, aynı zamanda yaratıcı öğrenme ve çocuk hakları konularının da uzmanı. Oyun ve çocuğu bir yapbozun iki parçası olarak gören Tuğrul, çocukların oyunlarını ciddiye almayı, oyuna değer vermeyi ve anlamayı çocuğu anlamak ve ona değer vermekle eş görüyor. Ebeveynlerin kurguladığının aksine, çocuklar öğrenme için oynamazlar ama oynarken mutlaka öğrenirler. Belma Hoca’nın ufuk açan bu konuşması, oyuna yaklaşımımızı dönüştürecek.

👀 İzle (TR)
Hayalin Gücü: Hayal Gücü Merkezi

Hayalin ne kadar kuvvetli olduğu, ne kadar güzel anlatılıyor dilimizde, değil mi? “Hayal gücü”... 2018 yılında Van’da Dumlupınar Ortaokulu’nda öğretmenlik yapan Emre Öğretmen de hayalin gücüne kapılan bir eğitim tasarımcısı. Yarattığı Soru Merak Kütüphanesi’yle çocukların merak ettikleri başlıklara göre yeniden müfredat tasarlayarak başladığı bu iş, bugün yolu Hayal Gücü Merkezi’nden geçmiş çocuklarla birlikte çalıştığı bir dernek. Yaptıkları projelerle çocukların katılımcı olduğu bir sistem tasarlamak için adımlar atıyor, Milli Eğitim Bakanlığı dâhil kamu kurumlarının hepsinde çocuk temsilcilerin olması için çalışmalar yapıyorlar. Yani büyüklerin hayali, çocukların hayallerinin gücüyle yeniden yaratılan bir dünya…
🧚🏻‍♂️ İlham Al (TR)

Görme Engelliler ile Kitaplar Arasında Köprü Olmaya Ne Dersiniz?

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından tasarlanan internet kütüphanesi, görme engelli ve başka engellerinden dolayı (felçli, disleksik) basılı kaynaklardan yararlanamayan bireylerin bu kaynaklara erişimini sağlamak amacıyla 2006 yılında kuruldu. Ve o zamandan bugüne bu kütüphanede 20 binin üzerinde kitap biriktiyse, hepsi gönüllü okuyucular sayesinde. Siz de sesinizle bu kitapları canlandırmak, buna ihtiyaç duyan engelliler için onları erişilebilir kılmak ister misiniz? Belki biri sizin sesinizde umut bulur.

🤍 Gönüllü Ol (TR)
Tuzu Biberi🧂
25 yaşındaki hemşire Hunter Prosper, çoğu sağlık çalışanı gibi 13 saatlik vardiyalar sırasında sayısız hastayla ilgileniyor. Ama belki de Hunter’ın hastalarına verdiği en değerli şey, onları dinleyen bir çift kulak. Herkesin anlatacak bir hikâyesi olduğuna inanan Hunter, hastalarından dinlediği ilk aşklarını, dönüm noktalarını ve acılarını dinledikçe bir TikTok hesabı açarak bu hikayeleri paylaşmaya başladı. Herkesin bir hikâyesi varsa, acaba metrodaki o kadın neler anlatmak isterdi? Hunter hastalarının ardından sokaktaki insanların da onların kalp kırıklıklarını, mücadelelerini ve başarılarından kesitleri dünyayla paylaşmaya başladı. Üstelik bunun hem anlatanlar hem de dinleyenler için bir tür terapi olduğunu keşfetti zamanla. Bir sonraki hikâyeyi her zaman heyecanla beklediğimiz bu insan kütüphanesine buyurun.
🔍 Keşfet (ENG)
Sezinin İnsanları:
Hasan Kavık
Bazen birbirimizi koridorda görüyor bir anı anlatıyoruz, bazen yemek sırasında konuşulan harika hikâyeleri duyuyoruz... "Sezinin İnsanları" serisinde anlatmak istediğiniz hikâyelerin peşindeyiz. Bu hafta hep beraber can kulağıyla Hasan Kavık'ı dinliyoruz.
🎧 Dinle (TR)
Anlatmak istediğiniz bir hikâyeniz mi var? Bize buradan ulaşın!
Bi' Tarif:
Taman Işık🍴
Bi’ Tarif, Sezinlilerin Sezinlilere birbirinden lezzetli tarifler verebileceği bir dijital yemek kitabı. Bu kez Taman Işık, normalde dört yaşındaki kızı Nehir'in pompik parmaklarıyla hamurunu yoğurduğu cevizli tahinli kurabiye tarifiyle karşınızda.
 
🧑🏻‍🍳 Pişir (TR)
Bi' Tarif'iniz mi var? Bize e-posta atın!
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Spotify
LinkedIn
YouTube
RSS
Copyright © 2022 Özel Sezin Okulu, Tüm hakları saklıdır.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Özel Sezin Okulu · Hamidiye Mah. · Ulubatli Hasan Caddesi No:18 · Çekmeköy 34782 · Turkiye