Copy
Merhaba!

Ben, fikritakip editörü Tansel Erdem Yılmaz. Bu haftanın gündemini bir süzgeçten geçirdiğimiz vakit uzun süre hatırlanacak ve fikri takibine ihtiyaç duyulacak olaylar yaşandı. Elmalı Davası'nda adalet tartışmalarına aynı şiddette objektiflik tartışmaları eşlik etti. Yakında bu konuyla ilgili bir dosyamız da olacak.

Bu hafta aynı zamanda New York'ta Stonewall Inn adındaki bara 28 Haziran 1969'da yapılan bir polis baskınından sonra geleneksel hale gelen Onur Yürüyüşü'nün yıldönümüydü. Onur Ayı'na dair dosyayı incelemenizi, yakın dönem tarihimiz açısından iyi bir portre sunduğu için tavsiye ederim.

Bu sayıda "Bu hafta ne hatırladık?" köşesi, bir okuma önerisiyle dünya gündeminin hafızası var.

İyi okumalar. 
#Hatırlamakİçin
Bu Hafta Ne Hatırladık?
Onur Yürüyüşü'nün tarihçesinden biraz bahsetmek isterim.

ABD’nin New York şehrinde Stonewall Inn adlı bir barda, polisin LGBTİ+’lara uyguladığı baskı ve şiddete karşı çıkan LGBTİ+’lar polise karşı çıktılar. Yavaş yavaş ayaklanmaya, eyleme dönüşen süreçten 1 yıl sonra 28 Haziran 1970’te New York’ta ilk Onur şü gerçekleşti.

Onur Yürüyüşü'nün Türkiye serüvenine yasakla başlayabiliriz. 1993'te ilk Onur Yürüyüşü yasaklandı ancak 10 yıl sonra. 2003’te ilk Onur Yürüyüşü düzenlendi. 2015 yılından itibaren hem yürüyüşe hem de benzeri etkinlikler Türkiye'de kısıtlı.

8 yıl önce 30 Haziran 2013’te, Türkiye tarihinin en kalabalık Onur Yürüyüşü gerçekleşti.

 
Zaman mı hızlı geçiyor yoksa gündem mi zamanın hızına yetişiyor?

Yerel seçimler sanki dün gerçekleşmiş gibi düşündürse de iki yılı geçti, 31 Mart 2019’da Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, en kritik nokta bildiğiniz üzere İstanbul’du. CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım’ı 13 bin oy farkla geçti ancak AKP’nin itirazlarıyla İBB Başkanı’na verilecek olan mazbatanın uzun yolculuğu başladı.

Bu yolculuğun son durağı, 2 yıl önce 27 Haziran 2019’du. Seçimleri yeniden kazanan İmamoğlu’na ikinci kez mazbatası verilmişti. 
Sivas’ta neler olmuştu, hatırlıyor musunuz?

Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında radikal İslamcı bir grup, çoğunluğu Alevi yazar, ozan ve şairlerin kaldığı Madımak Oteli’nin yakmıştı. Olayda otelde bulunan 33 kişi ve iki otel çalışanı ile dışarıdaki göstericilerden iki kişi yanarak veya duman nedeniyle boğularak hayatını kaybetti. Sivas Katliamı'nda radikal dinci grubun hedefindeki yazar Aziz Nesin otelden yaralı olarak çıkarıldı. Nesin'in hedef alınma sebeplerinden biri, o dönem Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabını Türkçe’ye çevirmesi olmuştu.

28 yıl önce, 2 Temmuz'da gerçekleşen katliamı önemli tüm anlarıyla izledik.

 
Bu Hafta Ne Okuduk?
Yas süreci, kimi uzmanlara göre ne kısalan ne de uzalabilen, etkisini azaltmanın zor olduğu bir yolculuk. Bu konuda tekrar düşünmek gerekir mi?

Yeni bir araştırmaya göre yas tutan kişinin sosyal açıdan desteklemesi bir yana, evcil hayvanların bu konuda çok daha etkili olabileceği görülmüş. Hatta en etkili destek bir kedi ya da bir köpek olabilir.
 
Dünya'nın Hafızası

📌  Cezayir’de yapılan bağımsızlık referandumu sonuç verdi ve büyük bir çoğunluğun desteği alındı. Cezayir’in bağımsızlığı kabul edildi, 1 Temmuz 1962.


📌 Bir neslin kültürel birikimini şekillendiren, ABD'nin iç savaş yıllarını kölelik taraftarlarının perspektifinden anlatan Gone With The Wind (Rüzgar Gibi Geçti) yayımlandı.

Kitap Sinemaya da uyarlandı.

Tüm zamanların satış rekorları arasına girerek 20 milyondan fazla satışa ulaştı, 30 Haziran 1936.

📌 Resmî olarak Alman İmparatorluğu ile Fransa Arasındaki Barışın Ön Şartları adıyla imzalanan ancak tarihe Versay Antlaşması olarak geçen antlaşma Almanya'ya sert yaptırımlar uyguladı, 28 Haziran 1919.
Son olarak, birkaç aydır gündemdeki yerini koruyan ancak son zamanlarda yerini farklı gündem maddelerine bırakan İstanbul Sözleşmesi'ne dair son durumdan haberdarsınızdır. 1 Temmuz itibariyle Türkiye Cumhuriyeti, İstanbul Sözleşmesi'nden resmî olarak çıkış yaptı. Hazırladığımız dosyadaki bazı detaylar akıp giden gündemde acaba geleceği etkileyen olayları ıskalayıp ıskalamadığımızı düşündürecek.

Bu haftalık bu kadar.

Bir sonraki hafta, yine pazar günü aynı posta kutusunda buluşalım.
Bizi
Twitter ve Instagram'dan takip ederek tüm gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Instagram'da yepyeni bir tasarıma geçiş yaptık, umuyoruz beğenirsiniz.

Bu arada, fikritakip'e katkıda bulunmak için, fikri takibinin eksik olduğunu düşündüğünüz yahut hatırlanması gerektiğine inandığınız konu veya olayları bu elektronik postayı yanıtlayarak benimle paylaşır mısınız?

Görüşmek üzere!
Twitter
Instagram
Website
fikritakip.co | #Hatırlamakİçin

Bülten ayarlarınızı değiştirmek mi istiyorsunuz?
Dilerseniz buraya tıklayarak ayarlarınızı güncelleyebilirsiniz ya da buraya tıklayarak abonelikten ayrılabilirsiniz.