Copy
View this email in your browser

CİSÜ Platformu E-Bülten #19 / Temmuz & Ağustos 2022

Platform Etkinlikleri
Platformumuzun ve üyelerimizin çalışmaları hakkında bilgi almak, cinsek sağlık ve üreme sağlığı hakkında hazırladığımız özel içerikleri okumak için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.
cisuplatform.org.tr
Uluslararası Ağ Deneyimleri Webinarlarının üçüncüsünü gerçekleştirdik!
Dünyadan cinsel haklar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında çalışan farklı organizasyonlarla bir araya geldiğimiz “Uluslararası Ağ Deneyimleri Webinarları” serisinin üçüncüsünde Hindistan merkezli feminist insan hakları örgütü “CREA”, “Sruti Disability Center” ve Zimbabve merkezli “Deaf Women Included” ile cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları (CSÜS) ve sakatlık ilişkisini konuştuk ve CSÜS ve sakatlık kesişiminde savunuculuk yürütme sürecindeki deneyimleri ve yöntemleriyle ilgili bilgi aldık. 7 Temmuz 2022 tarihinde Zoom üzerinden gerçekleştirdiğimiz webinarda, “CREA” adına Smruti Behera, Lisa Adams ve Agnieszka Crol, “Sruti Disability Center” adına Shampa Sengutpa ve “Deaf Women Included” adına Agness Chindimba, CSÜS ve sakatlık odağında kendi deneyimlerini aktardılar. Haberi okumak için tıklayınız.

Kavram Atölyelerimizin üçüncüsünü gerçekleştirdik!

Topluluk ilkelerimizi ve savunuculuk hedeflerimizi geliştirmek için 1 Temmuz 2022 tarihinde üçüncüsünü düzenlediğimiz Kavram Atölyesi'nde geçmiş kavram tartışmalarının üzerinden ve sözlükçemize eklenebilecek diğer kavramların bir bölümünü konuşarak ilerledik. Bu kapsamda Atölyemizde "sağlık hakkı ve kilit gruplar" ve "doğurganlığın düzenlenmesi" başlıkları altında yer alan kavramları tartıştık. 
Çalışma Gruplarımız faaliyetlerine devam ediyor!
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Çalışma Grubu, HPV Bilgi Edinme Başvurusu üzerinde çalışmaya devam ediyor. 
Cinsel Farkındalık Çalışma Grubu, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencilerine yönelik eylül ayında yapılması planlanan "Cinsel Haklar ve Kavramlara Giriş Atölyesi"nin hazırlıklarına devam ediyor.
Kadın+ Sağlığı Çalışma Grubu, "Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri" konusundaki tespitlerini ve önerilerini paylaşmak üzere bir politika belgesi oluşturmaya ve bir webinar düzenlemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Cinsel Sağlık Senin Hakkın podcast serimizi dinlediniz mi?
Mental Klitoris'in yaratıcısı Hazal Sipahi'nin Jinekolog Doktor Irmak Saraç ve Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Doktor Ahmet Soner Emre'yi konuk aldığı "Cinsel Sağlık Senin Hakkın" podcast serisinin üçüncü bölümünde güvenli cinsel sağlık ve üreme sağlığı muayenesine erişim, cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar için koruyucu sağlık hizmetleri ve anonim/Güvenli Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) üzerine konuştuk. Bölümü dinlemek için tıklayınız.
Cinsel Sağlık Senin Hakkın kampanyamızın üçüncü video serisinde, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitmeni Nurşen Kanbur ile üreme sağlığı, kürtaj, istenmeyen gebeliği önleyici yöntemler ve cinsel sağlık üzerine konuştuk. Videoyu izlemek için tıklayınız.
Cinsel Sağlık Senin Hakkın kampanyamız kapsamında üreme sağlığı hakkı ve istenmeyen gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili bilgilendirici ve farkındalığı artırıcı içerikler üretmeye devam ediyoruz.
Üyelerimizden CSÜS Konulu Etkinlikler ve Yayınlar
Uluslararası insan hakları sözleşmelerinde güvence altına alınan kadının sağlık hakkı için faaliyet gösteren Kalkınmada Kadının Sağlık Hakkı Derneği (Kadınsa),
Platformumuzun üyeleri arasına katıldı.
Pozitif Yaşam Derneği’nin 14-15 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirdiği HIV Terminoloji Çalıştayı’na katılan paydaşların katkılarıyla hazırlanan “HIV Terminoloji Sözlüğü” yayımlandı. HIV gibi toplumsal açıdan hala aşılması gereken birçok sorunun bulunduğu konularda kullanılan sözcüklerin, ayrımcılığı yeniden üretebildiğini belirten Dernek, terminolojinin yaşayan, zamana ve olaylara göre farklılaşan canlı bir mekanizma olduğunu vurguluyor.

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı’nın “Kapsamlı Cinsellik Eğitimi” Sözlüğü yayımlandı.
Vakfın bilgilendirme ve eğitim çalışmalarından ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda hazırlanan sözlükte, kapsamlı cinsellik eğitiminde kullanılan kavramlara yer veriliyor ve bu kavramlar derlenirken cinsellik eğitiminin insan bedeni ve gelişimi, doğurganlık ve üreme, cinsellik, duygular, ilişki ve yaşam biçimleri, cinsel sağlık ve iyi olma, üreme ve cinsel haklar, cinsellik ve sosyo-kültürel belirleyiciler (normlar) olmak üzere sekiz boyutu baz alınıyor.

 

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin güvenli ilişkiler odağında yürüttüğü gençlik programı Ne Var Ne Yok ve gençler için cinsel sağlık alanında bilgilendirici içerikler sunan tabukamu, gençlerin cinsel sağlık, bedensel gelişim ve duygusal/sosyal yaşam alanlarında doğru ve güvenli bilgiye erişimleri ve karar almalarını desteklemek için güçlerini birleştirdi. Flört şiddeti, güvenli ilişkiler, cinsel davranışlarda onay, kişisel sınırlar gibi konularda
bilgilendirici yazılar ve testler 
tabukamu.com/nvny sayfasında.


Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (SGYD), change.org üzerinden Sağlık Bakanlığı tarafına “Ücretsiz kondom ve gebeliği önleyici yöntemlere erişim devam ettirilsin” başlıklı bir kampanya düzenliyor. Ekonomik olarak karşılaması giderek güçleşen kondom, gebeliği önleyici hap, gebeliği önleyici iğnelere erişimin herkesin hakkı olduğunu vurgulayan Dernek,  cinsel haklarımızı savunmak için herkesi imza kampanyasını imzalamaya ve paylaşmaya davet ediyor.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimle ilgili sorunlara ve çözüm için yapılması gerekenlere dikkat çeken "Cinsel sağlık/üreme sağlığı hizmetlerine erişim alarm veriyor" başlıklı bir açıklama yayımladı. HASUDER Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Üreme Sağlığı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan açıklamada, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nda yer alan “kimseyi geride bırakmama” amacının ancak CSÜS hizmetlerini ulaşılabilir kılarak başarılabileceği vurgulanıyor.

Basında CİSÜ
Temmuz ve Ağustos aylarında hazırladığımız basın bültenleri ve özel haberler toplam erişim değeri 1 milyon 658 bin!
  • İstenmeyen gebeliği önleyici yöntemlere erişim sorunlarıyla ilgili haberimiz, üyelerimizden EBEARGE Başkanı Ayşegül Dönmez'in değerlendirmeleriyle bianet'te yayımlandı
  • "HIV/AIDS Kontrol Programı" ile ilgili haberimiz CİSÜ Savunuculuk Koordinatörü Filiz Kocaboğa ve üyelerimizden SPoD HIV Çalışmaları Birim Sorumlusu Oğuzhan Nuh'un görüşleriyle Diken'de yayımlandı.
  • “HPV aşısıyla ilgili en çok merak edilen 10 soru ve cevabı” başlıklı basın bültenimiz Milliyet.com’da yayımlandı.
  • CSÜS hizmetlerine ücretsiz erişimin zorlaşmasıyla ilgili haberimiz HASUDER Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Üreme Sağlığı Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Türkan Günay ve SGYD Genel Koordinatörü Pelin Anılan'ın değerlendirmeleriyle Diken'de yayımlandı.
  • Cinsel sağlık ve üreme sağlığı ürünlerine gelen zamlarla ilgili haberimiz üyelerimizden Sağlık Hakkı Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kevser Özcan'ın yorumlarıyla halk.tv'de yayımlandı.
Türkiye’de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı hizmetleriyle ilgili yaptığımız diğer yayınlar ve etkinliklerle ilgili haberleri Basında CİSÜ sayfamızda inceleyebilirsiniz.
Website
Instagram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Spotify
Sorumluluk reddi 

Bu yayın Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu'nun sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
 
© 2020 CİSÜ Platformu, Tüm hakları saklıdır.
Bu e-postayı web sitemiz aracılığıyla kaydolduğunuz için alıyorsunuz.

Adresimiz
CİSÜ Platformu
CİSÜ Platformu - Adnan Saygun Caddesi Güzel Konutlar Sitesi
A Blok (Arka Giriş) D. 3-4, Kültür Mah, 34340 Beşiktaş/İstanbul
İstanbul 34000
Türkiye






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CİSÜ Platform · Cisü Platform - Adnan Saygun Caddesi Güzel Konutlar Sitesi · A Blok (Arka Giriş) D. 3-4, Kültür Mah, 34340 Beşiktaş/İstanbul · İstanbul 34000 · Turkiye

Email Marketing Powered by Mailchimp