Copy
De Nieuwsbrief juni 2021 over een gedecoreerd lid, bomenherplant, de late komst van de zomervogels en laten we ons aan de regels houden.
Werkt de nieuwsbrief niet goed?
Bekijk deze dan in je browser

Nieuwsbrief juni 2021

Beste vogelaar, lid van Vogelwacht Uffelte e.o.,

Hier de de nieuwsbrief van juni 2021. We versturen deze nieuwsbrieven om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de vereniging.

Heb je leuke waarnemingen, anekdotes of ander vogelnieuws? Stuur die dan, liefst met foto, naar ons op (via nieuwsbrief@vogelwachtuffelte.nl), zodat we ze eventueel kunnen gebruiken voor de volgende nieuwsbrief en op de website.

Mocht je de nieuwsbrief niet op prijs stellen dan kun je dat middels de link onderaan deze pagina kenbaar maken. Als je op- of aanmerkingen hebt op deze nieuwsbrief, schroom dan niet een email te sturen.

Veel leesplezier gewenst!

P.S. Je kunt ook op de hoogte blijven door ons te Liken op Facebook.

In deze nieuwsbrief:

Ruud Smeenk Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Heideschoners leveren 2300 dennetjes voor herplant
Weer mooi uitzicht vanaf Freds bank
Kwikstaartje tikt tegen het raam “tik-tik-tik”…
Voor de afwisseling een bosuil op zolder
Late aankomst van veel zomervogels
Eindelijk weer een markt in aantocht
‘Hoogvliegers’ in Uffelte
Nieuw: uitschuifbare huiszwaluwnesten
Weidevogelseizoen dit jaar totaal anders
Nestzoeker, houd je aan de regels!

Ruud Smeenk Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Met een smoes is Ruud Smeenk naar het Landhotel gelokt. Daar trakteerde Westervelds burgemeester Rikus Jager vijf inwoners van zijn gemeente op koffie-to-go. Koffie-mét welteverstaan. Want hij had ook nog een cadeautje achter de hand in de vorm van een koninklijke onderscheiding. Eén van die vijf gedecoreerden was Ruud Smeenk. Die dus vanaf heden niet alleen lid is van de Vogelwacht Uffelte e.o. maar ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
    

 ... Ruuds naam werd vereeuwigd op een speciaal bord van de wielerclub met als tekst Ruud’s Singletrack.
Lees het volledige bericht op de website.

Ruud Smeenk stuurde ons nog een bericht met de volgende inhoud:

Hartelijk dank

Graag wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor het feit dat ik na mijn mountainbike-val (half maart) zoveel leuke en opbeurende reacties heb gekregen. Je ziet hoeveel mensen je steunen en je sterkte wensen. Het gaat langzamerhand de goede kant op en ik hoop binnenkort de draad weer op te pakken. Een heel grote verrassing was het ontvangen van een koninklijke onderscheiding op Koningsdag. Helemaal te gek die felicitaties, kaarten, bloem en andere lekkere dingen. Dank aan al diegene die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Heideschoners leveren 2300 dennetjes voor herplant

Het open houden van de heide in het Holtingerveld door onze Heideschoners brengt wel met zich mee dat de afgeknipte, omgezaagde of uitgetrokken dennetjes niet door kunnen groeien, maar op grote hopen gaat. Die hebben overigens ook een functie: schuilplaats voor dieren en een bijdrage in de rottings- en verteringsprocessen. Maar we kunnen ook anders omgaan met de verwijderde opslag. De stichting MeerbomenNU is heel blij met onze uit de heidegrond getrokken dennetjes. MeerbomenNu is namelijk een landelijk initiatief om overbodige jonge boompjes te verzamelen en die elders (gratis) te herplanten.
................  Lees het volledige bericht op de website.

....... Probleem is dat wij als heideschoners niet mogen graven in het Holtingerveld (kans op  munitie uit de Tweede Wereldoorlog), waardoor rooien vaak een probleem is. Bovendien is er niet altijd een mogelijkheid tot inkuilen. Daarvoor is tijdens de winter tijdelijk een klein stukje grond nodig, liefst dicht bij het Holtingerveld. Wie weet er een geschikte plek?

Tekst:  Gert Hulsebos

Weer mooi uitzicht vanaf Freds bank

Rondom de herinneringsbank aan Fred van Vemden op de oostelijke oever van het Brandeveen is het af en toe nodig opslag te verwijderen, omdat anders het fraaie uitzicht verdwijnt. Een kleine delegatie van de Heideschoners heeft zich opnieuw van die taak gekweten. Het is er nu weer goed toeven.

Tekst:  Gert Hulsebos

Kwikstaartje tikt tegen het raam “tik-tik-tik”……..

Voor het tweede jaar nu een spiegelbeeld-bevechtende witte kwikstaart bij huis. Dit jaar heeft hij voorkeur voor de achterruit van de auto. Fladdert vanaf de ruitenwisser tegen het raam met naar ik aanneem zijn spiegelbeeld, gaat even zitten en dan de volgende vlucht. Wisser en bumper zijn flink ondergescheten. Soms kiest hij de buitenspiegel. Geregeld fladdert en tikt hij ook tegen sommige ramen van het huis. Er nestelen vier witte kwikken bij mijn huis, die het onderling geregeld aan de stok hebben. Waarom deze dan ook nog zijn spiegelbeeld te lijf gaat?

Tekst en foto:  Arend van Dijk

Top

Voor de afwisseling een bosuil op zolder

Vorig jaar kon ik genieten van rommelende kerkuilen op zolder, vrijwel boven mijn bureau. De ouders hoorde je al vanaf februari en eind mei is het broeden in de nestkast begonnen. In juli-augustus was er vaak flink kabaal van drie uilskuikens en hun ouders. Als dank hebben ze een flinke zwijnenstal achtergelaten. Dit jaar waren er tot begin februari kerkuilen op zolder, daarna was het er stil, maar buiten niet, daar was vrijwel elke nacht de bosuil in de oude eiken aan het zingen en roepen. Na 8 maart waren de bosuilen stil. De holle boom en kerkuilenkasten waren niet bewoond. In de dichte klimop misschien?

Begin mei riepen de uilen plotseling weer in de eik en op zolder hoorde ik het bekende gerommel van uilen. Dat bleek van een uilskuiken dat op ooghoogte zat. Een tweede jong zat in het nest op een open ruimte achter het uilenbord. Begin maart is klaarblijkelijk het broeden begonnen, circa 30 dagen, en na nogmaals zo’n 30 dagen kunnen jongen het nest verlaten. Dan kom je vanaf begin maart op begin mei uit.

Benieuwd wat deze uilskuikens op zolder zullen aanrichten, maar mooi is het wel uilen op zolder en rond huis.

Tekst en foto:  Arend van Dijk

Top

Tjiftjaffen kwamen in het voorjaar van 2021 laat aan. (Foto Geert Drogt)

Late aankomst van veel zomervogels

Ondanks de koude aprilmaand zijn er toch de nodige in Afrika overwinterende zangvogels bij ons gearriveerd, zij het meestal op een wat latere datum dan gebruikelijk de afgelopen jaren. Laat waren bijvoorbeeld de boerenzwaluw, bonte vliegenvanger, grasmus, koekoek, tjiftjaf, tuinfluiter en wielewaal, terwijl boompieper, fitis, gekraagde roodstaart, gele kwikstaart, nachtegaal en rietzanger op ‘normale’ tijdstippen arriveerden. Vroeg aankomende vogels waren er dit jaar niet.

Het gaat hierbij niet zo zozeer om de eerstaangekomene, maar om aankomst van de massa vogels. Ze arriveren vaak in golven, samenhangend met rustige heldere nachten (het zijn meest nachttrekkers) en weinig verstorende depressies in Zuid-Europa.

Tekst:  Arend van Dijk

Top

Onze PR-kraam, samen met de Steenuilenwerkgroep Drenthe, op de laatstgehouden Oogstdag in Lhee, 2019.

Eindelijk weer een markt in aantocht

De beperkende maatregelen in verband met de bestrijding van het coronavirus zorgen ervoor dat de Vogelwacht Uffelte e.o. zich dit jaar nog niet tijdens evenementen heeft kunnen presenteren. Wij hadden onder meer onze hoop gevestigd op  de tweede zaterdag in augustus. Dan wordt de jaarlijkse Oogstdag in Lhee (bij Dwingeloo) gevierd. Maar helaas. De organisatoren van de Oogstdag hebben kortgeleden besloten het feest ook dit jaar uit te stellen. Extra sneu, omdat het een jubileumaflevering , de veertigste, zou zijn. De eerstkomende Oogstdag vindt nu - hopelijk - plaats op 13 augustus 2022.  Op die traditionele ‘Oogstdag Oude Stijl’ zijn wij als vereniging jaren achtereen te gast geweest met een kraam, waarmee we onze activiteiten konden promoten.

Nu richten we ons op het OERfestival in Diever op zaterdag 24 juli. Het OERmuseum op de Brink in Diever viert ook al een jubileum: het bestaat vijftien jaar.

Voor meer informatie: www.oermuseum.nl
Lees het volledige bericht op de website.

Top

Met de hoogwerker van Roel Timmerman aan de slag in Uffelte. (Foto Gert Hulsebos)

‘Hoogvliegers’ in Uffelte

Op 27 maart hebben Gert Hulsebos en Arend van Dijk met behulp van een bemande hoogwerker, welwillend ter beschikking gesteld door Roel Timmerman B.V. uit Uffelte, de gierzwaluwnestkasten in Uffelte schoongemaakt en gecontroleerd. De meeste kasten zagen er goed uit en behoefden op enkele bouwsels van huismussen na, nauwelijks schoonmaak. Kasten aan de open zuidwestgevels zijn op termijn aan vervanging toe. Aan de Veenbesstraat, waar de meeste kasten hangen, hebben we nog een nieuwe kast opgehangen. We zijn benieuwd naar de bezetting komende zomer.

De Zwaluwenwerkgroep zoekt nog een liefhebber die in juni-juli de bewoning door gierzwaluwen precies wil vaststellen. Dat kan door op een mooie zomeravond te kijken of de kasten worden ‘aangevlogen’ of dat zich jongen laten zien. Graag aanmelden bij de Werkgroep Zwaluwen. (Arend.van Dijk@sovon.nl).

tekst: Arend van Dijk

Top

Nieuw: uitschuifbare huiszwaluwnesten

Op 27 april zijn we met een paar leden van de Vogelwacht (Lida Zondag, Meia van Geel en Greet Glotzbach) gestart met het maken van kunstnesten voor de huiszwaluwen. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van Bald Bruinenberg, onze ‘Meester Kunstnestenmaker’. Het duurt nog wel even voordat we de eerste kunstnesten gereed hebben, want we maken nu uitschuifbare nesten. Deze nesten zijn ontworpen door Antoon Vermeulen en worden zodanig aangepast dat ze makkelijker kunnen worden schoongemaakt. Bij het inspecteren van de kunstnesten treffen we elk jaar in de kunstnesten dode jongen aan: niet erg aantrekkelijk voor een volgend huiszwaluwpaar om een nieuw ‘gezin’ in te stichten. Gelukkig hebben we voor dit broedseizoen nog voldoende ‘oude’ kunstnesten.

De komende periode zijn we druk in de weer met boren, kneden, schilderen enz. om onze voorraad op peil te houden. De Zwaluwenwerkgroep is aangenaam verrast dat de Havelter houthandel Wevers al het hout voor de nesten gratis beschikbaar heeft gesteld. En bovendien ook nog op maat gezaagd!

Tekst en foto: Greet Glotzbach

Top

Zo ziet een trotse weidevogelbeschermer met jonge wulpen in zijn handen er uit.

Weidevogelseizoen dit jaar totaal anders

Zoals de titel al zegt was 2021 totaal anders vergeleken met vorig jaar. Dat begint al met het weer. Voorjaar 2021 kenmerkt zich als zeer wisselvallig. Het ging koud van start, met een warmterecord in maart. April was een extreem koude maand, de koudste april sinds 1986. En dan nog de maand mei; bijna geen dag ging voorbij of er viel wel wat regen. Iedereen loopt te klagen over het koude en natte voorjaar maar dat geldt niet voor de weidevogelbeschermers. Doordat het gras bij deze lage temperaturen traag groeit, wordt er veel later gemaaid dan in andere jaren en hebben de kuikens meer overlevingskansen. Alleen in de Uffelter- en Haveltermade vallen de resultaten sterk tegen.
Lees het volledige bericht op de website.

Tekst: Herman Leenstra.

Top

Nestzoeker, houd je aan de regels!

Het is dit voorjaar zeer koud geweest zodat de vogels pas twee tot drie weken later dan normaal (begin april) zijn begonnen met het maken van de nestjes, het leggen van de eieren en het broeden. Nu in de tweede helft van mei de jongen geboren zijn, moeten de ouders flink aan de bak. Er zijn feitelijk nog te weinig rupsjes en dergelijke. En het is nog steeds te kil. Dus het wordt een hele toer om de jongen groot te krijgen.

Via de organisatie Sovon Vogelonderzoek Nederland kreeg de werkgroep Nestkastencontrole belangrijke tips met betrekking tot het bezoek van nesten. Het lijkt soms vreemd wat we doen - het verstoren van broedsels -  maar in ons geval gaat dat altijd goed. Als je je maar houdt aan de regels en goed op pad gaat.

Sovon heeft een speciale handleiding samengesteld. Die kun je downloaden via

 www.sovon.nl/sites/default/files/doc/PDF-jes/gedragscode-voor-de-nestzoeker.pdf.

Namens de Werkgroep Nestkastencontrole, Ruud Smeenk

Top

Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2021 Vogelwacht Uffelte, Alle rechten voorbehouden.

Vogelwacht Uffelte e.o.:
Vogelwacht Uffelte Zuidstraat 3 Uffelte, 7975 AA Netherlands

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de Vogelwacht Uffelte e.o. of omdat u hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

schrijf je uit van deze nieuwsbrief   pas gegevens aan
Je kunt ons ook vinden op de volgende plaatsen:

Twitter
Facebook
Website

Email Marketing Powered by Mailchimp