Copy
View this email in your browser

Bevolkingsregisters Kessel compleet geplaatst

Vanaf juni 2021 zijn alle bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Kessel op PeelenMaasNet geplaatst en gecontroleerd. Dit was een enorme klus die door vrijwilligers voortvarend is uitgevoerd.

Het bevolkingsregister is een belangrijke basisbron voor stamboomonderzoek naast de akten uit de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten). De burgerlijke stand geeft alleen momentopnames weer. In de bevolkingsregistratie is informatie te vinden over de gezinssamenstelling en de veranderingen daarin over een bepaalde periode.
 
Elk huishouden werd ingeschreven in een gemeentelijk bevolkingsregister. Naast namen en geboortedata en –plaatsen werden ook adressen, beroepen en kerklidmaatschappen opgenomen. Ook eventuele inwonende familieleden, kostgangers of bedienden werden bij het gezin ingeschreven.
Periodiek werd de bevolkingsregistratie herhaald, bijvoorbeeld bij de tienjaarlijkse volkstelling. Dan werd het huishouden opnieuw geregistreerd volgens de omstandigheden op dat moment. Veranderingen in de tussentijd (geboorte, overlijden, verhuizingen) werden met doorstrepen en bijschrijven bijgehouden. Hiermee kan een gezin over een bepaalde periode gevolgd worden.

Nieuwe collecties bij Afbeeldingen

Bij afbeeldingen is het ook mogelijk om te bladeren in collecties. Nieuw toegevoegd zijn de collecties Militairen naar Ned. Indië en Kessel: Dhr. T. Hendricks
Er zijn veel collecties met foto’s van families, dorpsfoto’s, kerkfoto’s, herinneringen aan de schooltijd en er is nog veel meer te ontdekken. Kijk ook eens onder “Onderwerp”, waar je kunt bladeren door collecties met thema’s als verenigingen, expositie, gebouwen en nostalgie.

Getalbanden huishoudens Midden-Limburg 1796 

acques Cuijpers, vrijwilliger bij PeelenMaasNet en Heemkundevereniging Helden, heeft de getalbanden of ook wel ponsbanden van huishoudens van gemeenten in Midden-Limburg in het jaar 1796 gedigitaliseerd. De banden zijn gemaakt door Jan Louis Saes en werden door de dochter van Jan Saes in mei 2017 overgedragen aan Heemkundevereniging Helden.

 Jan Louis Saes, geboren in Helden en leraar aardrijkskunde in Maastricht, is in de jaren rond 1970 een promotieonderzoek gestart naar de sociale structuren van de bevolking van Midden-Limburg. Als uitgangspunt heeft hij de volkstelling genomen die in 1796 (en enkele jaren daarna) gehouden werd in de door Frankrijk bezette gebieden. Van de 43 gemeenten heeft hij de gegevens van de volkstelling in gecodeerde vorm op schrapkaarten gezet. Die zijn vervolgens door J.C. van Houwelingen van het Mathematisch instituut der Rijksuniversiteit te Utrecht verwerkt en uitgeprint op kettingformulieren en uitgeponst in MC Flexowritercode.
 
Jacques Cuijpers heeft in juli 2018 een inventaris gemaakt van deze ponsbanden. Na een eerste mislukte poging is het Jacques nu gelukt om na de bouw van een apparaatje om die banden optisch uit te lezen met behulp van een "Arduino" de data op de computer met de genoemde flexowritercode te decoderen. De data bleek te bestaan uit blokken van 48 bytes met telkens gecodeerde informatie over één gezin of “huishouden". De 43 banden bevatten samen 438282 bytes aan informatie. Het uitlezen nam bijna 21 uur in beslag.

Even voorstellen: Dexter Curiel, vrijwilliger PeelenMaasNet


Na mijn pensionering in 2016 zocht ik naar een zinvolle invulling van mijn vrije tijd. Via een bevriende kennis ben ik in contact gekomen met Toos Wilms, archivaris bij de gemeente Peel en Maas. Ik hoefde niet lang na te denken en ben als vrijwilliger begonnen bij het archief. Het zoeken in bevolkingsregisters was mij al bekend. Tijdens onze jaarlijkse vakantie op Curaçao ben ik gestart met het zoeken naar mijn voorouders in het nationaal archief aldaar.
 
PeelenMaasNet fungeert als het digitale geheugen van Peel en Maas. Als inwoner van de gemeente heb ik de mogelijkheid om kennis te maken met de geschiedenis van Baarlo voor wat betreft het cultureel erfgoed.
 
Mijn werk bestaat uit het digitaliseren van het bevolkingsregister van de voormalige gemeente Maasbree. Vroeger bestond de gemeente Maasbree uit de dorpen Baarlo, Blerick en Maasbree. Later zijn de bevolkingsregisters van Meijel erbij gekomen. De bevolkingsregisters beslaan de jaren 1843 tot 1940. Ik doe dit werk al sinds 18 oktober 2017. Als projectleider van dit project stuur ik een 5-tal vrijwilligers aan die de inhoud van deze registers invoeren in de webbased beheertool Memorix Maior. In totaal zijn al 37 boeken verwerkt. Wat rest is nog één boek van Meijel en dan is deze klus geklaard.
 
Door mijn vrouw Truus te betrekken bij het ontcijferen van de namen in de bevolkingsregisters heeft ook zij interesse gekregen om mee te helpen. Later is zij als vrijwilliger aangesloten bij het archief. Maandenlang waren we op woensdagmorgen in het huis van de gemeente om de bevolkingsregisters te fotograferen. Het verder verwerken van de gefotografeerde pagina’s en deze digitaal beschikbaar maken in Memorix is thuis gedaan. Samen besteden we veel tijd aan het ondersteunen van de andere vrijwilligers en het controleren van de ingevoerde namen in Memorix. Er wacht al een nieuwe uitdaging op mij.

Kadaster 1842 van Helden op Aezel

De kadastergegevens van 1842 van de gemeente Helden zijn op de website van Aezel gezet. Aezel staat voor ‘Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen’. Het doel van het Aezel-project is de versnipperde erfgoedinformatie in Limburg te digitaliseren, te bundelen en voor een breed publiek beschikbaar te stellen via het internet.

Op de website https://aezel.eu/ worden massaal historische gegevens ingevoerd in een grote database, waarbij ‘geolocalisatie’ allesbepalend is. Van een huis, straat, familie of feit is op deze wijze veel informatie te vinden die vroeger nooit gevonden werd. Doordat de informatie wordt gevisualiseerd in kleuren is het ook nog eens laagdrempelig. Alle historische informatie is tijd-, plaats- en vaak ook persoonsgebonden. De bezoeker van de website kan zoeken op naam en plaats.
 
Aezel biedt de mogelijkheid om deze informatie gegeorefereerd (dat wil zeggen via interactieve kaarten) aan te bieden. Daarbij kunnen ‘op de kaart’ extra informatielagen toegevoegd worden. Honderden vrijwilligers hebben miljoenen genealogische en kadastrale gegevens ingevoerd, die gebundeld zijn op de website. Onder het thema ‘Minuutplans’ zijn op dit moment 62 van de oude kadastrale gemeenten zichtbaar.
 
Het Aezel-project is een samenwerking van het Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum (LGGI) en verschillende archiefdiensten, waaronder die van de gemeente Peel en Maas. Het LGGI werkt reeds vele jaren aan het digitaal beschikbaar maken van genealogische gegevens. Deze inzet leidde tot de oprichting en onderhoud van de website 'Alle Limburgers', die inmiddels integraal onderdeel uitmaakt van Aezel. Het LGGI heeft mede aan de basis gestaan van Aezel dat exact past in de doelstelling van het LGGI om versnipperde bronnen via één toegang beschikbaar te maken.

Nieuwe Baarlose Sprokkeling  50 jaar Sjiwa

In een goede samenwerking tussen Sjiwa en de Historische Werkgroep de Borcht is een prachtig boek tot stand gekomen met de titel Veur altied jónk  ‘50 jaar Sjiwa 1971-2021'.
 
Het boek is geschreven door Kim Geurts-Jacobs, ondersteund en gevoed door veel gesprekken en bijdragen van Sjiwa-betrokkenen. Het boek is een ongelofelijk mooi tijdsbeeld waar niet alleen de historie van Sjiwa centraal staat, maar ook de verbinding wordt gelegd naar andere gebeurtenissen in Baarlo, Nederland en de wereld.

Dit boek vol anekdotes, persoonlijke verhalen, foto's, krantenknipsels en ander beeldmateriaal is voor iedereen die ooit bij Sjiwa is geweest en geeft een uniek inkijkje in wat zich er tussen 1971 en 2021 allemaal heeft afgespeeld. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 27 juni a.s. een exemplaar reserveren in de voorintekening tegen een gereduceerde prijs. Neem dan contact op via deborchtbaarlo@gmail.com of kijk op hun facebookpagina.

Museum Peel en Maas weer geopend

Het museum Peel en Maas is vanaf woensdag 9 juni eindelijk weer geopend voor publiek. Het museum is van woensdag tot en met zondag open van 13:00-17.00 uur. Reserveren via de website is nog verplicht, net als het dragen van een mondkapje.

Meer informatie: https://museumpeelenmaas.nl

Facebook
Website
Copyright © 2019

Ons email adres is:
info@peelenmaasnet.nl

Wijzigen of uitschrijven?
U kan hier Uw  voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting PeelenMaasNet.nl · Wilhelminaplein 1 · Panningen, Limburg 5981CC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp