Copy

Verkostopäivän teema oli liikenteen sähköistyminen

ITS Finlandin verkostopäivä kokosi 18.8. alan ammattilaiset, päättäjät ja vaikuttajat yhteen, tällä kertaa keskustelemaan liikenteen sähköistymisestä. Paikalla oli lähes 100 kävijää ITS Finlandin verkostosta ja alalta. Iltapäivä huipentui verkostopurjehduksen merkeissä Helsingin edustalla vietettyyn iltaan ja illalliseen. Suuret kiitokset aktiivisuudesta tapahtuman puhujille sekä yleisölle!

Kuulimme tapahtuman teemasta esityksiä ja näkemyksiä niin tutkimuksen ja koulutuksen, uraa uurtavien yritysten kuin kuluttajien näkökulmasta:

LUT-yliopiston professori Lassi Aarniovuori esitti verkostopäivässä toiveen yhteistyöstä sähköisen liikenteen osaajien houkuttelemiseksi alalle ja uusiin koulutusohjelmiin. 

Elias Pöyry Virralta, Henri Kapp ABB:ltä ja Jarkko Vesa TEMiltä keskustelivat sähköisen liikenteen ja akkuarvoketjun markkinan kehityksestä ja potentiaalista suomalaisille toimijoille. 

Robots Expertin Jonas Stjernberg kertoi verkostopäivän kuulijoille dronejen markkinapotentiaalista ja tulevaisuuden näkymistä.

Helenin Markus Logren taas toi keskusteluun vision siitä, kuinka liikenne on tulevaisuudessa osa enegriajärjestelmäämme. 

Raimo Tengvall esitteli verkostopäivässä uuden Autocost-yrityksensä sekä ajatuksensa siitä, mitä jos autojen hintoja vertailtaisiin jatkossa kuukausikustannuksena ostohinnan sijaan.

Lopuksi kuulimme Deloitten Olli Jokiselta katsauksen vielä julkaisemattomaan Deloitten Transportation Trends 2022 -raporttiin. 

Kirjoitimme tapahtuman esityksistä ja keskusteluista kiireisimmille tiivistelmän ITS Finlandin blogiin, josta voit lukea laajemmin poimintoja seminaariohjelmasta. Mikäli haluat kuunnella yksittäisen esityksen tai koko seminaarin, on tapahtuman tallenne julkaistu kokonaisuudessaan ITS Finlandin Youtubessa

Tapahtumassa julkaistut esitykset löytyvät tuttuun tapaan verkostopäivän tapahtumasivulta

Webinaarisarja EU:n RRF -rahoituksen mahdollisuuksista liikennealalla


Miten saadaan kotiutettua osa EU:n elpymisrahoista Suomen liikennealalle? Millaisia rahoitusosuuksia eri maissa on kohdennettu liikennealan hankkeisiin? Millaisia mahdollisuuksia Team Finland verkosto tarjoaa vientiyrityksille?
Suomen liikennealan toimijoilla on nyt erinomainen mahdollisuus aktivoitua EU:n elpymisrahoituksen kotiuttamiseksi. Hyvinvointivaltiomme on vahvasti riippuvainen viennistä, ja liikennealan viennissä vihreä siirtymä ja digitalisaatio on RRF -suunnitelmien ytimessä. Kestävään ja älykkääseen liikenteeseen on suunnitelmissa varattu 85 miljardia euroa vuosille 2023-2025. Tavoitteeksi voisi asettaa miljardin vientieuron kotiuttamisen Suomeen Euroopan elpymisrahoista 2025 mennessä!
 
Tavoitteen realisoimiseksi on jo käynnistetty lukuisia toimia, joista yhtenä konkreettisena on ollut RRF-koordinointitiimin perustaminen Berliiniin. Aloitamme yhdessä liikennealan kasvuohjelman ja Business Finlandin ja koordinaatiotiimin kanssa webinaarisarjan RRF -hankkeiden yleiskuvan ja maakohtaisten suunnitelmien esittelemiseksi 5.10.2022 klo 10.00. 
 
Varaa aika jo kalenteriisi, kutsut tulevat lähiaikoina. Kutsua odotellessa voit tutustua maakohtaisiin suunnitelmiin tai niistä jo tunnistettuihin markkinamahdollisuuksiin.

Liiketoimintaa liikenteestä ja logistiikasta
- kasvufoorumi 6.9.2022


Business Finland ja Liikennealan kestävän kasvun ohjelma järjestävät 
Liiketoimintaa liikenteestä ja logistiikasta - kasvufoorumin tiistaina 6.9.2022.

Tapahtuman ohjelma ja puhujatiedot on nyt julkaistu!
Seminaarin teemat kiteytyvät ekosysteemisen kehittämisen sekä yritysten kasvu-ja vientitarinoiden ympärille. Liikennealan tulevaisuuden kuvaa tapahtumassa linjoittavat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola. Koko päivän tilaisuuden puhujina kuullaan niin yritysten, julkisen sektorin kuin akatemiakin edustajia.

Varaa kalenteristasi 6.9. ja ilmoittaudu mukaan Business Finlandin tapahtumasivulla!

Toimialan tuoreimmat uutiset


Elinkeinoelämä julkaisi uuden raportin, joka nostaa esille kaupunkialueiden logistiikkaan liittyviä kehitystarpeita. Sitowisen tuottama raportti tekee katsauksen yritysten tarpeisiin kuntien ja yhteistyökumppaneiden suuntaan: kaupunkilogistiikka vaatii räätälöityjä ratkaisuja, joiden suunnittelu kannattaa tehdä yhteistyössä. Poimi lista yritysten nostamista kehitystarpeista tai lue koko raportti EK:n sivuilla.  

Kempowerin liikevaihto kasvoi vuodessa 200 prosenttia, kerrotaan Ylen artikkelissa. Sähköautoja on Suomen autokannasta tällä hetkellä yksi prosentti, mutta suunta on kasvava. Liikenteen sähköistymisestä artikkeliin on haastateltu Kempowerin toimitusjohtajaa sekä Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Riku Viriä ja professori Heikki Liimataista. 

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut liikenneturvallisuusstrategian seurantaryhmän seuraamaan strategian toimenpiteiden toteutumista ja niiden vaikutuksia. Lisäksi ryhmä järjestää liikenne- ja viestintäministeriön johdolla vuosittain liikenneturvallisuusfoorumin, johon kutsutaan osallistujia laajasti eri hallinnonaloilta ja sidosryhmistä. Lue seurantaryhmän tavoitteista LVM:n julkaisusta

PayiQ ja ukrainalainen automatisoitujen maksunkeräysjärjestelmien toimittaja Symbol Transport, ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen elokuun alussa. Yhteystyön lopputuloksena PayiQ lanseeraa virtuaalisen matkakortin Ukrainassa. Lue lisää PayiQ:n uutisesta

Rahoitus- ja kokeiluhakuja


Urban Tech -haku

Hae mukaan kehittämään yrityksellesi uutta liiketoimintaa aitojen tarpeiden pohjalta! 

Urban Techissä pk-yritykset pääsevät kehittämään ratkaisuja, joille on aito ja ajankohtainen tarve. Haasteita on kerätty yrityksistä ja julkisista organisaatioista ympäri Eurooppaa alkuvuonna 2022. Haasteet löytyvät täältä. 

Kiinnostuksensa voi ilmaista jättämällä ratkaisuideoita eri haasteisiin 14.9.2022 asti. Hanke on tarkoitettu eurooppalaisille pk-yrityksille, ja idean toteuttamisen tueksi on mahdollista saada mentorointia sekä pilotointitukea jopa yli 50 000 euroa. 

Lisätietoja antaa Sofia Pihlava sofia.pihlava@turkubusinessregion.com. Mukaan hakeville yrityksille julkaistaan myös kattava infopaketti hankkeen nettisivuilla.

Mobility Lab Helsinki -kokeiluhaku

Mobility Lab Helsinki hakee ratkaisuja nopeisiin kokeiluihin, joissa tutkitaan uusia tapoja tuottaa tietoa Helsingin liikennemerkeistä ja muista liikenteenohjauslaitteista. Haku on auki 14.9.2022 kello 16 saakka.

Tutustu listaan mahdollisista kokeiltavista ratkaisuista ja poimi talteen lisätiedot hakuun osallistumiseksi Mobility Lab Helsingin uutiskirjeestä

Blogit, podit ja videot


Fintrafficin podcast: Joko olet kuunnellut kaikki jaksot Fintrafficin Tietoa liikenteeseen podisarjasta? Uusia jaksoja on tulossa, mutta ota odotellessasi ensimmäiset kuusi jaksoa kuunteluun!

VTT:n artikkeli: Liikenteen murroksen vaatima teknologia on täällä, nyt katseet kääntyvät kustannuksiin, kuluttajiin ja kaupunkeihin, kirjoittaa Ari Aalto VTT:ltä. Lue kirjoituksesta yksi näkökulma liikenteen murrokseen ja miksi siitä kannattaa innostua. 

Call for Papers: ICoMaaS 29. - 30.11.


Kansainvälinen ICoMaaS 2022 -konferenssi järjestetään Tampereella ja verkossa 29.-30.11.2022 jo kolmannen kerran. Tapahtuma tarkastelee Mobility as a Service -teemaa useista näkökulmista ja mukana on esityksiä niin tieteellisestä kuin kaupallisesta näkökulmasta. 

Tapahtuman Call for Papers on vielä avoinna! Tutustu esitysten hakuohjeisiin ja toimita ehdotuksesi syyskuun loppuun mennessä. 

Tapahtuman rekisteröityminen on niin ikään avoinna. Käy tutustumassa keynote-puhujiin ja varaa paikkasi konferessista. 
Seuraa ajankohtaisia aiheita ITS Finlandin Linkedinissä!
Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2022 ITS Finland, All rights reserved.
Mikonkatu 9, 00100, Helsinki

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.