Copy
U kan zich ieder moment afmelden via de footer onderin onze nieuwsbrieven.
Let op: in sommige mailprogramma's breekt de nieuwsbrief onderin af. Bekijk deze dan in je browser.
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

INHOUD

Bericht van het bestuur

We beginnen met het heuglijke feit dat er twee nieuwe bestuursleden via de ALV benoemd zijn: we zijn enorm blij het toetreden van tuinders Saskia Marcus en Martin Camphuijsen. Van harte welkom! 
  • Wel voegen we aan bovenstaande blije mededeling NOG EEN OPROEP toe, want we kunnen vanaf november alweer nieuwe aanvulling gebruiken ivm het afzwaaien van de huidige bestuursleden Petri en Caroline. Daarom: ZELF BESTUURSLID WORDEN? Kom een tijdje meedraaien om te ontdekken wat het inhoudt. We hebben echt meer mensen nodig!
  • We starten het SPREEKUUR VOOR TUINDERS op de eerste donderdag van de maand weer op, te beginnen op 🔔 1 juli a.s, inloop tussen 19.00 - 19.45 uur. En daarna weer op 2 september. Heb jij een vraag voor de commissies of het bestuur? Kom langs. Fijn als je vooraf even laten weten dat je komt en waarvoor, zodat we het als nodig kunnen spreiden. Meld je bezoek via info@amstelglorie.nl.
  • CLUBHUIS WEER OPEN voor activiteiten. De vrijdagavondsoos en jeu de boules zijn alweer opgestart, en maandags ook weer de authentieke klaverjasavondjes en andere vrolijke activiteiten zoals samen joelen (of jammeren) bij het EK 🤸. Het moge duidelijk zijn dat we nog steeds de geldende basismaatregelen in acht blijven nemen, zoals gepaste afstand houden. 
    Aansluitend hierop de vraag om de terrasstoelen alleen op het terras te gebruiken (niet op het speelveld).
  • En een reminder: er zijn nachtelijke WERKZAAMHEDEN AAN DE METROLIJN tussen 14 juni en 23 juli. Houd rekening met eventuele overlast.
HEB JE VRAGEN? Stuur een bericht naar bestuur@amstelglorie.nl

GOEDGEREGELD


Een klein feestje op de tuin?

  • Dat kan. Maar houd rekening met je buren. Gaat het om een klein (eindexamen)feestje van een dochter/zoon? Spreek een eindtijd af, en maak ook andere goede afspraken (max. aantal mensen, geen versterkte muziek 's avonds, gedempt spreken op heen- & terugweg naar de poort, etc). Geef je nummer door aan de buren, zodat je bereikbaar bent en jij zelf kunt corrigeren als het te laat/ luid dreigt te worden.
    Dit verzoek komt voort uit overlast vanuit een zeer luidruchtig feestje vorige week waarbij diverse tuinders tot diep in de nacht hebben wakker gelegen. Er zijn veel mensen en dieren die nu op de tuin wonen en die hechten aan rust en stilte. Houd daarin rekening met elkaar. Met dank namens je medetuinders.

Onder de paddenstoel

  • Hier worden regelmatig spullen te vondeling neergelegd. Bij deze het herhaalde verzoek hier geen spullen neer te leggen. We hebben met elkaar de afspraak dat je spullen langs het pad kunt zetten overdag. Wordt het niet meegenomen door een andere tuinder, dan haal je het 's avonds weer binnen en brengt het naar de vuilnis of de kringloop. Of zet het in de tuinapp: Tuinartikelen te koop/gratis

Geen grof vuil bij de poort plaatsen

  • we verzoeken een ieder geen grof afval bij de poort te plaatsen, ook niet na een afspraak met de gemeente. Officieel mag het niet, ook al geeft een gemeente-ambtenaar er soms akkoord op. Het gevolg kan zijn dat het afval pas dagen later wordt opgehaald en er bovendien spullen door anderen worden bijgelegd. Daarnaast riskeren we een boete. Dus breng grof afval zelf naar een afvalpunt van de gemeente.

Waterpompen geplaatst

  • bij de moestuinbakken voor buurtbewoners & aspiranten is een waterpomp geplaatst. De moestuinders hoeven nu niet meer met emmertjes heen en weer naar de sloot en zijn er erg blij mee. Belangrijk: de pomp is niet bedoeld als speelgoed. Let daar even op als jouw kinderen daar in de buurt graag spelen. Dan blijft de pomp heel en de moestuinders blij!

Wie helpt een handje mee?

Op Amstelglorie is altijd heel wat te doen. Naast alle tuindiensten en andere activiteiten wordt er door de commissieleden en andere vrijwilligers dagelijks hard gewerkt aan het onderhoud van ons tuinpark. Ook door de weeks zijn er regelmatig grotere klussen te doen. Daarbij kunnen zij best een extra handje hulp gebruiken.

Heb jij zin om af en toen een uurtje lekker stevig bezig te zijn en vind je het niet erg om soms gevraagd te worden om de handen uit de mouwen te steken (ook deels als alternatief voor zaterdagse tuindiensten)?


Warm weer?
Dan niet teveel water geven!

Het jaar 2020 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa. Wat brengt 2021 ons? Vooralsnog lijkt het met de warmte nogal mee te vallen en lijkt er nog genoeg water te vallen. Toch zou het zomaar ineens weer heel warm kunnen worden.
Heerlijke zonnig weer heeft echter ook z’n schaduwkanten: de aarde droogt uit. Ook nu al zie je op diverse plekken al scheuren in de grond verschijnen. Een heel warme, droge periode is een moeilijke tijd voor veel planten. Maar let op: veel bewateren is niet het beste wat je kunt doen.
Bekijk de tips voor duurzaam watergebruik 

Ondertussen op de Hemkerhof…

Amstelglorie wil een groene broedplaats zijn voor Amsterdam. En daarin staat ons tuinpark zeker niet alleen: er ligt een groen netwerk in en rond de stad. We volgen de dotter-draad uit dit netwerk dat begint op Amstelglorie en aantoont hoe verschillende natuurvriendelijke projecten uit de regio met elkaar verknoopt zijn. 

Op de Hemkerhof worden dotterbloemen geoogst voor het dotterbloemproject. Langs veel oevers in de regio zijn deze dotters geplant, waardoor Amsterdam wordt ‘gedotterd’. De dotters zorgen voor een natuurlijker overgang tussen land en water. Deze overgangen zijn heel belangrijk voor biodiversiteit. Een paar dotter-knooppunten, waar Amstelglorie-dotters geland zijn, uitgelicht:


🔆 Biologische boerderij De Groene Griffioen van boer Boy. Deze biologische melkveehouderij ligt aan de Vecht - iets verder weg, maar toch dichtbij Amstelglorie - en verkoopt vlees en zuivel van eigen erf.  Je kunt hier ook koeien aaien en allerlei lokale producten kopen: allemaal producten met een verhaal.

🔆 More than milk Amsterdam, kortweg MOMA. MOMA is ontstaan vanuit het idee dat er rondom Amsterdam meer dan genoeg melk wordt geproduceerd om de hele stad te voorzien, maar in de werkelijkheid gaat maar een klein deel daar echt naar toe. MOMA wil dat veranderen en verkoopt de melk van lokale producenten aan bedrijven uit de omgeving, zoals koffiezaken en ijssalons, én er wordt eenmaal per week ouderwets melk gevent op vijf pleinen in de stad.

🔆 Het Grond Verbond Dit initiatief is een samenwerking tussen boeren en burgers rondom Amsterdam. Zij willen ecologisch landschapsherstel een vanzelfsprekend onderdeel van de lokale voedselketen maken. Het doel is dat consumenten direct mee kunnen beslissen over het landschap rond de stad.

Allemaal initiatieven die boer, koe en boerderij met de stad verbinden. Hoe mooi dat Amstelglorie met de dotters deel uitmaakt van dit groene netwerk!

Ik wil meer weten over het dotterproject

VRIJ-WILLIG

Amstelglorie vaart op vrijwilligers en omdat we zo blij zijn met al die vrijwilligers, willen we in de nieuwsbrief elke maand aandacht aan één van hen schenken.
 



WIE  WIM HEMKER

WAT DOE JE ZOAL? Beheer van het algemene groen.

HOE LANG HEB JE AL EEN TUIN? Vanaf 1953. Ik was toen 17. Om bij Amstelglorie te komen namen we bij het Kabouterhuis een pontje. Dan moest je aan de overkant ook nog het kanaal over met zo’n pontje aan een staalkabel en vanaf daar liep er dan een zandpad naar Amstelglorie.  

WAAROM OP DE KWEEKTUIN?  Mijn ouders hadden voor de oorlog ook al een tuin bij Vredelust. Ze kregen die tuin in 1939 maar zeiden hem een jaar later op omdat ze bang waren dat de Duitsers de gasfabriek vlakbij het complex zouden opblazen. Ik was 3, maar ik kan het me nog herinneren. Toen we 14 jaar later een tuin op Amstelglorie kregen, maakte mijn hart dan ook een sprongetje. 



ALS JE EEN DIER ZOU ZIJN, WELK DIER?  Een hond of een kat. Die zijn aaibaar, aanhalig en gezellig en ze kunnen goed met mensen omgaan.

LIEVELINGSMUZIEK?  Klassieke muziek vind ik “echte” muziek.

MOOISTE PLANT OF BLOEM?  Dat kan ik bijna niet kiezen maar als ik dan toch moet kiezen kies ik de Jasmijn. Die heb ik veel geschilderd en het is dan de kunst hem lijkend te krijgen zonder wit te gebruiken.

GEVLEUGELDE WOORDEN?  Een uitspraak die is toegeschreven aan Maarten Luther: "Als men mij zou vertellen dat morgen de wereld verging, zou ik vandaag een appelboom planten” . Dat vind ik zo'n mooie uitspraak getuigen van doorlopend optimisme. Het duurde vroeger wel 10 jaar hè, voor er appels aan een boom gingen groeien.

ACTIVITEITEN NAAST AG? Eerst werkte ik in de bakkerij, maar op mijn 24e ben ik hovenier geworden en heb ook zeven jaar de opleiding gedaan in de avonduren en in het weekend. Daarna ben ik bij de gemeente gaan werken, ook altijd als hovenier. Nu ben ik eigenlijk zes dagen per week bezig op Amstelglorie. Mijn vrije dag besteed ik het liefst aan schilderen of boetseren. Maar vaak moet ik dan ook aan de slag in mijn eigen tuin. Daar is het een rommeltje. Pas nog, toen het vaderdag was, moest ik heel veel opruimen en ook duizendknoop uit mijn tuin verwijderen. Wist je trouwens dat ik dat zelf geintroduceerd heb op Amstelglorie. We wisten toen nog niet hoe schadelijk die plant was. Hij stond in de tuin van het Rijksmuseum en om het Blauwe Theehuis heen in het Vondelpark. Als hovenier van de gemeente kon je dan best zo af en toe een plantje meenemen.

WAT HOUDT JE TAAK OP AMSTELGLORIE IN? Ik ben eigenlijk mede-beheerder van al het algemene groen op Amstelglorie (de algemene perken, de paden, het bos, het speelveld en de kweektuin). Er is altijd van alles te doen, van gras zaaien tot een vijver uitgraven, van winterwerk met de winterwerkploeg tot het zaaien van heel veel plantjes op de kweektuin.

WAT VIND JE ER LEUK EN MINDER LEUK AAN? Ik doe alles wat ik doe met plezier. Als ik dat niet zou hebben zou ik het niet doen. Het is voor mij een enorme drijfveer. Ik doe het vooral voor mijn eigen lol.

HOE ZOU JE WILLEN DAT AMSTELGLORIE ER IN DE TOEKOMST UITZIET? Dat het altijd zo’n groene plek blijft als dat het is. Ik heb me in het verleden best zorgen gemaakt over de toekomst van Amstelglorie maar de wereld draait door en daar kan je niets aan doen. Al sinds de Romeinen en nog ver daarvoor verandert de wereld al, dus dat kan je niet tegenhouden.
>

WIE MAG ER VOLGENDE MAAND IN DE RUBRIEK 'VRIJ-WILLIG'?  PETER BROUWER, omdat hij actief is en veel tijd steekt in service voor de Amstelglorianen bij de winkel.

INVASIEVE EXOTEN

Invasieve exoten zijn planten, dieren en micro-organismen die door menselijk toedoen in een nieuw gebied terecht zijn gekomen en daar schade (kunnen) aanrichten. Dit keer aandacht voor:
 

De Rode Amerikaanse rivierkreeft



Misschien heb je ‘m wel eens over Amstelglorie zien wandelen, met dreigend opgeheven scharen. Of misschien heb je gezien hoe een meerkoet of reiger er eentje verorberde. Maar verder leiden ze een behoorlijk verborgen bestaan, in onze sloten en singels. Het is hier goed toeven voor deze rode rakkers. Ze knippen alle waterplanten in stukjes en verschalken eitjes en larven van vissen, padden, salamanders en libellenlarven. Zo blijven er in de sloten alleen nog kreeften over, en beginnen ze elkaar op te eten. En vervolgens kruipen ze in het najaar de sloot uit om nieuwe gebieden te veroveren. Kortom... ze zijn invasief en leveren een probleem op.
Wat kunnen je doen om deze rivierkreeft te stoppen? 

De pissebed



De aaibaarheidsfactor is niet hoog, maar het is een zeer nuttig beestje in je tuin en eigenlijk onmisbaar. Het is de grote opruimer en verteerder van losse blaadjes en rot hout: een echte bodemverbeteraar.
De pissebed aan het woord...

Boekentip

'Niet vertrappelen maar vertroetelen'

over zevenblad en slakken en wat je ermee kunt doen.

 
Wat is het nut van 'lastige' beestjes? vraagt auteur Suze Peters zich af. Haar 'Plaagdierboek' gaat over tuinbeestjes die je in eerste instantie liever niet ziet. Zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen en mollen.

Waarom zijn deze beestjes er en wat zeggen ze over je tuin? Door de dieren te leren kennen, komt er meer begrip en tolerantie. Ook hebben deze beestjes vaak verborgen kwaliteiten. En als je ze toch wilt bestrijden, hoe doe je dat dan zonder gif?
In het Plaagdierboek staan interviews met allerlei mensen die dagelijks met plaagbeesten te maken hebben, zoals de biologisch kweker, de halsbandparkiet onderzoeker, de slakkenman, de fobieënpsycholoog, de kunstenaar, de moestuinier en de wetenschapper. 
 
Meer weten? Het boek is te bestellen bij Suze Peters via haar website en de lokale boekhandel.
Dat boek wil ik kopen!
 

Steun andere volkstuinparken

De volkstuinparken Nut en Genoegen en Sloterdijkermeer verzetten zich tegen doorgaande fietsroutes en een OV-baan voor bus en/of tram die zijn ingetekend door de parken. Er is sprake van 'over 8 of 9 jaar', maar de grondposities worden nu al vergeven. Daarom is actie hiertegen nu van belang. Steun deze volkstuinparken:

IK TEKEN DE PETITIE

Uit de Amstelglorie Agenda


DONDERDAG 1 JULI, 19.00 - 20.00 uur
  • SPREEKUUR Bestuur & Commissies, inloop tussen 19.00 en 19.45 uur.
ELKE MAANDAG, v.a. 20.00 uur
  • KLAVERJASSEN met Moesa! Motto: altijd prijs met Moessa. Inleg € 1,50
ELKE VRIJDAGAVOND
  • JEU DE BOULES vanaf 19.00 uur
  • INSTUIF vanaf ca 19.00 uur: mede-tuinders ontmoeten voor een praatje, een potje darten of een ander spel.
YOGA AAN DE AMSTEL
  • Elke woensdagochtend (9.30 - 10.45 uur) kun je gratis meedoen met een YOGALES in de buitenlucht in Park Somerlust (Amstelkwartier). Stuur een mail voor meer info
De volgende nieuwsbrief verschijnt juli/ augustus.
Volg DuurzaamAG
Volg Vrienden van Amstelglorie
Website Amstelglorie
Copyright © 2021 Amstelglorie, Alle rechten voorbehouden.
Amstelglorie • Jan Vroegopsingel 7 • 1096 CN Amsterdam