Copy
Hagainitiativets nyhetsbrev juli 2021
Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient,

Nyhetsbrev juli

Klimatutmaningen är stor och näringslivet visar på möjligheterna
I veckan beslutade EU att utsläppen ska minska med 55 procent till 2030, vilket inte är tillräckligt för att klara 1,5-gradersmålet. FN:s årliga GAP-report visar att vi snarare är på väg mot 3 grader och ländernas åtaganden (NDC) till COP26 i Glasgow inte är tillräckliga. Ambitionerna behöver femfaldigas för att vi ska klara 1,5-gradersmålet. 

Men det är inte nattsvart. Just nu intervjuar vi vd:ar från stora företag runt om i Norden. De har lösningarna och nya innovationer. Det är inspirerande att höra vad som sker – vi kommer att presentera denna rapport i höst. Men för att skapa den dynamik för investeringar som behövs behöver priset på koldioxid öka och det fossila behöver fasas ut. Det är därför vi tillsammans med nordiska företagsnätverk driver på för koldioxidprissättning genom vårt gemensamma initiativ Call on Carbon. Läs mer om det nedan och signera gärna.

Tack för att du är med oss på resan. Vi vill önska dig en glad sommar,
Nina Ekelund
Generalsekreterare Hagainitiativet

Intervju med Anna Hallberg, utrikeshandelsminister 

Anna Hallberg är utrikeshandelsminister. Hagainitiativet har intervjuat henne om klimattullar, handelspolitik och WTO:s utveckling.

Hur arbetar du för att integrera handelspolitiken i klimatpolitiken?
- Handelspolitiken är ett viktigt verktyg för att uppnå klimatmålen. Sverige driver på för att liberalisera handeln med klimatvänliga varor och tjänster och för att en deklaration om handel och klimat ska antas vid WTO:s nästa ministermöte som äger rum i slutet av det här året. För att uppnå klimatmålen är det viktigt att underlätta spridningen av klimatvänliga produkter – ett område där många svenska företag ligger långt framme.

Läs hela intervjun här

Nordiskt samarbete för pris på koldioxid

Ambitionsnivån i klimatomställningen måste femfaldigas för att vi ska lyckas med 1,5°C-målet. För att vi ska kunna nå Parisavtalets mål behöver vi sända tydliga signaler till marknaden genom effektiva prissättningar på koldioxid. Bara 22 procent av världens koldioxidutsläpp har en prislapp och bara 5 procent av dem har ett effektivt pris. Klimatomställningen är en fråga om investeringar där privata medel är helt nödvändiga. 
2020 var ett av de varmaste åren som uppmätts och var nära rekordåret 2016. Världsmeteorologiska organisationen, WMO, har varnat att världen kan komma att passera 1,5⁰C ökning redan 2024, trots detta är ländernas åtaganden inför FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow i november otillräckliga. Det globala uppropet ”Call on Carbon” som vi nordiska företags klimatnätverk tagit initiativ till har som mål är att samla internationellt stöd för koldioxidprissättning. 
Företagen som har signerat uppropet uppmanar de nordiska regeringarna:
- att stödja netto-nollmål med effektiva, robusta, tillförlitliga och ändamålsenliga metoder för koldioxidprissättning
- att anpassa koldioxidprissättningen för att skapa stabila och förutsägbara investeringsmiljöer
- att slutföra reglerna för internationella marknadsmekanismer enligt artikel 6
Stöd uppropet här.

Tack alla ni som signerat hittills!
Jouni Keronen                                     Nina Ekelund                             Bjørn K. Haugland
Chief Executive Officer                        Executive Director                     Chief Executive Officer
Climate Leadership Coalition               Haga Initiative         
              Skift Business Climate Leaders
 
Den nya klimatlagen i EU förbättrar förutsägbarhet för investerare
Europaparlamentet godkände EU:s klimatlag den 24 juni som Europeiska rådet godkände den 28 juni och då fastställdes målet för ett klimatneutralt EU 2050 och EU:s 2030-utsläppsminskningsmål höjdes från 40 procent till minst procent. Vi är också glada över att lagen innehåller en definition av en koldioxidbudget och att den används för att definiera målet för 2040. Men som vi anser att istället för att vara "vägledande" borde koldioxidbudgeten vara "bindande”.
Läs mer här

 

Almedalen: Kuylenstierna, Petriccione och Ekelund om Climate Neutrality 2050

Den 7 juli håller Europeiska kommissionen i webinariumet “Climate neutrality 2050 – what does the EU climate policy mean for Sweden?" på Almedalen 2021. 

EU has decided to become the first climate neutral continent by 2050. Sweden has set its national target for climate neutrality to 2045. What do the EU’s climate target and the upcoming “Fit for 55 package” mean for Sweden? How do they influence the choice of energy sources, infrastructure investments, recovery measures and the industry’s possibilities to be in the forefront?

Läs mer om webinariet här

Ny rapport: Time to step up - Aligning EU Policy with Paris Agreement, för att skynda på klimatomställningen

Klimatpolitiken är inte längre ett enskilt politikområde med en ansvarig minister eller kommissionär. Alla oavsett sektor har ett ansvar och all politik behöver revideras för att 1,5- gradersmålet. Det är också tydligt att Ursula von der Leyens kommission har betydligt större klimatambitioner än någon annan kommission tidigare haft och täcker stora delar av EU-politiken. Läs mer om våra förslag här:

Läs hela rapporten här

Missade du webinariet?
Money Talks - Så formar handelspolitiken klimatomställningen

Den 14 juni hölls webinariet Money Talks - Så formar handelspolitien klimatomställningen. 

EU är en av världens största handelspartners, värdet av producerade varor och tjänster inom unionen motsvarade år 2019 16,4 biljoner euro (BNP). Att styra om EU:s handelspolitik mot gröna investeringar är helt avgörande för att klara klimatomställningen. Just nu formas en ny handels- och finanspolitik inom EU med anledning av revidering EU ETS, Next Generation, CBAM, gröna given och taxonomin. Utformningen av EU:s klimat- och handelspolitik kommer att sätta agendan för all global handel och därmed hur vi når 1,5-gradersmålet. EU-minister Hans Dahlgren inleder webinariet med att berätta om Sveriges arbete med klimatpolitik i EU.

  • Hur bör EU:s handelspolitik utformas för att gynna klimatomställningen?
  • Hur Sverige driver på EU:s klimat- och handelspolitik?
  • Hur påverkar taxonomin och gröna given gröna investeringar?
Lyssna till presentationer och diskussioner tillsammans med deltagare från EU-kommissionen, näringsliv och företag. 
Webinariet finner ni i sin helhet här

100 goda exempel på cirkulär ekonomi

För att klara klimatet måste vi blir mer cirkulära. Hagainitiativet driver därför en kampanj där vi under 2021 kommer att samla minst 100 goda exempel på cirkulär ekonomi. Det händer mycket i näringslivet för att öka den cirkulära ekonomin och vi vill dela med oss av allt det goda som händer.

Har du eller ditt företag något bra exempel som borde spridas? Maila en kort text och bild till info@hagainitiativet.se.

Ta del av näringslivets exempel på cirkulär ekonomi här

Klimatfördelar med nytt intransportsystem
HKScan har startat upp ett nytt system för planering av intransport av djur. Varje år rullar transportbilarna ca 6,8 miljoner km på svenska vägar och 60 procent av den sträckan går de tomma. Det nya systemet gör det bl a möjligt att reducera antalet körda mil markant vilket redan nu, två månader efter implementering, innebär en besparing på ca 3000 km i veckan eller 3,2 ton koldioxid.
Läs mer här
Biologisk mångfald inom HKScans Gårdsinitiativet
De gårdar som deltar i HKScans projekt Gårdsinitiativet bidrar till biologisk mångald med ytor som motsvarar 6000 fotbollsplaner. Naturbetesmarker, dagvattendammar, gräsvallar med blommande klöver och stenmurar som hyser smådjur och insekter är några av de insatser som främjar den biologiska mångfalden i våra landskap.
Läs mer här
Hemköp startar klimatguidning i butik
Sju butiker i fem städer erbjuder i ett pilottest en klimatguidning för att öka kunskapen kring hur man, utan att göra avkall på matglädjen, kan minska sin klimatpåverkan. Guidningen består av skyltar som tipsar om till exempel frukt och grönsaker i säsong, växtbaserade proteinkällor och rätter gjorda på räddade råvaror. För de kunder som vill läsa mer finns QR-koder på skyltarna som leder till hemköp.se.
Läs mer här
Axfood delar intern hållbarhetsutbildning – med alla
Axfoods e-learning Hållbarhet i allt är obligatorisk för samtliga medarbetare om omfattar förutom en översikt av matens påverkan även exempel på hur de viktigaste hållbarhetsfrågorna tas om hand inom företaget. I utbildningen varvas korta övningar med medarbetarröster om de viktigaste hållbarhetsfrågorna. Den lanserades internt på Black Friday förra året och delas nu i sin helhet via företagets hemsida.
Läs mer här
Årsbok 2020 för Framtidens jordbruk 
2019 publicerade Lantmännen rapporten Framtidens Jordbruk, som visar vägen till ett hållbart, lönsamt svenskt jordbruk med sikte på klimatneutralitet 2050. I årsbokslut för skördeåret 2020 följs arbetet upp och framsteg presenteras. Exempel är forskningscentrum SLU Grogrund, Formas centrumbildningar för framtida hållbara livsmedelssystem och Framtidsgården Bjertorp där Lantmännen testar lösningar, utveckling av odlingsprogrammet Klimat & Natur, samt samverkansprojekt, som Agronod och samarbetet med Yara för världens första fossilfria mineralgödsel.
Läs mer här

AXA havregryn lanseras med Klimat & Natur
Nu kan kund och konsument bidra i omställningen till framtidens jordbruk genom att välja AXAs vanliga havregryn som lanseras märkta med Klimat & Natur.​​​​​​​ Produkten ingår i Lantmännens program för framtidens jordbruk där spannmål, som utgör havregrynen i produkten, kontrakteras med kriterier för främjad biodiversitet och sänkt klimatpåverkan med upp till 30 procent. Breddningen till nya produkter är ett steg i Lantmännens kontinuerliga arbete att tillgängliggöra hållbara erbjudanden.
Läs mer här

Preem och Microsoft bryter ny mark för datacenterbranschen
Microsoft har valt Preem som leverantör av drivmedel för reservgeneratorerna till sina svenska datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Reservgeneratorerna kommer drivas med Preem Evolution Diesel Plus, världens första Svanenmärkta diesel som ett steg i Microsofts arbete mot att bli koldioxidnegativa senast 2030.

Löfbergs inviger nytt rosteri
Den 1 juli inviger Löfbergs sitt nya rosteri för hela bönor i Karlstad. Rosteriet är certifierat Miljöbyggnad Silver, vilket bl.a. innebär att de byggts med höga krav på miljöprestanda. Här kommer Löfbergs använda kaffe från hållbart certifierade odlingar, rosta med grön propan och packa i klimatsmarta förpackningar. Håll utkik i Löfbergs sociala kanaler den 1 juli om du vill vara med på invigningen.
Läs mer här

Partner med The Ocean Cleanup och teknologi att förhindra plastavfall
The Coca-Cola Company blir den första ”Global Implementation Partner” till The Ocean Cleanup River Project. Partnerskapet för samman Coca-Colas globala nätverk med The Ocean Cleanups teknologi och datadrivna lösningar och kommer att implementera cleanup-system i 15 floder innan slutet av 2022 i syfte att förhindra att plastavfall når ut i haven.
Läs mer här
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.

Varför ska ett svenskt företag bry sig om en domstol i Haag?
"Domstolens val att tillämpa soft law på det här sättet är ett stort steg och ger alla företag världen över, och inte bara inom energi, anledning att se över sina färdplaner mot nollutsläpp. Även svenska företag gör klokt i att noggrant studera domstolens resonemang och att göra sin egen analys av hur bolagets verksamhet hade klarat domstolens kritiska blick." Säger Annette Magnusson, vd och medgrundare, Climate Change Counsel. 
Läs hela bloggen här

Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår Axfood, Coca-Cola Europacific Partners Sverige, Folksam, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, Preem, Stena Recycling, Stockholm Exergi samt Sveaskog.
Hagainitiativet
Stockholm
info@hagainitiativet.se, www.hagainitiativet.se


Avregistrera    Uppdatera dina uppgifter