Copy

Juli 2021

Kommende turneringer

21.-22.8. DM Doubles 2020/21
28.8.       Hajfri Hygge 11.0
11.9.       Chang Open 2021

25.9.       BG 1/2 Marathon 2021

Månedens mantra

Af Lene Espersen

Backgames: A blocking game is substantially better than a running game, about 65%
- Leet

Khosrow Jafehvand:
"Hampen Open 2021 har hele to vindere"

Af Taus Bøytler

Khosrow Jafehvand (tv) vandt turneringen,
men tabte en jackpot-kamp mod kroejer Esben Muhlig Sørensen
Fotos: Juliánna Juhl-Johansen Zölde-Fejér
Han har tidligere ligget nummer et på Danmarksranglisten i backgammon. Han er en stor profil for Familien Nemesis, hvor han med fire sejre i lige så mange kampe i pokalturneringen har været stærkt medvirkende til, at Familien Nemesis 2 er klar til finalestævnet.

Og så er han vinder af den første udgave af Hampen Open, der blev afviklet i dagene 11./12./13. juni 2021. Nyhedsbrevet har talt med Khosrow Jafehvand.

Hvordan har du det med at være vinder af den første udgave af Hampen Open?

Khosrow: "På grund af corona har jeg følt mig som eneboer på en øde ø i 2021. Jeg har arbejdet hjemmefra over 1 år,  og mit backgammon liv har været på pause i flere måneder.

Mine eneste live-matcher i 2021 har været 4 pokalkampe i de sidste par uger. Så da fik jeg mulighed for at deltage i Hampen Open, tænkte jeg mig ikke om to gange. Jeg skulle bare ud, møde andre mennesker og spille BG. At jeg vandt er bare et lille plus."

Mesterrækken skulle afgøres i omspil mellem dig, Tommy Kean og Peter Holm Stampe, hvor alle mødte hinanden i kampe til syv point. Hvad var din taktik i de afgørende kampe?

Khosrow: "Normalt drikker jeg ikke til turneringer, men lørdag sent om aftenen kunne jeg ikke sige “nej tak” til tilbuddet  ‘Slush ice med vodka’.  Så søndag morgen efter 3-4 timers søvn var taktikken at overleve min tømmermand og komme hjem til Valby hurtigst muligt.

Søndag var fire mand tilbage i mesterrækken. Kean havde 1 liv tilbage og for Marinos og Stampe og mig var det knald eller fald. Stampe vandt over Kean og Marions tabte til mig.

Vi er 3 tilbage, valgte at spille alle mod alle til 7 point. I den første match mødte jeg Stampe i en meget dramatisk match. I stillingen crawford 6-2 har jeg en mand på baren hvor Stampe kold og kynisk vinder en BG. Lige pludselig 6-5 og matchbold og jeg har en mand på baren og Stampe har taget 4 brikker ud. Han giver skud og lige pludselig rammer jeg brikken og jeg vinder herfra.

Kean vandt også over Stampe, og så skulle vi mødes. Vi aftalte at dele 1. pladsen, så Hampen Open 2021 har hele to vindere."

















Høj stemning i bilen, da Juliánna Juhl-Johansen Zölde-Fejér (tv), Khosrow Jafehvand og Thomas Jørgensen (th) kørte vest på

Prøv at sætte nogle ord på, hvad Hampen Open er for en turnering?


Khosrow: "Hampen Open var en anderledes turnering for mig, og det var ikke kun pga. min vodka tur. Hampen er ude på landet med flot natur. Naboerne til spillestedet er grise, får, høns, en hane og sure gæs.

Forplejningen var fantastisk, fri kaffe hele dagen, æg og bacon og hjemmelavet varm leverpostej til morgenmad. Mormors kalvesteg med brun sovs og alt tilbehør til aftensmad. Alt sammen til rimelige priser.

Det bedste af det hele var de dygtige, sympatisk og søde turneringsledere. Så tak og stor respekt til Sus og Lars Henrik og Esben.

 At jeg kunne hilse på mine jyske venner varmede også."  

Hvad er dine forventninger til den resterende del af backgammonåret 2021?

Khosrow: "Det er ikke tit jeg deltager i de store turneringer, men året 2020 skulle være et stor BG år for mig. Jeg havde planlagt at deltage i Nordic Open og Cypern Open. Men corona sagde: “spar dine penge du”.

I den resterende del af året 2021 er min fokus på mit fantastiske hold Familien Nemesis. Vi skal spille finalerunden i pokalen, og jeg regner med at vi vinder den. Vi skal også toppe i holdturneringen og ende i top 4 i 2022.  

Jeg tager også de små turneringer der dukker op, bl.a BG 1/2 MARATHON 2021, hvor jeg spiller sammen med de jyske ulve Finn Mølgaard, Marinos og Klindrup."

Den modstander, som du uden sammenligning har mødt flest gange gennem tiden, er Finn Mølgaard, som du har mødt hele 117 gange. Pt. fører du 66-51. Hvordan vil du beskrive Finn Mølgaard som modstander?

Khosrow: "Finn er min god gamle ven, jeg har kendt ham siden 1989 ( Ja, han er virkelig så gammel). Vi havde planlagt at spille sammen i Doubles 2020, men corona aflyste den igen. Vi skal også spiller sammen i BG 1/2 MARATHON 2021. Jeg vil hellere spille med ham end mod ham.

Finn er en dygtig og rutineret spiller fra den gamle skole. Heldigvis går han ikke så meget op i PR og XG, så det er altid hyggeligt at spille mod ham. Derfor glæder jeg mig over min sejr nr. 67 over ham." 

Hyggen sejrede igen i Ringe

Af Rikke Kragh

Øverst til venstre: Ulla Hansen og Jan Larsen fik en flot andenplads
Nederst: Vinderholdet! Fra venstre: Jacob Neergaard og Erik Leth Johannsen
Fotos: Kenny Nissen
Endelig! Efter flere udsættelser lykkedes det at få afholdt Åbne Fynske Doubles på Gluds Café i Ringe. Kenny Nissen har virkelig fået banket en lækker cafe op, og der spilles backgammon på livet løs.

Masser af action i Ringe
Torsdag og søndag spilles der ugeturnering, og i dag 3.7.21 altså 3. udgave af Åbne fynske doubles. Turneringen er blevet 1 runde kortere fra 6 - 5 runder monrad, og der er indlagt 2 timers spisepause, på grund af landskamp, kvartfinale Danmark vs Tjekkiet tak for det.

Og favoritterne er...
Hvis vi skal se på favoritter, det er altid svært at spå om når det er doubles, fordi begge spillere skal toppe, være på rul osv.

Et par man aldrig skal undervurdere er Jan Larsen og Ulla Hansen. De plejer at ende i toppen.

Daniel Sørensen og Christian Munk-Christensen må også være et par der kunne løbe med det hele.

Kedde og Mohr er et spændende par, som også kan gøre sig gældende.


Andreas Becher havde selvfølgelig taget butikken med til Ringe

Johannsen og Neegaard sejrede
18 par deltog, fra nær og fjern,
resultaterne blev følgende
  • Erik Leth Johannsen og Jacob Neergaard, 8 sejre,
  • Jan Larsen og Ulla Hansen, 7 sejre, korr. 26,
  • Jørgen Mohr og Kedde Mathiesen 7 sejre, korr. 25.
  • Jørgen Mohr og Kedde Mathiesen, spurt med 4/4
Har man ikke været på Gluds cafe, så er den virkelig et besøg værd.

Jeg glæder mig i hvert fald til næste år.

Henrik Bodholdt nyder backgammonlivet i Costa Rica

Af Taus Bøytler

Henrik Bodholdt (tv) kæmper her mod Mario Lizano, en af veteranerne i costaricansk backgammon
Fotos: Mario Lizano og Rodrigo Solera
I 2000 flyttede Henrik Bodholdt til Costa Rica, mens han stadig var formand for DBgF. Efterfølgende trådte han tilbage som formand i forbindelse med landsrådet 2001.

Henrik Bodholdt har været medlem af DBgF siden 1989 og var i mange år en stor profil for Klaps. Men hvordan husker Henrik Bodholdt tilbage på sin tid som formand? Og hvad får han tiden til at gå med i Costa Rica? Nyhedsbrevet giver dig svaret.


Hvad foretager du dig i Costa Rica?

Henrik: "Jeg har foretaget mig en del forskellige ting. De første år var daseferie og oplevelser, senerehen begyndte jeg at investere i fast ejendom. Da det gik ned ad bakke levede jeg en overgang af at spille og organisere pokerturneringer.

I 2010 faldt jeg ved et tilfælde over kakao og chokolade, og det har givet min tilværelse en helt ny drejning. Jeg er nu hvad man kalder en "jord-til-bord" chokolademager og mit mærke "Maleku Chocolate" går nu sin sejrsgang på det danske marked. Læs gerne om det i min bog fra 2020 "Chokolade er...", kan fås på www.malekuchocolate.dk
"

Hvordan vil du beskrive backgammonmiljøet i Costa Rica?

Henrik: "Man kan vist godt kalde det lille og inklusivt. Da jeg flyttede til Costa Rica, organiserede jeg et par turneringer både i hovedstaden San Jose (som jeg selv vandt!) og ude på stillehavskysten, hvor jeg selv boede.

Jeg startede en lille backgammonklub i Tamarindo og gav kurser for de entusiastiske nybegyndere, men efter et par år døde det lidt ud, ingen af dem var særligt gode og da jeg vandt hele tiden blev det lidt kedeligt.

Da pokerfeberen gjorde sit indtog i 2005-6 betød det døden for min lille backgammonklub. I San Jose er der fortsat en lille gruppe af måske 20 spillere som spiller med jævne mellemrum, men de har hverken lyst til eller ambitioner til at gøre noget større ud af det.

Tilbage i 90erne var der flere internationale turneringer i Costa Rica, og Antonio Ortega med-forfattede blandt andet nogle legendariske bøger fra de turneringer der blev afholdt i 1993 og 1994.
"

Du er for tiden en del af en stor backgammonturnering, der både er en individuel turnering og en landskamp mellem Costa Rica og Peru. Hvad er formatet, og hvordan har du klaret dig?

Henrik: ""Stor" er vist ikke det rette ord, men det er et forsøg på at skabe lidt action i det latinamerikanske. En gruppe spillere fra Peru og CR blev enige om at tage en dyst på 16 brætter, og de indledende runder var 8 grupper af 4, 2 fra hvert land. 2. runde i hver gruppe fra mellem landsmænd, alle-mod-alle. De to bedste gik videre til en knock-out fase.

Der taltes sejre når Peru mødte CR, og efter de indledende gruppekampe førte CR 26-14. I 1/8 finalerne var 11 ud af 16 fra CR, i kvartfinalerne var tallet 5 ud af 8, og i semifinalerne var vi 3 fra Costa Rica. Selv har jeg i skrivende stund tabt mod netop Antonio Ortega, og må med skam meddele at mens jeg normalt spiller bedre end ham, så begik jeg et par fæle fejl som bidrog til mit nederlag, selv om jeg førte 10-2 til 13.

Jeg tabte kampen om tredjepladsen til den sidste peruaner, mens Antonio vandt finalen over Milton Gonzalez, der også er fra Costa Rica.

På trods af resultatet er jeg allerede blevet udtaget til den næste turnering.


Planen er nu, at lave en firenationers turnering med udgangspunkt i det samme format, og denne gang invitere stærke nationer som Brasilien og Argentina."


Og her dyster Henrik Bodholdt (th) mod Rodrigo Solera


I en fjern fortid tørnede du ud for Klaps i den danske holdturnering. Hvornår kommer du til at deltage i holdturneringen igen?

Henrik: "Da jeg efterlod Klapstajntjobbet i 2000 var Klaps nykårede danske mestre for anden gang, men desværre har mine holdkammerater ikke kunnet holde dampen oppe siden da.

I 2007 (tror jeg) spillede jeg en enkelt kamp for holdet, men det blev et rent mareridt, da jeg tabte 0-17 til Claes Norreen, en skamplet jeg ikke skulle få vasket af før fremme i 2019, da jeg igen fik chancen for at spille for holdet. Jeg fik oprejsning denne gang da jeg vandt min kamp over Torben Krogh.
"

Hvad er den eller de største oplevelser, du har haft som backgammonspiller?

Henrik: "Som spiller må det have været da jeg vandt Consolation i mesterrækken ved VM i Monte Carlo, og da jeg blev kåret til Årets Spiller, men ellers har min passion når det gælder DBgF jo mest ligget omkring forbundsarbejde og turneringsledelse.

Tilbage i midt-90erne havde vi jo et voldsomt opgør med den daværende ledelse, og det indebar blandt andet, at jeg brugte al min fritid på DBgF, jeg overtog redaktionen af Gammon, og da vi omsider fik selvstændiggjort DBgF, var det blandt fordi jeg og flere andre var ude at låne store summer penge til DBgF.

En del af de penge var også nødvendige for at holde forbundet i live i den periode, hvor vi var i problemer efter tyveriet af præmiepengene ved Nordic Open. Jeg var meget glad for, at vi vandt både retssagen mod SAS Radisson (under Thomas Bræmer-Jensens formandskab) og senere hen mod advokatfirmaet som forsøgte at tørre os med en eksorbitant regning - så et af de mest bevægende øjeblikke for mig personligt var, da jeg gik af som formand i Påsken 2001 og kunne aflevere et DBgF med det bedste regnskab nogensinde.
"

Jakob Rasmussen har gjort comeback i DBgF
- efter 17 års fravær

Af Taus Bøytler

Nederst: 2021-versionen af Jakob Rasmussen
Fotos: Johan Rasmussen, Peter Troest og Pernille Helena Larsen
Sammen med Rødligt var Jakob Rasmussen godt kørende på den danske backgammonscene i slutningen af 90´erne, hvor holdet blandt andet vandt pokalturneringen i 1999.

I 2020 fik han comeback i holdturneringen for Mama Boyz efter 17 års pause. Men hvorfor begyndte han at spille igen? Hvad har han af røverhistorier fra gamle dage? Og hvad er Hunden nu for noget?

Nyhedsbrevet giver dig svarene. God læselyst.

Hvad fik dig til at vende tilbage til backgammon i 2020 efter 17 års pause?

Jakob: "Jeg stoppede med at spille for alvor i slutningen af 1999, da vi fik vores første barn, Anna. Samtidigt havde jeg spillet virkeligt meget op gennem halvfemserne og var nok løbet noget træt i det.

De sidste fem-seks år har jeg dog haft xg på min mobil og spillet lidt fra tid til anden. Under Corona har der været ret stille ift. arbejde, min store pige er flyttet hjemmefra og den lille er på vej i gymnasiet – og samtidig sad jeg hjemme og mange af mine opgaver på mit arbejde blev udsat eller stod stille og jeg kunne mærke lysten boble op igen.

Jeg havde ligeledes gættet lidt med i julekalenderen og oplevede at jeg ikke var helt væk (men rimeligt skævt ude alligevel) – og så i marts sidste år startede jeg med at spille lidt på Galaxy, genoptog kontakten med Werle og Karsten og blev tilbudt at være med i XGM – først online og så live hen over sommeren – og så var jeg i gang igen.

Jeg er rimeligt hurtigt kommet ok i gang igen, men der er nogle gange, hvor jeg virkelig kan mærke at rusten skal bankes af, fx til speed-VM mod Bjørn:"



"Bjørn har aggressivt redoblet i en kamp til 7 point, og jeg står nu i en lidt usædvanlig holding game-position, hvor jeg med sikker hånd finder en solid 200 blunder frem i noget, som jeg tænker tydeligvis illustrerer, hvor skævt man kan være ude, når man bevæger sig for lang tid væk fra brættet! Jeg spillede 20/15, 8/2. Det korrekte spil er 18/7.

Og samtidigt er jeg blevet meget meget langsommere, når jeg spiller – det der speed-noget – det virker ikke rigtigt for mig!"

I holdturneringen fik du comeback for Mama Boyz, som du vandt to ud af to kampe for i 2020/2021-sæsonen, inden den blev aflyst på grund af corona. Hvilken relation har du til spillerne på Mama Boyz?

Jakob: "Steen, Karsten, Benjamin og jeg startede med at spille nogenlunde samtidig i begyndelsen af 90’erne og har kendt hinanden siden.

Specielt Karsten og jeg spillede og talte teori, når vi mødtes til turneringerne. Jeg har stor respekt for dem alle tre som gode kammerater og backgammonmæssigt - og de har da også resultaterne til at understøtte respekten.

De øvrige på Mamas kendte jeg ikke, men de er super sympatiske og velspillende, så det er et rigtigt fint hold at spille for, hvor der ofte er diskussioner af stillinger på FB efter holdkampene – så både socialt og spilmæssigt en masse at komme efter.

Da jeg besluttede mig til at vende tilbage, talte jeg med Werle om at spille for Nemo, men der var ikke plads på holdet – og samtidigt spurgte Karsten om jeg ville være med – og det er så fint at være tilbage i holdturneringen og i miljøet – og på mange punkter føles det som om, at jeg slet ikke har været borte!"

I 1999 var du med til at vinde pokalturneringen med Røde Stjerne. Hvordan husker du tilbage på den oplevelse?

Jakob: "Det var på en eller anden måde en passende afslutning for Røde Stjernes æra: Vi startede med at spille som Drengerøvene i pokalen i 1994 og havde en superfin turnering, selvom vi nok var noget tynde i kanten.

Efter vores succes (og hvor vi fik at vide at navnet ikke var lødigt) omdøbte vi holdet til Røde Stjerne og startede i serie 1 eller 2 og kæmpede os op gennem rækkerne. I 99 havde vi et superstærkt hold med bla. Marcelo Zagal, Peter Troest, Hans Henrik Langsted, Thomas Wærling, Thomas Kristensen og mig – jeg husker det som om, at vi rullede hen over alle hold og aldrig rigtigt var i problemer (men det er nok årene, der snyder!).

Jeg husker tydeligst en varm sommerfinaleaften på en cafe ved Parken og blandingen af øl, drengehørm og glæde, der boblede i maven, efter vi havde vundet og drukket en del af pengene op!"


Hvor cool, ka´en hvid mand bli´? Jakob Rasmussen vandt pokalturneringen med Røde Stjerne i 1999


En hyggelig ølchouette. Fra venstre: Jakob Rasmussen, Hans Henrik Langsted og Marcelo Zagal


I 1995 var du med hunden til VM i Monte Carlo. Hvordan var det?

Jakob: "Faktisk var jeg med allerede i 1993, hvor jeg vandt backgammonforbundets handicapturnering (og slog den etablerede superstjerne John Sjölin i semifinalen), men når jeg tænker på VM, så er det mest turen med Hunden i 1995, som jeg husker:

I 1995 havde Morten Holm og et par andre lejet en udrangeret HT-bus (stadig med stopknapper), som var blevet bygget om med borde og noget som mindede om sovepladser i bagenden. Min kæreste og jeg var begge studerende og relativt flade, og vi drog med Hunden og gruppen af håbefulde BG hustler ned gennem Europa på vej mod Loews og VM i BG.

Med på turen var der en stor del af stjernerne og de gamle kendinge fra DK-toppen, blandt andet Gusse og Peter Jes (som jo vandt VM i 1993), Georges Velando, Michael Krakus, Susanne fra Pips og nyligt afdøde Marianne og selvfølgelig Morten og mig selv.

Turen ned gennem Tyskland og Frankrig var virkelig varm og dieselstinkende, og mange fik ikke sovet mens der blev spillet jackpots og chouetter. Hvis man var heldig, kunne man få et par sammenhængende timer på den øverste madras i bagenden lige under tagvinduet, så der kom luft fra motorvejen og kølede.

Planen for en del af spillerne var, at parkere Hunden et sted i Monaco og så bo i bussen i ugen for at spare hotellet. Da vi kom til Monaco, blev vi dog bedt om at stille Hunden inde i Frankrig, da den var for grim til at holde i Monaco, så vi var en del, som boede på nogle skumle billige hoteller lige bag stationen i Monaco – jeg husker det som helt vildt varmt og fugtigt og selvom man gik tidligt hjem for at være frisk dagen efter, så sov man alligevel først ved fire-fem tiden om morgenen.

Selve turneringen gik so/so, men jeg rensede totalt af i jackpots og moneygame, så der var et fornuftigt tilskud med tilbage til studierne! Planen er at tage til vm i år, men jeg forstiller mig fly og fornuftigt hotel og ikke en udrangeret bus…"


Og her er den så: Hunden (th). Det trænede øje vil hurtigt bemærke Michael Krakus (bøjet ben, hvid skjorte)

Flere af spillerne i Mama Boyz er inde omkring landsholdet i backgammon. Har du selv ambitioner om at komme på landsholdet?

Jakob: "Jeg må tilstå, at jeg ikke har tænkt så meget over det: Jeg har et job, som ofte tager mere end fuld tid, så meget af min BG bliver for min egen skyld, når det passer og jeg har lyst.

Jeg spillede skak på et rimeligt højt niveau som junior – og i sidste ende handler skak om selv at blive bedre, lave færre fejl og forberede sig grundigt – og sådan har jeg det også ift. BG, hvor studier, fornemmelse for strategi, taktik og balance er vigtig på samme måde som i skak – og selvom held har en central rolle på den korte bane (jeg har ikke været længe nok tilbage til helt at kunne ignorere det endnu), så handler det i sidste ende om, at forbedre sig og få sit PR-gennemsnit ned gennem at spille godt hver gang.

Det er fint at vinde matches og turneringer ved at være heldig - og at folk ved, hvem man er, men det er vigtigere at kunne spille konsistent godt. Der vil jeg gerne hen!

Dog kunne jeg mærke en lille irritation i maven over ikke at være kvalificeret til at spille med om pladserne, da jeg ikke levede op til normkrav pga. manglende live-backgammon, så jeg kan bestemt ikke afskrive det helt."

Dansk Backgammonforbunds platforme

Følg os på W E B S I T E T
Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
Følg os på F A C E B O O K
Bliv medlem af Dansk Backgammon Forbund
Meld dig til nyhedsbrevet her
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © 2020 DBgFs  Nyhedsbrev - All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysninger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp