Copy
View this email in your browser

Sommaren och semestern är här! Därför kommer här en något lättsammare debrief med podd- och lästips, och en hel del spännande insikter. Givetvis är det inte utan EM-touch. 

Kort och gott, vi vill att du ska få med dig spaningar och nyheter inför sommaren när vi dammsuger internet och sätter dem i en kontext som är intressant för både oss och er. BO Debrief kommer ut en gång i månaden.

I Debrief #7:

  • Ronaldo sänkte Coca-Cola
  • Kommer ansiktsmasken bli en klassmarkör? 
  • Reeboks galet ambitiösa relanseringsfilm 
  • Borg Owillis stora contentproduktion “Till vårt försvar” för Saab 
  • Kungen av Youtube som hade allt
  • Ännu mer deepfakes 
  • Fotbolls-EMs ambivalenta förhållning till HBTQI-samhället
  • Och slutligen: 10 sommartips från våra medarbetare
Cristiano Ronaldos Coca-Cola-diss

Hur ska varumärken förhålla sig till sponsorskap i sociala mediernas era?

De flesta utav er har antagligen läst om Cristiano Ronaldos Coca-Cola-diss. På en presskonferens under EM tog portugisen bort två flaskor Coca-Cola som stod framför honom på podiet, och placerade en flaska vatten där istället. Coca-Colas aktie störtdök dagen efter och läskproducenten blev nog ganska stressad. Världens största influencers diss skakade om varumärket och dess värde rejält. Coca-Colas sponsorskap för EM ångrar man nog nu, och ett par varumärken lär ta sig en rejäl funderare kring hur de ska förhålla sig till varumärkesplacering framöver. 

Mer om det kan ni läsa här.

Ansiktsmask – en klassmarkör?

Kommer ansiktsmasken bli en klassmarkör?

Vaccinationerna är i full gång i Sverige och landet börjar långsamt öppnas upp igen. Restaurangerna är fullsmockade, folk är glada och vinterns totala mörker med nedstängda städer och hårda restriktioner känns ganska långt borta. Det är en OTROLIG lättnad – men vad händer med människorna som jobbar i servicebranschen? I butiker, hotell, restauranger och kök är det ofta krav på ansiktsmask för att skydda kunderna. Det skaver givetvis lite och är något som man kan fundera kring hur vi ska förhålla oss till. New York Times skrev om detta i helgen.

Reebooks nya look

Vi älskar att Reebok tagit tillbaka sin gamla look 

Reebok har haft en trist varumärkesresa där varumärket under de senaste åren varit starkt förknippat med Crossfit och anabolstinn styrketräning. Det har bolaget nu försökt tvätta bort och med det även återinfört den gamla logotypen. Tack! Vi är även otroligt tacksamma över deras nya film som är hela tolv minuter lång och på något sätt suddar ut gränsen mellan vad film och reklamfilm är. Eller ja, det är ju content. Jäkligt bra sådant. 

Se hela filmen här.

Till vårt försvar för Saab

Borg Owillis stora contentproduktion “Till vårt försvar” för Saab med Ebba Kleberg von Sydow

Under våren har vi, tillsammans med Saab, jobbat stenhårt med deras nya webbserie Till vårt försvar. Det är Saabs största satsning hittills för att informera och utbilda om deras uppdrag för en målgrupp som inte är speciellt insatta i hur försvarsindustrin faktiskt fungerar. Ebba Kleberg von Sydow håller oss i handen genom serien och ställer kritiska frågor på ett nyfiket sätt. Ett av avsnitten handlar om vår digitala infrastruktur och om hoten och riskerna som finns mot den. Ett avsnitt som (tyvärr) kom lägligt när Coop nu blev utsatta för en rejäl IT-attack och aktualiserade hur bräckligt det kan vara. Avsnittet kan ni se här.

Kungen av Youtube förlorade allt

Kungen av Youtube förlorade allt på ett par veckor

David Dubrik var kungen av Youtube och ledde Vlog Squad till oanade höjder genom pranks och roliga upptåg, innan det till slut började urarta. Skämten fastnade i halsen, medlemmar blev utfrysta och utsatta för rasism. Kulmen nåddes när en av medlemmarna i hans gäng blev anklagad för våldtäkt, vilket fick David Dubrik att helt försvinna från Youtube i mars i år. Rolling Stone har träffat David Dubrik och skrivit en lång och mycket intressant artikel om det hela. Efter att ha varit borta från Youtube i tre månader är Dubrik nu tillbaka, och han planerar att stanna. Hursomhelst, mycket intressant om man vill hänga med i vad kidsen konsumerar idag. Läs om detta här. 

Deepfakes i Hollywood

Interaktiv film som bygger på deepfakes 

Vi har i tidigare debriefs skrivit en hel del om deepfakes och hur det kommer förändra vår framtid. Delvis positivt, men framför allt medför det problem då offentliga personer är måltavlor som kan hamna i miljöer där de inte alls vill synas. Alt-right-rörelsen kommer säkert att  manipulera filmer med Joe Biden för att få honom att säga något rasistiskt eller plumpt och Hollywoodstjärnor kommer med all sannolikhet att dyka upp i olika pornografiska situationer.

Under Tribeca Film Festival blev en interaktiv film av denna typ en stor snackis. Du kan se hela filmen här och själv lägga in det ansikte du vill se i filmen. En femton minuter lång resa rakt ner i vår märkliga samtid som snurrar snabbt, väldigt snabbt. En stark rekommendation från oss.

UEFA – Rainbow washing

Fotboll-EM:s ambivalenta förhållning till HBTQI-samhället och ett polariserat mästerskap

Vad sysslar UEFA egentlige med? Det kan man faktiskt fråga sig när det Europeiska Fotbollsförbundet förbjöd Tyskland att lysa upp sin arena i regnbågens färger under matchen mot Ungern, ett land som precis förbjudit att homosexualitet ska få benämnas i skolmaterialet. UEFA menar att det är politik, vilket inte är tillåtet i deras turneringar. Samtidigt är det helt okej för UEFA att deras egen logotyp är i regnbågens färger, det är alltså inte politik. Allt är så pass snurrigt att gay-tidningen Out News redan nu har utsett UEFA till årets Rainbow Washing-företag.

Utöver den här dispyten såg vi ett splittrat Europa där länder i väst tog ställning för Black Lives Matters genom att gå ner på knä innan avspark, medan större delen av östblocket valde att inte att delta i det hela. DN Kultur skrev om hur fotbollsstjärnor är dagens politiska aktivister.

Och det tog inte slut med politik där. Utan Ukraina valde att på sina tröjor ha en silhuett av Krim-halvön som Ryssland annekterade under 2014. Givetvis blev det liv i luckan och UEFA tvingade Ukraina att ändra sina tröjor.

OS i Tokyo

Tio sommartips från Borg Owillis medarbetare

1. BBC gör OS bästa reklamfilm
I sommar är det äntligen dags för nästa uppskjutna sportevenemang. OS går i Tokyo och BBC har släppt en reklamfilm inför spelen – wow är allt vi kan säga! 

2. Podcast för countryälskaren
Om du älskar countrymusik kommer du att älska podden “Cocaine & Rhinestones”, en podcast om countrymusiken ofta mörka baksidor. Den är otroligt ambitiöst och väldigt spännande. I våras kom den nya säsongen efter tre års uppehåll. Lyssna på podden här.

3. Skönlitterärt om flykten från Mexiko
“Amerikansk Jord” av Jeanie Cummins är en otroligt spännande bok om en mor och en son på flykt. Från Acapulco i Mexiko, mot tryggheten i USA. Ett måste för sommaren.

4. En berättelse om klass och kärlek 
Om man inte har läst “Shuggie Bain” av Douglas Stewart har man missat något – ett absolut lästips under semestern.

5. Shottaz, Dödspatrullen och ett gäng tonårskillar
Årets kanske viktigaste bok i Sverige är Diamant Salihus “Tills alla dör” som handlar om gängskjutningarna i Stockholms norra förorter. Diamant var hos oss tidigare i våras och berättade om arbetet bakom boken. Det var inte många torra ögon. Här är en läsvärd intervju med Diamant om boken.

6. Banda släpper podcastserie med SvD
SvD verkar skruva upp sin podcast-satsning. Nu i veckan har de släppt en dokumentär som heter “Medicinmannen” om ett experiment i Sverige som kostade flera människors liv. Spännande lyssning som ni hittar här. 

7.En liten film om en stor konstnär
SVT:s har gjort en liten dokumentär om konstnären Jan Johansson som är väl värd att kolla in.

8. Djuphavsfiskar utgör en majoritet av fiskbeståndet
Man blev glad när man läste att 95 procent av allt levande i havet har det toppen, men att de lever på 100–1 000 meters djup. Rolig och allmänbildande läsning för hängmattan.

9. The art of being a women
Miyazaki-filmerna finns på Netflix. Har era barn gått hela varvet på Disney+ och börjar ni bli LITE trötta på att sjunga med till Frost igen? Lugn, Netflix har alla Miyazaki-filmerna tillgängliga och det är otroliga upplevelser. Dessutom har Miyazaki-universumet en betydligt piggare kvinnosyn än Disneys dito, som är ibland ganska gammalmodigt. Här har ni en fin text om just detta.

10. Streama sommaren igenom.
DN tipsar om sommarens 50 bästa streams.

Vi hörs igen i höst!

LinkedIn
Facebook
Instagram

www.borgowilli.se

Copyright © 2021 Borg & Owilli AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp