Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Komeet Bernardinelli-Bernstein vertoont eerste activiteit

Komeet Bernardinelli-Bernstein vertoont eerste activiteit

Astronomen van de Las Cumbres sterrenwacht hebben een nieuwe opname gemaakt van de recent ontdekte grote komeet C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein).

Komeet Bernardinelli-Bernstein is vernoemd naar twee astronomen, Pedro Bernardinelli en Gary Bernstein die de komeet op archiefbeelden van de Dark Energy Survey vonden.

De komeet, ook bekend als C/2014 UN271, heeft een doorsnede van 100 tot 200 kilometer en is hiermee ongeveer 10 keer groter dan de gemiddelde komeet in ons zonnestelsel.

Lees Komeet Bernardinelli-Bernstein vertoont eerste activiteit verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Hubble telescoop na een maand back in business

Hubble telescoop na een maand back in business

De Hubble Space Telescope is back in business. Het is NASA afgelopen vrijdag gelukt om over te schakelen naar een back-up computer. De beroemde telescoop heeft ongeveer een maand in veilige mode gestaan.

Op 13 juni 2021 werd de Hubble in veilige mode gezet nadat een oude computer die de wetenschappelijke instrumenten van de telescoop aanstuurt, dienst weigerde. Nu, na een maand van zoeken naar oplossingen is NASA er in geslaagd om de oude telescoop weer werkende te krijgen.

Lees Hubble telescoop na een maand back in business verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Chinese Zhurong bekijkt zijn parachute en beschermkap

Chinese Zhurong bekijkt zijn parachute en beschermkap

 

De Chinese marsrover Zhurong heeft ons een mooi beeld geleverd van enkele belangrijke onderdelen die in mei zorgden voor zijn veilige landing op de rode planeet.

Op maandag 12 juli 2021 reed de Zhurong naar zijn parachute en zijn beschermkap die tijdens de landing op de rode planeet een eindje verderop in het rode stof terecht waren gekomen. De marsrover bevindt zich in de enorme vlakte Utopia Planitia.

Lees Chinese Zhurong bekijkt zijn parachute en beschermkap verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Fosfine op Venus wijst naar explosief vulkanisme

Fosfine op Venus wijst naar explosief vulkanisme

In 2020 ontdekten planeetwetenschappers kleine hoeveelheden fosfine (PH3) in de atmosfeer van Venus. Ze deden de ontdekking met de James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) en de Atacama Large millimeter/submillimeter Array (ALMA) radiotelescopen. Fosfine wordt als een biomarker gezien voor leven. In een nieuw artikel dat is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, schrijven onderzoekers van de Cornell universiteit dat het plausibel is dat dit fosfine door middel van vulkanische activiteit in de atmosfeer van Venus is gekomen.

Lees Fosfine op Venus wijst naar explosief vulkanisme verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Jupiter LXX – maan van Jupiter

Ontdekking

Jupiter LXX, oorspronkelijke aanduiding S/2017 J9, is een natuurlijke satelliet van Jupiter. Het maantje werd door Scott Sheppard en zijn team gevonden in 2017 maar pas op 17 juli 2018 door het Minor Planet Center bekend gemaakt.

Jupiter LXX heeft een diameter van ongeveer 3 kilometer en draait op een gemiddelde afstand van 21.487.000 kilometer om Jupiter heen. De inclinatie ten opzichte van de ecliptica bedraagt 152,7°.

Het maantje maakt deel uit van de Ananke-groep van manen.

Lees Jupiter LXX – maan van Jupiter verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Jupiter LV – maan van Jupiter

Jupiter LV – maan van Jupiter

Ontdekking

Jupiter LV, voorheen bekend onder de tijdelijke aanduiding S/2003 J18, is een natuurlijke maan van Jupiter. Het maantje werd in 2003 ontdekt door een team van astronomen onder leiding van Brett Gladman.

Jupiter LV heeft een doorsnede van ongeveer 2 kilometer en draait p een gemiddelde afstand van 20,220 miljoen kilometer om Jupiter heen. Het maantje heeft daar 587,38 dagen voor nodig. De inclinatie ten opzichte van de ecliptica bedraagt 146° en  ten opzichte van de evenaar van Jupiter 148°.

Lees Jupiter LV – maan van Jupiter verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Jupiter LII – maan van Jupiter

Jupiter LII – maan van Jupiter

Ontdekking

De oorspronkelijke aanduiding van Jupiter LII is S/2010 J2. Het is een natuurlijke maan van Jupiter die in 2010 door Christian Veillet is ontdekt. In maaer 2015 kreeg het maantje zijn definitieve aanduiding als Jupiter LII.

Het maantje heeft 1,69 jaar nodig voor een omwenteling om Jupiter. De gemiddelde afstand bedraagt 21,01 miljoen kilometer. Jupiter LII heeft een diameter van ongeveer 1 kilometer en het was in 2021 de kleinste maan die vanaf de Aarde is ontdekt.

Lees Jupiter LII – maan van Jupiter verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

S/2003 J16 – maan van Jupiter

S/2003 J16 – maan van Jupiter

Ontdekking

S/2003 J16 is een natuurlijke maan van Jupiter die in 2003 werd ontdekt door een team astronomen onder leiding van Brett Gladman.

S/2003 J16 heeft een diameter van ongeveer 2 kilometer en draait op een gemiddelde afstand van ongeveer 20,5 miljoen kilometer om Jupiter heen. De inclinatie ten opzichte van de ecliptica bedraagt 151° en ten opzichte van de evenaar van Jupiter 149°. De maan draait in een retrograde baan om Jupiter heen, die baan heeft een excentriciteit van 0,333.

Lees S/2003 J16 – maan van Jupiter verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Jupiter LIV – maan van Jupiter

Jupiter LIV – maan van Jupiter

Ontdekking

Jupiter LIV, oorspronkelijke aanduiding S/2016 J1, is een natuurlijke satelliet van Jupiter. Het maantje werd in 2016 gevonden door Scott Sheppard en zijn team maar de aankondiging via het Minor Planet Center was pas op 2 juni 2017.

Het maantje heeft een diameter van ongeveer 1 kilometer en draait op een gemiddelde afstand van ongeveer 20.650.845 kilometer om Jupiter heen. De inclinatie ten opzichte van de ecliptica bedraagt ongeveer 139,8°. Jupiter LIV behoort tot de Ananke-groep van maantjes.

Lees Jupiter LIV – maan van Jupiter verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Jupiter LXIV – maan van Jupiter

Jupiter LXIV – maan van Jupiter

Ontdekking

Jupiter LXIV, voorheen bekend als S/2017 J3, is een natuurlijke maan van Jupiter die in 2017 werd gevonden door Scott Sheppard en zijn team. De ontdekking werd pas op 17 juli 2018 door via een publicatie van het Minor Planet Center kenbaar gemaakt. Het maantje is teruggevonden op archiefbeelden die in december 2003 met de CFHT werden gemaakt.

Jupiter LXIV heeft een doorsnede van ongeveer 2 kilometer en draait opeen gemiddelde afstand van ongeveer 20.694.000 kilometer om Jupiter heen.

Lees Jupiter LXIV – maan van Jupiter verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2021 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp