Copy
View this email in your browser
FOMO Newsletter
FOMO 20 / APRILIE - MAI 2021 / TOTUL DESPRE SOCIAL MEDIA

Tot ce a fost mai important în social media în aprilie - mai 2021


FOMO Newsletter revine cu o ediție dublă. Am selectat tot ceea ce a fost important în ultimele 2 luni, dar și multe lecturi interesante în contextul actual. Este una dintre cele mai consistente ediții, cu o selecție de informații din zeci de surse și sute de știri consultate. Mă bucură orice feedback direct sau public.

Mulțumesc,

Cristian Manafu

IMPORTANT: Ține cont că Gmail nu afișează întregul newsletter în corpul e-mail-ului. La un moment dat, apare scris [Message clipped] și link-ul View entire message. Click pe link pentru a vizualiza newsletter-ul până la capăt. Nu uita să treci la Contacte adresa acestui newsletter, pentru a te asigura că mesajul ajunge în Inbox și nu în Junk.
PROMO / HORA / DORDEBUNȘIBINE
Cum să mergem la restaurant în deplină siguranță
Cu toții ne dorim să ne întoarcem relaxați pe terase și în restaurante. Cu toții vrem să gustăm cele mai bune feluri și băuturi diverse în deplină siguranță. Într-un moment de relansare a industriei HORECA, organizația HORA lansează cu sprijinul Mastercard campania „Dor de bun și bine”, ce aduce în prim plan primul ghid de siguranță în restaurante. Este un material realizat cu implicarea MedLife și destinat deopotrivă localurilor și consumatorilor. Puteți consulta ghidul și afla mai multe detalii despre campanie pe www.dordebunsibine.ro

Inițiativa HORA este prezentată de Mastercard, în parteneriat cu CEC Bank, cu sprijinul PepsiCo, Up România, Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), Tazz by eMAG, HEINEKEN, Farmec și MedLife.
DESCARCĂ GHIDUL
CREATIVITY / SOCIAL MEDIA / DIGITAL / ADVERTISING
Unioil - You Drive Change

Pentru a scoate în evidență că produsele sale reduc emisiile de gaze, brand-ul filipinez Unioil a lansat un spot în care eroul principal colecționează flatulențele pentru a salva mediul înconjurător. Vizionează clipul

Pepsi - The Mess We Miss
O mulțime de branduri au scos reclame optimiste care ne arată vremuri vesele post-pandemie, dar niciunul nu a abordat posibilul sfârșit al distanțării sociale așa cum au făcut-o cei de la Pepsi. Un spot ne amintește ceea ce a fost odată o parte obișnuită a vieții: momentele în care facem schimb de germeni. Vizionează clipul
Nike - Play New
După un an în care mulți oameni au stat pe canapea și s-au uitat la seriale în loc să facă sport, noua campanie Nike sărbătorește mai degrabă încercările în locul reușitelor. Spot-ul de 60 de secunde Play New ne arată atleți celebri încercând sporturi pe care nu le-au încercat niciodată. Vizionează clipul
Dove - Reverse Selfie
Dove a realizat un spot care scoate în evidență pericolele din spatele aplicațiilor de retușare a pozelor și impactul acestora asupra tinerelor. Clipul începe cu o femeie care postează un selfie în social media. Apoi acțiunea se petrece în revers până când vedem că în spatele pozei este în realitate o adolescentă. Vizionează clipul
Iams - Nose ID
Fiecare câine are o amprentă nazală unică, la fel ca amprentele umane. Aplicația NoseID poate scana botul unui câine și îl poate identifica atunci când se pierde. Dacă dispare, aplicația trimite o alertă către telefoanele din comunitate. Chiar și persoanele care nu dețin animale pot folosi aplicația pentru a localiza cățeii. Vizionează demo
TRENDS / SOCIAL MEDIA / DIGITAL / ADVERTISING

📢 Publicitatea în podcast-uri va depăși în SUA un miliard de dolari anul acesta, iar ascensiunea acestui format audio va continua. Conform celei mai recente prognoze, cheltuielile cu reclama în podcast-uri vor depăși 2 miliarde de dolari până în 2023.

👩‍🍳 Walmart colaborează cu So Yummy pentru un reality show de gătit, în care spectatorii pot cumpăra live ingredientele prezentate. Numită „Unbox'd”, seria include influenceri din zona Food care concurează gătind cu ingrediente dintr-o „cutie misterioasă”. Spectatorii pot face click pe videoclipuri pentru a cumpăra ingredientele folosite de influenceri.

🪢 Se lucrează la o rețea socială care ar conecta oamenii cu date genetice similare. Ar fi un pas înainte de la conectarea pe bază de interese, hobby-uri, locație, iar utilizatorii și-ar împărtăși de bună voie datele genetice. Acestea sunt date cu caracter personal și se supun GDPR.

🚙 Ford a brevetat o nouă tehnologie care va scana panourile publicitare din jurul mașinii și va afișa informații relevante de pe acestea pe display-ul mașinii. Șoferii ar primi astfel informații despre produse și oferte din magazinele și restaurantele aflate în apropierea lor. Mulți au etichetat tehnologia ca fiind invazivă, spunând că ar putea distrage atenția șoferilor.

🎞 O nouă tehnologie CGI, creată de agenția Mirriad, poate adăuga acum reclame în filme și seriale clasice. Tehnologia este atât de avansată încât ochiul uman nu poate distinge că reclama a fost adăugată ulterior. O altă companie, Ryff, poate chiar adapta aceste reclame în funcție de istoricul browserului utilizatorilor. Deși utilizarea acestei tehnologii în filme poate ridica probleme de copyright, pentru muzicieni ar putea fi o nouă sursă de venit din inserarea unor reclame în clipuri mai vechi.

🕹 NewNew este o nouă aplicație care permite oamenilor să plătească pentru a controla anumite aspecte din viața altei persoane. Utilizatorii pot decide atât aspectele personale, cât și cele profesionale, cum ar fi dacă utilizatorii ar trebui să comande mâncare chinezească sau coreeană sau ce haine ar trebui să poarte.

CAMPAIGNS / SOCIAL MEDIA / DIGITAL / ADVERTISING

🧴 TikTok a provocat creatorii de conținut să refacă clasica reclamă Old Spice “The Man Your Man Could Smell Like”. Ad-ul original cu Isaiah Mustafa a fost creat de Wieden + Kennedy în 2010 și a câștigat nu mai puțin de 37 de premii la Festivalul de la Cannes din acel an.

🌜Taco Bell a implicat Luna în cea mai nouă campanie lansată în 32 de țări. Lanțul deținut de Yum Brands a declarat că semiluna din 4 mai seamănă cu un taco. Restaurantele Taco Bell din SUA, Marea Britanie, India și Australia au oferit tacos gratuit în ziua respectivă.

🔇 Ești pe mute este probabil fraza anului 2020. Cu toții am auzit-o cel puțin o dată. Organizația de caritate britanică DeafKidz International a lansat o platformă online de strângere de fonduri, unde putem dona ori de câte ori este folosită fraza într-un meeting online. Trebuie doar să deschidem o pagină web și să permitem accesul la microfon. La finalul apelului, site-ul ne va arăta de câte ori am auzit „Sunteți pe mute” și ne invită să donăm oricât dorim.

🥡 Pentru cea mai nouă campanie din America, Pepsi a creat un serviciu de livrări, PepsPlaceRestaurant.com, în care clienții își pot combina băutura favorită cu diverse feluri de mâncare. După ce își aleg băutura dorită dintr-o selecție Pepsi, utilizatorii vor fi redirecționați pentru a-și alege mâncarea preferată dintr-un meniu curatoriat care mai apoi va fi livrat la ușa lor. Alegi un Pepsi Zero Zahăr? O salată Caesar ar putea fi combinația potrivită.

👨‍💼 Pandemia a contribuit la creșterea șomajului mai peste tot în lume. Acum când lucrurile par să se stabilizeze, nu toată lume are (sau își permite să cumpere) un costum prezentabil pentru clasicele interviuri de job. În UK, H&M oferă bărbaților costume pe care să le folosească 24 de ore. Dacă returnează în timp util produsul cumpărat, primesc banii înapoi.

🤹 Fiind pentru o scurtă perioadă în căutarea unui nou slogan, KFC a împrumutat câteva sloganuri care ne sunt familiare, de Ziua Păcălelilor. Brandul a adoptat câteva replici foarte cunoscute, precum Because You’re Worth It, The Power of Dreams, Every Little Helps și chiar Gives You Wings.

MUST SEE / MOTHER'S DAY COMMERCIAL

Nivea - Moving Home
Pandemia ne-a făcut să ne reconectăm cu familia în diverse moduri. Unii au descoperit apelurile video și astfel au rămas aproape, fiind totuși la distanță. Alții, mai tineri, s-au întors în casele părinților. Povestea spusă de Nivea nu este una comună. Cel puțin nu o văd eu comună în România. Mesajul însă o face să fie o reclamă excepțională, care merită 2 minute din timpul nostru.

INTERESTING READS / VARIOUS TOPICS

😰 Burnout-ul cauzat de Zoom este real și se resimte mai rău la femei. Într-un nou studiu, femeile au raportat niveluri mai ridicate de oboseală asociată cu apelurile video decât bărbații. 

🧠 Cu toții ne confruntăm cu situații stresante sau emoționale în viața noastră de zi cu zi - fie că este vorba de o ceartă cu un prieten, un partener sau cu un coleg toxic. Cu puțin noroc și niște mici trucuri, cum sunt cele din acest articol, veți face față mai ușor acestor scenarii.

💡 Evitarea deciziilor proaste este la fel de importantă ca luarea unor decizii bune. Cunoașterea semnelor de alarmă și existența unui set de reguli pentru procesul decizional limitează cantitatea de noroc de care aveți nevoie pentru a obține rezultate bune.

🤩 Propriul PR nu trebuie să te facă să te simți inconfortabil. Secretul pentru a atrage mai multă atenție asupra muncii tale constă în îmbunătățirea calității (și a cantității) acesteia și în a fi dispus să împărtășești experiența ta cu lumea.

💄 A sosit timpul să fim atenți la modul în care ne prezentăm la întâlnirile de la distanță. Acum că este clar că natura muncii și a întâlnirilor s-a schimbat pentru totdeauna, poate este un moment bun să facem mici ajustări în intervențiile noastre video.

💻 Accesul la rețelele sociale din Cuba a schimbat modul în care cubanezii își spun poveștile întregii lumi. Rețelele sociale au evidențiat felul în care cubanezii trăiesc și interacționează cu duble realități: cea a vieții pe care o duc sub supravegherea statului și viața lor online ca cetățeni globali. Un articol despre cum este să fii influencer în Cuba.

🥰 Astăzi, tot mai mulți tineri folosesc filtre care le „înfrumusețează” aspectul și promit să ofere un aspect de model. Pe Snapchat, Instagram și TikTok, aceste filtre sunt populare pentru milioane de oameni. Cercetătorii nu înțeleg încă impactul pe care îl poate avea utilizarea constantă a filtrelor, dar știu că există riscuri reale - iar fetele tinere sunt cele care își asumă acest risc. Citiți povestea despre cum ne afectează filtrele.

👩‍💻 Ne-am obișnuit să lucrăm de acasă, dar nu toată lumea se va bucura de acest lux când viața va reveni la normalitate. Va depinde clar de profesia avută și de... șef, spune o analiză din Recode. O analiză care răspunde la multe întrebări, mai ales dacă vrem să lucrăm de acasă, dar angajatorul ne cheamă la birou. O analiză cu o concluzie, zic eu, optimistă.

🙆 Chiar dacă mulți oameni plâng după job-uri sau după cei dragi, din cauza pandemiei, tot mai multe persoane încep să își schimbe viețile, întrebându-se: „Ce am de pierdut? Aș putea muri mâine”. Epuizați de muncă și stres, apăsați de efectele pandemiei, oamenii își reevaluează viețile și îmbrățișează filosofia YOLO, spune un articol din New York Times.

BEST OF / VARIOUS TOPICS
Product of the Month: Regent Seaglider

Un feribot zburător în fază de proiect ar putea să revoluționeze transportul pe apă. Un start-up din Boston lucreză acum la prototipul unei nave cu 10 locuri care ar putea asigura transferuri pe distanțe scurte începând cu 2025.

Website of the Month: Poem-A-Day

Poem-a-Day este un jurnal cu poezii digitale, o serie care conține peste 250 de poezii noi, nepublicate anterior de poeții contemporani talentați.

App of the Month: Reincubate Camo
Transformă iPhone-ul într-o cameră video profesională și controlează ce se vede în întâlnirile pe Zoom chiar de pe computerul tău. Adaugă efecte și modifică imaginea.
Podcast of the Month: UPGRADE 100
Lansat ca o emisiune la Radio Guerrilla de către Dragoș Stanca, podcastul UPGRADE 100 aduce în prim plan subiecte de cultură, informare și educație în comunicare digitală și tehnologie.
Social Network of the Month: Triller
TikTok a supraviețuit amenințărilor lui Donald Trump. Însă momentele respective au contribuit la creșterea popularității unei alte aplicații, Triller, care a atras un numar semnificativ de utilizatori, creatori și agenți de publicitate, inclusiv TikTokeri populari, vedete și branduri. Triller a strâns deja peste 14 milioane de dolari de la artiști precum Snoop Dogg, The Weeknd, Lil Wayne și Kendrick Lamar. La șase luni de la apelul lui Trump pentru interzicerea TikTok, acesta a strâns 100 de milioane de dolari în plus, aducând valoarea companiei la 1,25 miliarde de dolari.
FROM THE NEWS  / SOCIAL MEDIA
📱 Facebook testează o aplicație video pentru speed dating, numită Sparks. Nu are profiluri publice, nu are swipe și nici mesaje directe și este gratuită. Fiecare întâlnire video ține maximum 4 minute, iar dacă protagoniștii s-au simțit bine, a doua întâlnire va ține 10 minute. 

🏪 Instagram va crea un marketplace unde brandurile se pot conecta cu influencerii cu care vor să colaboreze. Marketplace-ul face parte dintr-o suită de noi inițiative, inclusiv tipping-ul, pentru a ajuta utilizatorii să câștige bani pe Instagram.

🧑‍💻 CEO-ul Snapchat, Evan Spiegel, spune că are acum peste 500 de milioane de utilizatori activi lunar în rețeaua sa. Aproximativ 40% dintre utilizatorii Snapchat provin acum din zone din afara Americii de Nord și a Europei. Peste 135 de milioane de oameni folosesc Spotlight, funcția rivală TikTok de la Snapchat. Peste 5.400 de creatori au câștigat împreună peste 130 de milioane de dolari de la Snapchat pentru prezența lor pe Spotlight.

🔗 În prezent, trebuie să ai cel puțin 10.000 de urmăritori pe Instagram ca să poți pune un link pe un story. Se pare că Instagram testează sticker-links, care ar putea fi disponibile pentru toți utilizatorii indiferent de numărul de urmăritori. 

🎧 După mai bine de un an de exclusivitate pe iOS, platforma de social audio Clubhouse și-a lansat aplicația de Android. Chiar și așa, Clubhouse spune că platforma va putea fi accesată o vreme încă pe bază de invitație, ca parte a efortului de a avea o creștere controlată. În acest moment, sunt peste 2 milioane de utilizatori Android pe Clubhouse.

🎥 Cel mai recent format video pe care Google l-a integrat pe platforma sa este inspirat de TikTok și se numește YouTube Shorts. După o perioadă extinsă de testare în SUA, Google a anunțat că va fi disponibil pentru creatori la nivel global.

👍 Instagram a început să ofere utilizatorilor săi posibilitatea de a ascunde numărul de Like-uri. Opțiunea a fost lansată ca o măsură de a reduce presiunea socială pe care unii o simt în relația cu cunoscuții sau cu cei pe care îi urmăresc în social media. 

👂 Facebook a început primele teste cu Live Audio Rooms, implicând personalități publice și creatori din Taiwan, parte extinderii în serviciile audio. Facebook pregătește instrumente de moderare și creație.

🚀 LinkedIn a lansat o serie de noi funcții și instrumente menite să ajute specialiștii în marketing să ajungă cu conținutul lor la publicul potrivit, precum și analize pentru a măsura impactul campaniilor. De remarcat că platforma a introdus butonul „boost”, care transformă rapid o postare organică într-un anunț plătit.

📹 Snack, o aplicație de întâlniri ce combină funcțiile Tinder cu cele ale TikTok, permite utilizatorilor să încarce videoclipuri cu ei în locul imaginilor. Utilizatorii își pot folosi conturile TikTok pentru a se conecta și a încărca videoclipuri direct. Aplicația, lansată în februarie, se bazează pe ideea că videoclipurile sunt o modalitate autentică de a transmite interesele oamenilor.

📰 Facebook News a fost lansat recent în Germania, cu peste 100 de titluri editoriale. Rețeaua socială a declarat că va face „investiții substanțiale” în media din Germania și va plăti editorii și publicațiile pentru accesul la mai mult conținut. Utilizatorii din Germania vor vedea titlurile și poveștile de top ale zilei, alături de știri personalizate pe baza intereselor lor și a ceea ce urmăresc, citesc și distribuie. Știrile Facebook sunt disponibile și în SUA, Marea Britanie și Australia.

🏠 Clubhouse este în continuare un fenomen, poate mai mult ca oricând, dacă privim cum ceilalți jucători din social media îi calcă pe urme. Twitter este în beta cu o versiune. Facebook și-a anunțat deja planurile. LinkedIn pregătește o clonă. Spotify la fel. Discord la fel. Conversațiile se diversifică, dar oare sunt bune la ceva? Se întreabă The New Yorker.

PROMO / EVENSYS / EVENT
Visualfest 2021 Online Edition
Astăzi, când toate platformele sociale au făcut un pariu pe termen lung cu comunicarea vizuală și când eforturile lor se îndreaptă spre a oferi experiențe multimedia creative, Evensys aduce o nouă ediție a celui mai important eveniment despre conținut vizual - Visualfest 2021. Pe 7 iulie, specialiști și creatori care anticipează trendurile și revoluționează comunicarea online se reunesc pentru a oferi momente de inspirație, know-how valoros și informații utile pentru o comunicare vizuală eficientă. Mai multe detalii sunt aici.
IN OTHER NEWS / VARIOUS TOPICS
🙆‍♂️ Un bărbat s-a închis într-o cameră timp de 100 de zile pentru a fi subiectul unui livestream. La ieșire, a declarat că ar sta închis și 5 ani dacă ar primii 5 milioane $. 

🎸 Organizatorul concertului trupei Teenage Bottlerocket a pus prețuri diferențiate pentru vaccinați și nevaccinați. Biletele costă 999,99 de dolari pentru cei care nu au adeverință de vaccinare și 18 dolari pentru cei care pot prezenta dovada imunizării contra Covid-19. În primele zile, s-au vândut 210 din cele 250 de bilete disponibile pentru concert, toate fiind cumpărate la prețul redus de 18 dolari. 

👩‍❤️‍💋‍👨 A apărut Unjected, un site de dating pentru cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, lansat de două mame din Hawaii. 

🤳 Mai bine de jumătate (55%) dintre influencerii de pe Instagram au fost implicați în fraude în social media în 2020. Totuși, numărul lor este scădere cu 8% față de 2019. Un nou studiu realizat de HypeAuditor a constatat că 45% din conturile Instagram erau false.

🧠 Creierul nostru are nevoie de o pauză între apelurile video, arată un studiu Microsoft. Întâlnirile pe Zoom au devenit ceva normal pentru cei care lucrează de acasă, dar noi cercetări sugerează că apelurile video frecvente pot cauza un stres nejustificat. Studiul a implicat utilizarea unei căști de tip EEG pentru a monitoriza activitatea creierului în timpul unor întâlniri video. Datele au indicat faptul că participanții au fost mai stresați când au participat la patru întâlniri fără pauză față de subiecții care au luat pauze scurte.

📈 După 5 ani de la achiziție, Verizon și-a vândut acțiunile de la Yahoo și AOL pentru 5 miliarde de dolari către fondul de investiții Apollo Global Management. Verizon a cumpărat inițial AOL în mai 2015 pentru 4,4 miliarde de dolari, iar Yahoo în iulie 2016 pentru 4,83 miliarde de dolari.

Visual Capitalist a vrut să afle cine are cel mai mare reach în toate social media. Nu s-a rezumat la cine are cei mai mulți urmăritori pe Instagram, Twitter sau alte rețele. A creat un top al personalităților pe toate platformele majore combinate.

🕺 JaQuel Knight, coregraful lui Beyonce, vrea să înregistreze mișcările de dans inventate sub legea drepturilor de autor. Primele coregrafii vizate sunt cele pentru piesa „Single Ladies”, cântată de Beyonce, și mișcările din piesa WAP, cântată de Cardi B și Megan Thee Stallion. 

🛍 La nivel global, se întâmplă un nou fenomen numit revenge shoppingCumpărăm haine noi pentru a reîmprospăta garderoba, dar și pentru a compensa faptul că nu am putut face shopping în timpul pandemiei. De asemenea, mulți oameni cumpără haine de lux mai mult ca oricând. Grupul LVMH a raportat o creștere cu 45% a veniturilor în primul trimestru al anului 2021. Hermes a înregistrat creșteri de 44%, în timp ce Kering, care deține Balenciaga și Gucci, a raportat o creștere de 25,8%.

🚀 Au fost dezvăluite planurile pentru primul oraș sustenabil de pe Marte, Nuwa. Studioul de arhitectură ABIBOO a dezvăluit planurile pentru primul oraș marțian sustenabil, pe care speră să îl pregătească pentru oameni până în 2100, construcțiile începând în 2054. Nuwa va putea să primească 250.000 de persoane, în „macro-clădiri” construite într-o stâncă, ce vor putea fi accesate printr-un sistem de ascensoare.

📓 Merriam-Webster a adăugat termenul „non-fungible token” în dicționarul său și vrea să-l vândă ca NFT. Rubrica din dicționar este activă pe OpenSea, un marketplace de NFT foarte popular. Cea mai mare ofertă primită la începutul licitației a fost de 5 Ethereum, adică aproximativ 21.400$. Merriam-Webster va dona venituri nete din vânzarări către Teach for All, o rețea globală de organizații care ajută la conectarea educatorilor cu copiii din comunitățile defavorizate.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Spotify
Pinterest
Copyright © 2021 Manafu.ro, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp