Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.

Vastaa kyselyyn ruokajärjestelmän resilienssistä (toinen kierros)


                                                         Kuva: Erkki Oksanen / Luke                                                        
Suomen ruokajärjestelmän resilienssi -kyselyn toinen kierros on nyt auki. Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa ja Suomen Akatemian rahoittamassa DEFORFO -projektissa toteutetaan kaksikierroksinen kysely ruokajärjestelmän resilienssin eli muutosjoustavuuden tekijöistä ja ennakoinnin keskeisistä painopisteistä. Ensimmäisen kierroksen tulosanti on nyt koottu ja sen tuloksia tarkennetaan tällä toisen kierroksen tiiviillä kyselyllä. Löydät linkin tiiviiseen tulosraporttiin kyselystä.

Kyselyssä arvioidaan ruokajärjestelmään kohdistuvia häiriöitä ja jäsennetään ruokajärjestelmän toivottavaa ja todennäköistä kehitystä resilienssin näkökulmasta. Kyselyyn vastaamiseen menee aikaa arviolta 15 minuuttia. Tulevaisuusnäkemyksiä käsitellään luottamuksellisesti ja nimettöminä, eikä yksittäinen vastaaja ole tunnistettavissa vastauksista. Henkilötietojen ja vastausten käsittelyssä noudatetaan EU:n tietosuoja-asetuksen (EU 679/2016) ja kansallisen tietosuojalain (TSL 1050/2018) määräyksiä. Kyselyn tietosuojailmoitus: www.luke.fi/projektit/covid-osahankkeet-deforfo

Toisen kierroksen kyselyyn pääset alla olevasta linkistä. Kyselyyn on mahdollisuus vastata 30.6.2021 saakka. Arvionne tulevaisuuden kehityksestä ovat tärkeitä ruokajärjestelmän resilienssin kokonaiskuvan muodostamisessa ja ruokaturvan ennakoinnin kehittämisessä.
 
Lämmin kiitos ajastanne tulevaisuuden arvioinnissa!

Lisätietoja: pasi.rikkonen@luke.fi ja karoliina.rimhanen@luke.fi
 
Osallistumislinkki: https://link.webropolsurveys.com/R/B894CF8C3F15BD80

Tutkimusterveisin, 
Pasi Rikkonen
DEFORFO akatemiahankkeen johtaja
Luonnonvarakeskus (Luke)

Maaperäasiaa viljelyn tueksi:
SOIL AT RISK -SYMPOSIUMI WEBINAARINA
ke 30.6.2021 klo 10-14.30


                                                                
Soil at risk -symposiumi yhdistää tutkimuksellista ja käytännön tietoa viljelysmaasta ja sen ylläpidosta kotimaisten ja kansainvälisten puheenvuorojen ja keskustelujen muodossa. Finlandiatalosta lähetettävässä englanninkielisessä webinaarissa pääset kuulemaan maaperäasiaa monesta näkökulmasta. Symposiumin järjestävät Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Baltic Sea Action Group ja Ympäristötiedon foorumi. Ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät täältä.

Pölyttäjien asialla -tilaisuus ja webinaari Tuorlassa ma 5.7.2021 klo 10-14



                                                         
Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroina katsaukset pölyttäjien tilanteesta, pölyttäjille tärkeistä ravintokasveista ja miten niitä voidaan suosia viljely-ympäristössä. Kerromme myös, miten pölytyspalvelu toimii käytännössä.
 
Puheenvuoro-osuuden jälkeen tilaisuus jatkuu maastossa, jossa nähdään käytännössä pölyttäjiä houkuttelevia mesikasviseoksia ja tutustutaan lähemmin pölytyspalveluiden toimintaan. Tilaisuudessa tuodaan myös esille, miten pölyttäjät ovat alustavissa suunnitelmissa esillä tulevalla uudella tukikaudella 2023-2027.

OHJELMA

klo 9.30 Kahvitarjoilu
klo 10.00 Tervetuloa, järjestävät hankkeet
klo 10.15 Pölyttäjien tilanne Suomessa, Eeva-Liisa Korpela SML
- pölyttäjien määrä ja lajisto, pölyttäjien ravintokasvit
klo 10.40 Kasvinsuojeluaineiden vaikutus pölyttäjiin, Lotta Kaila HY (videoyhteys) - pölyttäjien käyttäytymisestä uutta tutkimusta
klo 11.05 Pölytyspalvelu on yhteistyötä, Nora Mäntysaari, mehiläishoitaja
- win-win tilanne hunajan tuotannon ja satohyötyjen saamiseksi
klo 11.30 Miten viljelyssä pölyttäjät huomioon, Sakari Raiskio Luke
- pölyttäjäystävälliset viljelykasvivalinnat ja -menetelmät
klo 12-12.45 Lounastarjoilu
klo 12.45-14 Maastoon: erilaisia pölyttäjäystävällisiä kasviseoksia esittelyssä, mehiläispesät ja pölytyspalvelun toiminta käytännössä Tuorlan tilalla

ILMOITTAUTUMINEN

Tilaisuuteen mahtuu mukaan maksimissaan 50 osallistujaa AVI:n yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten puitteissa. Muutokset mahdollisia ja päivitetään, kun ajankohdan rajoitukset ovat tiedossa. Luento-osuus tarjotaan myös striimattuna. Tapahtumasivu täällä ja ilmoittautuminen 27.6.2021 mennessä täällä.
 
Tilaisuuden järjestäjinä ovat EcoStack- ja Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeet. Yhteyshenkilöt:
Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto, sari.peltonen@proagria.fi
Eeva-Liisa Korpela, Suomen mehiläishoitajain liitto, eeva-liisa.korpela@hunaja.net
Ville Korpelainen, Ammattiopisto Livia, ville.korpelainen@livia.fi

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman työstäminen etenee yhdessä sidosryhmien kanssa
 

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa (MISU) valmisteleva virkamiestyöryhmä kuuli 8.6.2021 kokouksessaan suunnitelman laatimisen kannalta keskeisten tutkimus- ja selvityshankkeiden tuloksia. Kokouksessa kuultiin esitykset muun muassa Hiilineutraali Suomi 2035 (HIISI)- ja ILMAVA-hankkeista, turvemaiden päästöihin keskittyneestä SOMPA-hankkeesta sekä kivennäismaiden hiilensidonnasta ja maaperän kasvukunnosta.

Alkusyksystä virkamiestyöryhmä arvioi eri ilmastotoimenpiteiden toteutettavuutta, hyväksyttävyyttä ja kokonaiskestävyyttä. Työtä tehdään vuorovaikutteisesti sidosryhmien ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa. Tätä varten järjestetään useita alueellisia tilaisuuksia sekä webinaareja ja työpajoja. Lausunnoille maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma on tarkoitus lähettää marras-joulukuun vaihteessa. Lisätietoja MMM:n uutisesta.
Poimintoja kesän pellonpiennarpäivistä
   

                                                          
8.7.2021 Maan kasvukunto, maanparannusaineet ja vesistönsuojelu -tilaisuus, Pälkäne. Miten maan rakenne vaikuttaa kasvukuntoon ja miten sitä voi parantaa? Miten maan rakenteen parantaminen vaikuttaa vesiensuojeluun? Lisätiedot ja ilmoittauminen täältä. Tilaisuuden asiantuntijoina Humuspehtoorin väki ja Sari Hiltunen ProAgria Etelä-Suomesta. Tilaisuuden järjestävät Suvi-vesiensuojeluhanke, ProAgria Etelä-Suomen Elina II Elinvoimainen Maatila -hanke ja Humuspehtoori.

14.7.2021 Uudistavan viljelyn päivä Tuuloksen Kapakanmäellä ja Setälä-Eerolan tilalla Hämeenlinnassa. Päivän ohjelmassa puheenvuoroja ja peltorasteja mm. uudistavasta viljelystä ja maan kasvukunnon parantamisesta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä. Tapahtuman järjestävät: Setälä-Eerolan tila, Baltic Sea Action Group, Turun Konekeskus, ProAgria Etelä-Suomi (Elina II, HIME, Opitaan ojista) sekä MTK Häme.

21.7.2021 Peltoteknologiapäivä Juvalla (+livestream). Maaperäaiheinen teemapäivä Juvan Partalassa klo 10-14 mm. maaperäskannaus, dronet, NIR maa-analyysi, tietoa, vinkkejä, koneita ja laitteita. Lisätietoja tapahtumasivulta. Tapahtuman järjestävät HIHAT, Kurvi, Nefertiti, Digiportaat ja VILLE-hankkeet.

3.8.2021 Pellonpiennarpäivä Kiteellä, Koivikon kartanolla. Teemoina mm. hiilensidonta luomumaitotilalla, Thermoseed havaintokoe, monimuotoisuuskaistat pellolla, maan rakenneasiat, työkoneiden painot ja rengaspaineet, uusi teknologia pellolla. Lisätietoja tapahtumasivulla. Järjestäjinä toimivat Viljellään viisaasti-, Vastuullista proteiinia pöytään-, Mainio Maitotila- ja VILLE -hankkeet.

5.8.2021 Luomu- ja nurmipäivä Mustialassa. Tervetuloa seuraamaan työnäytöksiä, tutustumaan koekenttiin ja kuulemaan asiantuntijoiden vinkkejä kasvinviljelystä ja digitaalisista ratkaisuista. Lisätietoja ja ohjelma. Tilaisuuden järjestävät Luomussa vara parempi - ja Elina II -hankkeet sekä Etelä-Suomen Nurmipäivät.
HUKKA-hankkeen palkokasviteemaisia pellonpiennartilaisuuksia heinä-elokuussa


Hukka-hanke (Herneen, härkäpavun ja makean lupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät) järjestää useita palkokasviteemaisia pellonpiennartilaisuuksia kesällä 2021:

ti 27.7.21 klo 10-13 Eurajoella Satakunnassa Tero Tuomisen tilalla (Ruokaherneen sopimusviljely ja pellon rakennekalkitus)

to 29.7.21 Loimaan Mellilässä Markku Salon Siementilalla (Siementila Salon lajikekenttään tutustuminen)

ke 11.8.21 klo 13-16 Kangasalla Pirkanmaalla Antti Antilan tilalla (Hernettä broilereille)

Lisäksi hanke on mukana 24.8. Erikoiskasvipäivässä Jokioisissa Luonnonvarakeskuksen pelloilla

Katso lisätiedot hankkeen Facebook-sivuilta: https://www.facebook.com/HUKKAhanke/
Maanviljelijän tietobaari -podcast täydentyy 

Suosittu Maanviljelijän tietobaari -podcast saa jatkoa ja täydentyy uunituoreilla Hyttisessioilla! Kuuntele ensimmäinen podcast Puoli baaria täältä. Jaksossa maanviljelijät Juuso Joona ja Tuomas Mattila pohtivat kevään haastavia kylvöolosuhteita. Heidät palkittiin myös hiljattain Maataloustoimittajat ry:n Vuoden Tiedonjyvä -palkinnolla "ansiokkaasta työstä maaperän merkityksen ja uudistavan viljelyn nostamiseksi julkiseen keskusteluun".

Hanke-esittelyjä webinaareissa

Vuosien 2020-2021 aikana  on webinaareissa esitelty ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja ihmisiä hankkeiden takana.

Webinaarien teemoina ovat olleet
  • Uusiutuva energia
  • Maatalouden vesiensuojelu
  • Maan kasvukunnon hoito
  • Kasvinterveys
  • Turvepellot
  • Palkokasvit
  • Kestävien viljelykäytäntöjen kehittäminen
Hanke-esittelywebinaarit löytyvät täältä.
 
Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
  • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
  • Maatalous ja ilmastonmuutos
  • Ruoka ja ilmastonmuutos
  • Matkailu ja ilmastonmuutos 
  • Energia ja ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
  • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
  • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista
                                        
Hyvää kesää!
toivottavat Sari Himanen, Elina Nurmi,
Päivi Kurki, Karoliina Rimhanen, Sakari Raiskio ja Riitta Savikko Luonnonvarakeskuksesta
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä sari.himanen@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen facebooksivu
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke
Email
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

yhteyshlö: Sari Himanen
Luonnonvarakeskus (Luke)
puh 029 532 6132
sähköposti sari.himanen@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.  






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp