Copy

augustus 2021 - Van de redactie - 
Midden in de vakantie en aan de vooravond van de Pride Shabbat ontvang je deze Chidushim, met uiteraard de bijdrage van onze rabbijn  en ook het volgende hoofdstuk uit het boek over het Aleph-Beet van Marcella Levie: dit keer gaat het over de Noen. In de rubriek Activiteiten zie je welke interessante lezingen er op de rol staan voor augustus en ga naar de Agenda voor de diensten in de komende maand... waarvan er drie in De Uil zullen plaatsvinden!

Lees over Pride Shabbat - dat dit jaar "Take Pride in Us" als thema heeft - bij de Agenda. Wil je naar De Uil komen om daar de dienst mee te maken, dan dien je je (i.v.m. Covid19) van tevoren op te geven via penningmeester@beithachidush. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij want wie het eerst mailt, die het eerst komt. We sturen je dan ook het protocol op waar we ons aan moeten houden om de dienst veilig te houden voor iedereen.

Is er iets dat jij (op vakantie) meegemaakt, gelezen, gezien, gehoord hebt dat raakvlakken heeft met het Jodendom en dat je de moeite waard vindt om onder de aandacht te brengen van het lezerspubliek van de Chidushim, wil je ons dat dan laten weten? Een foto, een kort verhaaltje, een betoog, een essay, een gedicht: schrijf het op en stuur het naar info@beithachidush.nl. Of het nou een mooie sjoel, een film, een boek, een serie, een internet-link of iets anders is: het is altijd leuk om elkaar daarover te vertellen.
 

Agenda


Diensten
Gewone diensten in de Uilenburgersjoel zijn gelukkig weer mogelijk: in augustus zijn het er twee. Voor de mensen die (nog) niet willen of kunnen komen, zoomen we de diensten die in De Uil plaatsvinden. Daarnaast zijn er in augustus twee zoom-diensten.
6 augustus     


Pride Sjabbat
Sidra: Re’é
Begintijd: 19.30
Dienstleiders: rabbijn Ellis Griffith, Marloes Schoonheim, rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Alexander de Vries, Marloes Schoonheim, Myriam Lipovsky

13 augustus
Kabbalat Sjabbat (English service)
Sidra: Sjoftiem
Begintijd: 18.45 (zoom)
Dienstleider: rabbijn Ellis Griffith
Chazzanoet: Anneloes ter Horst, Marloes Schoonheim

21 augustus 
Sjachariet: Ki Tétzé
Begintijd: 10.30 
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Anneloes ter Horst, Emmy van Swaaij

27 augustus
Kabbalat Sjabbat
Sidra: Ki Tavo
Begintijd: 18.45 (zoom)
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Alexander de Vries en Emmy van Swaaij

3 september
Kabbalat Sjabbat
Sidra: Nitzawiem
Begintijd: 20.00 
Dienstleider: rabbijn Tamarah Bennima
Chazzanoet: Emmy van Swaaij en Anneloes ter Horst 
 

6 september
Erev Rosj Hasjana
Begintijd: 19.00 
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Myriam Lipovsky, Alexander de Vries

7 september
Rosj Hasjanadienst
Begintijd: 10.00 uur 
Dienstleiders: rabbijn Ellis Griffith, Marloes Schoonheim
Chazzanoet: Myriam Lipovsky, Emmy van Swaaij, Marloes Schoonheim, Alexander de Vries

10 september
Kabbalat Sjabbat
Sidra: Wajelech
Begintijd: 18.45 (zoom)
Chazzanoet: Marloes Schoonheim, Anneloes ter Horst en anderen


15 september
Kol Nidré-dienst
Begintijd: 19.00 (indien in de Uil én indien alleen op zoom)
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Myriam Lipovski 
 

16 september
Jom Kippoer diensten
(Informatie over begintijden volgt)
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Myriam Lipovski, Marloes Schoonheim, Emmy van Swaaij, Alexander de Vries
 

18 september
Sjachariet
Sidra: Ha’azienoe
Begintijd: 10.30
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Anneloes ter Horst, Emmy van Swaaij, Marloes Schoonheim
 

24 september
Soekot / Loofhuttenfeest
Kabbalat Sjabbat
Begintijd: 19.00 
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
(’s middags opbouwen van de soeka; informatie begintijd volgt)


27 september
Simcha Tora / Vreugde der Wet
Begintijd: 19.00 (in de Uil)
Dienstleider: rabbijn Tamarah Benima
Chazzanoet: Anneloes ter Horst, Alexander de Vries, Emmy van Swaaij, Marloes Schoonheim
 
Alle diensten zijn te volgen via zoom. Als je vriend of lid bent, kun je de zoomlink terugvinden op Reshet, ons intranet. Mocht je geen toegang tot Reshet hebben en toch graag een keer met ons meezjoelen, mail dan even naar het Secretariaat.
Als je naar De Uil wil komen om een dienst mee te maken, stuur dan ook een mailtje naar het secretariaat.
 
Voorbereiding voor de Z-joeldienst
• Er worden Sjabbatkaarsen aangestoken tijdens de Kabbalat Sjabbat. Als je dat tegelijkertijd wil doen, zet dan jouw eigen Sjabbatkaarsen klaar. Vergeet de lucifers niet.
• Zet voor de kiddoesj de wijn en glas/glazen klaar.
• Zet voor de motzi het brood klaar. Mét het zout.
 
 

Havdala

 

 
De Sjabbat afsluiten en de nieuwe week goed beginnen, doen we met de havdala-ceremonie. Je hebt nodig:
* wijn,
* een (gevlochten) kaars (met meerdere lonten)
* gedroogde kruiden om aan te ruiken, bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, tijm
* een glas en een bord
Omdat Sjabbat in juli nog steeds zo laat is afgelopen, vervalt voorlopig de zoom-havdala.


Augustus 2021
Sjabbat begint om
 6 augustus 19.50
13 augustus 19.40
20 augustus 19.25
27 augustus 19.20

Havdala (Sjabbat eindigt om)
 7 augustus 22.10
14 augustus 21.54
21 augustus 21.38
28 augustus 21.21

Simches en Tzores

Eldad en Dorin hebben op 19 juli een tweede zoontje gekregen: Het kleine broertje van Nigun heet Gefen. Van harte mazzal tov!
 

Deel het
Soms gebeurt er iets. Iets moois, zoals een geboorte of een bereikte mijlpaal.
Soms iets verdrietigs, zoals het verlies van een dierbare. Deel het. Laat het weten. Dat geeft ons de kans te delen in je vreugde, een arm om je schouders te slaan of een gebed voor je te zeggen. Ook dat is ‘kehilla’. Juíst dat is ‘kehilla’. En als je denkt dat iemand van onze kehilla even wat extra aandacht nodig heeft, laat het dan weten via info@beithachidush.nl, want we hebben een fantastische Bikur Cholim.
 

Tsedaka

"Geld doet het leven dansen." De uitspraak is van een joodse zakenman uit het Noorden. Een gift kan net het verschil maken. Dat is nu helemaal het geval. Sommigen van onze leden komen door de totale opschorting van de economie in financiële nood. Beit Ha’Chidush heeft een Tsedaka-fonds.

Wil jij in deze volstrekt ongebruikelijke tijden het verschil maken en tsedaka geven voor iemand die dat nodig heeft, of wil je een ander doel van BHC steunen, toon dan je goedheid en solidariteit en maak een bedrag over naar Bankrekeningnr. : NL82INGB0005713784. (Met de toevoeging: nood in tijden van corona).

BHC is een ANBI-instelling en dus zijn giften fiscaal aftrekbaar.
BHC heeft ook een PayPal account: penningmeester@beithachidush.nl 
 
Het Bestuur dankt je namens heel Beit Ha'Chidush voor je vrijgevigheid.

van alles en nog wat


Momenteel is er in het Kronamuseum in Uden een interessante tentoonstelling te bezichtigen. Als je op het plaatje klikt krijg je een korte toelichting zien. Voor meer informatie en het boeken van je ticket, zie de website van het museum, waar ook dit filmpje wordt genoemd.
 

5 juni 2021 t/m 10 oktober 2021
 
Een tip van de redactie: schrijf je in voor de Crescas Nieuwsbrief. Elke week krijg je dan een schat aan informatie over cursussen, lezingen, boeken en zelfs een heuse 'joodse' televisiegids in je mailbox.
 

Nog steeds zeer de moeite waard om af en toe eens een kijkje te nemen, is de site De Vrijdagavond. Er staan stukken op van diverse bekenden van BHC en het aanbod is heel divers. Ook De Vrijdagavond heeft een Nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren.  

activiteiten



Lessen en lezingen
Elke maand, elke week worden er op verschillende dagen lessen en lezingen gegeven voor leden en vrienden van BHC. De betreffende zoomlinks zijn te vinden op Reshet. Kom je daar niet uit/in, mail dan even naar rabbijn@beithachidush.nl.

Maandag
Elke maandagavond is er een lezing, voor leden en vrienden van BHC, voor leden en vrienden van de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland en voor wie verder maar is geïnteresseerd. De themata zijn zeer verschillend van week tot week.

De lezingen beginnen om 19.30, duren een uur en daarna is er een half uur voor vragen (tenzij de spreker besluit tot meer interactiviteit tijdens zijn/haar lezing).

Doorgaans zijn de lezingen in het Nederlands, maar bij tijd en wijle ook in het Engels.

Het programma voor augustus 2021:

2 augustus 2021
Raffi Leeraar: De veranderde waardering in de Israëlische maatschappij voor Tsahal, het Israëlische leger (taal: Nederlands)

9 augustus 2021
Annelies de Leeuw: Helende Zen-retraites in Auschwitz o.l.v. Bernie Glassman en transgenerationele therapie door rabbijn en Jungian psychotherapeut Tirzah Firestone
(taal: Nederlands)

16 augustus 2021:
Edquar Stevens: De huidige voorzitter van LJG Brabant is poppenspeler. Hij toont de schitterende poppen die hij heeft gemaakt, o.a. voor een Poeriem-sjpiel
(taal: Nederlands)

23 augustus 2021:
Geriem vertellen over hun werkstukken

30 augustus 2021:
Rabbijn Walter Rotschild over de Hoge Feestdagen
(taal: Engels)

Donderdag
In de maand augustus zijn er geen lessen vanwege de vakantie van velen. Het lesseizoen start weer op donderdag 2 september met een les ter voorbereiding van de Hoge Feestdagen.

van de Rabbijn 

Loslaten

Aan het einde van een choepa wordt een glas gebroken. Het is het moment dat alle spanning die er was zich ontlaadt als iedereen uitbarst in ‘mazzal tov’. Het gebroken glas staat voor mij niet alleen symbool voor de vernieting van de Tempel. Ik zie de kwetsbaarheid van al het geschapene erin weerspiegelt. Om iets te maken – een glas, een vel papier, een relatie – kost tijd en aandacht. Er zijn veel vaardigheden voor nodig en het verlangen iets te maken. Om iets kapot te maken – een glas, een vel papier, een relatie – kost minder dan geen tijd en nauwelijks energie. Een stamp met de voet met bruut geweld, en het glas ligt aan stukken. Een korte ruk aan een paper en er zit een scheur in. Een enkel woord, een enkele blik, een verkeerde beweging en het hart kan in duizend stukken vallen. Om iets te herstellen – een glas, een vel papier, een relatie – kost oneindig veel tijd, energie en vaardigheden, en bijna nooit is herstel daadwerkelijk mogelijk. Probeer het maar eens met dat kapot getrapte glas, dat gescheurde vel papier, dat verwonde hart in een relatie.
 
Dat dingen en mensen kapot gaan, is onvermijdelijk. Je kunt niet altijd voorkomen dat je geraakt wordt op de verkeerde manier, hoewel dat niet de bedoeling was. Je kunt niet altijd voorkomen dat oude trauma’s opspelen en jouw reactie heftiger maken dan bedoeld. Je kunt niet altijd voorkomen dat iets wat wordt gezegd, wordt misverstaan. Maar als je er heel vroeg bij bent, valt er vaak toch iets te repareren. Dat is waar de maand elloel over gaat: repareren. Als voorbereiding voor de Hoge Feestdagen.
 
Eigenlijk is de reparatie een dagelijkse opdracht. Immers, in het avondgebed zeg je vóór het Sjema: „Hierbij vergeef ik eenieder die mij boos heeft gemaakt of mij heeft geïrriteerd, die mij schade heeft berokkend, hetzij lichamelijk, hetzij financieel, die mijn eer en goede naam heeft geschaad, of op enigerlei andere wijze mij heeft benadeeld, met geweld of moedwillig, per vergissing of met opzet, met woorden en met daden. En moge niemand door mijn toedoen worden gestraft.”

Deze tekst kan het hersengeklets waarin ons brein ons steeds opnieuw vertelt wie zich op welke manier aan ons heeft vergrepen, tot rust brengen. Ja, we hebben krassen op de ziel gekregen die dag, misschien zijn we zelfs bestolen, of materieel op achterstand gezet – en toch geeft de joodse traditie aan dat we moeten ‘loslaten’. Met dat ‘loslaten’ worden we al een halve eeuw om de oren geslagen door allen die de Oosterse spirituele tradities hebben verwesterd. Maar in de oude terminologie heet dat ‘loslaten’ ‘vergeven’. Al zijn ‘loslaten’ en ‘vergeven’ geen identieke processen, maar wel bijna.

In de aanloop naar de Hoge Feestdagen zijn we er vooral op gericht om een stap te doen naar de ander: een brief schrijven en vergiffenis vragen, een gesprek aangaan en vergiffenis vragen, of een gesprek toestaan zodat de ander vergiffenis kan vragen. Hartstikke belangrijk. Maar dat je ook zelf, iedere dag, aan het opschonen van emotionele rommel kunt doen, dat krijgt minder aandacht. Terwijl dat toch – naast het ‘Moda ani’ 's ochtends en ‘Sjema’ ’s ochtends en ‘s avonds, het aansteken van de kaarsen op Sjabbat en al die andere mitswot en minhagiem (gebruiken) – ook een discipline is die ons door het leven helpt. Dus ‘loslaten’ op de joodse manier – doe het!

Rabbijn Tamarah Benima, augustus 2021

limburg

“Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld”.

Geven voor tsedaka is een van de grootste mitswot: een daad die de goedheid in de wereld tot uiting brengt en eraan toevoegt. In die zin is het een vorm van gerechtigheid – zorgen dat de wereld ‘recht’ is, niet krom, verbogen, veranderd in de verkeerde richting.

De hoogste vorm van tsedaka als het om mensen gaat, zeggen de chachamiem, de joodse wijzen, is te zorgen dat iemand zijn brood kan verdienen. Maak het mogelijk dat een opleiding gevolgd kan worden, geef een bedrag om een bedrijf(je) op te zetten. Natuurlijk moet je bij dat alles wel je verstand gebruiken en niet in het wilde weg geven. Normaliter doen de tussenpersonen dat onderzoek, zodat de gever onbekend kan blijven en de ontvanger niet weet van wie de ondersteuning kwam.

In Valkenburg is het Bed & Breakfast "Bij Tante Toos" van de joodse Mar van Everdinc in een puinhoop verandert, zoals ons bestuurslid Marianne Troostwijk met eigen ogen heeft gezien. Als Beit ha’Chidush kunnen we onze behoefte om tsedaka te geven invullen door haar en haar man te helpen bij het weer opbouwen van een bestaan. Spullen zijn welkom, geld is welkom, en waarschijnlijk zijn helpende handen om de tuin weer tot een klein Gan Eden te maken ook welkom.

Rabbijn Tamarah Benima
 

 
Je kunt helpen door een donatie over te maken, of misschien heb je nog spullen over uit de onderstaande lijst, die je weg wil geven aan dit getroffen gezin. 

Handdoeken, beddengoed, 1-persoons matrassen, grote vrieskist, houten pallets, koelkast, metalen kasten, tuinbenodigdheden (aarde, plantjes, meubels) -
Mail dan naar penningmeester@beithachidush.nl
 
Een donatie wordt ook zeer op prijs gesteld. Je kunt die overmaken op de rekening van Beit Ha'Chidush, onder vermelding "Limburg". Het rekeningnummer is NL64INGB0007361168. 

Noen is een vis                                 


Een midrasj:
Er was eens een arme man die de kost verdiende als sjouwer. Zijn naam was Jozef en hij werkte voor een rijke boer, waar hij iedere dag kisten en dozen moest sjouwen en heel hard moest werken. De boer betaalde hem een karig loon, zodat hij en zijn familie  nauwelijks te eten hadden. De hele week aten ze zo weinig mogelijk, maar op sjabbat gaf Jozef bijna zijn hele salaris uit om zijn familie te verwennen. Hij kocht dan heerlijke vis en groenten, wijn en zelfs bloemen voor zijn vrouw.

Op een nacht had de rijke boer een angstige droom. Er verscheen een engel in zijn droom, die hem vertelde dat hij zijn rijkdommen zou verliezen en Jozef de arme sjouwer al zijn bezittingen zou krijgen. De rijke boer was zo verontrust door zijn droom, dat hij hem aan niemand vertelde, zelfs niet aan zijn vrouw. Hij besloot al zijn bezittingen en rijkdommen, zijn landgoed en wijngaarden, zijn vee, zijn schapen en geiten te verkopen en kocht van het geld een hele grote diamant, die hij in zijn hoed naaide. Zo kon niemand hem zijn rijkdom meer afnemen. Hij naaide de diamant in zijn hoed en droeg die altijd bij zich. Zelfs ‘s nachts legde hij de hoed onder zijn kussen.

Op een dag liep hij over een brug met daaronder een woest stromende rivier, toen een sterke wind de hoed van zijn hoofd blies. De hoed met de diamant verdween in het water. “Help ! Help !” riep de rijkaard naar de vissers die bij de rivier stonden. “Help! Help!” Wat een idioot, dat hij zo schreeuwt over een hoed, zeiden de vissers tegen elkaar. De rijkaard ging naarstig op zoek naar de hoed. Hij zocht en hij zocht, maar helaas...hij vond hem niet. En zo verloor de eens zo rijke boer al zijn bezittingen. De hoed lag dagenlang in het water en de diamant raakte los van de stof. Een grote hongerige vis op zoek naar eten, zwom voorbij en slikte hem in. Een visser ving de grote vis en bracht hem naar de markt om te verkopen. Het was op een vrijdag en Jozef de sjouwer was net boodschappen aan het doen. Hij zag de grote vis op de stal liggen en wist dat hij die moest kopen voor de sjabbattafel.

Eenmaal thuisgekomen, maakte zijn vrouw de vis schoon en vond de diamant. “Nu zijn we in één klap rijk!” riep ze uit. “Deze diamant is uit de hemel naar ons toegekomen.” Maar Jozef herinnerde zich de verloren diamant van de rijke boer en zei: “Deze diamant is niet van ons. Ik zal hem aan zijn rechtmatige eigenaar terugbezorgen.” Zijn vrouw moest hier wel mee instemmen en na afloop van de sjabbat liepen ze samen naar het huis van de boer om de diamant terug te brengen. Maar de boer, die zich zijn droom nog maar al te goed herinnerde en begreep dat de hemel iets anders had voorbestemd, besloot de diamant aan Jozef en zijn vrouw te geven. En zo gebeurde het. Glunderend verlieten Jozef en zijn vrouw het huis. “Wij hebben altijd de sjabbat in ere gehouden en nu heeft de sjabbat ons beloond”, zei Jozef tegen zijn vrouw, terwijl ze elkaar verliefd aankeken.

Deze midrasj vertelt ons over het grote belang dat de traditie hecht aan het eren van de sjabbat. Maar wat heeft dit met de letter Noen te maken? Niet voor niets bevindt de diamant zich in een vis. Noen betekent “vis” in het Aramees en is de oorsprong van de naam en vorm van de letter. Een vis staat voor datgene wat bij de mens in het onderbewustzijn plaatsvindt. Een vis kan onder water zien wat wij boven water niet kunnen waarnemen. Deze metafoor is het bekendst van het verhaal van Jona en de walvis, Wanneer Jona wordt opgeslokt door die grote vis, vindt er een transformatie plaats. Hij wordt een ander mens. Hij ziet wat hij eerder niet kon zien. De Noen is dus een symbool voor transformatie.

Marcella K. Levie 2021
Veel van de activiteiten van Beit Ha'Chidush en ook deze nieuwsbrief zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de financiële ondersteuning van de Stichting Maror. We zijn Maror dan ook ontzettend dankbaar!
 

parels rijgen in de woestijn


 
"Een uut Tisja be Av - Straks al!" Oj! De mail van rabbijn Tamara was duidelijk. ZOOMend nadenken: wat is nu mijn eigen Tisja beAv, mijn pijn, rouw? Mijn woestijn?

Tja...een lastige, valse start in het leven. Erna de nodige makkes gehad. En de hamer kwam... Er kon niets meer bij.Daar zat ik dan, in de woestijn. Nergens een oase te bekennen, laat staan mijn reisdoel. Waar was mijn veerkracht en vindingrijkheid nu? 
Ik keerde me in mezelf. Somde alles op wat tegen zat. Hielp dat? Nee!
Wat hielp dan wel?

Een tsjielp van mijn spraakzame parkiet vanuit mijn krullenbos (beiden inmiddels heengegaan). Met een ferm "HALLLOOOO!!! Wakkerrrrr, kopje koffie!!!" floot hij me terug.
Ineens wist ik het: die knop moest om! Verder kijken dan mijn klaaglijst lang is. Op naar de volgende oase, en de draad weer oppakken. LÉVEN!

De kleine en grote gebaren van mensen, de mooie dingen van alledag, de voelbare steun van "...". Hoe had me dit al die tijd kunnen ontgaan??? Zelfs een knappende gitaar-snaar had nog iets moois. Dus wèg met die klaaglijst!

Ben ik nu verlost van alle sores? Nee. 
Het klagen is over, het verdriet niet. 't Pakt me soms hard, opeens. Het zij zo. Ben ik dankbaar voor alle narigheid? Nee. Wel voor het leerproces tijdens mijn woestijnreis. Zoals het volk in de woestijn een volk werd, werd ik meer en meer mezelf. Dank voor de beschermengel die er was en is. Baroech HaSjem...

Martin Buber zei ooit: "rijg daar waar je staat parels naar de hemel."
Dank aan iedereen die dat in mijn leven heeft gedaan en een opdracht voor mij om hetzelfde te doen. Voor een ander, voor de wereld (tikkoen olam...). En toch ook een beetje voor mezelf, om te worden wie ik ben. Om parels te kúnnen rijgen - hoe bescheiden ook. De draad heb ik al.

RR

oproep

Derasjot
Het is interessant als veel verschillende mensen een derasja geven (een ‘exposé’ om te inspireren, joods materiaal uit te leggen en de Tora te actualiseren). Hoe meer invalshoeken er zijn op het Tora-gedeelte van de week (sidra/parasja), hoe beter. Omdat er nu vier (of zelfs vijf) diensten per maand zijn, zijn er meer mogelijkheden wat dit betreft. Heb je er wel eens over gedacht om een derasja te geven, meld je dan aan bij rabbijn Tamarah Benima, de coördinator a.i. van de rituelen commissie.
 
 

Derashot
It is interesting if many different people give a derasha (an exposé to inspire, elucidate jewish material and actualise Tora). The more viewpoints on the Tora-portion of the week (sidra/parasha), the better. Because we now have four (or even five) services a month, there is more possibility in this respect. Have you ever thought about giving a derasha, please contact rabbi Tamarah Benima, the coordinator a.i. of the ritual commission.

 
 

ONDERWIJS

Onderwijs
BHC biedt onderwijsprogramma's voor allerlei leeftijds- en doelgroepen. Losse lessen of langere programma's, shiurim voor de feestdagen; voor ieder wat wils. Zie ook deze pagina op onze website.



Ledor Wador
Gaby Schrijver-Dreese verzorgt samen met Daniel Lipsius en Babette Berman het kinderonderwijs van Beit Ha'Chidush. We werken met de methodes “Hoi, ik lees Ivriet” en “Hoi, ik schrijf Ivriet”, waarmee de kinderen een woordenschat opbouwen van circa 200 woorden. Daarnaast is er ook aandacht voor de joodse Feestdagen en andere relevante kennis.

Een paar keer per jaar worden er Kinderdiensten georganiseerd, met daarin een grote inbreng van de leerlingen van Ledor Wador: de brachot zeggen, liedjes zingen, musiceren en zelfs een drasha geven. Ze kunnen alles!

De lessen die na de zomervakantie weer beginnen, vinden plaats op tien zondagochtenden in Pardes op de Zuidas en tien vrijdagmiddagen, een paar uur voor aanvang van de Kabbalat Sjabbat in De Uil. Dit als alles goed gaat met de coronasituatie. In de schoolvakanties is er geen les. 

Mocht je je kind willen inschrijven of meer informatie nodig hebben, mail dan naar ledorwador@beithachidush.nl.
 


Aan- en afmelden Chidushim secretariaat@beithachidush.nl
Bijdragen en ideeën voor de redactie secretariaat@beithachidush.nl







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Beit Ha'Chidush · Uilenburger Synagoge · Postbus 10759 · Amsterdam, 1001 ET · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp