Copy
bekijk online | nieuwsbrief doorsturen
Klik bovenaan op [Afbeeldingen downloaden]
Nieuwsbrief IDVO

Help het IDVO verder te versterken

Bedankt voor al jullie interesse in het Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO). Met deze derde nieuwsbrief praten we je bij over de laatste ontwikkelingen van de campagne en in  Europa, en laten we zien hoe je actief kan bijdragen. Wil je deze nieuwsbrief toch niet ontvangen, schrijf je dan via de link onderaan deze nieuwsbrief uit. Vragen of opmerkingen kan je sturen aan Manon (m.wolfkamp@mvoplatform.nl).
 
Lees verder

Campagne gestart: doe mee! #wetgevingNU

Vandaag lanceren we een nieuwe campagne. Deze bestaat uit social media-aandacht en een petitie. Door gezamenlijk zichtbaarheid te geven aan de #wetgevingNU-campagne willen we de druk op politici opvoeren en wetgeving voor duurzaam en verantwoord ondernemen onderdeel van het regeerakkoord maken. Laat ook je stem horen. Hoe meer steun, hoe groter de zichtbaarheid. Op de website staan verschillend banners hiervoor. Doe een algemene oproep of spreek politici direct aan. Gebruik zo veel mogelijk de hashtag #wetgevingNU.
 

Onderteken en deel de petitie!

Naast een social media campagne, loopt er ook een petitie. Deze staat op IDVO’s eigen website, maar ook op die van verschillende organisaties uit onze coalitie. Al meer dan 28.000 mensen hebben getekend voor duurzaam en verantwoord ondernemen. Teken en deel de petitie en maak gebruik van IDVO’s campagnemateriaal. Twee campagnefilmpjes laten zien waarom wetgeving nodig is: #wetgevingNU en #ongemakkelijk.
 

Europees voorstel (alweer) vertraagd

Commissaris Reynders stelt zijn voorstel voor Europese due diligence wetgeving (dat onderdeel zal zijn van een breder Sustainable Corporate Governance voorstel) uit tot na de zomer. Omdat nu ook de commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, medeverantwoordelijk is gemaakt voor het voorstel, verwachten velen in Brussel dat het nog verder wordt uitgesteld en wellicht niet meer dit jaar gepresenteerd wordt. De vertragingstactiek lijkt vooralsnog te werken.
 

Historische uitspraak Shell klimaatzaak ook belangrijk voor due diligence wetgeving

Het vonnis dat de Nederlandse rechtbank vorige week velde in de klimaatzaak tegen Royal Dutch Shell (Shell) is historisch: Shell moet in 2030 zijn CO2-uitstoot met netto 45% terug hebben gebracht. De uitspraak kan ook een belangrijke rol spelen in de realisatie van due diligence wetgeving: de rechtbank baseert haar vonnis op de UNGPs, stelt dat bedrijven een eigen verantwoordelijkheid hebben om klimaatverandering tegen te gaan en verbindt klimaatverandering duidelijk aan mensenrechten. Meer informatie vind je in dit blog.
 

Stemming Duitse wet in juni

Waarschijnlijk wordt er in Duitsland deze maand gestemd over de Duitse due diligence wet (Lieferkettengesetz). Omdat de coalitiepartijen overeenstemming bereikten over de inhoud, wordt de wet waarschijnlijk aangenomen. Hiermee wordt Duitsland het tweede land in Europa met brede due diligence wetgeving (na Frankrijk). Uit verschillende enquêtes in Duitsland blijkt dat 75-85% van de bevolking voor wetgeving is.
 

Overig nieuws

  • Verdere behandeling van de Initiatiefwet Duurzaam en Verantwoord Internationaal Ondernemen in de Tweede Kamer vindt plaats na ontvangt van het advies van de Raad van State. Het is onduidelijk wanneer dit advies binnenkomt. De eerste indiener, na het vertrek van Joel Voordewind (CU) uit de Tweede Kamer, is nu Don Ceder (CU).  
  • Begin april diende de Noorse overheid haar due diligence wetsvoorstel in.
  • Ook in april besloot het Belgische parlement een initiatiefwet in overweging te nemen die een zorg- en verantwoordingsplicht voor mensenrechten en milieu voor de hele waardeketen van ondernemingen in België introduceert.
  • Tenslotte dienden in maart de sociaal democraten in Oostenrijk een initiatiefwet in die een zorgvuldigheidsverplichting voor mensenrechten en milieu oplegt aan bedrijven.
 
IDVO is een coalitie van bedrijven, academici, religieuze instanties, vakbonden en maatschappelijke organisaties die in Nederland wetgeving wil die ervoor zorgt dat bedrijven mensenrechten en het milieu in productieketens respecteren als opstap richting ambitieuze EU-regelgeving. Sluit je aan via www.idvo.org
logo twitter logo linkedin
Contactgegevens:

IDVO
p/a MVO Platform, Sarphatistraat 30, 1018 GL Amsterdam
info@mvoplatform.nl
afmelden  |  instellingen wijzigen






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
MVO Platform · KNSM-laan 17 · Amsterdam, NH 1019 LA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp