Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief #48
Donderdag 24 juni


Subscribe | Webversie | Vorige edities
 

1. Meesterwerk van Rembrandt hersteld met kunstmatige intelligentie


Het Rijksmuseum heeft het iconische werk De Nachtwacht van Rembrandt hersteld met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit schrijft de New York Times. Delen van het werk waren in de 18e eeuw weggesneden en verloren gegaan.

Hoofdonderzoeker Robert Erdmann heeft een convolutional neural network gebruikt om de stijl van de schilder na te bootsen. Het algoritme voorspelt dat er twee mannen en een jongen op het doek hebben gestaan. Het museum heeft het werk van de computer tijdelijk aan het bestaande doek toegevoegd en is nu te zien voor het publiek zoals het 'door Rembrandt zou zijn bedoeld'. 
 


 

2. McKinsey scoort toegepaste AI als belangrijkste tech-trend


Adviesbureau McKinsey heeft zich onlangs gebogen over de vraag welke technologische trends momenteel het belangrijkst voor het bedrijven en leidinggevenden. Hierbij wordt toegepaste AI (Applied AI) als een van de meest urgente thema's genoemd. AI zal nieuwe producten en diensten voortbrengen, R&D versnellen en bovenal saaie, repetitieve taken overnemen. 

Onderzoekers verwachten dat AI de komende jaren in alle bedrijfsvezels verweven zal worden, al heeft slechts een kwart van de respondenten vandaag de dag al profijt van de technologie. Deels komt dat door technische uitdagingen, maar ook is de organisatie dikwijls nog niet ingericht op het werken met slimme algoritmes. 
 


 

3. Brightlands AI Academy stort zich in ‘war on AI talent’

 

Limburg is op innovatie-tour. Eerst werd bekend dat de elektrische auto van het Amerikaanse bedrijf Canoo gemaakt zal worden bij VDL Nedcar in Born. Nu heeft ook innovatiecampus Brightlands een AI Academy opgericht in Venlo. De opleiding is ontstaan vanuit de toenemende (internationale) behoefte aan goed geschoold AI talent. 

Hans Hendrikx, initiator van Brightlands AI Academy en ceo van IXT Data- en Robotics professionals, vertelt: ‘De impact die AI maakt op het bedrijfsleven is misschien nog wel groter dan de uitvinding van de stoommachine en zeker gelijk aan de impact van internet op bedrijfsleven en maatschappij. Er is een schaarste aan AI kennis, wat de komende jaren alleen nog maar meer zal worden.’ Deze schaarste leidt volgens Brightlands AI tot een ‘war on AI talent’.

Het programma duurt twaalf dagen, gaat in oktober van start en kost 4900 euro exclusief btw. 

 

4. AI Startup van de Week: Spotr.ai analyseert vastgoed met AI 


De Haagse vastgoed-startup Spotr.ai heeft 2,5 miljoen euro opgehaald bij onder meer Volta Ventures, InnovationQuarter en Concrete Ventures. 

Spotr.ai is Nederlands marktleider in geautomatiseerde vastgoedinspecties. Het bedrijf maakt onder meer gebruik van luchtfoto’s, drones, foto’s van smartphones en Street View om het onderhoud van gebouwen in kaart te brengen. Ceo Dirk Huibers vertelt aan MT/Sprout dat Spotr.ai de eerste speler op de markt die vastgoedinspecties volledig automatisch en op zo’n grote schaal uitvoert.

De dienst is een voorbeeld van een nieuwe categorie startups dat zich specifiek richt op property technology. Twee grote woningbouw corporaties in Tiel en Amersfoort zijn de eerste klanten. 
 

 

5. Voor de geeks: Instagram-topman geeft inzicht in algoritmes


Adam Mosseri, de topman van Instagram, wil met een serie blogposts meer inzicht geven in de technologie van Instagram. In zijn eerste artikel toont hij begrip heeft voor het wantrouwen van sommige gebruikers. Immers, ‘het is moeilijk om te vertrouwen op wat je niet begrijpt’. Mosseri stelt daarom enkele onduidelijkheden en misvattingen aan de kaak. Hij beantwoordt vragen als: ‘Hoe bepaalt Instagram wat ik als eerste te zien krijg?’, ‘Waarom krijgen sommige van mijn berichten meer weergaven dan andere?’ en ‘Hoe beslist Instagram wat Explore-pagina me laat zien?’

Hij begint zijn relaas met het uit de weg ruimen van een van de grootste misverstanden, namelijk dat er zoiets bestaat als hét algoritme: ‘Instagram heeft niet één algoritme dat toezicht houdt op wat mensen wel en niet zien in de app. We gebruiken verschillende algoritmen, classificaties en processen, elk met zijn eigen doel.’ Ook als gebruiker heb je invloed: door aan te geven wat je niet wil zien of door personen te 'muten'. 
 

6. Must read: Google DeepMind gelooft in 'general ai'


Hoewel AI-systemen de laatste jaren enorme ontwikkelingen hebben doorgemaakt, is er nog geen sprake van een ‘algemene intelligentie’ zoals we die zien bij mensen en dieren. De stofzuigrobot kan nog niet zelfstandig een muziekstuk componeren of een bedrijfsstrategie uitschrijven. 

Naar aanleiding van een recente studie zeggen onderzoekers van Google DeepMind dat het wel degelijk realistisch is om - zelfs met de huidige techniek - een vorm van algemene intelligentie te ontwikkelen. Hiervoor willen ze reïnforcement learning gebruiken, een methode die de laatste jaren populair is geworden bij wetenschappers en AI-ontwikkelaars. Hierbij bootst de computer razendsnel natuurlijke selectie na: zwakke modellen worden afgestoten, betere modellen worden verbeterd. 

Volgens de auteurs werkt het menselijk brein niet anders dan de theorie achter reïnforcement learning, oftewel, general AI zit eraan te komen. Een klein stapje verder en je hebt superintelligentie. Dat belooft wat.

 

7. En dan dit: Drive-thru bot kan McDonald’s miljoenen kosten


In de Amerikaanse staat Illinois wordt McDonald's beschuldigd van het illegaal verzamelen en verwerken van stemopnames van klanten. In 2019 kondigde de fastfoodketen al aan dat het een spraakherkenningsbedrijf in Silicon Valley had overgenomen (voorheen Apprente, nu McD Tech Labs) om een spraakgestuurde chatbot te bouwen voor de drive-thrus. De bots werden getest bij tien restaurants in Chicago (Illinois). Klanten gaven hun bestelling – via spraak – vanuit de auto door aan het AI-systeem, waarna deze verwerkt werd. 

Shannon Carpenter, een inwoner van Illinois, beweert nu dat McDonald's hiermee een belangrijke, zeer strenge wet overtreedt: de Biometric Information Privacy Act (BIPA). Deze is vergelijkbaar met onze AVG. De BIPA stelt onder meer dat biometrische gegevens niet mogen worden verzameld en verwerkt zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. 

De rechtszaak die Carpenter heeft aangespannen namens de inwoners van Illinois zou weleens in de papieren kunnen gaan lopen voor McDonald’s. Aangezien het om duizenden mensen gaat, komt de geëiste schadevergoeding hoogstwaarschijnlijk boven de vijf miljoen dollar uit. En dat is nog exclusief advocatenkosten. 


Verder in het nieuws:

🎙 27 jaar na de dood van Kurt Cobain heeft een algoritme een nieuw Nirvana-nummer uitgebracht. 

😬 Ziekenhuis-algoritme blijkt akelig slecht in het voorspellen van dodelijke aandoening. 

👾 Google brengt nieuwe library uit voor TensorFlow voor Deep Labeling. 
 


 

Founding partners


 
P.s. Vergeet niet om het boek Ontdek de groeikansen van AI te bestellen bij Managementboek.nl of boek de lezing AI Fundamentals voor medewerkers, klanten of relaties. 

Tot dusver, de week in AI. Vond je dit een interessante nieuwsbrief? Stuur ‘m vooral door aan vrienden of collega’s of geef het een geweldige shout-out op LinkedIn, dat helpt de nieuwsbrief om beter gevonden te worden. 

Bedankt voor het lezen en graag tot volgende week.

Remy Gieling
Founder ai.nl
Update je gegevens
Je kan je gegevens aanpassen of uitschrijven voor verdere nieuwsbrieven van ai.nl