Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 28. juni 2021

Enden er trist, men helt som forventet: Elendig aftale om EU’s landbrug

I fredags nåede Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande endelig til en slags enighed om rammerne for den fælles landbrugspolitik (CAP) for perioden 2023-2027. Det er så slutningen på meget lange forhandlinger der har afsløret store splittelser mellem EU-institutionerne og mellem forskellige medlemslande.
 
Processen har i den grad også udstillet EU’s manglende vilje og magt til at gøre op med landbrugslobbyens store indflydelse og til at sikre at de 344 milliarder euro der vil blive givet til landmænd i perioden, ikke aktivt modarbejder EU’s klima- og miljømålsætninger.
 
Vores kollegaer i Europa-Parlamentets Grønne gruppe har hele vejen kæmpet indædt for at sikre en vis ambition på miljøområdet. Men i sidste ende må vi indse at det er vigtigere for flertallet i EU at undgå at genere landbruget og industrilobbyen end at tage hånd om klimakrisen, biodiversitetskollapset og den voksende forurening. Som en af gruppens toprådgivere på området sagde i fredags: ’Det eneste gode ved forhandlingen om den her reform er at den er overstået’.
 
Du kan læse De Grønnes pressemeddelelse og flere detaljer om den endelige aftale.

Klar besked til Orban fra EU-topmødet

Der var lagt op til at sidste uges EU-topmøde skulle handle om Rusland, Tyrkiet og Unionens økonomiske genopretning efter pandemien, men en ny og kontroversiel ungarsk lov endte med at stjæle en stor del af opmærksomheden da stats- og regeringscheferne mødtes fysisk i Bruxelles. Loven forbyder nemlig undervisningsmaterialer, film og tv-programmer målrettet børn under 18 der omtaler homoseksualitet, transseksualitet eller andre seksuelle minoriteter.
 
Rettigheder til LGBT+-personer deler Europa mellem en lille gruppe lande i Centraleuropa og et stort flertal af lande i resten af Unionen. Det medførte en ophedet diskussion på topmødet der endte med et hård erklæring fra den hollandske premierminister, Mark Rutte: Enten trækker Ungarn loven tilbage, ellers bør landet forlade EU. Rutte tilføjede at Ungarn ikke hører til i EU.
 
Flere stats- og regeringsledere gjorde det klart at den ungarske lov er i konflikt med europæiske værdier og at man ikke på sigt kan være med i Unionen hvis man fortsætter i den retning. Et budskab der ligger i forlængelse af det brev 17 lande, herunder Danmark, underskrev op til mødet hvori de fremhæver at EU er en union hvor der er plads til alle - uanset seksualitet og kønsidentitet.
 
Vi afventer nu at Kommission hurtigt rejser en traktatbrudssag mod Ungarn. Noget SF har ønsket i lang tid - hvis Kommissionen tøver, må Danmark selv sætte gang i et sagsanlæg ved EU's domstol. Den mulighed har vi heldigvis også.

Parlamentet slår fast: Vi skal værne om seksuelle og reproduktive rettigheder i EU

I fredags stemte Parlamentet om en resolution som indeholder bestemmelser til at give kvinder tryggere adgang til abort, menstruationsprodukter, prævention og seksualundervisning.
 
Resolutionen har været i stærk modvind hos ultrakonservative organisationer i Europa. Det overrasker ikke når et EU-land som Polen indførte et de facto abortforbud i begyndelsen af året.
 
Det er derfor en kæmpe sejr at resolutionen blev vedtaget og at Europa-Parlamentet viser støtte til at kvinder har ret til at bestemme over egen krop.

Margretes Moria-udstilling i Aarhus: Kom til åbning tirsdag kl. 16

Foto-udstillingen om skæbnerne i (den nu nedbrændte, men genopbygget et endnu dårligere sted på Lesbos) Moria-lejren er rykket til Mølleparken i Aarhus hvor den står frem til midten af juli.

Tirsdag kl. 16.00 besøger Margrete udstilling og holder tale samt svarer på spørgsmål.

Del gerne nyheden med alle lokale - og med dem der har brug for at få sat ansigt på de flygtninge vi taler så meget om. Se eventet her

Udstillingen har tidligere været placeret i flere byer: København, Slagelse, Rudkøbing, Grenå, Haderslev og nu Aarhus er det sidste stop.

Kira til World Climate Forum: EU’s klimaambitioner skal op

Tirsdag taler Kira til World Climate Forum – en klimakonference med fokus på hvordan klimatopmødet COP26 til november kan blive en succes. Og beskeden er klar: Det bliver det kun hvis EU tør møde op med ambitiøse krav.
 
Beskæmmende nok har et flertal i Europa-Parlamentet vedtaget en EU-klimalov som ikke lever op til de videnskabelige anbefalinger. Det skete i sidste uge, men De Grønne stemte som samlet blok imod den uambitiøse aftale. Aftalen er ikke kun dårlig – der kommer eksempelvis et uafhængigt klimaråd som vi kender det fra Danmark. Men de overordnede mål er alt for lave.
 
’Kompromisset’ om EU’s klimalov når ikke de mål vi har skrevet under på i Parisaftalen, og man kan altså ikke forhandle med klimaet. SF og De Grønne kæmper videre, og vi vil gøre alt hvad vi kan for at få EU op i tempo for mere ambitiøse målsætninger til COP26.  

Spændende gæster besøger Palæstina-delegationen

Torsdag er der flere interessante gæster i Parlamentets Palæstina-delegation. De kommer til en diskussion af den seneste udvikling med særlig fokus på udrensningen af palæstinensere i områder som Sheikh Jarrah og Silwan i Østjerusalem.

FN's special rapporteur for de besatte palæstinensiske territorier, Michael Lynk, giver status over sit arbejde, og senere fremlægger den irske senator Frances Black den resolution der for nylig opnåede et flertal blandt hans irske kollegaer, der fordømmer Israels fortsatte de facto annektering af palæstinensiske områder. Irland er det første land i verden – beskæmmende for resten, heriblandt Danmark.
 
Mødet kommer lidt over en måned efter våbenhvilen mellem Hamas og Israel trådte i kraft. Siden er bombardementerne stort set ophørt, men besættelsen fortsætter, og i Silwan er 1.500 palæstinensere beordret til at overlade deres hjem til israelske bosættere – en udvikling der godt kan kaldes etnisk udrensning.

Det er med andre ord fortsat afgørende at kæmpe palæstinensernes sag. Kun med ophævelse af den 54 år lange besættelse har begge parter en chance for fred. 

Europæisk borgerforslag vil redde bestøvere og landmænd

 De fleste ved efterhånden at den europæiske natur er hårdt presset, ikke mindst i Danmark der ligger helt i bunden når det kommer til at give naturen ordentlige betingelser. En af de primære årsager er landbrugets voldsomme forbrug af sprøjtegifte der dræber fugle, dyr og planter og forurener vores drikkevand.
 
Det ønsker det europæiske borgerforslag ’save bees and farmers’ at lave om på. Forslaget har tre hovedkrav:
  1. brugen af sprøjtegifte skal reduceres med 80% inden 2030 og helt udfases inden 2035
  2. levesteder skal genetableres og biodiversiteten på EU’s landbrugsarealer skal forbedres
  3. landmænd og -kvinder skal støttes i overgangsfasen, og der skal investeres massivt i understøttende forskning 
 
Det bakker vi naturligvis op om, og hvis s du også ønsker at støtte forslaget, kan du skrive under her inden 30. september og gerne også opfordre venner, familie og kollegaer til at gøre det samme.

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.