Copy
View this email in your browser
Voorwoord
Hoe verder na corona? Inmiddels gaat de maatschappij weer open, kunnen de kerken weer zingen en heb ik 2 vaccinaties ontvangen in de Broodfabriek in Rijswijk. Vanuit de HUB, maar ook als stadsdominee voor het Missionair Platform Den Haag heb ik veel gesprekken over hoe we verder gaan na Corona. Waar gaan we heen, wat omarmen we omdat het weer kan. En wat laten we achter? 

Vooruitkijken kunnen we ook met Daniel, die in een vreemd land in een moeilijke tijd opnieuw ontdekt wat echt van belang is en wat niet. Opnieuw leert hij te luisteren naar en te vertrouwen op God en hij keert niet hetzelfde terug. Dit is natuurlijk heel anders, maar de vraag blijft: Hoe heeft deze tijd ons veranderd. Wat hebben we ontdekt dat echt van belang is en wat niet. Hoe gaan wij verder als kerken in een stad die door de coronatijd hard geraakt is en waarin duidelijk werd dat de wereld niet zo maakbaar is? Als zout en als licht in een stad die weer moet herstellen en waar we samen delen van een ander koninkrijk waar Gods liefde centraal staat.

Het is nu tijd voor de zomer, maar in het najaar kijken we uit naar de presentatie van de GIDS van internationale en migrantenkerken in Den Haag op 18 november. Juist zodat de kerken en alle goede werken zichtbaar zijn in de diverse wijken waar de kerken zich bevinden. Dan zal ook de foto-challenge gepresenteerd worden, waarbij de kerken met een fototentoonstelling in beeld worden gebracht. Dit is dan ook de laatste oproep om in de gids te komen, opgeven kan hier. Verder organiseren we 27 september een workshop huisvesting voor kerken. En zullen we ook vooruit kijken naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Voor nu ga met God en tot ziens na de zomer.
Mede namens Andréa Damacena Martins en Shirleni Blanken,
Petra de Nooy
Volg de HUB op social media
Facebook
Twitter
Website
Kerk aan het woord
Victory Outreach Den Haag
De internationale kerk Victory Outreach Den Haag heeft als visie om de stad te bereiken met de hoopvolle en reddende boodschap van Jezus Christus. De gemeenschap inspireert mensen om hun potentieel optimaal te ontwikkelen met uiteindelijke bestemming: een leven in waardigheid en geborgenheid.
“Bij Victory Outreach Den Haag komt de Bijbel tot leven terwijl we Bijbelse principes bespreken die mensen zullen helpen om Gods woord toe te passen in de uitdagingen die elke dag weer op hun pad komen. Men ontvangt praktische lessen voor levensechte kwesties zoals het overwinnen van tegenslagen, het opbouwen van betekenisvolle relaties, echtelijke verrijking, het bereiken van carrière met excellentie, het omgaan met angsten en verslavingen, en ontwikkelen van geestelijke groei. Kerk kan opwindend, praktisch en leven verrijkend zijn.”

Pastor Felix en Jearine Asare zijn de Senior Pastors van de Victory Outreach Kerk Den Haag. Samen hebben ze drie kinderen Doretta, Sabienne en Tony boy. Pastor Felix Asare is tevens lid van de HUB Klankbordgroep.
Victory Outreach Den Haag is aangesloten bij andere Victory Outreach kerken onder de supervisie van Victory Outreach Internationaal. De kerk is een multiculturele bediening, toegewijd in het helpen van individuen van alle leeftijden en van elke levenssituatie.
“We geloven dat God aan ieder persoon een bestemming heeft gegeven ongeacht de sociale, economische en culturele achtergrond . Met onze eigentijdse muziekstijl, relevante en toepasbare boodschappen bereikt onze bediening een breed spectrum van mensen."
>> Meer informatie
De kerken foto-challenge
Presenteer uw kerk aan de stad!
Op donderdag 18 november zal dan eindelijk de Gids van internationale en migrantenkerken in Den Haag gepresenteerd worden. Genodigden zullen o.a. de kerken zelf zijn, maar ook de gemeente Den Haag, maatschappelijke organisaties, fondsen e.a. geïnteresseerden. Een mooi moment om uw kerk zichtbaar te maken en te presenteren aan de stad.

Naast opname in de hardcopy gids en de digitale gids (www.hub-denhaag.nl) nodigen we de kerken ook uit om zichzelf te presenteren via de foto-challenge.

Presenteer uw kerk met 3 foto’s: 
  1. Binnen: een foto die iets zegt over jullie kerk als community.
  2. Boven: een foto die iets zegt over jullie worship, jullie spiritualiteit.
  3. Buiten: een foto over jullie impact en hoe je naar buiten treedt als kerk. 
Op 18 november zullen de foto's van de kerken als expositie bij het event staan. Hierbij wordt de wereld van internationale en migrantenkerken in beeld gebracht en kunnen kerken in ontmoeting gaan naar aanleiding van de foto’s. 

Let op. De foto's moeten geprint worden op een groot drukwerk formaat: minimaal 300 dpi ofwel A4 formaat. Dus dat kan alleen met een fototoestel of een dergelijk hoge kwaliteit fotocamera. 
Voor deelname graag foto's inleveren uiterlijk voor 3 september.
Voor vragen, hulp, inspiratie en/of het inleveren van de foto-challenge, stuur Shirleni een mail.
Per 1 juli nieuwe wetgeving ingegaan: WBTR
Nieuwe regels van toepassing voor stichtingen
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is een nieuwe wet die geldt vanaf 1 juli 2021 voor o.a. alle kerken die een stichting hebben of zijn. De wet is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. De aansprakelijkheid van bestuurders is veranderd en vergroot.
Op 21 juni organiseerde de HUB in samenwerking met SKIN en Netwerk DAK een workshop over de WBTR. Klik op lees meer voor de informatie die toen is gedeeld en handige downloads, waaronder een handleiding om zelf met de WBTR aan de slag te kunnen.
>> Lees meer
Terugblik Maatschappelijke Kerk
Maatschappelijke Kerk: jongeren tot steun zijn in deze tijden
Deze tijden met allerlei corona maatregelen valt ons allemaal zwaar. Het valt in het bijzonder op hoe jongeren vereenzamen in deze moeilijke periode en te maken krijgen met depressie. Bij de Maatschappelijke Kerk bijeenkomst van maandag 7 juni werd er over dit thema advies en inspiratie gegeven om als kerk jongeren tot steun te kunnen zijn. Sprekers waren Suzanna Kooistra van stichting Chris (klik hier voor haar presentatie) en Godelieve Taba van de Eglise Evangelique de la Haye (klik hier voor haar artikel).
>> Lees meer
HUB Klankbordgroep en vrijwilligers bedankt!
Alle vrijwilligers van de HUB heel erg bedankt!
Het afgelopen jaar was een uitdaging met de steeds wisselende corona maatregelen. Ondanks dat hebben een groep pastors en sleutelfiguren uit internationale en migrantenkerken alsnog de tijd gevonden om mee te kunnen denken en helpen bij de activiteiten van de HUB. In het bijzonder de Klankbordgroep en Gidsvrijwilligers bedankt voor al jullie inzet!

ER IS ALTIJD EEN PARFUM
“Er is altijd een beetje parfum in de handen die rozen aanbieden in de handen die weten hoe ze genereus moeten zijn. Het weinige geven dat je hebt verrijkt de gever, maakt je ziel nog mooier. Vreugde geven aan anderen lijkt zo eenvoudig in de ogen van God, maar het is de mooiste van alle kunsten.”
- Judith Junqueira Vilella - 
Corona update voor kerken
Versoepeling coronamaatregelen
Eind juni zijn de corona maatregelen versoepeld. De maatregelen die met ingang van zaterdag 25 juni zijn ingegaan, sluiten aan bij risiconiveau 1 (waakzaam) van de routekaart. De belangrijkste veranderingen zijn:
  • Geen maximum aantal bezoekers voor kerkdiensten mits de 1,5 meter regel gehandhaafd wordt. Voor elk kerkgebouw kan op deze manier een maximaal aantal kerkgangers worden bepaald.
  • Er mag weer gezongen worden. Hou hierbij rekening met de concrete omstandigheden in het (kerk)gebouw waar de kerkdienst plaatsvindt. Denk o.a. aan ventilatiemogelijkheden en duur van de samenzang.
  • Goede ventilatie blijft belangrijk!
  • De basisregels blijven gelden (afstand, handen wassen, thuisblijven bij klachten, reserveren en gezondheidscheck etc.).
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels, behalve op plekken waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Bijvoorbeeld bij krappe toegangsportalen tot kerkgebouwen, bij sanitaire voorzieningen e.d.
  • Voor meer informatie kijk op cioweb.nl
  • Klik hier voor de routekaart.
Vragen over vaccinaties?
Als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf, maar ook uw familie, vrienden en de (kwetsbare) mensen om u heen.
Zijn er in uw kerk veel mensen met vragen over corona en de coronavaccinatie? Het is mogelijk om een bijeenkomst te organiseren in uw kerk in de voor uw kerk meest geschikte taal, waarbij alle vragen gesteld en beantwoord kunnen worden. >> Klik hier om een voorlichting aan te vragen.
Klik hier om een vaccinatie afspraak te maken
Financiële ondersteuning voor uw kerk en leden in coronatijd

Corona noodfonds voor de kerk
De coalitie Samen Kerk = Samen Sterk wil de internationale en migrantenkerken blijven ondersteunen zolang dat nodig is en zolang er geld is in het corona noodfonds. De aanvragen verlopen via SOFAK. Zoekt u financiering voor diaconale projecten, ook dan kunt u een aanvraag doen bij SOFAK. Meer informatie over het aanvragen van financiële steun vindt u op de website van SOFAK. Bij vragen of hulp bij aanvragen en/of rapporteren kunt u contact opnemen met Petra de Nooy via petra@maraprojecten.nl.
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor de kerk
In sommige gevallen is het ook voor kerken mogelijk om subsidie te krijgen voor een gedeelte van de vaste lasten. Heeft u hulp nodig bij het bepalen of uw kerk in aanmerking komt voor de subsidie of bij het aanvragen van de subsidie? Neem contact op met Petra.
>> Lees meer
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) voor personen
Is uw inkomen door corona erg gedaald en kunt u uw woonlasten niet meer betalen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de TONK regeling. Dat is een eenmalige tegemoetkoming voor uw woonlasten.
>> Lees meer
Voedselhulp
Bij het Kleinecoronahulp fonds kan een aanvraag worden ingediend voor een financiële bijdrage bij voedselvoorziening in noodgevallen. Hulp of advies nodig bij het doen van een aanvraag rondom voedselhulp voor uw kerk(leden), neem dan contact op met Petra.
>> Lees meer
Tips en netwerk nieuws
De Laptopdesk
Stichting Boschuysen is een nieuw initiatief gestart genaamd De Laptopdesk. De Laptopdesk is een samenwerking tussen verschillende fondsen. Organisaties die in contact staan met kwetsbare jongeren, die voor hun ontwikkeling nood hebben aan een eigen laptop of tablet en die aantoonbaar geen alternatieven hebben om dit te verkrijgen, kunnen via dit loket een aanvraag indienen voor deze jongeren.
>> Lees meer
Bible Basics
The Bible Society of the Netherlands and Flanders (BSNF) present to you: Bible Basics, now available in English and Dutch. Bible Basics is a free program for children’s church services and Sunday school that’s available digitally.
>> English website
>> Dutch website
Hitteplan met kerken
Veel mensen genieten van de zomer, maar de hitte kan een bedreiging vormen voor de gezondheid. Hiervoor is het Nationale Hitteplan samengesteld om te zorgen voor een veilige en gezonde zomer. 
GGD Haaglanden wil u informeren over wat uw kerk tijdens hitte in de komende periode kan doen om gezondheidsproblemen te helpen voorkomen. Voor het lokale hitteplan in Den Haag is er door gemeente Den Haag ook een pilot gestart om van o.a. kerken oases van koelte en rust te maken voor de stad.
>> Info: wat kan de kerk doen
>> Info pilot: kerk als koele plek
 

Bijbels Museum tentoonstelling
Van harte welkom in de tentoonstelling "Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord" van het Bijbels Museum, voor een ontvangst door Carolien Croon.
>> Lees meer
Zomerschool: Migranten & de kerk
Toegenomen migratie brengt voor de kerk spannende vragen mee: ‘Waarom zou je contact leggen met mensen met een migratie achtergrond en hoe kan je dat doen? Lukt het om samen kerk te zijn met christenmigranten? Wat levert het op? Waar liggen de kansen en knelpunten? Aan het begin van de zomervakantie wordt een zomerschool aangeboden aan predikanten en voorgangers waarin deze vragen besproken worden.
>> Lees meer
Hulpaanbod psychische klachten
Het is belangrijk dat (psychisch) kwetsbare mensen kunnen aanbellen bij organisaties om een vraag te stellen aan een medewerker of om een afspraak te maken. Daarom is er een flyer gemaakt met daarin per stadsdeel de te bereiken organisaties voor deze hulpvragen. Kwetsbare mensen in uw kerk kunt u naar deze plekken doorverwijzen en de flyer verder verspreiden binnen uw netwerk.
>> Klik hier voor de flyer
Koplopergroep Jonge mantelzorg
In Den Haag is 1 op de 5 kinderen of jongeren mantelzorger. Veel van deze jongeren hebben behoefte aan duidelijke informatie en hulp. Denk mee om samen met Gemeente Den Haag een activiteitenplan 2022 te maken om deze jongeren zo goed mogelijk te bereiken en te helpen.
>> Lees meer

Scholing voor vrouwen
De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat vrouwen naar school kunnen gaan en zichzelf kunnen ontwikkelen. Om te praten over wat u vindt en wat u nodig heeft, willen wij u uitnodigen voor een groepsgesprek. Dus bent u een vrouw, woont u in Den Haag en bent u ouder dan 27 jaar? Meld dan aan voor het groepsgesprek van maandagavond 12 juli. Als dank voor uw deelname ontvangt u een waardebon van € 20,-. Kunt u niet deelnemen, maar wilt u wel uw wensen laten weten, dan kunt u ook alleen de vragenlijst invullen.
>> Lees meer
BHV trainingen voor kerken
In 2021 en 2022 biedt de gemeente Den Haag u de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan BHV-trainingen voor uw vrijwilligers en bestuursleden.
>> Lees meer
Missionair Platform Netwerkborrel
De missie van het Missionair Platform Den Haag is samen nieuwe manieren van kerkzijn ontdekken met impact in de stad. Samen te vieren, te dragen, te leren en verhalen te delen. Op donderdag 16 september organiseert het Missionair Platform Den Haag weer een netwerkborrel in de Leeuwendaalkerk. Het adres is Oranjelaan 62, 2281 GG Rijswijk. Voor meer informatie en om aan te melden kunt u een mail sturen naar het secretariaat door hier te klikken.
Agenda
Workshop Huisvesting
Aanmelden kan al
Maandag 27 september 2021

Details volgen nog
Klik hier om aan te melden
Presentatie Gids Internationale en migrantenkerken in Den Haag
Donderdag 18 november 2021

Details volgen nog
Klik hier om in de gids te komen
HUB - Geloof in Den Haag is een initiatief van
Stichting Mara.
Dit project wordt onder andere gesteund door:
Fonds 1818 en KNR-PIN.

Contact:
Petra de Nooy: petra@maraprojecten.nl / 06-28306560
Shirleni Blanken: shirleni@maraprojecten.nl / 06-39831945
Andréa Damacena Martins: andrea@maraprojecten.nl / 06-36100750

De nieuwsbrief komt ongeveer één keer per maand uit.
Nieuws, uitnodigingen, informatie e.d. kopij van of voor de kerken
kan gemaild worden naar shirleni@maraprojecten.nl.
Website
Website
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Copyright © 2021 HUB Geloof in Den Haag, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
HUB Geloof in Den Haag · Westeinde 101-A · Den Haag, Zuid-Holland 2512 GW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp