Copy
Vlaanderen Departement omgeving.vlaanderen.be Mail onleesbaar? Bekijk de online versie

Pilootnieuws: samen op pad met het BRV

Volg onze pilootprojecten op de voet
Beste pilootgemeenten BRV,

Ook tijdens de zomermaanden blijven we met pilootgroepen verder bouwen aan ons gemeenschappelijk kennisnetwerk. Voor de zomervakantie begint, geven we u de stand van zaken van deze pilootprojecten.

De tweede reeks pilootprojecten vliegt verder

 

Vorige maand kwamen de nieuwe pilootgroepen samen voor hun tweede kennisuitwisselingsmoment.
 
De pilootgroep lasten haalde inspiratie bij gastsprekers met heel wat gespecialiseerde ervaring op de teller.
  • Zo startte de bijeenkomst met een toelichting van Koen Knevels (diensthoofd van de dienst Ruimte, Stadsontwikkeling en Wonen) en Toon Geusens (afdelingshoofd) van de stad Hasselt. Zij hadden het over hun aanpak bij het onderhandelen met projectontwikkelaars en het opleggen van (proportionele) lasten. 
  • Vervolgens lichtte Kristof Boving, omgevingsambtenaar en ruimtelijke planner van de gemeente Hemiksem, toe op welke manier de gemeente haar bijkomende stedenbouwkundige last (reglement wonen) inzet als onderhandelingstool voor een duurzaam ruimtegebruik in de omgeving van woonprojecten.
  • Deloitte-consultant Joachim Mertens belichtte de stedelijke ontwikkelingskost. Vanuit zijn expertise bij de afdeling Real Estate ondersteunt hij voor Deloitte de Stad Mechelen bij verschillende vastgoedvraagstuken.
  • Tijdens het laatste luik gaf Stefaan Van Rossum een inleiding over de principes van een modelverordening. 
   
De pilootgroep groenblauwe netwerken boog zich over het instrumentarium dat kan worden ingezet voor het realiseren van groenblauwe netwerken. Ook lichtte Lucas Cools van de stad Geel de stand van zaken toe van het pilootproject ‘groene dooradering Geel’.
In de pilootgroep bouwshift lichtte Leiedal toe dat het de aanpak van de bouwshift in eigen regio is begonnen met een uitgebreide kaartanalyse, om het debat te voeden en uitdagingen scherp te stellen. Case-onderzoek helpt daarbij om stappen te zetten voor het inventariseren van uitvoeringsmogelijkheden.

Daarna gaf de gemeente Pelt uitleg bij haar benadering van Peltorama 2050 vanuit een mal en een contramal. Bij het ontwikkelen van deze visie worden meteen de mogelijke beleidsaanpakken bekeken. Het Departement Omgeving gaf een houvast mee voor de aanpak van het plan-MER bij een beleidsplan.

 

In de kijker

Verschillende pilootprojecten van de eerste reeks staan op de website. Zo bouwen we verder aan een mooie portfolio van inspirerende projecten. Neem dus zeker eens een kijkje op de verschillende nieuwe webpagina’s. 

 

LEIEDAL

Intercommunale Leiedal heeft lokale besturen altijd al bijgestaan bij het uittekenen van hun toekomst. In vorige decennia gebeurde dat door gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen op te maken en te herzien. Vandaag bestaat daarvoor een nieuw instrument: het ruimtelijke beleidsplan. Dankzij de methodiek van het intergemeentelijk puzzelmodel kan nu ook de focus worden gelegd op intergemeentelijke aspecten. 
 

STADREGIO TURNHOUT

In dit pilootproject werkten vier lokale besturen samen aan een beleidskader voor ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven in het regionaalstedelijk gebied Turnhout. Een unieke samenwerking tussen een centrumstad en de omliggende gemeentes waarin ze naar gemeenschappelijk beleid streven. Benieuwd tot welke mooie resultaten dat geleid heeft? Lees alles over dit project.
 

VORSELAAR 

Geruggesteund door het pilootproject wil Vorselaar een meer strategisch ruimtelijk beleid opzetten door de diverse deelplannen en heel wat studie- en doewerk op elkaar af te stemmen. Er werd werk gemaakt van een herziening van het RUP kern, een beeldkwaliteitsplan met bijhorend strategisch ontwerpend onderzoek over de dorpskern van Vorselaar en tot slot ook diverse masterplannen. Lees er hier alles over. 

Ook interessant


In deze rubriek verzamelen we voorbeelden van inspirerende inzichten:

Oproep "Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte"
Bron: Departement Omgeving
Soort: oproep

Een kansenkaart en afwegingskader bepalen waar ontharding in Vlaanderen het meest kansrijk is
Bron: Departement Omgeving
Soort: onderzoek
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Website Website
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid






Vragen of opmerkingen op deze nieuwsbrief? Bezorg ze ons via bjo.omgeving@vlaanderen.be.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Afdeling Beleidsontwikkeling en Juridische Ondersteuning
Koning Albert II laan 20 bus 8
1000 Brussel


https://omgeving.vlaanderen.be

Inschrijven | Waarom krijg ik dit? | Uitschrijven
 

OVER VLAANDEREN.BE     /     DISCLAIMER     /     PRIVACY