Copy
Nieuwsbrief 88
 

Steltkluut - Foto: Elze Kool

Gedurende de zomer hebben we een indrukwekkende nieuwe mijlpaal bereikt: 100.000.000 waarnemingen op Waarneming.nl. Een duizelingwekkend aantal, allemaal mogelijk gemaakt door de enorme inzet van jou en alle andere waarnemers. Daar bovenop zijn we ook de 10 miljoen waarnemingen in 2022 gepasseerd in augustus. Voor ons platform was het duidelijk geen komkommertijd.

Naast de waarnemers zelf is er ook nog een andere onmisbare groep mensen op ons platform: de validatoren. Mensen die vrijwillig hun expertise en tijd delen met ons allemaal. Dankzij hen leren we bij iedere verbetering op een waarneming weer wat bij. Bovendien hebben de gegevens door de controle een hoge wetenschappelijke waarde.

Voor de validatoren is de toename in het aantal waarnemers en waarnemingen afgelopen jaren soms nogal overweldigend geweest. We doen ons best hen zo goed mogelijk technisch te ondersteunen met nieuwe ontwikkelingen die het valideren sneller en eenvoudiger maken. Als waarnemer kun je helpen door goede foto's te maken en altijd de beeldherkenning te controleren voordat je een waarneming opslaat. En blijf natuurlijk altijd vriendelijk in de communicatie met de validator.

Aan iedereen die een bijdrage levert aan het platform: bedankt dat je deel uitmaakt van onze community. Samen ontdekken we meer!

Mooie foto's - juli & augustus op Observation.org

Hieronder een selectie van foto's die jullie het hoogst hebben gewaardeerd afgelopen twee maanden op Observation.org. Daar zitten zoals altijd echte parels tussen. Onder de foto's vind je de soortnaam en de fotograaf. De soortnaam is aanklikbaar voor wie meer informatie zoekt.  
 
Wij plaatsen enkel foto's van waarnemers die daar toestemming voor geven (zie Nieuwsbrief 43). Op Waarneming.nl staan foto's met een hogere waardering of meer views. Deze gebruikers hebben hun fotomateriaal echter afgeschermd voor gebruik door derden.

Waarnemer van de maand: Elze Kool



Elze Kool - Foto: Jolande de Vries
Net als velen met mij ben ik in de coronaperiode begonnen met vogelfotografie. Het begon eigenlijk allemaal met een grote bonte specht die we zagen tijdens een wandeling bij ons in het park. Ik wandelde in die tijd al veel en vond het ook altijd al leuk om te fotograferen. Vanaf het moment dat ik de specht had gezien zorgde ik echter wel dat ik ook altijd mij fotocamera meenam. 

In het begin waren het voornamelijk de standaard vogeltjes, zoals pimpelmees, koolmees en musjes. Via de vogelgids van de Vogelbescherming kwam ik zo op Waarneming.nl. Het was super interessant om te zien wat er wel niet allemaal bij mij in de buurt gezien werd. Toen heb ik dan ook ObsIdentify geïnstalleerd. Ik had het geluk dat ik al een camera had die via mijn telefoon GPS-locaties bij foto’s kon opslaan, iets wat ik vanaf toen ook ben gaan gebruiken.

De ObsIdentify app is voor mij heel nuttig geweest. Zeker voor een beginnende vogelaar is het best lastig om alle vogels te herkennen, iets wat deze app wonderbaarlijk goed kan. Het was eigenlijk best een ideale springplank om veel meer kennis op te doen. Een rol daarin spelen ook de beoordelaars. Ik weet dat voor velen het groot aantal waarnemingen soms overweldigend voelt, zeker omdat ze nu ook vaak door minder ervaren mensen gedaan worden. Echter was het voor mij erg waardevol, en heb dan ook grote waardering voor iedereen die hier tijd en energie in steekt. De feedback die ik kreeg heeft mij vaak geholpen om de verschillen beter te leren kennen. 
 
Draaihals (links) en baardman (rechts) - Foto's: Elze Kool
Inmiddels kan ik de meeste soorten nu zelf wel herkennen, echter gebruik ik nog steeds vaak de app. Het is een beetje een ritueel geworden om als ik thuis kom van een wandeling de camera pak, telefoon pak en dan foto’s naar de telefoon breng en ze via de app invoer, het gaat zo super gemakkelijk. Ik probeer ook zo vaak mogelijk na het invoeren ook nog even de waarneming bij te werken met aantal, geslacht en levensfase, iets wat ook makkelijk kan.

Zoals gezegd, mijn hobby is begonnen vanuit een voorliefde voor fotografie en vogels, maar mede dankzij het Waarneming.nl platform en de mooie app is het uitgegroeid tot een grotere liefde voor de natuur en alles wat daarin leeft. Als je op details let valt er zoveel meer te zien in diezelfde natuur. 

Tegenwoordig probeer ik ook wat meer dan alleen vogels waar te nemen. Zeker in de zomer waarin veel vogels zich wat meer verscholen houden wegens de rui is het ook leuk om te gaan zoeken naar vlinders en andere insecten. Ik heb in de tijd dat ik deze hobby heb gestart al vele voor mij bijzondere waarnemingen kunnen doen en hoop dat er ook nog vele mogen volgen.

Mijn dank voor iedereen die, vaak vrijwillig, tijd en energie steekt in het platform!
We bedanken Elze Kool voor haar verhaal! Weet jij iemand voor Waarnemer van de Maand? Neem contact ons op door een mailtje te sturen naar info@waarneming.nl.

 
 

Nieuw: Vogel- en Natuurscheurkalender 2023

Wie er vroeg bij wil zijn kan op Waarnemingshop.nl al terecht voor een scheurkalender voor volgend jaar! In de Vogelscheurkalender staat elke week een vogel centraal, waarbij je iedere dag meer leert over deze vogel. In de Natuurscheurkalender komt natuur in de breedste zin voorbij: van dieren, planten en tuinieren tot het heelal, het weer en nog veel meer.

Nu verkrijgbaar voor €15,99 op Waarnemingshop.nl

Op zoek naar de Vliegenzwam

 
De vliegenzwam is de meest aansprekende paddenstoel in Nederland en is gekozen tot Paddenstoel van het Jaar 2022. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) wil samen met de KNNV Vereniging voor Veldbiologie, IVN Natuureducatie en Waarneming.nl zoveel mogelijk vindplaatsen van de Vliegenzwam in kaart brengen. Op 24 september 2022 vindt de aftrap van deze publieksinventarisatie plaats en worden in het hele land excursies georganiseerd. Ook wordt er een wedstrijd georganiseerd: wie kan de grootste vliegenzwam vinden?
 

Rood met witte stippen

De vliegenzwam is een zogenaamde ectomycorrhiza-soort. Dat wil zeggen dat de schimmel samengroeit met wortels van bomen, waarbij water en suikers worden uitgewisseld en zowel de schimmel als de boom voordeel hebben. De vliegenzwam groeit samen met vooral berken, eiken en dennen, maar kan ook bij andere loof- en naaldbomen groeien. De soort komt vooral voor op de zandgronden in het midden, zuiden en oosten van het land en in de duinen. Ook in Laag-Nederland komt de vliegenzwam voor, bijvoorbeeld in wegbermen of parken waar zand is opgebracht. De soort is dus bijna overal in Nederland wel te vinden.

Duizenden waarnemingen

In 1991 en 2000 zijn eerdere grote publieksinventarisaties geweest naar de verspreiding van de vliegenzwam. Deze inventarisaties waren grote successen die vele duizenden extra waarnemingen hebben opgeleverd. In 2022 gaan we dit voor de derde keer doen. We roepen ook dit jaar alle natuurliefhebbers op om hun vliegenzwamwaarnemingen door te geven via de eventpagina op Waarneming.nl. Ook is er een Vliegenzamchallenge in ObsIdentify. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen er al vanaf augustus vliegenzwammen gevonden worden! Ook vóór 24 september 2022 kunnen de waarnemingen op Waarneming.nl worden doorgegeven.
 

Paddenstoelenexcursies

Op 24 september worden er in het hele land paddenstoelenexcursies georganiseerd. Deze dag is de Europese dag van de Paddenstoel en vormt het begin van de Week van de Veldbiologie, georganiseerd door de KNNV. Natuurlijk wordt er gezocht naar vliegenzwammen, maar ook zal er tijdens de excursie aandacht gegeven worden aan de soortenrijkdom van paddenstoelen en functies van schimmels in de natuur. In Nederland komen meer dan 5000 soorten paddenstoelen voor. Geef je op en ga mee!
 

Prijsvraag

In 2012 is in Vlaanderen een publieksactie geweest om de grootste vliegenzwam te vinden. Ook dit was een groot succes. De winnaar had een vliegenzwam gevonden met een hoed van 23 cm breed. Dit vraagt natuurlijk om een ludieke prijsvraag: wie vindt dit jaar in Nederland de grootste vliegenzwam en is die groter dan in Vlaanderen? Maak een foto met liniaal op de hoed en doe mee!
Meer weten?
Meer informatie over de inventarisatie, de excursies en de prijsvraag kun je vinden op de website www.mycologen.nl/vliegenzwam. Voor meer informatie kun je contact opnemen met vliegenzwam@mycologen.nl.
Tekst door Melchior van Tweel en Herman Sieben

Opvallende toename van grote boterbloemen in de duinen van Voorne?

 
Van de reeds lang van Voorne bekende, maar in de Nederlandse duinen zeer zeldzame, grote boterbloem wordt op basis van gegevens van Waarneming.nl  de verandering in het aantal waarnemingen in de duinen van Voorne vanaf 2008 beschreven en een mogelijke verklaring van de geconstateerde toename gegeven. Gezien een mogelijk waarnemerseffect (er keken recent 2-3 keer zoveel mensen) is een toename lastig hard te maken, ondanks dat de (grotere) toename van het aantal locaties (vindplaatsen) en deelgebieden fors lijkt en het aantal waarnemingen van grote boterbloem sterker toenam dan het totaal aantal waarnemingen. Opvallend is verder dat op Voorne de toename in aantal waarnemingen vooral optreedt in die (noordelijke) duingedeeltes die het minste zoutspray ontvangen en dat geeft te denken. Gedetailleerde waarnemingen de komende jaren moet uitwijzen of de soort echt toeneemt. Lees het hele artikel op Duinenenmensen.nl.
 

Toevoeging van Waarneming.nl

We hebben besloten bovenstaand artikel op te nemen in de nieuwsbrief omdat we het een mooi voorbeeld vinden van hoe je de gegevens op ons platform kan gebruiken. Door de toename in het aantal waanemers kun je niet klakkeloos het aantal waarnemingen van dit jaar naast die van tien jaar geleden leggen. Maar het biedt wel een uitgangspunt om dieper te kijken. Elk onderzoek begint met de observatie van iets opvallends. We hopen dat het andere waarnemers inspireert. Als je zelf ooit Waarneming.nl gegevens gebruikt voor een eigen onderzoek, dan horen we het graag!

Update: gebruikersclassificatie

We maken op Waarneming.nl sinds kort onderscheid tussen pas aangemaakte accounts en mensen die al langer een account op ons platform hebben. Van nieuwe waarnemers moeten de waarnemingen eerst worden nagekeken door de validatoren voordat deze op sommige webpagina's worden getoond. We hebben hiervoor gekozen om de kwaliteit van de gegevens die je kunt vinden op de homepage, de soortpagina's en de ontdekpagina's te waarborgen. Een 'nieuwe gebruiker' wordt opgewaardeerd naar 'gebruiker' na 30 dagen, mits er niet te veel waarnemingen zijn afgekeurd. Kijk voor meer informatie over deze verandering op onze site

Help ons met een donatie

Met jouw hulp verzamelen we natuurwaarnemingen om de wereldwijde biodiversiteit, heden en verleden, in kaart te brengen. We bundelen en delen deze informatie zodat het een krachtig instrument is voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en het verbeteren van de beleving van onze gebruikers.

Elke waarneming telt immers. Het beheer van de websites Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org en de mobiele applicaties ObsMapp, iObs en ObsIdentify brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Donaties helpen ons om onze websites en mobiele apps draaiende te houden en om nieuwe functies te ontwikkelen. Overweeg om te doneren om ervoor te zorgen dat je van onze websites en mobiele apps kunt blijven genieten. Elke donatie is meer dan welkom. Eenmalig, maandelijks of jaarlijks. Bedankt dat je deel uitmaakt van onze community!

Doneren kan via WhyDonate of je kunt een bedrag overmaken via:
IBAN : NL10 TRIO 0254 7046 89
BIC/SWIFT : TRIONL2U

Ten name van Stichting Observation international

Facebook Facebook
Twitter Twitter
Forum Forum
Email Email
Waarnemingshop Waarnemingshop
 

FAQ
Wil je meer weten over Waarneming.nl en hoe het invoeren van een waarneming werkt? Lees dan onze snelstartgids

Werken bij Waarneming.nl? Open sollicitaties van IT'ers met een passie voor natuur zijn altijd welkom. Lees meer.

Alle vorige nieuwsbrieven vind je via deze link: Oude nieuwsbrieven lezen
Copyright ©

Uitschrijven van deze nieuwsbrief
Aanpassen van uw gegevens