1 JULI 2021
BEKIJK ONLINE
HET NIEUWS VAN ZET: INCLUSIEVE ENERGIETRANSITIEUITDAGING SOCIALE VEELDELING | DE MOBILITEIT VAN MORGEN | LEERTRAJECT LEEFBAARHEID | LESSEN VOOR IMPACTONDERNEMERS | DORPSVISIE DEN HOUT | Z-LAB WATERPOORT | DEMENTIEVRIENDELIJKE WIJKEN | OCHTEND OM NOOIT TE VERGETEN

INSPIRATIE VOOR EEN INCLUSIEVE ENERGIETRANSITIE

Voor een werkelijk inclusieve energietransitie moeten we alle doelgroepen meekrijgen. Waar dat niet vanzelf gaat, schakelen (overheids)organisaties regelmatig Zet in, om partijen bij de transitie te betrekken met een aanpak op basis van social design. De lessen die we zo leerden in de provinciale pilot Energie voor Iedereen deelden we onlangs in drie online ontbijtsessies. Telkens ‘schoven’ tientallen deelnemers aan voor een scheut inspiratie uit onze praktijk. Zet-adviseur Zoë van Otterloo vraagt in haar blog aandacht voor een belangrijke, maar vaak nog vergeten groep: de (ver)huurders in het particuliere middensegment.
TERUGBLIK ONTBIJT MET INSPIRATIE
LEES DE BLOG VAN ZOË

STEUN VOOR INITIATIEVEN DIE SOCIALE VEELDELING TEGENGAAN

Er lopen scherpe scheidslijnen door de samenleving, tussen rijk en arm, mobiel en niet-mobiel, digibeet en digivaardig, kansrijk en kansarm. Dat gaat ten koste van de kansengelijkheid, de sociale cohesie en de sociale veerkracht. Met de Uitdaging Sociale Veeldeling wil de provincie Noord-Brabant een tegenbeweging stimuleren, van ónderop! Werk jij met jouw project of initiatief aan het voorkomen, verminderen of oplossen van een van de tweedelingen in de samenleving? Dan kun je een financiële bijdrage aanvragen of advies en begeleiding door een adviseur van Zet om je impact te vergroten.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN

DESIGN THINKING VOOR DE MOBILITEIT VAN MORGEN

De gemeente Tilburg doet mee aan DIGNITY, een Europees onderzoeksproject om digitale mobiliteitsservices inclusief te maken. Zet ontwikkelde een reeks van workshops om op basis van design thinking te komen tot inclusieve en gedragen toekomstscenario’s op het snijvlak van mobiliteit, digitalisering en ouderen. Dat doen we samen met ambtenaren, belangenbehartigers, welzijnswerkers en enkele vertegenwoordigers uit de doelgroep zelf. Doel: concrete beleidsadviezen waar de gemeente mee aan de slag kan om toekomstbestendige mobiliteitsoplossingen te realiseren voor de doelgroep ouderen.

MEER OVER DIGNITY TILBURG

LEERTRAJECT LEEFBAARHEID IN DE DORPEN

In de Regio Deal Noordoost Brabant werken regio, provincie en het Rijk samen met bedrijven en kennisinstellingen aan de leefbaarheid en brede welvaart in Noordoost-Brabant. Binnen het deelprogramma Leefbaarheid in de Dorpen geeft Zet in co-creatie met de werkgroep vorm aan een leertraject langs verschillende leerlijnen. We ontwikkelden een co-creatietool met ‘Leerschuifjes' om de principes en randvoorwaarden voor het leren boven tafel te krijgen én de neuzen dezelfde kant op...

MEER OVER DIT LEERTRAJECT

STÉRKE LESSEN VAN EN VOOR IMPACTONDERNEMERS

Zestien impactondernemers uit de Stérk.Brabant community namen deel aan de eerste Dilemma Leergang. Onder deskundige begeleiding gingen zij aan de slag met dilemma’s waar sociale ondernemers in de weerbarstige praktijk tegenaanlopen. Welke mensen, partijen en organisatiestructuren benader je in de stap naar opschaling? Hoe werk je optimaal samen met je gemeente? In een online magazine delen zij hun ervaringen en de geleerde lessen op verschillende thema's. Ook heel interessant voor lokale overheden die inzien dat impactondernemers belangrijke partners zijn om hun duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren.

DILEMMA LEERGANG
Koeien en klompen foto Anne Passchier

INWONERS DEN HOUT WERKEN SAMEN AAN HERNIEUWDE DORPSVISIE

Ruim tien jaar na het opstellen van een Integraal Dorpsontwikkelingsplan is Den Hout (gemeente Oosterhout) toe aan een update van de dorpsvisie. Het enthousiasme in Den Hout is groot: 115 inwoners namen deel aan de digitale kickoff. Een bruisende start! In het najaar hopen we elkaar live te ontmoeten om aan de hand van zes thema’s te verdiepen en tot acties te komen voor de komende tien jaar. Ook hiervoor meldden al ruim 100 inwoners zich aan. Zet ondersteunt het proces van participatie en co-creatie.

MEER OVER DORPSVISIE DEN HOUT

Z-LAB WATERPOORT

Waterpoort is een bijzondere regio op de grens van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, waar inwoners, ondernemers en overheden met veel intrinsieke motivatie samenwerken om het gebied als geheel een stap verder te brengen. Maar hoe doe je dat? In welke richting? En wat ís Waterpoort dan eigenlijk? Met deze puzzel gingen we vier dagen aan de slag in een Z-lab, onze designsprint voor maatschappelijke vraagstukken.
MEER OVER Z-LAB WATERPOORT
MEER OVER Z-LAB

WERKEN AAN DEMENTIEVRIENDELIJKE WIJKEN

Tilburg en Eindhoven werken het komende jaar op wijkniveau samen met inwoners en organisaties aan het doorontwikkelen van hun dementievriendelijke gemeenschap. Om echt impact te maken op het dagelijks leven van de bewoners gaat Zet samen met een netwerk van lokale partijen aan de slag met een doelgericht actieprogramma op basis van gerichte doelstellingen. We zetten onder andere in op het doorbreken van het taboe rondom dementie en vergroten de kennis onder wijkbewoners over (omgaan met) dementie. Andere mogelijke prioriteiten zijn het organiseren van meer ontmoetingsmogelijkheden en mensen zo lang mogelijk betrokken houden bij hun verenigingen.

MEER OVER DEZE WIJKAANPAK

DEMENTIEVRIENDELIJK | DE URGENTIE, DE LESSEN EN DE TOEKOMST 

Dementievriendelijk-ambassadeur Meike de Jong presenteert een afwisselend, sterk inhoudelijk live-programma over de urgentie, de geleerde lessen en de toekomst. Je kunt digitaal aanschuiven én meepraten over hoe we de dementievriendelijke beweging samen kunnen verduurzamen in krachtdadige zorgzame gemeenschappen.

INSCHRIJVEN
Zet / Statenlaan 4 / 5042 RX Tilburg 
0135441440 / info@wijzijnzet.nl /www.wijzijnzet.nl

De activiteiten van Zet worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.


Afmelden
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn