Copy
Scena9 este o platformă de jurnalism cultural proaspăt, coordonată de Fundația9.
Citește în browser

O recomandată văratică precum canicula care începe să se prelingă pe trotuare, care conține un strop de fotbal, dar și piste de cum să te tratezi de căldură în muzee sub pământ, galerii aerisite, săli de teatru abia deschise și grădini cu proiecții nocturne de filme. Voi ce faceți pentru o vară mai suportabilă? 

Scrieți-ne ce gânduri aveți pe newsletter@scena9.ro. Să ne citim cu bine.

Săptămâna asta pe Scena9: articolele noi pe care nu ai apucat să le citești

BUM face lumină în subteranul Brașovului | Brașov Underground Museum vrea să devină primul muzeu de new media din țară. Prima expoziție e deschisă într-un spațiu neconvențional în centrul Brașovului: tunelurile săpate în dealul care străjuiește Aleea După Ziduri. Acolo, artiștii au instalat lucrări care folosesc curent electric în cavernele care de-a lungul timpului au trezit nenumărate mituri urbane. (de Alina Floroi, fotografii de Orsolya Bálint
Resident Evil Village şi „Ciorb’ dă legîm’” sau ce înţeleg japonezii că înţeleg americanii despre România (adică nimic) | Al optulea titlu al seriei Resident Evil pentru Playstation este Resident Evil Village, unde „Vill” se citește ca cifra romană VIII, anticipând o experienţă de gameplay absurdă. Bonus: acțiunea jocului se petrece în „Lei, Transylvania, Romania”. Cum arată această Românie? Andrei Nae face o recenzie a jocului. 
Poporul expus | Radu Jude a investigat deja în mai multe dintre filmele sale mlaștinile și cavernele de infamie antisemită ale poporului român, iar Ieșirea... e un vârf – dar și un terminus – al unei arte care și-a dorit să se epureze la maximum, să se dezbare de orice urmă de spectacol, să se efaseze în fața subiectului său. (de Victor Morozov)

Din arhivă: fotbal și acasă + ce a învățat Vlad Odobescu în 5 ani de Scena9

Euro 2020 continuă, așa c-am căutat în #arhivascena9 ce articole despre fotbal poate c-ai ratat de-a lungul timpului. Am suplimentat lectura microbistă cu două articole care vorbesc despre sentimentul de acasă. 

#fotbal: You’ll Never Walk Alone este probabil cel mai faimos imn oficial al unei echipe de fotbal, asta știm toți, microbiști sau nu. Antropologul Andrei Mihail face o lectură a imnurilor echipelor românești, de la Adrian Păunescu la manele. Un alt mare fan al balonului rotund, Serghei Rugasky, scrie despre povestea mai puțin știută a lui Socrates, jucător de fotbal brazilian care a folosit terenul pentru a lupta împotriva dictaturii din țara lui. În final, nu putem vorbi despre fotbal fără a lua în considerare un mic omagiu adus de către criticul literar Mihai Iovănel celui mai mare scriitor fan fotbal din România, Radu Cosașu, de la A la Z

#fatabibliotecii: Poeta Svetlana Cârstean plonjează în biblioteca de acasă într-un eseu personal superb, despre cum crește o fată căreia îi place să citească, mai mare decât biblioteca pregătită special pentru ea de tatăl ei. „Cărțile mamei mele nu știu unde erau. (...) Mult timp am sperat să împart cu ea cărțile. În toată biblioteca noastră, am găsit una singură care să-i aparțină. Mai mult chiar de atît, îmi era destinată, avea o dedicație pentru mine, pe prima pagină. Am remarcat-o relativ devreme, am citit-o tîrziu, am înțeles abia după aceea ce carte e de fapt. Era Madame Bovary. Mamă, mi-ar fi plăcut să călătorim și împreună prin Babelul ăsta, chiar de-ar fi fost să citim întruna numai Flaubert.” 

#acasăînlumeAcasă în lume este un volum coordonat de Vintilă Mihăilescu și Ioana Tudora despre casă, acasă, plecat de acasă în lume care a apărut la puțin timp după moartea antropologului, anul trecut. Este prima cercetare de antropologie vizuală despre locuire din spațiul academic românesc, care a strâns în 20 de ani fotografii cu interioare, oameni, obiecte, exterioare, fațade și cartiere care încercau să înregistreze cumva inefabilul lui „acasă”, aduse împreună de scriitura inconfundabilă de povestaș darnic a lui Vintilă Mihăilescu. 

Fotografie de Larisa Baltă, pentru La fotbal cu fetele din Ferentari

Am avut de la început credința profundă că sunt un impostor. Când Luiza Vasiliu m-a întrebat dacă nu vreau să intru în proiectul ăsta, „o nouă platformă culturală”, eram sigur că nu-i pentru mine. N-aveam obiceiul să merg la teatru, nu citeam destul, așa că ce să caut eu la Scena9? Am fost însă la o primă întâlnire cu toată echipa, era iarnă, am râs mult și au apărut tot felul de idei care nu erau despre cultura aceea la costum, ci despre explorări într-un sens antropologic, iar asta da, voiam să fac.

Am scris despre cum locuim, ce mâncăm, cum dormim, cum ne împărțim / adunăm banii în cuplu. Am umblat prin orașe mici și am râs de personaje ce populează viața culturală a cetății (aici și aici). Însă dacă ar fi să aleg un singur articol din cele pe care le-am publicat, ar fi unul despre animalele sălbatice ale Bucureștiului. Mi-a luat vreo două zile să-l documentez și să-l scriu, dar am aflat o grămadă de lucruri despre una din lumile nevăzute ale orașului. Iar pentru mine jurnalismul a fost mereu o acoperire pentru a pune întrebări și a afla câte ceva despre lume.

Vlad Odobescu este reporter, explorator de lumi mărunte și hușean. 

Fotografie de Ionuț Sociu 

Turul lumii în linkuri: știri și recomandări din redacție

  • #decitit: N-am încotro: de fiecare dată când încep o carte nouă de Paul Auster, mă predau imediat. Prima oară s-a întâmplat cu nebunia de Trilogie a New Yorkului, un thriller-labirint cum nu mai știu altul, apoi cu Tombuctu, o poveste mi-nu-na-tă scrisă din perspectiva unui câine înțelept, mai târziu cu 4 3 2 1, o puzzle-epopee de familie pe care mi-a citit-o însuși Auster, timp de 36 de ore și 56 de minute în audiobook-ul de la Audible. Palatul lunii, cea mai nouă traducere din Auster de la noi (Michaela Niculescu, Editura Pandora M), e, desigur, tot un mister. În inima lui, un tip pe nume Marco Stanley Fogg, și nenumărate întrebări care invită la rezonanță: Cine e Fogg? Care sunt oamenii și întâmplările care ne modelează? În fond, ce ne face să fim noi? (Andra)
     
  • #devăzut: Documentarul despre Britney Spears de la The New York Times nu este o privire nostalgică asupra trecutului sau copilăriei tale, ci una foarte dureroasă și intimă în viața privată a femeii și mamei care ți le-a înveselit. Britney Spears e de ani buni în bătălii legale cu tatăl său, care acum deține drepturile asupra veniturilor ei și are custodie exclusivă asupra copiilor. Documentarul îți arată, cu ajutorul mărturiilor celor apropiați familiei, cum sănătatea mintală a artistei s-a degradat pas cu pas, cum a contribuit presa de tabloid la asta și cum încearcă Britney în prezent să-și recapete dreptul de a decide asupra propriei vieți, după ce tatăl a fost împuternicit, printr-o formă de custodie specifică adulților, să decidă în locul fiicei de 39 de ani.(Venera)
  • #deascultat: Podcastul The Many Colors of Raqqa, un episod din „The Documentary” (BBC). Un fotograf sirian a prins toate perspectivele războiului civil care i-a sfâșiat țara și a trăit să spună povestea. Abood Hamam a început ca fotograf al agenției de presă de stat, SANA: ziua îi poza pe președintele Bashar Assad al-Assad și pe soția sa, iar noaptea prindea imagini în secret cu atacurile forțelor opoziției. Întors apoi în orașul său, Raqqa, aflat sub controlul diverselor facțiuni, a trimis imagini sub pseudonim către agențiile de presă internaționale. Erau fotografii atât cu trupele Statului Islamic sărbătorind victorii, cât și cu bombardamentele coaliției internaționale și urmările sale. Acum e pe social media sub numele real, iar printre imaginile pe care le postează acolo sunt și copii care se joacă sau ziduri vechi peste care se revarsă flori. (Vlad)

  • #monalisa: Un fals al celui mai cunoscut tablou din lume s-a vândut vinerea trecută cu 2,9 milioane de euro la o licitație Christie's. Se crede că lucrarea a fost realizată în sec 17 de un artist italian anonim și a fost botezată Hekking Mona Lisa după fostul ei proprietar, colecționarul Raymond Hekking, care a susținut toată viața că de fapt deține originalul. Acela e însă după cum știm încă la Luvru, deși de curând este amenințat de o petiție online care îi cere fondatorului Amazon, Jeff Bezos, s-o cumpere și s-o mănânce. (Karin)
     
  • #expoziții: La ultima ei intervenție din acest sezon la Orașul vorbește, Daria Ghiu a făcut on air o listă de zece expoziții de vizitat vara asta, pe care o reproducem aici pentru cei interesați: București - FOTBAL. REALISMUL JOCULUI (Sala Floreasca), Secret Language (Ivan Gallery, Malmaison), TEODOR GRAUR: Ars longa, vita brevis. (Vârsta artistului e tinerețea), (Sandwich, Combinatul Fondului Plastic), de altundeva, altceva decât mine însămi, solo show Aurora Király (Anca Poterasu Gallery), Mircea Stănescu / Meditation upon Measure (GAEP), EXPO_02_GEN (Salonul de proiecte); Iași - Matei Bejenaru, PRINT (Galeria Artep); Timișoara - Opening: The Third Woman la ArtEncounters; Reșița - Gorzo (Muzeul Banatului Montan și Magazinul Universal) și Cluj - Avem nevoie de ceea ce este (White Cuib). (Karin)
     
  • #mameșifiice: Două spectacole contemporane cu care poți să-ți faci debutul ca spectator în sala de teatru pe 2021. Primul, Julieta fără Romeo (r. Bogdan Theodor Olteanu, Teatrul Odeon), creionează o Julietă de azi într-o dramă mamă-fiică-tată absent din familia lui Tennessee Williams, situată într-un oraș de provincie din România și interpretată de trei actrițe cu sensibilități foarte diferite, care construiesc un portret tridimensional al feminității: Elvira Deatcu, Ruxandra Maniu și Ioana Bugarin. Al doilea, la Apollo111, este adaptat de Leta Popescu după spectacolul, respectiv filmul, Mouthpiece/Cassandra, în care urmărim prin gaura cheii cum își petrece o fiică (în dublu rol) prima zi după aflarea veștii morții mamei. Cassandra stă pe umerii de alabastru ai celor două actrițe (Mihaela Velicu și Denisa Nicolae). Începe c-un orgasm mimat doar de palme și tălpi ițite dintr-o cadă și continuă cu sirene, șnițele bătute excesiv și multă emoție reprimată. (Karin) 
Fotografia săptămânii. Nicu Ilfoveanu, Hotel Vedea, 2013. Opt fotografi români, Ioana Cîrlig, Dani Ghercă, Ion Grigorescu, Nicu Ilfoveanu, Iosif Király, Patricia Moroșan, Decebal Scriba, Mircea Stănescu, sunt în expoziția Crossing the Same Circumstances, între 20 iunie - 22 august 2021, la Kommunale Galerie Berlin. 

...din vecini: ce mai citim pe Mindcraft Stories și pe Școala9 și ce se mai întâmplă la Rezidența BRD Scena9 

  • Mindcraft Stories: La presiunea societății civile, dublată de susținerea unor deputați USR și a poziției favorabile a ministrului actual al Sănătății, dr. Ioana Mihăilă, cabinetele medicilor de familie au început să se umple cu doze de vaccin anti-HPV, administrate gratuit celor care l-au solicitat de-a lungul anilor. Va putea schimba această situație statisticile sumbre în care 5 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin?
     
  • Școala9: „Temperatura în orașul X e de 6 grade și în orașul Y este de -3 grade. Care e diferența de temperatură dintre cele două orașe. Trivial, veți spune, și totuși aproape unu din patru elevi de clasa a VIII-a nu poate rezolva o astfel de cerință.” Un interviu cu Dragoș Iliescu, președintele Școlii Doctorale de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea din București, care a publicat recent raportul de analiză a testărilor TIMSS (Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale) din 2019. 
     
  • Rezidența BRD Scena9: Programul de filme de vară de la Rezidență reîncepe în fiecare seară de joi, de la 1 iulie. Cinevara #3 prezintă în curtea Rezidenței o selecție de 9 filme clasice, realizate între 1939 și 1997, bijuterii necunoscute ale cinematografiei internaționale care au fost restaurate recent cu eforturi considerabile cu scopul de a ne transforma peste noapte în cinefili, iar biletele vor intra în vânzare de astăzi și pe Eventbook. 
Scena9, Școala9 și Mindcraft Stories sunt platforme editoriale independente, inițiate și susținute de BRD Groupe Société Générale. Scena9 și Rezidența BRD Scena9 sunt programe coordonate de Fundația9, fundația culturală a BRD Groupe Société Généralea cărei misiune este de a aduce împreună artiștii, gânditorii și publicul larg pentru a hrăni noi gusturi culturale. 

Citești acest newsletter pentru că te-ai abonat la el sau ești unul dintre cumpărătorii revistei Scena9 pe print.

Dacă îți place ne-ar bucura mult să-l trimiți mai departe unui prieten. Dacă nu vrei să îl mai primești, te poți dezabona oricând aici. Dacă ai sugestii, ne poți scrie la newsletter@scena9.ro

Scena9.ro
Facebook Scena9
Instagram Scena9
Twitter Scena9
Copyright © 2021, Fundația9, All rights reserved.
Our mailing address is:
newsletter@scena9.ro 
Unsubscribe