Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 7 2021
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Detta händer i höst

Gula lönnlöv syns mot en otydlig bakgrund av löv i sprakande höstfärger.
Vi hoppas att ni har haft en härlig sommar och är laddade inför höstens händelser!

I höst fokuserar vi på temat demokrati, bland annat genom att delta i Demokratistugan den 30 september. Läs mer om detta i det här numret av nyhetsbrevet!

Representantskapsmöte 14 september

Den 14 september är det dags för höstens första representantskapsmöte!

Mötet kommer hållas digitalt, via Zoom. Kallelse och dagordning skickas ut till våra medlemsföreningar en vecka innan mötet.

På representantskapsmötena har alla medlemsföreningar möjlighet att lyfta egna frågor och förslag. Det kan till exempel gälla förslag på frågor som vi på Funktionsrätt Göteborg ska arbeta med eller samarbetsförfrågningar till de andra föreningarna.

Här kan du läsa mer om punkter som är passande att lyfta på representantskapsmötena.

Om ni har något ni vill lyfta på mötet tar vi gärna emot dessa punkter senast två veckor innan mötet. Mejla punkterna till info@funktionsrattgbg.se.  

Demokratistugan 30 september – kom och fika med Funktionsrätt Göteborg!

Under hela året turnerar ett mobilt kunskapscenter runt i Sverige, Demokratistugan.

Den 29 september till 3 oktober finns Demokratistugan på Kungsportsplatsen i Göteborg och det är Länsstyrelsen Västra Götaland som då är värd för stugan.

Den 30 september kl. 12.45-14.45 tar Funktionsrätt Göteborg och våra 51 medlemsföreningar över stugan för att diskutera funktionsrätt och demokrati. Naturligtvis på ett coronasäkert sätt. Mer information kommer att skickas ut till medlemsföreningarna. Mycket välkomna!

Tidigare under dagen, kl. 11.00-11.40, kommer Länsstyrelsen att arrangera ett digitalt panelsamtal om stärkt demokratisk delaktighet för personer med funktionsnedsättning. I panelen medverkar:

  • Malin Ekman Aldén, Generaldirektör Myndigheten för delaktighet

  • Pia Emanuelsson, Ombudsman Funktionsrätt Göteborg

  • Ola Hendar, Funktionshindersombudsman Göteborgs Stad

  • Kjell Stjernholm, Samordnare Studieförbundet Vuxenskolan

  • Moderator: Erik Lindqvist, Länsstyrelsen Västra Götaland

Information om panelsamtalet och Demokratistugan i Göteborg finns på Länsstyrelsens hemsida.
 
Frågor om Funktionsrätt Göteborg i Demokratistugan?
Kontakta ombudsman Pia Emanuelsson, pia.emanuelsson@funktionsrattgbg.se

100 år av demokrati - men bara 30 för funktionsrättsrörelsen

Sverige firar att demokratin fyller 100 år. Det är hundra år sedan kvinnor fick rösta för första gången.

Vi inom funktionsrättsrörelsen kanske räknar på ett annat sätt. 1989 togs begreppet omyndig bort ur lagstiftningen och en person kunde inte längre bli omyndigförklarad.

Detta innebär att det är 30 år sedan personer som tidigare blivit omyndigförklarade kunde rösta för första gången, i riksdagsvalet 1991. Hundra eller trettio år, det är stor skillnad, men båda dessa jubileum är värda att uppmärksamma.

En reklambild för MR-dagarna. Mot en lila bakgrund står det med vita bokstäver: "Mänskliga rättighetsdagarna 6-7 december Svenska Mässan Göteborg" och under står det "Demokrati + mänskliga rättigheter = sant!" En illustration syns till vänster i form av en kvinna med en megafon som riktas mot texten.
Funktionsrätt Göteborg på MR-dagarna 6-7 december

Den 6-7 december arrangeras Mänskliga rättighetsdagarna i Göteborg. Årets tema är demokrati.

Funktionsrätt Göteborg kommer att medverka med seminariet Demokrati och MR för göteborgare med funktionsnedsättning. Seminariet kommer att förberedas under hösten tillsammans med medlemsföreningarna.

Frågor om Funktionsrätt Göteborg på MR-dagarna?
Kontakta ombudsman Pia Emanuelsson, pia.emanuelsson@funktionsrattgbg.se

Individstödet skriver rapport om otillgänglig socialtjänst

Varje år skriver Funktionsrätt Göteborg - Individstöd en rapport om sina erfarenheter från det gångna året.

Årets rapport släpps senare i höst och kommer handla om den otillgängliga socialtjänsten, med särskilt fokus på den goda förvaltningen. Håll utkik i nyhetsbrevet och på vår hemsida efter rapporten!

Funktionsrättspolitisk ruta

I den här månadens funktionsrättspolitiska ruta tar vi upp några av de funktionshinderpolitiska frågor som Funktionsrätt Göteborg bevakar och agerar i för tillfället. 

Den funktionsrättspolitiska rapporteringen hittar du på vår hemsida. Nedan finns en sammanfattning av rapporteringen.

Nytt råd för funktionsstödsfrågor är under uppstart - skynda att nominera!
Nämnden för funktionsstöd ska inrätta ett råd för funktionsstödsfrågor. Det är viktigt att Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar som vill ha inflytande i rådet ser till att nominera sina representanter senast den 31 augusti. Information om nomineringsförfarandet finns här.

Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor (GRF) - möte 6 september 
GRF har sitt nästa möte den 6 september. Vi går igenom några viktiga punkter på dagordningen.

Ny plan mot våld i nära relationer
Den 1 september ska kommunstyrelsen behandla en ny plan mot våld i nära relationer. Förslaget i tjänsteutlåtandet är att den reviderade planen återremitteras till socialnämnd Centrum för att i samverkan med kommunstyrelsen komplettera planen.

Nämnden för funktionsstöd 25 augusti
Nämnden för funktionsstöd hade den 25 augusti sitt åttonde sammanträde sedan starten i januari. Vi går igenom några av de frågor som stod på dagordningen.

Motion av utredning av skolskjuts så att den inkluderar fritidshem
Den 26 augusti stod motionen om att utreda skolskjutsen åter på kommunfullmäktiges dagordning. Kommunstyrelsen föreslår att den ska få i uppdrag att utreda hur staden kan organisera skolskjuts för elever i grundsärskolan så att den inkluderar fritidshem. Uppdraget utvidgas till att gälla samtliga skolformer.

Vill du bidra till nyhetsbrevet?

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev går ut ungefär en gång i månaden. Vi tar emot material till nyhetsbrevet via info@funktionsrattgbg.se

Texten ska innehålla en tydlig rubrik och avsändare. Observera att material tas med i mån av plats och att vi prioriterar våra medlemsföreningar i första hand.

För att få med din text i nästa nummer av nyhetsbrevet behöver vi texten senast den 22 september.

Sista chansen att nominera till nya rådet för funktionsstödsfrågor!

Fram till den 31 augusti går det att anmäla intresse för att sitta i rådet för funktionsstödsfrågor.

Nämnden för funktionsstöd ska inrätta ett råd för funktionsstödsfrågor. Rådet ska vara ett forum för demokratiska möten mellan politiker och civilsamhälle, i syfte att säkerställa rätten till delaktighet för personer med funktionsnedsättning.
 
I rådet finns elva mandat för funktionsrättsrörelsen. Läs mer om mandatfördelningen och lämna era intresseanmälningar på den här sidan: https://forms.office.com/r/jhKHfLWAS5
 
Här kan du läsa reglementet för nämnden för funktionsstöd.

Tänk på att även om ni är medlemmar i Funktionsrätt Göteborg måste ni vända er till nämnden med era nomineringar. Vid frågor, kontakta nämnden för funktionsstöd via mejl till funktionsstod@funktionsstod.goteborg.se

Logga för projektet. Överst står Attention Göteborg, därefter odla hela livet. Odla skrivs med gröna bokstäver och ett löv sticker upp från texten. Även Allmänna Arvsfondens logga finns med på bilden.

Nytt projekt hos Attention Göteborg: Odla hela livet

Nyligen blev Attention Göteborg beviljade medel från Allmänna arvsfonden för det treåriga projektet Odla hela livet.

Projektet vänder sig till äldre personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som är bosatta i Göteborgsområdet, har gått i pension och är intresserade av att lära sig hur man kan odla året runt hemma. 

- Att odla är ett sätt att ingå i ett sammanhang där man har något gemensamt, säger Egil Aasgaard, ordförande i Attention Göteborg och projektledare för Odla hela livet.

Läs hela artikeln om projektet Odla hela livet på vår hemsida.

Program för full delaktighet för personer med autism

Under första halvåret av 2021 genomförde Funktionsrätt Göteborg Tio workshops om rättigheter, där vi tillsammans med medlemsföreningarna diskuterade de tio rättighetsområden som finns i Göteborgs Stads program för full delaktighet.

Autism- och Aspergerföreningen Distrikt Göteborg var delaktiga i dessa workshops och har parallellt med workshoparbetet sammanställt en rapport om situationen för personer med autism.

Här kan du läsa rapporten Full delaktighet för personer med autism – nuläge och vägen framåt.

Coronakrisens konsekvenser för personer med funktionsnedsättning och för funktionsrättsrörelsen

Den 17 augusti publicerade Socialstyrelsen en rapport om Covid-19:s konsekvenser för personer med insatser enligt LSS.

Rapporten visar bland annat att indragna aktiviteter har bidragit till ökad psykisk ohälsa bland personer med funktionsnedsättning. Här kan du läsa pressmeddelandet om rapporten.

Här kan du läsa rapporten Covid-19:s konsekvenser för personer med insatser enligt LSS.

Det finns fler rapporter om coronakrisens konsekvenser från andra myndigheter:

Funktionsrättspolitisk debatt på nationell nivå under augusti

Funktionsrätt Sverige och den nationella funktionsrättsrörelsen har debatterat ett antal viktiga frågor under augusti:

”Var är den mänskliga mångfalden i nybyggena?”

Under sommaren har doktoranden Lilian Müllers licentiatuppsats presenterats. Lilian Müller är doktorand på Certec vid Lunds universitet. Hennes arbete är särskilt intressant då hon har studerat åtta byggprojekt i Göteborg.

Forskningen presenteras i en artikel på Lunds universitets hemsida, Var är den mänskliga mångfalden i nybyggena? Uppsatsen har titeln Vem bygger vi för? Om tillgänglighet och universell utformning i stadens rum.

Funktionsrätt Göteborg har haft möjlighet att ta del av flera presentationer av studien gällande byggprojekten i Göteborg och tycker att analysen av dessa, ofta med hjälp av foton, är mycket intressant och i vissa fall alarmerande.

Nya byggprojekt i Göteborg visar sig ha allvarliga brister när det gäller tillgänglighet och universell utformning. För den som är intresserad av stadsutveckling och universell utformning kan detta vara mycket intressant forskning att ta del av.

Civilsamhällets påverkan på den demokratiska utvecklingen

I början av juni arrangerade Myndigheten för delaktighet ett webbinarium om civilsamhället och demokratin.

Under sommaren har filmdokumentation av webbinariet lagts ut på Youtube. Frågeställningarna och presentationerna är mycket intressanta och viktiga för oss inom funktionsrättsrörelsen.

Här kan du se webbinariet Civilsamhällets påverkan på den demokratiska utvecklingen

"Jag vill varken vara stackare eller hjälte" – Christine Bylund skriver i Kontext

Christine Bylund är skribent, föreläsare och scenkonstnär. Bylund är doktorand i etnologi vid Umeå universitet och forskar om funktionalitet, makt, normer och sexualitet.

I en nyligen publicerad text efterfrågas en berättelse om normbrytande funktionalitet som inte bara hyllar den enskildes seger. Funktionsrätt Göteborg rekommenderar en läsning av texten, som du hittar här: Jag vill varken vara stackare eller hjälte

På gång i Funktionsrätt Göteborg

Funktionsrätt Göteborg ordnar möten, föreläsningar, studiecirklar och andra arrangemang. Nedan hittar du det som är på gång just nu. 

14 september: Representantskapsmöte

Den 14 september är det dags för höstens första representantskapsmöte.

Mötets hålls via Zoom kl. 18-20. Kallelse skickas ut till samtliga medlemsföreningar en vecka innan mötet.

30 september: Demokratistugan 

Den 29 september till 3 oktober finns Demokratistugan på Kungsportsplatsen i Göteborg och det är Länsstyrelsen Västra Götaland som då är värd för stugan.

Den 30 september kl. 12.45-14.45 tar Funktionsrätt Göteborg och våra 51 medlemsföreningar över stugan för att diskutera funktionsrätt och demokrati. Naturligtvis på ett coronasäkert sätt. Mer information kommer att skickas ut till medlemsföreningarna. Mycket välkomna!

Tidigare under dagen, kl. 11.00-11.40, kommer Länsstyrelsen att arrangera ett digitalt panelsamtal om stärkt demokratisk delaktighet för personer med funktionsnedsättning. I panelen medverkar:

  • Malin Ekman Aldén, Generaldirektör Myndigheten för delaktighet

  • Pia Emanuelsson, Ombudsman Funktionsrätt Göteborg

  • Ola Hendar, Funktionshindersombudsman Göteborgs Stad

  • Kjell Stjernholm, Samordnare Studieförbundet Vuxenskolan

  • Moderator: Erik Lindqvist, Länsstyrelsen Västra Götaland

Information om panelsamtalet och Demokratistugan i Göteborg finns på Länsstyrelsens hemsida.
 
Frågor om Funktionsrätt Göteborg i Demokratistugan?
Kontakta ombudsman Pia Emanuelsson, pia.emanuelsson@funktionsrattgbg.se

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om?

Mejla en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. 

Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg. Vänd dig till respektive arrangör för mer information. Klicka på länkarna i rubrikerna för att läsa mer.

Premiär 11 september: Teatern "Ljuset genom sprickan i muren"
Under hösten visar Teater Kattma upp sin senaste föreställning "Ljuset genom sprickan i muren" i Hultbergssalen, Dalheimers hus. Medlemmar i DHR, Unga Rörelsehindrade och anslutna till GIL har fri entré. Övriga betalar 100 kr (60 kr för studenter och pensionärer).

15 september: Webbinarium: En delaktig rehabilitering och habilitering
Funktionsrätt Sverige anordnar webbinarier om rekommendationerna från rapporten "Respekt för rättigheter?" och bjuder in beslutsfattare för samtal. Den 15 september handlar webbinariet om rekommendationen att ta fram nationella riktlinjer för att säkerställa att den enskilde kan påverka sina rehabiliterings- eller habiliteringsinsatser och sina val av hjälpmedel.

24 september: Webbinarium: Sexuell hälsa hos personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom
Funktionsrätt Sverige och RFSU bjuder in till ett lunchwebbinarium om sexuell hälsa hos personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom. Under webbinariet kommer projektet ”Min sexualitet – min rätt” presentera resultat från sin rapport ”Vill du ligga med mig då?”.


24-26 september: Prova-på-dagar i Ping Pong Power Para
Ping Pong Power Para är ett rekryteringsprojekt som Svenska Bordtennisförbundet har tagit fram i dialog med paraintresserade föreningar. Det kommer erbjudas veckoträning och större träningsaktiviteter där olika föreningar träffas för gemensam fika och träning. 

12 oktober: Grundutbildning i Funktionsrättskonventionen för kommunanställda
Länsstyrelsen i Västra Götalands län erbjuder en digital grundutbildning om Funktionsrättskonventionen riktad till anställda i kommun eller region. Utbildningen hålls kl. 13-15.  

19-20 oktober: Arbetsmarknad och funktionshinder
Länsstyrelsen bjuder in till en konferens om arbetsmarknad och funktionshinder. Under konferensen ges bland annat en nulägesbild av pandemins effekter på arbetsmarknaden och konkreta exempel på metoder och arbetssätt för ökad delaktighet på arbetsmarknaden. Konferensen riktas främst till personer som jobbar i kommun eller region, men även strateger och politiker är välkomna.

16 december: Grundutbildning i Funktionsrättskonventionen för kommunanställda
Länsstyrelsen i Västra Götalands län erbjuder en digital grundutbildning om Funktionsrättskonventionen riktad till anställda i kommun eller region. Utbildningen hålls kl. 9-11.

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp