Copy
Lees deze e-mail in je browser


Redactie: Saskia van Eenbergen
 

N i e u w s b r i e f
 
juni 2021
Deze uitgave:
Enthousiasme over heropening en expositie STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER …

Vanaf 9 juni is Museum Slager weer open. We genieten ervan en ontvangen veel bezoekers. Enthousiaste bezoekers, die enthousiast zijn over de expositie, het kinderatelier en de ontvangst door en informatie van gastheren en gastvrouwen. En die aan het eind van hun bezoek genieten van een (gratis) koffie of thee met een stukje echte “Bossche Koek”.
Tot 8 augustus kan het nog: het bezoeken van de expositie STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER. Met werken van de acht kunstenaars Slager. Schilderijen en tekeningen, stads- en dorpstaferelen, portretten, natuur en stillevens. De werken zijn van hoge kwaliteit, zijn vaak intiem en bieden een fraai inkijkje in hun levens en in anderhalve eeuw ontwikkelingen in de schilderkunst van academisch en classicisme tot en met (neo)-impressionisme.
 
Brabants Landschap over “Frans Slager: Minnaar van Schoonheid”
“Kunstenaars stonden eind negentiende, begin twintigste eeuw in veel landen aan de wieg van de natuurbescherming. Bekende voorbeelden zijn de schilderscholen van Barbizon in Frankrijk, Sint-Maertens-Laetem, Zoniën en Kalmthout in België en individueel rondtrekkende schilders in het westen van de Verenigde Staten (Yellowstone). (..) Bij de oprichting van Brabants Landschap op 22 januari 1932 werd Frans Slager gevraagd zitting te nemen in het bestuur namens de wereld van de kunst.“
Het portret van Frans Slager, geschilderd door zijn vrouw Marie Slager – van Gilse, siert de posters en flyers van de expositie “Stap in de wereld van de familie Slager”. In het museum valt op, dat veel bezoekers in het bijzonder enthousiast zijn over de werken van Frans, over zijn landschappen en zijn stadstaferelen. En nu vond Ria Simons, verantwoordelijk voor het collectiebeheer van Museum Slager, in het archief een bijzondere uitgave van Brabant Landschap uit de herfst van 2004. Deze uitgave, nummer 144, is uitgebracht ter gelegenheid van de expositie van Frans Slagers werken, die in datzelfde jaar in het museum te zien was. De uitgave is geschreven door Thijs Caspers en geheel gewijd aan “Frans Slager: Minnaar van Schoonheid”.
 
Na de hier boven opgenomen introductie beschrijft Thijs Caspers hoe Frans Slager aan de hand van zijn vader P.M. de natuur en de kunsten leerde kennen. Hij verhaalt over de schilderijen van de St. Jan, IJzeren Man, het Bossche Broek, over Frans’ voorliefde voor de winter en de lente. Thijs beschrijft de vele reizen van Frans Slager en hoe hij later dichter bij huis schildert, de IJzeren Man in Vught en landschap aan de Nethe bij zijn huis in Meerhout, België. Intussen laat Thijs Caspers ons ook genieten van veel staaltjes van Frans’ prachtige schrijfkunst. En hij eindigt met: “Als waarachtig estheticus leed Frans sterk onder de vernietiging van schoonheid. Naar zijn mening werd te weinig geluisterd naar de stem der kunstenaars en te veel naar die van de ‘zakelijken’ of wat daar voor door moe(s)t gaan. Het is helaas nog altijd hetzelfde liedje.”
De uitgave nummer 144 van Brabants Landschap is hier te lezen. Meer lezen over Frans Slager? In de museumwinkel is een brochure over Frans Slager (1876-1953) te koop (ad €1,-). En uiteraard schrijft Nel van de Heijden uitgebreid over zijn werken en leven in het grote boek “Slager. Acht Bossche kunstenaars en een museum.”
Uitsnede Koeien aan de Nethe; schilderij De Grote Hoef en schilderij De Ijzeren Man
Stagiaire Chloé Le Roux klaar met onderzoek en advies voor Museum Slager
Begin februari is Chloé le Roux als stagiaire gestart bij Museum Slager. We schreven erover in onze nieuwsbrief van maart 2021. Chloé is Française. De stage deed ze samen met Avans in het kader van het Erasmusprogramma.
Haar rapportage is nu gereed.
De vraag die Chloé onderzocht heeft is: wat kan Museum Slager leren van andere, vergelijkbare musea?
Daarvoor vroegen we haar een benchmarkonderzoek te doen en interviews te houden. Als erkend museum moet Museum Slager jaarlijks gegevens over bezoekers, tentoonstellingen, inkomsten, organisatie en andere data doorgeven aan de Museum-vereniging.
De gegevens van en over alle Nederlandse (erkende) musea zijn beschikbaar in Museana, dat als analyse- of benchmarksysteem gebruikt kan worden. Chloé heeft de data bestudeerd en – vanwege corona dat in 2020 alles in de war gooide - vooral gekeken naar gegevens uit het jaar 2019. Aanvullend heeft zij interviews gehouden met vertegenwoordigers van vier vergelijkbare musea: Museum de Wieger (Deurne), Museum Henriëtte Polak (Zutphen), Museum Kranenburgh (Bergen) en Museum Jan Cunen (Oss). 
De rapportage van Chloé is nu gereed. Haar benchmark laat zien, dat Museum Slager het in vergelijking met de genoemde musea goed doet onder meer wat betreft de omvang van de kunstcollectie, de aantallen bezoekers van het museum en de website en het financiële beleid. Uit de benchmark, aangevuld met de interviews komen ook zaken naar voren die (nog) beter kunnen. Daarvoor heeft Chloé onder andere gekeken naar de winkel, het bezoek van kinderen en jongeren, de bekendheid bij Bosschenaren en het nog meer en effectiever gebruik maken van website en social media.
Chloé keert in de komende periode weer terug naar Bretagne om haar studie Marketing Techniques in Frankrijk te vervolgen. Het bestuur van Museum Slager bespreekt de rapportage van Chloé en haar adviezen op korte termijn. Nu willen we Chloé le Roux ook langs deze weg nog eens zeer bedanken voor haar werk voor Museum Slager!
Thea van de Dungen thuis, met aan de muur schilderijen van haar vader

Thea van de Dungen neemt na 22 jaar afscheid als gastvrouw en treedt toe tot de Slager Plus Club

22 jaar lang was Thea van de Dungen – Mees vrijwilligster en gastvrouw bij Museum Slager. Nu stopt ze, op 87-jarige leeftijd, en wordt één van de eerste deelnemers van de Slager Plus Club.
Na haar lagere school en de Centrale School, ging Thea aan het werk bij Peek en Cloppenburg. Het werken, lopen en staan, in de winkel viel haar zwaar en na 10 jaar werd ze gedeeltelijk afgekeurd. Daarna begon ze als vrijwilliger voor het Groot Zieken Gasthuis in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Dat deed ze ruim 12 jaar. “Toen besloot het ziekenhuis dat mensen moesten stoppen als ze 70 jaar werden. Ik was coördinator en ik kreeg de opdracht dat tegen de mensen zeggen. Ik dacht dat wil ik zo niet, dan stop ik zelf ook.”
En in 1998 begon Thea voor Museum Slager. Thea was al jong bekend met het museum. Haar vader, die zelf ook schilderde en les gaf, kwam er vaak. Op een gegeven moment vroeg Thea aan Hein Bergé of ze iets voor het museum zou kunnen doen. Hein verwees haar naar Eugenie Moerkerk, dochter van schilder Moerkerk, die al actief was in het museum. Na een gesprek met Eugenie heeft Thea zich aangemeld en zo begon haar lange vrijwilligerscarrière in de Choorstraat.
“Ik heb dat met heel veel plezier gedaan. Museum Slager was eigenlijk mijn tweede huis.” Thea heeft veel mooie en bijzondere herinneringen. Bijvoorbeeld aan het moment dat de boeken van Nel van der Heijden voor de eerste keer werden bezorgd. En aan het bezoek met alle vrijwilligers aan Amsterdam, toen Hein Bergé een koninklijke onderscheiding kreeg voor zijn inspanningen voor het behoud van de stad ’s-Hertogenbosch. “Hein zei altijd: jullie zijn net familie! Toen hij de onderscheiding kreeg, mochten we met een klein groepje mee. Maar de vrijwilligersgroep was sterk gegroeid en we vonden het allemáál leuk om mee te gaan. Dus hebben we een bus gehuurd en zijn daarmee naar Amsterdam gereisd. Koningin Beatrix reikte de onderscheiding uit en wij mochten ook in het paleis naar binnen. Bij ieder kopje koffie dat we kregen was een lakei. Meteen als je je kopje op had, werd het weer weg gehaald. Het was een hete, maar ook een hele mooie dag!”
Burgemeester Mikkers van ’s-Hertogenbosch speldt Thea in 2018 een koninklijke onderscheiding op als dank voor haar vrijwilligersactiviteiten.

Thea heeft Museum Slager in de loop der jaren zien veranderen. Er kwamen wisselexposities. Met plezier denkt ze terug aan de tentoonstelling van Hendrik Wiegersma en ook aan exposities van recenter datum van Jean Thomassen, Fred Schley en Jelmer Wijma. “Gasten rondleiden vond ik altijd het mooiste. Praten met de mensen. Er zijn natuurlijk ook mensen die doorlopen en geen behoefte hebben aan informatie. Maar de meeste mensen hebben die interesse wel. En dat vond ik het mooiste werk. Vertellen over de acht schilders Slager. En dan vroegen mensen door en dat is zo interessant!”
Thea van de Dungen brengt veel tijd door met haar kinderen, kleinkinderen en vrienden. Helpt waar ze kan en waar het nodig is. Maar sinds de corona-uitbraak heeft Thea voor Museum Slager geen activiteiten meer gedaan. En ook haar andere vrijwilligersactiviteiten – voor het Oeteldonks Museum, in de zangclub - zijn gestopt. “Corona heeft veel stop gezet. En dan moet je een besluit nemen, anders ga je maar door. Leeftijd werkt ook mee. En het is goed voor het museum om nu nieuwe, jongere vrijwilligers aan te trekken.” Thea blijft graag betrokken. Als vriend en in de net opgerichte Slager Plus Club, die tot doel heeft ervoor te zorgen dat oud-vrijwilligers binding kunnen blijven houden met het museum. De club zal een paar keer per jaar bij elkaar komen. “Dan blijf je toch betrokken en dat wil ik graag! En dat het museum nu weer open is, dat zal fijn zijn! Het is een prachtig museum! Echt!”
Pierre en Trees van Grinsven met bestuurslid Marie-Antoinette Aarts bij het schilderij van Tom Slager

Familie van Grinsven schenkt schilderij Tom Slager

Op 26 mei jl. hebben Pierre en Trees van Grinsven aan Museum Slager een schilderij van Tom Slager geschonken. Het schilderij is een winterlandschap uit begin jaren 50 van de vorige eeuw. Het schilderij was in bezit van de familie van Grinsven. Bij het herinrichten van hun huis zochten zij een optimale bestemming voor het schilderij. En dat is: Museum Slager!
Lori Tierney verzorgde cursus Engels voor Museum Slager

Op dinsdag 8 juni vond de laatste bijeenkomst plaats van de cursus Engels voor gastvrouwen- en heren van Museum Slager. De cursus is georganiseerd om de gastvrouwen en –heren (nog) beter toe te rusten voor rondleidingen in het Engels. Het was de eerste keer dat Museum Slager dit organiseerde en vanwege Corona vond de cursus in kleine groepen plaats.
Voor het verzorgen van de lessen was de, van oorsprong Ierse, Lori Tierney gevraagd. Zij was tot 2019 werkzaam als docent, hoofd Engels en directeur Client Relations bij taleninstituut Regina Caeli in Vught. Na haar pensioen en het verlaten van Regina Coeli in september 2019 richtte Lori Tierney haar eigen bedrijf op - The Nomadic Educator – en zette de Engelse lessen op die manier voort. 
Aan het einde van de cursus keken zowel bestuurslid Marie-Antoinette Aarts als Lori Tierney zeer tevreden terug. Marie-Antoinette ging daarbij vooral in op het bijzondere karakter van deze cursus. De indruk zou kunnen zijn dat een cursus Engels alleen het vertalen van woorden biedt. Maar met haar jarenlange ervaring kon Lori Tierney in deze cursus veel meer bieden. Zo was er aandacht voor culturele aspecten, beleefdheid en vriendelijkheid.
En er was een speciale aflevering over “Dutchism”: In Nederland denken we al snel dat we goed Engels spreken en daarmee maken we pikante missers.
Lori Tierney vond het zeer bijzonder, dat de cursus ín het museum kon plaatsvinden, ín de zalen met de schilderijen. Daarmee bood elke aflevering meteen ook de mogelijkheid om direct in de praktijk te oefenen: rondleiden en in het Engels vertellen over de schilderijen en de schilders. Door de hele training heen was er ook veel aandacht voor het leren en verbeteren van elkaar. Museum Slager heeft aan Lori Tierney gevraagd om de nieuwe audiotour in het Engels te vertalen en in te spreken.
Naast haar bedrijf Nomadic Educator heeft Lori Tierney de stichting www.Lori-Tierney-Foundation.nl. Deze stichting ondersteunt kinderen van het platteland in Kenia  bij het krijgen van onderwijs. Lori werft fondsen en middelen door hardlopen bij evenementen en lange afstand fietsen.
Vriend worden van Museum Slager

Het aantal vrienden van Museum Slager groeit gestaag. In de afgelopen weken hebben zich meer dan 15 nieuwe vrienden aangemeld. Wij hopen nog meer nieuwe vrienden te kunnen verwelkomen, want vrienden zijn voor het museum zeer belangrijk, zeker ook in deze tijden! Dankzij de bijdragen van onze vrienden kunnen wij de collectie uitbreiden, onderhouden en activiteiten en tentoonstellingen organiseren. Vrienden ontvangen korting op aankopen in de museumwinkel en kunnen gratis deelnemen aan bepaalde activiteiten. Ook zijn er jaarlijks ontmoetingen met het bestuur. Heeft u belangstelling om vriend te worden of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website
museumslager.com.
Blik vooruit op data en agenda 2021 en 2022:
t/m 8 augustus 2021

15 aug. t/m 14 nov. 2021




20 nov. ’21 t/m 20 feb. ‘22


27 feb. t/m 5 juni 2022
STAP IN DE WERELD VAN DE FAMILIE SLAGER

Verkoopexpositie Het Genereuze Gebaar, waarin ruim 30 kunstenaars hun werken beschikbaar stellen en de opbrengst voor het overgrote deel ten goede komt aan het Liliane Fonds en de Stichting Colourful Children.

“Wis en Waarachtig. 10 jaar gelaagd FOTOrealisme” Frank van Driel

Bronzen beelden van Joris Gaymans & schilderijen van Tom Slager
NB Vanaf januari 2022 zal Museum Slager permanent aandacht schenken aan geschonken werken in zaal 16, de ontvangstruimte.
Deze nieuwsbrief wordt meerdere keren per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar info@museumslager.com.
Vriend worden van Museum Slager? Meer informatie en mogelijkheid om u aan te melden vindt u hier

Copyright © 2021 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Inschrijven     Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp