Copy
Nieuwsbrief Juli 2021:
Frida Kahlo – Liefdes revolutie

In deze brief:

1- Mexicaanse modernisten
2- Tip vd Maand: Mansholt

 

Wanneer?

Verschijnt 1x per maand
Overzicht Nieuwsbrieven? Klik op link

Deel Nieuwsbrief!

Twitter Twitter

Frida Kahlo


Mexicaanse meesteres

De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) is een van de beroemdste Latijns-Amerikaanse kunstenaars. Haar figuratieve schilderijen kenmerken zich door vrolijke kleuren. De meeste zijn zelfportretten. Ze laten zien welke last Kahlo met zich meedroeg: polio en ondraaglijke pijnen door een busongeluk, het verdriet door de affaires van haar man en droefenis om haar kinderloosheid.
 


Mexicaanse modernisten

Het Cobra Museum toont een privécollectie met topkunst uit Mexico.
Naast schilderijen van Kahlo en Mexicaanse modernisten, zijn er ook een tekeningen en foto’s te zien. De expositie Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution is een kans om de Mexicaanse modernisten te ontdekken.
Kees Looijesteijn

De hier 32-jarige Frida Kahlo in blauw-satijnen-blouse
 
Kleuren kooldruk van Kahlo gefotografeerd door Nickolas Muray in 1939.

Een kooldruk een van de meest houdbare druktechnieken. Zelfs van 19e-eeuws materiaal springen de kooldrukken er nog uit alsof ze gisteren zijn gemaakt.
Biografie
Haar vader Carl Wilhelm Kahlo (1871-1941) kwam van Duitsland naar Mexico zijn eerste baan was in een glaswinkel, zijn laatste als dé fotograaf uit Mexico.
 
Onder op de banderol:
'Ik heb mijn vader geschilderd, Wilhelm Kahlo, van Hongaars-Duitse afkomst, kunstenaar en fotograaf van beroep, met een genereuze , intelligente en adellijke aard, moedig aangezien hij zestig jaar lang aan epilepsie leed maar nooit ophield met werken en die tegen Hitler vocht, in verering.
Zijn dochter Frida Kahlo
Als Frida 6 jaar is wordt zij getroffen door polio. Haar been en voet zijn blijvend misvormd. Daarom droeg Frida broeken en lange jurken, om haar gebrek zoveel mogelijk te kunnen verbergen. Toch werd zij als kind uitgemaakt voor ‘Frida Hinkebeen’. Op 17-9-1925 wordt de bus waarin de dan 17-jarige Kahlo door Mexico-Stad rijdt aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning dringt haar lichaam binnen door komt er langs haar vagina weer uit. Haar ribben en heup en haar slechte been is gebroken. Ook haar ruggengraat is gebroken en haar voet is verbrijzeld. Het ongeluk kluistert haar twee jaar lang aan bed.
Korset De gebroken Zuil, 1944
In 1944 schilderde ze dit zelfportret. De  gebroken zuil symboliseert haar kapotte ruggengraat. De scheur in haar lichaam en de voren in het opengereten, verlaten landschap worden het zinnebeeld van het lijden van de kunstenares.
Afgezien van een ziekenhuisdeken is ze naakt. Een metalen korset en spijkers die haar lichaam piercen (verwijzing naar Jezus aan het kruis). Zij schildert vanuit haar angst en eenzaamheid om haar pijn te overmeesteren
 
Beeldtaal
Het werk van Kahlo kenmerkt zich door de vrolijke kleuren. Op het eerste gezicht is haar werk begrijpelijk. In haar zelfportretten vallen de doorgegroeide wenkbrauwen op, die zij zelf ook bezat. Maar daaronder bevindt zich nog een laag. Symbolen die ontcijfert moeten worden om haar werk te doorgronden. Ze gebruikt de Mexicaanse volkskunst en de cultuur van voor Columbus. Populaire votiefplaten, christelijke afbeeldingen van martelaren en heiligen.....die een rol spelen in het volkse geloof ... en het Mexicaanse leven van alle dag en die op een Europeaan een surrealistische indruk maken. Geen enkel schilderij staat echter los van de werkelijkheid.

Zelfportret The frame, 1938
 
In 1939 vond in Parijs de door surrealist André Breton georganiseerde tentoonstelling 'Mexique' plaats. Haar zelfportret werd ook tentoongesteld en werd als eerste werk van een Mexicaanse kunstenaar gekocht door het Louvre.
Kahlo was weinig onder de indruk van de surrealisten. “Ik kots ervan. Ze zijn zo verdomd intellectueel en verlopen dat ik het niet lang uithoud’.
 

Verbeeld door fotograaf Nickolas Muray

In de jaren '30 en '40 was hij Kahlo's vriend, minnaar en vertrouweling.
De foto's van Muray in Carbro print (kooldruk) tonen Kahlo's interesse in haar Mexicaanse afkomst, haar leven en de mensen met wie ze een hechte vriendschap deelde.
 
Overlijden
Kahlo overleed in 1954. In een achtergelaten brief schreef ze: 'Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren'. Vermoedelijk heeft zij zelfmoord gepleegd.

Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution is tot 26 sep' in Cobra Museum
De Britse band Coldplay liet zich door een van Kahlo's schilderijen inspireren, en vernoemde een  album ernaar: Viva la Vida.
Het Drents Museum organiseert binnenkort een expositie in het teken 'Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo'.
 

Tip vd Maand: “Mansholt”


De door velen bejubelde voorstelling MANSHOLT is terug!

De succesvolle locatievoorstelling over voormalig Eurocommissaris Sicco Mansholt speelde in 2014 en 2015 op boerderijen in heel Nederland. Het Nederlands Theater Festival selecteerde het stuk als een van de beste voorstellingen van 2015. Een voorstelling op een unieke locatie die u dit jaar niet wilt missen!
Meer info: klik op link
Copyright © 2021 Looijesteijn - Photo, All rights reserved.


Wil je de voorkeur wijzigen over de e-mails die je ontvangt?
Veranderen kan met: update your preferences of uitschrijven via: unsubscribe from this list
Email Marketing Powered by Mailchimp